Zobacz pełną wersję : problem z obiektywem ZD 40-150
Witam.
mam olympusa E 500 od nieco ponad pół roku i ostatnio zaobserowałem ze mój obiektyw 40-150, kiedy skieruje aparat w dół, samoczynnie sie wydłuża... czy to normalne? nie robi tego szybko (tzn nie wypada) ale widać to gołym okiem... czy powininem się martwić?
pozdrawiam marcin
Niestety to normalne bo nie ma funkcji LOCK . Tez mnie to trochę wkurza zwlaszcza ,że lubię nosić apart właśnie zwisający szklem do dołu (tak dla bezpieczeństwa) .Gumka recepturka w kolorze czarnym pomaga. Wraz z użytkowanie i pojawianiem się luzików efekt wysuwania się tubusa się zwieksza niestety. Ważne jest aby dbać o wewnętrzny tubus tak aby się za mocno jego odsłonięta część która sie potem chowa nie kurzyła za mocno i nie zamokła bo to wszystko potem zasysane jest do środka. Ale nie bierz do głowy to świetny obiektyw za małe pieniadze.
dzięki za info robin... zaczęło mi to dokuczać kiedy robiłem zdjęcie kotqa na drzewie tzn ja pod drzewem on na drzewie :).... ustawiłem ostrośc, i nagle obiektyw zaczął mi wjeżdżać do środka gubiąc po drodze ostrośc :( ... chili musze się przyzwyczaić... a zalety tego obiektywu już doceniłem, choć nie ukrywam że chciałbym coś dłuższego...
pozdrawiam marcin
To niestety typowa przypadłość 40-150 - u mnie jest tak samo - musisz przytrzymać pierścień zoom-a.
A o ile dłuższy obiektyw Cię interesuje i z jakim światłem?
A o ile dłuższy obiektyw Cię interesuje i z jakim światłem?
robie głównie zdjęcia "przyrodnicze" (a przynajmniej się staram) więc im dłuższy tym lepszy > mniej czołgania :)
pozdrawiam
marcin
OT.
ZD 50-200mm tez ma taka przypadlosc?
OT.
mam nadzieje ze nie, bo odkladam na niego mozolnie pieniądze.....
pozdrawiam marcin
Jeronimo napisał:
OT.
Niestety ZD 50-200 ma taką przypadłość. Brak blokady wysuwu zooma to, moim zdaniem, najpoważniejsza wada tej konstrukcji.
no to ciekawie... obiektyw za niemal 4k, uszczelniony a samoczynnie się wysuwa? pewnie w miarę używania coraz szybciej mu o idzie...
dobrze że moje marzenie, krótki koniec (7-14) nic nie wysuwa, ale ta soczewa też nie leczy...
BTW. może nie na temat, ale jezeli już mowa o 50-200 czy to prawda że były modele które sie same rozkręcały ?
fotomic:
też czytałem o tym samorozkręcaniu na forum DPReview... głupia sprawa w tej klasie cenowej, myślę że minęło trochę czasu i mieli szansę to poprawić.
uszczelniony a samoczynnie się wysuwa? pewnie w miarę używania coraz szybciej mu o idzie...
To niestety prawda- z czasem przyśpiesza :cry:
Natomiast jeśli chodzi o samorozkręcanie, to na szczęście niczego podobnego u siebie nie zauważyłem.