Zobacz pełną wersję : Jak przeliczać zoom w cyfrowych lustrzankach...(E-500)
OktawianOKI
15.09.06, 10:56
Mam prośbę do wszystkich klubowiczów!
Od niedawna poosiadam e-500.mam dwa obiektywy 14-45 i 40-150.Nie wiem jak sie przelicza zoom.A chciałbym to wiedziec.
Wiem ze moze sie wam to wydac banalne,ale dopiero wchodze w fotografie.
Z góry dziekuje za każdą podpowiedz.
Pozdrawiam.
RadioErewan
15.09.06, 10:58
Mam prośbę do wszystkich klubowiczów!
Od niedawna poosiadam e-500.mam dwa obiektywy 14-45 i 40-150.Nie wiem jak sie przelicza zoom.A chciałbym to wiedziec.
Wiem ze moze sie wam to wydac banalne,ale dopiero wchodze w fotografie.
Z góry dziekuje za każdą podpowiedz.
Najdłuższa ogniskowa/najkrótsza ogniskowa.
Im mniejsza ta liczba (mniejszy zoom) tym lepsze prawdopodobnie szkło (w przeciwieństwie do tego co wmawia ludziom marketing).
W przypadku Olympusa mnożysz x2.
Nikony, Pentaxy, Sony - x1.5
Canon 3x0, 400D - x1.6
To ogólna zasada ale istnieją wyjątki.
Pozdrawiam,
Robert
to zależy do czego chciałbyś odnieść przelicznik.
zoom to naleciałość z kompaktów, gdzie stanowił jeden z ważniejszych walorów użytkowych...
zoom w swoich słoikach obliczasz najprościej jak to możliwe:
45/14=3,2x
150/40=3.75x
cały zakres którym dysponujesz to 14-150 co daje "zoom" 10.7x jeśli za podstawowy przelicznik przyjmiemy ogniskową 14mm (ekwiwalent 28mm dla analoga).
rozjaśniło się?
OktawianOKI
15.09.06, 12:02
dzięki serdeczne..teraz juz jaśniej :)
no to ja dorzuce swoje 3 grosze i troche zamotam ;-)
hmm... RobertW3D chyba idea samego cropa jest przyrownanie ogniskowej do ogniskowej aparatow maloobrazkowych - na film 35 mm (poprostu analoga).
np. ZD 50-200mm = 100-400mm
Na stronie olympus.pl jest opis ZD 50-200mm i jest tam takie zdanie "Jasny 4-krotny teleobiektyw zoom" czyli 4x50mm. Oczywiscie te 4x ma sie nijak do 4x w kompakcie. Tak sie zastanawiam czy nie czasami zoom w kompaktach to nie jest wlasnie krotnosc najmniejszej ogniskowej + odrazu crop z matrycy (no i teraz pytanie czy w kazdym kompakcie matryca jest taka sama... :P )
Zreszta OktawianOKI musisz nauczyc znajomych ze nie ma zoom tylko ogniskowa :P
BTW zalozylem watek o bledach https://forum.olympusclub.pl/forum9/bledy-na-stronie-olympuspl-vt7945.htm moze ktos cos jeszcze znajdzie ;-)
Jeronimo, faktycznie mają błąd w opisie obiektywu 50-200:
"(...) oferuje odpowiednik ogniskowych 50~200mm w aparacie na filmy małoobrazkowe."
Powinno być 100-400.
W kompaktach jest zazwyczaj podany na obiektywach zakres rzeczywistej ogniskowej dla konkretnej matrycy (a ich rozmiary są przeróżne), występującej w danym modelu, np. "7,9-39,5mm". Praktycznie mówi nam tylko o krotności. Przeliczenie na mały obrazek podaje zresztą producent obiektywu chyba zawsze. Chyba, że np. w Medionach nie podaje...;-)
--
emc2