Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : SP510UZ i karta 1GB XD H

concita
20.09.06, 09:16
Od kilku dni jestem posiadaczka 510uz, sprawowal sie bardzo dobrze do czasu az wczoraj dokupilam mu karte XD 1GB H no i aparat losowo co ktores wlaczenie pyta sie o formatowanie zaraz po wlaczeniu. Kiedy zgodze sie na format wyswietla blad karty. Kiedy wlaczyl sie normalnie zrobilam mu format z poziomu menu aparatu i ten format przeszedl bez problemu. Dzis jeszcze sprobuje podlaczyc aparat do kompa i z poziomu komputera zrobic mu format jesli to nie pomoze to juz nie mam pomyslu. Jak myslicie to wina karty czy aparatu ??

gofer111
20.09.06, 10:36
Witam,
może to pomoże:
https://forum.olympusclub.pl/forum9/karta-olympus-1gb-panorama-problem-vt7744.htm

https://forum.olympusclub.pl/forum9/nowa-karta-pamieci-i-card-error-vt6807.htm

https://forum.olympusclub.pl/forum3/pomocy-jak-wskrzesic-karte-xd-olympus-vt5772.htm
Pozdrawiam

MarekWk
20.09.06, 10:43
Mam podobny problem. Inny aparat i inna karta. Aparat to SP-350 a karta to XD H-256.
Pokazał się błąd karty. Po włączeniu sugeruje formatowanie. Proces po jakimś czasie jest przerwany i pokazuje się ponownie komunikat o błędzie karty. W najbliższym czasie karta powędruje do serwisu.

concita
20.09.06, 11:04
Hmmm pierwsze 2 linki ktore podales juz czytalam, no ale troszke wystraszyl mnie ten 3. Na stronie Olympusa czytalam ze:
"W sytuacji, kiedy aparat zgłosi komunikat "Card error" / "Błąd karty", lub zasugeruje formatowanie karty, z reguły mamy do czynienia z problemem leżącym po stronie karty. Wiele tego typu problemów użytkownik może rozwiązać samodzielnie, w tym celu należy umieścić kartę w aparacie, aparat podłączyć kablem USB z komputerem (ewentualnie umieścić kartę w czytniku USB), następnie dokonać formatowania w Windows, wybierając system plików FAT. Aparaty Olympus wyprodukowane nie wcześniej, niż 2 lata temu, zaakceptują kartę. Jeżeli Windows odmówi formatowania, należy przyjąć, że karta jest uszkodzona i skontaktować się z naszym serwisem."
Ale nic nie pisze tu o tym ze zniknie mi funkcja panoramy....
Jesli ma mi ona zniknac to nie bede dotykac tej karty i poprostu dam ja na gwarancje, choc powiem szczerze ze wolalabym najpierw sprobowac format opisany na Olympusie.
Co mam zrobic??

gofer111
20.09.06, 11:09
hmm,
to zależy od ciebie czy będziesz chciał ja sama sformatować w Windows'ie, czy oddać na gwarancję. Decyzja należy do ciebie. Jeśli nieczujesz, że sama możesz to zrobić oddaj na gwarancję. Choć jak wolałabyś, sama sformatować. Z drugiej strony wizja utraty funkcji "panoramy", choć ja ani razu nie korzystałem z tej funkcji.
Pozdrawiam

concita
20.09.06, 11:18
Juz dzwonilam do Olympusa i odradzili format przez kompa, jutro sprawdze na innej karcie jak nie bedzie dzialac to aparat leci na gwarancje a jak bedzie dzialac to karta leci :) Tak ze juz lepiej nic nie kombinuje bo mi jeszcze nie uznaja gwarancji :)

gofer111
20.09.06, 11:21
Życze szybkiego i sprawnego powrotu karty. I uudanych zdjęć oczywiście.
Pozdrawiam

piotrekp
20.09.06, 17:54
witam, czytałem kiedyś parę wątków na różnych forach, także zagranicznych, dotyczących podobnego problemu, karta na początku działa dobrze a po niedługim czasie zaczyna pokazywać ww. objawy,
moim osobistym zdaniem jeśli przyjmiemy, że karta jest sprawna fizycznie to problem może leżeć w sposobie przenoszenia zdjęć (tj. plików) z karty do komputera - wydaje się, że najbardziej optymalne jest najpierw skopiowanie zdjęć na peceta a dopiero później skasowanie ich poprzez funkcję kasowania zawartości karty (lub formatowania) będącą w aparacie,
często pojawia się też teza że nie powinno się formatować karty przez Windowsa, jest więc możliwe, że Windows ma niezbyt dobry wpływ na strukturę danych na karcie (swoją drogą ciekawe jaki systemik ją obsługuje)

zaznaczam, że to jest moje zdanie oraz opinie z którymi się zetknąłem, nie wiem czy to pomaga, a zwłaszcza czy coś da przy karcie już pokazującej ww. objawy

pozdrawiam

sna
20.09.06, 19:42
problem może leżeć w sposobie przenoszenia zdjęć (tj. plików) z karty do komputera - wydaje się, że najbardziej optymalne jest najpierw skopiowanie zdjęć na peceta a dopiero później skasowanie ich poprzez funkcję kasowania zawartości karty
Raczej nie. "Wycinanie" i "kopiowanie" są prawie identycznymi procesami. Różnicą w wycinaniu jest jedynie to, że po skopiowaniu pliku z aparatu na peceta plik jest kasowany w aparacie. Więc jest to funkcja kopiuj połączona z funkcją usuń.

często pojawia się też teza że nie powinno się formatować karty przez Windowsa
Tak, formatowanie bezpośrednio ze srodowiska windows może spowodować, że aparat przestanie rozpoznawać nośnik.

jest więc możliwe, że Windows ma niezbyt dobry wpływ na strukturę danych na karcie
Chodzi właściwie o system plików. Windows to w zasadzie FAT32 (pomijając NTFS)
a aparaty takiego formatu plików nie widzą. Jest opcja formatowania pod FAT (domyślnie 16) ale w moim olku tak sformatowana karta była niewidoczną dla aparatu.
Pomogło dopiero formatowanie przy pomocy odpowiedniego oprogramowania (EasyRecovery Professional), wybrałem FAT 12.
Więc format plików rozpoznawany przez olki to 12 bitów.
Oczywiście formatowanie usunie funkcję panoramy (własciwie usunie dane po których aparat rozpoznaje czy to karta Olympusa, żeby przyznać użytkownikowi bonusa w postaci udostępnienia funkcji Panorama, funkcja ta oczywiście cały czas jest w aparacie)