PDA

Zobacz pełną wersję : problem z obiektywem ZD 40-150

maksdj
12.09.06, 10:29
Witam.
mam olympusa E 500 od nieco ponad pół roku i ostatnio zaobserowałem ze mój obiektyw 40-150, kiedy skieruje aparat w dół, samoczynnie sie wydłuża... czy to normalne? nie robi tego szybko (tzn nie wypada) ale widać to gołym okiem... czy powininem się martwić?
pozdrawiam marcin

robin102
12.09.06, 10:34
Niestety to normalne bo nie ma funkcji LOCK . Tez mnie to trochę wkurza zwlaszcza ,że lubię nosić apart właśnie zwisający szklem do dołu (tak dla bezpieczeństwa) .Gumka recepturka w kolorze czarnym pomaga. Wraz z użytkowanie i pojawianiem się luzików efekt wysuwania się tubusa się zwieksza niestety. Ważne jest aby dbać o wewnętrzny tubus tak aby się za mocno jego odsłonięta część która sie potem chowa nie kurzyła za mocno i nie zamokła bo to wszystko potem zasysane jest do środka. Ale nie bierz do głowy to świetny obiektyw za małe pieniadze.

maksdj
12.09.06, 10:39
dzięki za info robin... zaczęło mi to dokuczać kiedy robiłem zdjęcie kotqa na drzewie tzn ja pod drzewem on na drzewie :).... ustawiłem ostrośc, i nagle obiektyw zaczął mi wjeżdżać do środka gubiąc po drodze ostrośc :( ... chili musze się przyzwyczaić... a zalety tego obiektywu już doceniłem, choć nie ukrywam że chciałbym coś dłuższego...
pozdrawiam marcin

siwyjohn
12.09.06, 11:17
To niestety typowa przypadłość 40-150 - u mnie jest tak samo - musisz przytrzymać pierścień zoom-a.

A o ile dłuższy obiektyw Cię interesuje i z jakim światłem?

maksdj
13.09.06, 07:18
A o ile dłuższy obiektyw Cię interesuje i z jakim światłem?

robie głównie zdjęcia "przyrodnicze" (a przynajmniej się staram) więc im dłuższy tym lepszy > mniej czołgania :)
pozdrawiam
marcin

Jeronimo
13.09.06, 07:47
OT.
ZD 50-200mm tez ma taka przypadlosc?

maksdj
14.09.06, 07:57
OT.
mam nadzieje ze nie, bo odkladam na niego mozolnie pieniądze.....
pozdrawiam marcin

jvad
3.10.06, 18:06
Jeronimo napisał:

OT.

Niestety ZD 50-200 ma taką przypadłość. Brak blokady wysuwu zooma to, moim zdaniem, najpoważniejsza wada tej konstrukcji.

KaarooL
3.10.06, 21:17
no to ciekawie... obiektyw za niemal 4k, uszczelniony a samoczynnie się wysuwa? pewnie w miarę używania coraz szybciej mu o idzie...

dobrze że moje marzenie, krótki koniec (7-14) nic nie wysuwa, ale ta soczewa też nie leczy...

fotomic
3.10.06, 21:22
BTW. może nie na temat, ale jezeli już mowa o 50-200 czy to prawda że były modele które sie same rozkręcały ?

KaarooL
4.10.06, 07:44
fotomic:

też czytałem o tym samorozkręcaniu na forum DPReview... głupia sprawa w tej klasie cenowej, myślę że minęło trochę czasu i mieli szansę to poprawić.

jvad
4.10.06, 16:42
uszczelniony a samoczynnie się wysuwa? pewnie w miarę używania coraz szybciej mu o idzie...
To niestety prawda- z czasem przyśpiesza :cry:

Natomiast jeśli chodzi o samorozkręcanie, to na szczęście niczego podobnego u siebie nie zauważyłem.