Zobacz pełną wersję : Takumar pod słońce
Smerf Maruda
23.09.06, 20:06
Takie coś sobie dzisiaj cyknąłem; zdjęcie robione pod słońce, chodziło mi o uchwycenie słońca w kroplach rosy. Czy się udało?
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://img151.imageshack.us/my.php?image=takumar1051gy0.jpg)
O nechtebe chiba się udałoo
Smerf Maruda
23.09.06, 22:05
Piłeś? ;-)))
Tadeusz Jankowski
23.09.06, 22:08
lgrabun,
Podoba mi się, poniewaz zdjęcia, które są w założeniu proste kompozycyjnie i mają posmak abstrakcji, dają czystą przyjemność estetyczną. Cenię wysoko pomysł na tę fotkę.
Pzdr, TJ
Jestem pod wrażeniem, choć nie bardzo wiem dlaczego - interesujące, ale nie do końca.
Piłeś? ;-)))
YESSS
Smerf Maruda
23.09.06, 22:13
Dziękuję za komentarze, szczególnie ten Roberta, w którym przyznaje się do bycia na lekkim, hm, rauszu, bałem się bowiem, po przeczytaniu jego pierwszego komentarza, że coś ze mną jest nie tak, bo ni słowa nie rozumiałem. Teraz przynajmniej wiem dlaczego :-)))
Wracając do fotografii: ten Takumar jednak ma świetny bokeh, dochodzę do wniosku; im dłużej wpatruję się w to zdjęciu, tym bardziej się on - ten bokeh - podoba :-) Polecam ten obiektyw.
Dziękuję za komentarze, szczególnie ten Roberta, w którym przyznaje się do bycia na lekkim, hm, rauszu, bałem się bowiem, po przeczytaniu jego pierwszego komentarza, że coś ze mną jest nie tak, bo ni słowa nie rozumiałem. Teraz przynajmniej wiem dlaczego :-)))
Wracając do fotografii: ten Takumar jednak ma świetny bokeh, dochodzę do wniosku; im dłużej wpatruję się w to zdjęciu, tym bardziej się on - ten bokeh - podoba :-) Polecam ten obiektyw.
W tłumaczeniu z kresowego na Polski : A niech Ciebie....
RE nic nie zaznaczał , że raptem po 3 piwkach nie można dotykać klawiatury , nie ma tego w regulaminie.
Mamy inny gust. Mi to zdjęcie właśnie się nie podoba za ten bokeh... :cry:
Dla mnie bokeh to rozmyty plan, a nie ostre kontrastowe kule. Podobny bokeh niestety można uzyskać z 14-54mm... chociaż kulki są drobniejsze. Moim zdaniem obiektyw który daje taki bokeh nie nadaje się zbyt dobrze np do portretów. Być może błędem też było robienie zdjęcia pod słońce, przez co wzrósł kontrast między ciemnym tłem a jasnymi partiami.
Teoria teorią, a mi na oko te kulki się podobają :)
Zdiecie przyciaga uwage i to sie liczy, ale tak dokladniej to niewiadomo na co patrzec na focie czy na trafki czy na babelki
Tadeusz Jankowski
24.09.06, 13:29
Moje oko najpierw dostrzega łodyżki z kłoskami ułożone troszke przekatniowo i odgięte(np.wiatrem) troszkę w prawo. Właściwie to są kłoski bardzo niedosłowne, metaforyczne. W tle widze układ kółeczek (bąbelków) sekundujący kłoskom. Bąbelki nie sa ułozone przypadkowo, lecz tworza zarysy lini tak samo odgięte w prawo, jak linie łodyżek na pierwszym planie, tylko ze te kółeczka są bardziej roztańczone, rozedrgane, wyłaniające się i ginące. Są także nosnikami światła, porcjami swiatła , kwantami (może trochę przesadziłem). Obraz jest bardzo trudny w odbiorze, ale jest poszukiwaniem, propozycją, odejściem od wytartego piktorializmu, tęsknotą do świata czystego porządku.
Pzdr, TJ
No, słońce to tu widać pięknie! Kontrast jego światła z "zacienionym" tłem wzmacnia efekt. Kropelki są udane, choć gdybyś nie napisał, że to rosa, to głowiłbym się długo co to takiego... Ale liczy się przecież efekt, który jest fajny.
Pzdrawiam
Smerf Maruda
24.09.06, 21:40
Dziękuję za komentarze! Cieszę się, że zdjęcie spotkało się z takim odbiorem.
Obiektyw, którym zdjęcie zostało zrobione to naprawdę świetne szkło - poza odległością ostrzenia (1,2 metra) nie ma się do czego przyczepić, a duży otwór względny pozwala uzyskiwać ciekawe efekty (jak na komentowanym zdjęciu :-). No i cena (ja kupiłem za ok. 150 złotych).
Rafał Czarny
25.09.06, 22:00
Mnie podoba się ten bokeh. Szkoda, że nie ma ostrości na kłoskach.
Mnie podoba się ten bokeh. Szkoda, że nie ma ostrości na kłoskach.
exactly! Moze troche inne ulozenie kloskow. moze troche wieksze - proporcjonalnie do krysztalkow z tla, ale ogolnie cacko.
,pozdrawiam,
excel