Zobacz pełną wersję : Matówka Katzeye
Smerf Maruda
26.09.06, 19:21
Zamawiam matówkę Katzeye (http://www.katzeyeoptics.com/) do E-1. Ktoś jest jeszcze chętny? Rozłożą się koszty transportu do Polski. Zamówienie składam za tydzień, albo coś koło tego.
RadioErewan
26.09.06, 19:22
Zamawiam matówkę Katzeye (http://www.katzeyeoptics.com/) do E-1. Ktoś jest jeszcze chętny? Rozłożą się koszty transportu do Polski. Zamówienie składam za tydzień, albo coś koło tego.
A dlaczego nie w PL u Andyego? Będziesz miał taniej (nawet z montażem u wykonawcy).
A dlaczego nie w PL u Andyego? a dokladniej?
Przy okazji polecam stary watek - Matówka KatzEYE (https://forum.olympusclub.pl/forum22/matowka-katzeye-vt5551.htm)!
Ktos moze uzywa ta matowke z e300??
Smerf Maruda
26.09.06, 19:40
A dlaczego nie w PL u Andyego? Będziesz miał taniej (nawet z montażem u wykonawcy).
Taką jak Katzeye? Z klinem? Jasną? Mógłbyś podać namiary?
to Andy jeszcze robi? ostatnio narzekal na brak materialow ...
a moze wkoncu ktos napisze co to czy kto to jest Andy :?: firma? nick na allegro? czy ...
RadioErewan
26.09.06, 19:55
a moze wkoncu ktos napisze co to czy kto to jest Andy :?: firma? nick na allegro? czy ...
Facet ma na imię Andrzej i jest góralem niskopiennym. Wycina(ł) w PL matówki, jakie chciałeś. Z klinem, mikrorastrem, statką. Ja u niego modyfikowałem matówkę z E330.
MSZ jest teraz jaśniejsza od orginalnej. Za całośc operacji bulnąłem 300 PLN, ale był ekspress na targi, montaż i różne takie.
Normalnie miało być tak: 300d - 150, E500-E1 - 180, wersja super bright drożej, montaż i adjustacja na miejscu 50 PLN.
Tez słyszałem o problemach z matriałami, ale chyba były przejściowe.
Nie zaszkodzi napisać, jak ktoś jest zainteresowany, na priv poślę adres mailowy człowieka.
Tu widać na filmiku tą lupkę z 330.
http://www.fotosite.pl/index.php?title=Zasada_dzia%C5%82ania_lupy_nastawc zej_i_AF_w_SLR#Jeden_film_wart_tysi.C4.85ca_s.C5.8 2.C3.B3w
Smerf Maruda
26.09.06, 20:27
Znalazłem! :-)
https://forum.olympusclub.pl/forum29/matowki-z-klinem-e1-e500-niedrogie-w-pl-vt5932.htm
Witam.
Korespondowałem z Andee w sprawie matówek do E-500 dziasiaj i oferta jest aktualna. Niestety dostałem także info, że z uwagi na zgłaszane błędy w pomiarze światła dla E1 (nawet do +/-3EV) z matówką super bright (deluxe) raczej nie będzie polecał zamawiania w tej wersji. Co ciekawsze ponoć w wersji dla E-330 problem nie występował. Ceny jak poprzednio: 180 PLN za zwykłą lub 340 PLN za deluxe + 40 PLN za linie podziału.
Czy ktoś a już doświadczenie z używania matówki z E-500 + np 300 na M42 od fotosnajpera lub innymi szkłami?
Pozdrawiam
A zapytajcie przy okazji Andiego czy do E300 tez sa te matowki?
MLas mam taką matówkę od Andee'go (byłem królikiem doświadczalnym, przesłałem mu oryginalną matówkę ze swojego E-500 żeby mógł ją dobrze zwymiarować, z tego co wiem jestem pierwszym w kraju posiadaczem matówki z klienem do E-500 :-D). Muszę przyznać, że się sprawdza, ale bywają obiekty na których lepiej się ostrzy z wykorzystaniem standardowej matówki E-500. Generalnie jeśli masz na obiekcie (lub w tej samej płaszczyźnie) ostre linie, które możesz łatwo "zjechać" na klinie, to ostrzenie jest bajecznie proste. W przypadku jednak obiektów mało kontrastowych, nie posiadających wyraźnie zanznaczonych konturów, na których można łapać ostrość, nie jest już tak łatwo. Jeśli masz na prawdę jasny obiektyw do dyspozycji to nawet na standardowej matówce widać bardzo ładnie płaszczyznę ostrości (używałem Heliosa 40-2 85/1.5) w innych przypadkach lepiej się ostrzy na klinie. Oczywiście bywają skuchy i pułapki... na przykład próbowałem złapać ostrość na płocie - niby łatwe i przyjemne: obiekt kontranstowy ale..... powtarzalny :!: ;-) innymi słowy nie wiesz, czy zrównałeś ze sobą właściwe sztachety i gdzie właściwie masz ustawioną ostrość :-)
Dzięki za info. A czy ktoś może powiedzieć coś o problemach z matówką w wersji jaśniejszej :?: przy E-1 i braku problemów z E330?
Chyba będę zamawiał matówkę i muszę wybrać (drogo i jasno lub taniej i ciemniej). A tak swoją drogą Dempsey to czy polecasz wymianę standartowej matówki na tą od Andiego? I czy warto dodać linie złotego podziału?
Pozdrowionka
Czy warto :?: Cóż, to zależy jak dużo czasu fotografujesz z manualnymi obiektywami. Jeśli jest to znaczna część Twojej twórczości, to wówczas na pewno, jeśli jednak tylko jedno na kilkaset zdjęć jest na MF to wówczas... Niestety nie mam porównania jak wygląda ta superjasna matówka, ta którą mam jest chyba nieco jaśniejsza od standardowej matówki z E500 (ale głowy nie dam). Powiem jeszcze, że przy standardowej matówce z klinem zbliżając się do końca zakresu kita (14-45) robi się dość ciemno na środku (klin ciemnieje już dość wyraźnie) i może to nieco irytować, tak więc jaśniejsza (działająca ponoć aż do f11) powinna być przyjemniejsza w tym względzie.
Częściej z kitowymi, ale jak sądzę jestem dopiero na początku drogi ;). W tej chwili mam jeszcze Heliosa oraz 300 od fotosnajpera i właściwie chciałbym do tego ostatniego wykorzystać nową matówkę. Jeszcze się trochę się pozastanawiam przed zakupem. Dzięki za pomoc.
Rafał Czarny
3.10.06, 21:34
Ja mam trochę szpejów M42 i prawie ich nie używam. Po pierwszej fascynacji tanimi stałkami i przejściówką z Lublina większość ludzi olewa temat. W E500 jest tak marny wizjer, że skutecznie zniechęca mnie do kombinowania z M42.
Rafał: Nie traktuj mojej odpowiedzi jako nachalnej autoreklamy, gdyż w stosunku do pracy mam z tego marne pieniądze, ale dodatkowe akcesoria należy dokupić, jeśli chce się używać M42. Albo celownik mój lub Olympusa, albo tę matówkę z klinem (choć sam nie lubię tych matówek)--pozdrawiam
Jestem szczesliwym posiadaczem celownika irka, i moim zdaniem dzieki niemu mozna spokojnie ostrzyc bez klina. Obraz jest ogromny - byc moze troche wiekszy niz w klasycznej lustrzance analogowej. Ostrzenie bez problemow, duzy obraz pomaga w kompozycji, bardzo dobrze sprawuje sie tez podglad glebi ostrosci - nareszcie cos widac.
A z jakim to sprzętem taka różnica, jeśli wolno spytać? Z okrzyku "nareszcie coś widać" wnoszę, że z którymś E-xxx ;)
konukera: Dzięki za uznanie, ale piszesz samą prawdę :) Obecnie celownikiem zaiteresował się redaktor z Fotopolis --chcą go opisać ...(a ja mam coraz mniej zapału do tej zabawy w produkcję...--wolę dziewczyny fotografować :) )
A ja myślałem, że już nie może być lepiej... ;)
Oprocz powiekszonego obrazu celownik ma dla mnie jedna zalete. Jestem dosc wysoki 188 cm, a wiekszosc ludzi jest nizsza a fotografowanie ludzi z gory to kiepska opcja - celownik umowliwia mi w wiare wygodna postawe wyprostowana, pochylam tylko glowe a nie musze kucac, albo sie zginac. Po takim przykladowym slubie tak mnie kregoslup nawala ze szkoda gadac :/
Ostatnio robilem zdjecia malym dzieciom. No tu juz trzeba koniecznie z ich poziomu, z celownikiem to latwizna!
Irku - Szkoda tylko ze mocowanie jest srebrne... malo profesjonalnie to wyglada ;-)
Konkluzja jest jedna - lepiej celownik Irka niz matowka z klinem.
konukera: Wiele firm łączy czarne ze srebrnym, nawet Leica nie mówiąc o białych obiektywach Canona, ale faktycznie myślałem nad czernieniem tego stopu aluminiowego...
W moim wypadku to nie przejdzie ze względu na krótkie serie adapterów, które zamawiam w Warszawie. Nikt się nie podejmie czernienia krótkiej serii za małe pieniądze, a dochodzi jeszcze koszt wysyłki i odesłania zlecenia... Leci czas i pieniądz --trzeba by mieć fabryczkę na miejscu. Wewnątrz celownika wyczernienie jest profesjonalne, a to jest w końcu najważniejsze...pozdrawiam