Zobacz pełną wersję : E-500 i brak ostrosci...
Czesc :-)
Mam wspomniany aparat kupiony w zestawie z dwoma obiektywami.
Nie wiem czy cos z moim okiem jest nie tak... ale wydaje mi sie ze autofocus nie lapie ostrosci jak trzeba. W zasadzie rzadko ktore zdjecie wychodzi ostre...
Gdzie moge zamiescic zdjecia w pelnym formacie i czy ktos bedzie mogl na nie zerknac zeby mi pomoc?
Nie chce zwracac sie do serwisu z bezpodstawna reklamacja. Ewentualnie jutro (tj. sobota) i do poniedzialku wlacznie jestem we Wroclawiu, na codzien Warszawa. Moze ktos bedzie mogl mi poswiecic chwilke i zerknac na aparat osobiscie? Moge podjechac.
Z gory dzieki za pomoc.
Tutaj umieść fotki http://www.imageshack.us/ i wklej linka lub thumba pamiętaj, że zdjęcie nie może przekraczać 1,5MB.
Smerf Maruda
30.09.06, 09:21
Nie wiem czy cos z moim okiem jest nie tak... ale wydaje mi sie ze autofocus nie lapie ostrosci jak trzeba. W zasadzie rzadko ktore zdjecie wychodzi ostre...
Gdzie moge zamiescic zdjecia w pelnym formacie i czy ktos bedzie mogl na nie zerknac zeby mi pomoc?
Ustaw punkt AF na środek i nim łap ostrość. Często jest tak, że kontrast jest większy na innych punktach AF niż byś sobie tego życzył i tam właśnie jest łapana ostrość.
Witaj
Kolejny E500 który nie łapie ostrości.
Mam to samo, aparat jest w serwisie... Ale może u Ciebie to nie wada sprzętowa. Zrób dokładne testy z zablokowanym środkowym punktem AF.
Jeżeli masz wątpliwości to leć do sklepu i wymień aparat na inny egzemplarz jeżeli jeszcze możesz! Z serwisem i tego typu problemami są CHOLERNE problemy... wiem to z własnego doświadczenia...
Jeżeli zdecydujesz się wysłać aparat do serwisu do możesz zwrócić się do mnie, albo poszukaj no forum. Dowiesz się jaka jest zasada działania serwisu Olympusa (czeski film...) i jak z nimi walczyć...
Ale najpierw sprawdź dokładnie jak piszą koledzy.
Czy ostrość nie łapie z obydwoma obiektywami?
Hej.
Dzieki za odpowiedzi.
http://****.it-net.pl/~gajos/1.tar.bz2
To sa pliki w oryginalnym rozmiarze z jednej z wycieczek.
Korzystalem z AF.
Czesto bez wzgledu na to gdzie bylby ustawiony punkt AF - trudno mi znalezc ostry punkt na calym obszarze zdjecia! :-( Zeby jeszcze warunki byly jakies nie-halo...
Plik wazy ~25MB.
Jesli one nie wystarcza to moge wystawic 5 kolejnych plikow, ale one w sumie beda mialy ~40/50MB. Nie ma dla mnie problemu z wystawieniem. Pytanie czy ktos je obejrzy.
Z gory dziekuje za ciag dalszy podpowiedzi.
Acha - zamieszczone w tym pliku zdjecia byly robione obydwoma obiektywami. Co prawda z reki ale zwroccie uwage na warunki... Cykane w trybie full auto (jesli dobrze pamietam. Zreszta nie znam sie na tyle zeby robic cos na manualu).
Powodem nieostrości na Twoich zdjęciach są zbyt długie czasy. Ciężko utrzymać początkującemu fotografowi 1/25s przy 90mm, lub co gorsza 1/50s przy ogniskowej 300mm.
pozdro
No dobrze.
Wobec tego co mam zrobic zeby zdjecia wychodzily jak trzeba? Wydawalo mi sie ze w trybie malpy kazdy zrobi dobre zdjecie. Jednak sie mylilem? :-(
Lustrzanka tym się różni od małpki, że masz możliwość ingerencji w ustawienia. Chcąc robić dobre zdjęcia musisz nauczyć się korzystać z trybów preselekcji przesłony, czy czasu. Poczytaj i popróbuj:
naświetlanie (http://akson.sgh.waw.pl/~smalaz/ksiazka/r01.html)
czasy (http://www.zoom.idg.pl/artykuly/39881.html)
priorytet czasu (http://www.zoom.idg.pl/artykuly/41993.html)
Dzieki za info.
Jednak... bylbym spokojniejszy gdyby ktos byl tak dobry i przetestowal aparat swoimi doswiadczonymi dlonmi :-) Takze jesli znajdzie sie ktos taki (najlepiej W-wa... do poniedzialku Wroclaw) to bede wdzieczny.
Oprocz tego: sa jakies kursy fotografii? Zeby ktos jak krowie na rowie pokazal co ma wcisnac, po co ma wcisnac, ile razy ma wcisnac?
Chetnie skorzystalbym ja jak rowniez moja malzonka. Slyszeliscie o czyms takim lub moze ktos czuje sie na silach poswiecic troche czasu? Oczywiscie co do kasy mozna sie dogadac, byle tylko mi wyplaty wystarczylo :-)
Smerf Maruda
1.10.06, 09:29
Jednak... bylbym spokojniejszy gdyby ktos byl tak dobry i przetestowal aparat swoimi doswiadczonymi dlonmi :-) Takze jesli znajdzie sie ktos taki (najlepiej W-wa... do poniedzialku Wroclaw) to bede wdzieczny.
Postaw aparat na stoliku (w pokoju powinno być dużo słońca/światła), ustaw przed nim jakąś martą naturę i spróbuj ją sfotografować. Aparat powinien leżeć stabilnie, bez drgań i wstrząsów. AF ustaw na środkowy punkt i pstrykaj. Zdjęcia pokaż na forum (JPGi, 100% jakości)
Oprocz tego: sa jakies kursy fotografii? Zeby ktos jak krowie na rowie pokazal co ma wcisnac, po co ma wcisnac, ile razy ma wcisnac?
Do tego służy instrukcja aparatu.
Chetnie skorzystalbym ja jak rowniez moja malzonka. Slyszeliscie o czyms takim lub moze ktos czuje sie na silach poswiecic troche czasu? Oczywiscie co do kasy mozna sie dogadac, byle tylko mi wyplaty wystarczylo :-)
Nie wygłupiaj się. Będzie spotkanie w październiku czy kiedyś tam, to wpadniesz i pochwalisz się zdjęciami.
Do tego służy instrukcja aparatu.
A po co mi Prawo Jazdy? Przecież mam instrukcję obsługi samochodu :)
Umieć obsługiwać aparat to nie to samo co umieć zrobić zdjęcia, nieprawdaż?
Smerf Maruda
1.10.06, 17:32
A po co mi Prawo Jazdy? Przecież mam instrukcję obsługi samochodu :) Umieć obsługiwać aparat to nie to samo co umieć zrobić zdjęcia, nieprawdaż?
Instrukcja pozwala nauczyć się tego, co zrobić, by osiągnąć, to co chce się osiągnąć (duża głębia, obiekty w ruchu itd.).
Umiejętności robienia zdjęć nie osiąga się poprzez czytania kursów. Tutaj praktyka jest niezastąpiona, a cyfrówka tylko ten proces ułatwia.
GAJOS
Porób sobie zdjęcia tego samego motywu przy różnych ustawieniach i zobaczysz, które zdjęcie wyszło lepiej, które gorzej. Metodą prób i błedów można się wiele nauczyć, a cyfrówka do tego nadaje się idealnie, bo nic za taką zabawę nie płacisz ;)
:-)
Wlasnie wrocilem z wycieczki... Potem wystawie zdjecia do obejrzenia. Na razie nie mam czasu zrzucic na kompa ale zrobie to jutro/pojutrze i sam zobacze z jakim efektem to cykanie wyszlo.
Dzieki wszystkim za podpowiedzi.