Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : kompatybilność kart xD w Olympusie C-770 UZ - raz jeszcze...

Wojo
12.09.06, 18:23
Temat był już omawiany na forum. Jednak ponieważ nie udało mi się znaleźć jednoznaczej odpowiedzi, temat odgrzewam ;-)
A więc jeszcze raz.
Według informacji dostępnych na różnego rodzaju forach internetowych i grupach dyskusyjnych Olek C-770 ma problem z poprawnym zapisem plików filmowych w formacie MPEG4 z dźwiękiem na kartach o wielkości większej niż 512 MB. Kilkakrotnie spotkałem się z informacją, że problem ten dotyczy kart typu M i H. Jedynie karty typu S, największe z dostępnych na rynku nie sprawiają problemów.
Na stronie http://www.olympus.co.jp/en/support/imsg/digicamera/compati/di000374e.cfm faktycznie podana jest informacja o tym problemie, ale dotyczy jedynie kart typu M.
No i teraz nie wiem, czy karta typu H o pojemności 1GB jst w pełni kompatybilna z moim aparatem i czy nie będzie sprawiała żadnych problemów, w tym przy zapisie filmów w formacie MPEG4 z dźwiękiem?
Może ktoś jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie? Najlepiej z doświadczenia ;-)
Pozdrawiam forumowiczów.

zdrip
13.09.06, 09:41
Doświadczenie nie moje tylko znajomych - nie ma żadnych problemów z MP4+dźwięk i H xD.
Na 1GB zapisuję się trochę ponad 60 min wideo.

Pozd!

Wojo
13.09.06, 09:48
O widzisz, cenna informacja, dzięki :-)
Jeżeli jeszcze ktoś potwierdzi, kupuję w ciemno, a jeżeli nikt nic nie doda, kupię, choć z małymi obawami ;-)

Small2000
20.09.06, 23:50
Też mogę potwierdzić, że Olek C770 z kartą 1 GB typ H nagrywa filmiki w 640x480 z dźwiękiem bez problemów. Na starszej karcie 512 typu M nie chciał nagrywać drań. Ale jak teraz nagrałem krótki filmi ok 20s to wszystko było OK pełna rodzielczość.
Ale musisz mieć zainstalowane odpowiednie kodeki do plików mp4 takie jak 3ivx.
Teraz nie mam czasu ale muszę sprawdzić jak to jest z tymi dłuższymi sekwencjami gdy potrafi olek wywalić error.

Wojo
22.09.06, 11:48
No więc nabyłem XD 1GB typ H... i działa jak należy. Przynajmniej na razie ;-)

Ellen
12.11.06, 12:42
Szukałam na forum podobnego tematu...niestety nie znalazłam....

Mam Olka c-760 uz.Niedawno zakupiłam kartę xD 1 GB typ H. Czy ktoś wie czy w tym aparacie jest możliwość włączenia dodatkowych funcji np. 3D????
Na płycie dołączonej do aparatu mam Camedia Master 4...

Poza tym czytałam wyżej, że c-770 nagrywa ok 60 min filmu w rozdzielczości 640x480, mój tylko 18 min????????

zdrip
13.11.06, 00:27
czy w tym aparacie jest możliwość włączenia dodatkowych funcji np. 3D????Nie wiem co to jest ten 3D ale nie przypominam nic takiego w całej serii Camedia, więc nie sądzę...

c-770 nagrywa ok 60 min filmu w rozdzielczości 640x480, mój tylko 18 min????????Wszystko w porządku! C-770 ma lepszy algorytm kompresji, dlatego zapisuje dłużej.
18min dla C-760 na 1GB to normalnie..

Pozdr!

krzysiekz
13.11.06, 11:02
Czy ktoś wie czy w tym aparacie jest możliwość włączenia dodatkowych funcji np. 3D????

Funkcje 3D można włączyć w programie Camedia Master po wpisaniu SN karty, a nie w aparacie. Wynikiem będą zdjęcia które można oglądać przez okularki z kolorowymi szkłami, dające wrażenie trójwymiarowości.

Jack
13.11.06, 17:28
...Funkcje 3D można włączyć w programie Camedia Master po wpisaniu SN karty...W programie Olympus Master od wersji 1.40.
Camedia Master, nawet najnowsza 4.2, nie ma funkcji Art i 3D.
Jack

Ellen
13.11.06, 20:15
Dzieki za odpowiedź
Zastanawiałam się przez chwilę nad zakupem Olympus Master...nie wiem czym się różni od Camedii poza tymi dwoma funkcjami...bo tylko dla tych funkcji to chyba nie warto... :?

ZoltAn
6.02.12, 22:38
No, a ja zadam jeszcze jedno pytanie: Oly C770UZ plus karta xD 2Gb typu M+.

Czy ktoś z Koleżeństwa stosował tę kartę w swoim Uzi 770 i czy napotkał na jakieś problemy - zwłaszcza z nagrywaniem filmów MPEG4 z dźwiękiem?

Mam jedną kartę 1Gb typu H ale chciałbym dokupić sobie "dwógigówkę" właśnie w celu nagrywania filmików - tylko nie wiem czy ma to sens (gdyby karta miałaby nie być kompatybilną z tym aparatem).

Ostatnio pokazało się ich sporo na Allegro i to w całkiem przyzwoitych cenach jak na kartę wycofaną z produkcji.

Proszę o jakieś opinie i doświadczenia.

Pozdrawiam, Zoltan