Zobacz pełną wersję : Olek C750uz - nie pamięta ustawień
Czy ktoś z was miał jakiś problem z utratą wszystkich ustawień aparatu w momencie wymiany baterii?
Ja mam olka c750 (już 2 lata) i do tej pory nie miałem takich problemów. Ale od jakichś 2 tyg. przy każdej wymianie baterii wszystkie ustawienia wracają do wartości fabrycznych co jest bardzo denerwujące...
Czy wiecie co można na to poradzić?
Czy w środku jest jakaś bateryjka podtrzymująca ustawienia aparatu? może sie wyczerpała po 2 latach?
Tego modelu akurat nie rozkręcałem, ale praktycznie w każdym tego typu sprzęcie taka bateryjka jest. Da się ją wymienić - musisz rozkręcić aparat i jej poszukać. Zazwyczaj wystarczy zdjąć obudowę i już ją widać :) Prawdopodobnie będzie przylutowana, więc uzbrój się w lutownicę o cienkim grocie. Jeśli nigdy w życiu nie lutowałeś to lepiej zanieś aparat do zegarmistrza - poradzi sobie na pewno i ma takie bateryjki na miejscu :)
Pozdrawiam,
siwyjohn
A czy rozkręcenie aparatu nie jest nazbyt ryzykowne?
Kiedys próbowałem naprawić migawkę w starym zenicie i już go nie skręciłem spowrotem.
Generalnie jeśli to jest tylko wina bateryjki to zaniósłbym go do serwisu, ale boje sie że nawymyślają mi niewiadomo jakich awarii i wystawią rachunek na 200zł...bo tak to zwykle bywa jak człowiek na czymś sie nie zna.
Wystarczy zdjąć obudowę, niczego więcej potem prócz tej nieszczęsnej bateryjki ruszać nie trzeba. Jeśli się zdecydujesz na samodzielną wymianę to zmierz przed odlutowaniem napięcie na bateryjce - może to w ogóle nie to. Jeśli jest to ogniwo litowe (a prawdopodobnie jest), to powinno wykazywać różnicę potencjałów ponad 3V.
Serwis policzy sobie zapewne słono, dlatego właśnie polecam zegarmistrza - serio :)
No dobrze, ale co mi da zmierzenie napięcia, skoro bateria i tak już padła, więc jaka by nie była i tak nie będzie mieć własciwego napięcia....
Bedziesz wiedział czy to na pewno bateria - jeśli trzyma napięcie to możliwe, że to coś innego.
HrabiaMiod
12.09.06, 23:09
a może masz po prostu ustawione to na aparacie? w menu jest do wyboru czy aparat ma pamiętać ustawienia, czy po każdym wyłączeniu resetować...
to tylko taka propozycja - może rzeczywiście bateria :)
witam
rzeczywiscie apartay serii c-7xx mają opcje resetowania ustawien po wyłączeniu. Trzeba w takim razie w menu zmienic parametr ALL RESET na pozycje OFF.
Choć czasem zdarza sie przy wymianie baterii i przy pozycji OFF w w/w funkcji aparat utraci ustawienia gdy tylko dłużej "poleży" bez prądu :)
pozdrawiam
To znana przypadłość C-750 - wysiada akumulatorek na płycie głównej.
Serwis wymieni całą płytę i koszt imprezy będzie taki że bardziej opłacalne kupno nowego aparatu.
Jak ktoś jest pewny siebie to może spróbować go wylutować i wymienić.
Pozdr!
A powiedzcie czy łatwo jest się dobrać do tego akumulatorka?
Bo jeśli trzeba rozkładać aparat na części pierwsze to chyba sobie daruję
Podobno obiektyw nie trzeba rozkładać na części pierwsze. ;)
Gość który rozkręcał coś z serii 7xx radził robić zdjęcia krok po kroku w trakcie zabiegu - sprzęt jest mocno upchany i można mieć spore kłopoty ze złożeniem.
Kiedy mi skończy się bateryjka to chyba se daruję - będę wbijać ustawienia po każdej wymianie akumulatorów.
Tak swoją drogą to beznadziejnie producent rozwiązal ten problem bateryjki...
WIELKI MINUS DLA OLYMPUSA
Dzięki wielkie za ten gratisowy zasilacz,
teraz przynajmniej w domu jak wymieniam baterie to ustawienia się nie kasują z tym zasilaczem :)
Gorzej jest w terenie...
A co do bateryjki to u zegarmistrza wymienić mi nie chcą bo boją się że popsują, a serwis śpiewa takie sumy że aż głowa boli...
Cześć. Mam Olympusa 740. 3 albo 4 lata. No i od miesiaca mam to samo. Zaznacam - to nie jest wina ustawień. Zawsze podtrzymywanye były ustawieniaz jakąś godzinę. Zaopatrzyłem się w baterie - które podtrzynywały napięcie w zasie ładowania akumulatorków. (czas ładowania - 6 godzin). No ale od miesiąca - wystarczy że na sekundę wyjmę moje akumulatorki i ustawienia giną. Bardzo wkurzające - bo musze pamiętać żeby wszystko ustawić. Datę, wielkość zdjęcia, pomiar światła, ISO. Coś koszmarnego. Ale się wkurzyłem na Olympusa. do tej pory byłem zachwycony. Jakby ktoś to naprawił - prosze o podanie kosztu.
W tym aparacie jest wewnetrzna malutka bateria do podtrzymywania ustawień . Trzeba ją wymienić ,ale sam tego nie rób . Wyslij do serwisu. Powodzenia
Pragnę poinformować (dla statystyki ;)) - wczoraj odkryłem że mój C-750 też przestał trzymać ustawienia.
I co zamierzasz zrobić z tym fantem?
Ja radzę sobie podłączając zasilacz w trakcie zmiany baterii, ale w terenie to odpada.
Jeśli uda ci się to jakoś naprawić to napisz jak i za ile...
Na razie nic nie zamierzam.
Spróbuję olać...:roll:
Chyba że za rok na wakacjach właśnie w terenie stwierdzę że się nie da... :twisted:
Khe, khe!
http://www.pbase.com/ociepka/750
Kto śmiały? :twisted:
Paweł Rogowski
10.12.06, 01:15
Witam
Mam to samo. Olympus dał d..y z tą baterią. Od RadioErewań dostałem zasilacz - pomaga w domu - RadioErewań jeszcze raz wielkie dzięki. Czy ktoś wie, gdzie w Trójmieście wymienię bateryjkę. POMOCY !!!
...Czy ktoś wie, gdzie w Trójmieście wymienię bateryjkę. POMOCY !!!Niegwarancyjne naprawy Olków zrobi bardzo rozsądna firma O.K.Serwis w Gdańsku, Czarny Dwór 4b.
Jack
P.S. To nie spam, ani kryptoreklama (nie biorę od nich kasy), chłopaki naprawdę sie starają :D
Mój Olek C-725UZ też traci ustawienia przy wymianie akumulatorków :?
Witam mam C-740 trzy lata i właśnie też dopadło mnie nie trzymanie ustawień przy wymianie bateri. Jesli ktoś już rozebrał to czekam na wskazówki jak to zrobic.
Juz rozebrałem ,bardzo łatwo ,tylko mam pytanie jakie są parametry tego akumulatorka?.
Po rozkręceniu C-740 wg fotek w linku, złożyłem go i tak jak radzono na forum, poszedłem do znajomego zegarmistrza on wylutował padnięty akumulatorek a wlutował kondensator. Aparacik sprawny pamięta ustawienia.
Witam
Jakie były parametry wlutowanego kondensatora ( pojemność, napięcie, dokładność oraz typ )?
zbyma72age
22.02.07, 21:56
Witam
Jakie były parametry wlutowanego kondensatora ( pojemność, napięcie, dokładność oraz typ )?
Witam
To jest kondensator 0,2F(arada)/3,3V
Datasheet:
http://industrial.panasonic.com/www-data/pdf/ABC0000/ABC0000CE19.pdf
kondensator jest na lewo od konektora dla karty xD (nad nim jest napis X3002)
jak wynika z danych katalogowych tego kondensatora, max prąd jego ładowania wynosi max 10uA (mikroamper)
Podłączając zamiast niego zwyczajny kondensator 220uF (mikrofarad = 0,00022F, pomimo że się nie zmieści w aparacie) podtrzyma on ustawienia przez ok. 20sekund.
Kondensatora z większą pojemnością nie warto sprawdzać ponieważ i tak się nie zmieści.
Co najistotniejsze – po włożeniu akumulatorków do aparatu – kondensator ten jest ładowany prądem dużo większym od 10uA (ok. 100uA), po wyjęciu akumulatorków z aparatu – pobór prądu z tego kondensatora wzrasta na parę sekund do ok. 30uA, a potem maleje do ok. 5uA.
Problem jest więc z niepoprawnym obliczeniem przez konstruktorów tych aparatów (C7xx) prądu ładowania kondensatora 0,2F, po prostu są przekraczane dane katalogowe i kondensator ulega uszkodzeniu (prawdopodobnie przepalają się wyprowadzenia o grubości ułamków mikrometra). W każdym przypadku kiedy zamiast tego kondensatora zastosuje się 3V baterią litową, układy będą działać poprawnie. Przy włożonych akumulatorach aparat nie pobiera z niej żadnego prądu (słabsza bateria jest ładowana prądem <1uA co nie przeszkadza), po wyjęciu akumulatorków, jest podobnie jak podano dla kondensatora (chwilkę 30uA i potem 5uA).
Można zastosować baterię BR 1225-1HDE o pojemność 45mAh (ma wyprowadzenia do lutowania), może ona utrzymać ustawione dane przez 375 dni przy wyjętych akumulatorkach z aparatu.
Jest to więcej niż potrzeba. Ta bateria jest większa od pierwotnego kondensatora i musi zostać przylutowana do pierwotnych kontaktów przewodami poprawnie zaizolowanymi aby nie doszło do zwarcia. Oczywiście są tańsze baterie ale bez wyprowadzeń do lutowania, próba przylutowania przewodów bezpośrednio do baterii skończy się wyciekiem elektrolitu i uszkodzeniem (chyba że posiada się klej elektroprzewodzący).
Można również zastosować jakąś mniejszą baterię litową np. CR1025 3V, którą po odpowiednim zaizolowaniu dwustronną taśmą klejącą można przykleić np. do mikroukładu ponad poprzednim miejscem umocowania kondensatora 0,2F (wyprowadzenia jak uwagi powyżej).
Myślę że te wyjaśnienia pomogą wszystkim użytkownikom aparatów C7xx.
Pozdrawiam
Dzięki za wyczerpującą informacje.
Teraz pozostało tylko rozebrać Olka.
Pozdrawiam
zbyma72age
24.02.07, 20:18
Dzięki za wyczerpującą informacje.
Teraz pozostało tylko rozebrać Olka.
Pozdrawiam
Można ale nie koniecznie, można również skorzystać z
- zakładka „My Mode Setup” – przystosowuje ustawienia, które będą aktywne w trybie My Mode, mamy tutaj:
Current – zachowuje bieżące ustawienia aparatu,
Reset – przywraca domyślne ustawienia fabryczne,
Custom – zachowuje kolejne ustawienia.
Uaktywnianie w każdym przypadku jednego z czterech schowków, do których wcześniej wpisano określone ustawienia aparatu.
Jeżeli aparat jest w trybie P, A/S/M można zachować bieżące ustawienia w trybie My Mode.
Domyślne ustawienia fabryczne wybrane zostały jedynie dla My Mode 1.
Dzięki tej funkcji, można mieć, jakby cztery wirtualne aparaty w jednym, z których każdy ma ustawione całkiem odmienne parametry. Tych czterech schowków, nie zdołamy chyba nawet zapełnić, a właściwie to i po co, ciągłe pamiętanie - gdzie co zaprogramowano, doprowadziło by do szaleństwa.
Jeśli decydujemy się na rozbiórkę - koniecznie korzystać z podglądu w linku podanym przez zdrip http://www.pbase.com/ociepka/750
lub
http://olympus.partak.ru/forum/files/razborka/
Pozdrawiam
Dzisiaj rozebrałem swojego C750. Zamiast kondensatorka wstawiłem baterię DURACELL DL1220 3V 36mAh. Działa prawidłowo. Żałuję, że nie zrobiłem tego wcześniej i przez rok męczyłem się przy wymianie akumulatorków. Korzystając z poradnika ze zdjęciami jak rozebrać aparat to naprawdę nic trudnego.
Pozdrawiam
Dzisiaj rozebrałem swojego C750. Zamiast kondensatorka wstawiłem baterię DURACELL DL1220 3V 36mAh. Działa prawidłowo. Żałuję, że nie zrobiłem tego wcześniej i przez rok męczyłem się przy wymianie akumulatorków. Korzystając z poradnika ze zdjęciami jak rozebrać aparat to naprawdę nic trudnego.
Pozdrawiam
Kondensator trzeba wylutować, czy siedzi na wcisk ? Jak wstawiłeś tą baterię ? Lutowanie ?
zbyma72age
10.01.08, 20:09
Pozdrawiam
Kondensator trzeba wylutować, czy siedzi na wcisk ? Jak wstawiłeś tą baterię ? Lutowanie ?
Korzystając z poradnika ze zdjęciami jak rozebrać aparat to naprawdę nic trudnego.
http://www.pbase.com/ociepka/750
Zdjęcia: Capacitor i Capacitor Removed
oraz treść wcześniejszej informacji
Można zastosować baterię BR 1225-1HDE o pojemność 45mAh (ma wyprowadzenia do lutowania), może ona utrzymać ustawione dane przez 375 dni przy wyjętych akumulatorkach z aparatu.
Jest to więcej niż potrzeba. Ta bateria jest większa od pierwotnego kondensatora i musi zostać przylutowana do pierwotnych kontaktów przewodami poprawnie zaizolowanymi aby nie doszło do zwarcia. Oczywiście są tańsze baterie ale bez wyprowadzeń do lutowania, próba przylutowania przewodów bezpośrednio do baterii skończy się wyciekiem elektrolitu i uszkodzeniem (chyba że posiada się klej elektroprzewodzący).
Można również zastosować jakąś mniejszą baterię litową np. CR1025 3V, którą po odpowiednim zaizolowaniu dwustronną taśmą klejącą można przykleić np. do mikroukładu ponad poprzednim miejscem umocowania kondensatora 0,2F (wyprowadzenia jak uwagi powyżej).
Czy istotna jest biegunowość bateryjki przy wlutowywaniu?
Czy istotna jest biegunowość bateryjki przy wlutowywaniu?
A jak myślisz, po co ona ma na obudowie zaznaczony + i -.
Pozdr.
ojj, to wiem
chodzi o to czy na płytce (w miejscu wlutowania) jest zaznaczone + -.
nigdzie nie mogę doatać takiej małej bateryjki.
Na allegro brak, w Krakowie w sklepach brak - mają te większe fi= 20mm
Witam
Skąd wziąć taką baterię lub kondensatorek.
Ja mam pytanie skąd to wziąć zaniosłem sprzęt dla kolego okazało się że ta bateria ma około 5mm średnicy.
Proszę o pomoc
Tomek
zajrzyj do zegarmistrzów, oni handlują takimi drobnoustrojami
zajrzyj do zegarmistrzów, oni handlują takimi drobnoustrojami
Tak mam zamiar zrobić jutro odwiedzę zegarmistrzów i może coś znajdę.
A z drugiej strony to olympus gdyby nas choć trochę szanował to przyznał się do błędu i choć baterię podarował.
Normalnie tragedia.
Dzwoniłem i pisałem do serwisu nie powiedza jaka to bateria i nie sprzedadzą . A na moje zgryźliwe pismo odpowiedzieli że mogą dać mi zniżkę chyba około 100 zł o ile dobrze pamiętam z 550 zł na 450m zł. ( było to rok temu albo więcej )
Czy to normalne że takiej klasy sprzęt sypie się po 2-3 latach bo u mnie w takim okresie się posypało.
Witam
Skąd wziąć taką baterię lub kondensatorek.
Ja mam pytanie skąd to wziąć zaniosłem sprzęt dla kolego okazało się że ta bateria ma około 5mm średnicy.
Proszę o pomoc
Tomek
przecież jest wyżej napisane:
Ta bateria jest większa od pierwotnego kondensatora i musi zostać przylutowana do pierwotnych kontaktów przewodami poprawnie zaizolowanymi aby nie doszło do zwarcia. Oczywiście są tańsze baterie ale bez wyprowadzeń do lutowania, próba przylutowania przewodów bezpośrednio do baterii skończy się wyciekiem elektrolitu i uszkodzeniem (chyba że posiada się klej elektroprzewodzący).
czyli nie szukajcie baterii tak małej jak ten kondensator, tylko zwykłych baterii CR1225 lub CR1025 i klej elektroprzewodzący żeby przykleić przewodziki do nich i przylutować w miejsce tamtego kondensatora.
przecież jest wyżej napisane:
czyli nie szukajcie baterii tak małej jak ten kondensator, tylko zwykłych baterii CR1225 lub CR1025 i klej elektroprzewodzący żeby przykleić przewodziki do nich i przylutować w miejsce tamtego kondensatora.
Byłem w 2 sklepie specjalizującym się elektroniką . Dali mi taką dużą około 1,2mm co bez nóżek próba dospawania zgrzewarką bateria rowalona. Kupiłem kolejną z nóżkami ale bardzo duża około 1.4 mm. Kolega rozebrał stwierdził za duża. Terazm mam wymontowaną w ręku więc wiem czego chcę. Tylko nie znam się na tym 1220, 1225, 1025 czym sie różnią ?
Dużo tam jest miejsca ? Jak duża się mieści ?
Aha i skąd wiziąć ten specjalny klej elaktroprzewodzący?
Ale jestem zły na tego Olympusa.
Oznaczeń baterii możesz zszukac na stronie producenta.
Jak bateria za duża to popatrz gdzie możesz ją wcisnąć w innym miejscu i podłączyc przewodami.
Metoda lekko niefachowa, ale często skuteczna.
Powodzenia.
1025 oznacza że ma 10 mm średnicy i 2,5mm grubości.
1225 oznacza że ma 12 mm średnicy i 2,5mm grubości.
Ja nie rozbierałem tego aparatu, choć miałem go przez kawałek czasu. Sprzedałem zanim efekt wystąpił. Ktoś kto jednak napisał ten poradnik widocznie to robił i dlatego zaleca zamontowanie baterii większej na kabelkach tam gdzie się upcha.
Kleju też nie używałem w życiu, czytam po prostu to co piszą powyżej, a poniżej masz wyszukiwanie w allegro
http://www.allegro.pl/search.php?string=elektroprzewodz%C4%85cy&order=p
1025 oznacza że ma 10 mm średnicy i 2,5mm grubości.
1225 oznacza że ma 12 mm średnicy i 2,5mm grubości.
Ja nie rozbierałem tego aparatu, choć miałem go przez kawałek czasu. Sprzedałem zanim efekt wystąpił. Ktoś kto jednak napisał ten poradnik widocznie to robił i dlatego zaleca zamontowanie baterii większej na kabelkach tam gdzie się upcha.
Kleju też nie używałem w życiu, czytam po prostu to co piszą powyżej, a poniżej masz wyszukiwanie w allegro
http://www.allegro.pl/search.php?string=elektroprzewodz%C4%85cy&order=p
Muszę się kogoś poradzoć co do tego kleju. Choć wcale n ie jestem do niego przekonany.
I zapytać kolegę ile tam naprawdę jest miejsca. Czy wejdzie ta 12mm bateria jakby była z doklejonymi nóżkami.
Witam !
Jeśli był tam kondensator do podtrzymania pamięci to możesz tam wlutować któryś z tych :
http://www.katalog.micros.com.pl/elm.php?kat=076089
Są na wyższe napięcie 5,5V a nie na 3,3V ale to w niczym nie przeszkadza.Wada to trochę większe gabaryty.Są podane wymiary i może któryś da sie gdzieś wcisnąć i połączyć przewodami z płytką.Jeśli będzie miał mniejszą pojemność to krócej będzie podtrzymywał
pamięć w aparacie. Ale jeśli aparat nie będzie leżał miesiącami bez podstawowego zasilania
(akumulatorki AA ) to nawet mniejsza pojemność tego kondensatora będzie wystarczająca ,
aby podtrzymać pamięć na czas ładowania akumulatorków i ich ponownego włożenia do
aparatu.
Pzdr
A czy nie lepiej zamiast baterii zastosować jakiś akumulatorek. np:
ML1220-HJ1 15mAh 3,0V
http://www.batimex.pl/towar.asp?idtowaru=2418&menu=393&menu2=394
tylko czy nie za mała pojemność ?
Czy bateria nie uszkodzi sie poprzez jej ładowanie i rozładowywanie.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Najbardziej zbliżone do oryginału znalazłem tu ale w Polsce jakoś nie dam rady znaleźć niestety.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
oto link
http://www.dantona.com/catalog/3V-LITH-COIN-PINS::TABS/SANYO
A oto co można znaleźć jak sie poszuka:
http://www.batimex.eu/towar.asp?idtowaru=1734&menu2=394
tylko dospawać nogi i jazda na całego.
A oto co można znaleźć jak sie poszuka:
http://www.batimex.eu/towar.asp?idtowaru=1734&menu2=394
tylko dospawać nogi i jazda na całego.
Jesli w aparacie był kondensator do podtrzymania pamięci ,to on był ładowany z akumulatorków zasilających aparat.Po wyjęciu aku z aparatu ładunek zgromadzony w tym kondensatorze podtrzymywał dane zapisane w tej pamięci.Jeśli wstawisz w to miejsce
baterię litową to mogą się dziać różne ciekawe rzeczy.Te baterie nie są przystosowane
do ładowania a takie zjawisko wystąpi po włożeniu aku do aparatu.Lepszym rozwiązaniem
byłby akumulatorek Ni-Cd lub Ni-Mh z włączonym szeregowo rezystorem ograniczającym
prad ładowania tego akumulatorka.A najlepiej wsadzić tam kondensator typu Gold Cap .
Te kondensatory służą właśnie do tego celu. Akurat Olek wybrał taki a nie inny sposób
podtrzymania pamięci. A ładowanie baterii litowej nie przystosowanej do tego typu działań
może skończyć się potrzeba zakupu nowego aparatu .
Pzdr
Mam zdanie podobne do przedmówcy.
Nikt jak do tej pory nie pisał o konsekwencjach wstawienia baterii więc może jest oki.
Za jakiś czas powiem bo dziś została wstawiona bateria.
Ale myślę że to rozwiązanie tymczasowe.
Czy waszym zdaniem dobrym rozwiązaniem byłoby wstawienie akumulatorka jaką podawałem wcześniej na stronie www.dantona.com
http://www.dantona.com/catalog/3V-LITH-COIN-PINS::TABS/SANYO
ostatnie pozycje.
Czy wystarczy 5mAh ?
Witam !
W tym linku są baterie litowe,jest też kilka akumulatorków ale też litowych.
Akumulatorki litowe wymagają specyficznych warunków ładowania.
Próby ładowania ich byle czym można obejżeć w necie .
Jedynie aku NiCd i NiMh z szeregowym rezystorem ograniczającym prąd mogą od biedy zastąpić ten kondensator.
Dlaczego nie wymienisz tego kondensatora na nowy sprawny.Są dostępne i nie są aż takie drogie.Nie musi być identyczny .Napiecie pracy nie może być niższe od orginału .
A pojemność też nie musi być identyczna .Wystarczy,że będzie zbliżona .Zmieni sie tylko trochę czas podtrzymania pamięci ale nie na tyle abyś nie zdążył wymienić rozładowanych akumulatorków.Olek wiedział co robi .Akumulatorki przy złych warunkach ładowania mogą się rozszczelnić ,a elektrolit zeżre tobie wnetrze aparatu.
Pzdr
Witam !
W tym linku są baterie litowe,jest też kilka akumulatorków ale też litowych.
Akumulatorki litowe wymagają specyficznych warunków ładowania.
Próby ładowania ich byle czym można obejżeć w necie .
Jedynie aku NiCd i NiMh z szeregowym rezystorem ograniczającym prąd mogą od biedy zastąpić ten kondensator.
Dlaczego nie wymienisz tego kondensatora na nowy sprawny.Są dostępne i nie są aż takie drogie.Nie musi być identyczny .Napiecie pracy nie może być niższe od orginału .
A pojemność też nie musi być identyczna .Wystarczy,że będzie zbliżona .Zmieni sie tylko trochę czas podtrzymania pamięci ale nie na tyle abyś nie zdążył wymienić rozładowanych akumulatorków.Olek wiedział co robi .Akumulatorki przy złych warunkach ładowania mogą się rozszczelnić ,a elektrolit zeżre tobie wnetrze aparatu.
Pzdr
Kondensator też się rozszczelnił.
Kondensatora nie zastosowałem gdyż nie ma tam za wiele miejsca.
A kondensatorka o wymiarach około 6x1,5 mm nikt w sklepie nie widział.
Stąd ta bateria.
Jeśli ktoś wie jaki kondensator można zastosować o bardzo małych wymiarach będę bardzo wdzięczny podanie modelu i sprzedawcy.
Pozdrawiam.
Jeśli ktoś wie jaki kondensator można zastosować o bardzo małych wymiarach będę bardzo wdzięczny podanie modelu i sprzedawcy.
Pozdrawiam.
Podaj, jeśli masz parametry orginału.
Pozdr.
P.S. Juz znalzałem te parametry. Teraz poszukam sprzedawcy.
Cos tam znalazłem, choć to nie konca to o co chodzi.
Jest za duży, ale jak masz gdzie go upchnąć, to możesz przewodami podłączyć.
Karta katalogowa, kondnsator o symbolu: DB-5R5D474
https://www1.elfa.se/data1/wwwroot/webroot/Z_DATA/11a07590-792d-11dc-bb36-0019bbdf5d02.pdf
Sprzedawca ELFA.
nr artykułu: 67-586-68
Wpisz go w pole szukaj na stronie :
https://www1.elfa.se/elfa~pl_pl/b2b/start.do?browsername=opera%2F9.21%2520%2528windows %2520nt%25206.0%253B%2520u%253B%2520pl%2529&browsermajor=9&browserminor=9.21
Jutro w pracy sprawdzę u naszych dostawców, używamy takich zabwek. Może któryś będzie mial.
Pozdr.
Podaj, jeśli masz parametry orginału.
Pozdr.
P.S. Juz znalzałem te parametry. Teraz poszukam sprzedawcy.
Cos tam znalazłem, choć to nie konca to o co chodzi.
Jest za duży, ale jak masz gdzie go upchnąć, to możesz przewodami podłączyć.
Karta katalogowa, kondnsator o symbolu: DB-5R5D474
https://www1.elfa.se/data1/wwwroot/webroot/Z_DATA/11a07590-792d-11dc-bb36-0019bbdf5d02.pdf
Sprzedawca ELFA.
nr artykułu: 67-586-68
Wpisz go w pole szukaj na stronie :
https://www1.elfa.se/elfa~pl_pl/b2b/start.do?browsername=opera%2F9.21%2520%2528windows %2520nt%25206.0%253B%2520u%253B%2520pl%2529&browsermajor=9&browserminor=9.21 (https://www1.elfa.se/elfa%7Epl_pl/b2b/start.do?browsername=opera%2F9.21%2520%2528windows %2520nt%25206.0%253B%2520u%253B%2520pl%2529&browsermajor=9&browserminor=9.21)
Jutro w pracy sprawdzę u naszych dostawców, używamy takich zabwek. Może któryś będzie mial.
Pozdr.
Będę wdzięczny bardzo.
Warto byłoby to zrobić jak trzeba kondensatorek może być nieco większy ale nie za mocno w zasadzie sam go nie rozbierałem a kolega rozbierał mówił że za bardzo nie ma gdzie pchać.
Zależy mi na tym stary aparacie bo robi doskonałe fotki.
pozdrawiam
Wıtam.
Po wymıanıe baterıı bylo wszystko ok !
A teraz jestem na wakacjach w Turcjı. Aparat nıe wıdzı kart pamıecı wıekszych jak 128 MB. A 128 wıdzı po kılkukrotnym wkladanıu ı wyjmowanıu.
I tak po naprawach musze na wakacjach kupıc aparat.
pozdrawıam
Witam,
Mojego Olka 750 też dopadła ta przypadłość. Poszedłem nieco inną drogą za niewielkie pieniądze na Alledrogo kupiłem rozbity aparat o zasilaniu 6V i z niego pozyskałem właściwy (gabarytowo) akumulatorek. Wymieniłem 1,5 roku temu i do dzisiaj działa jak nowy. Pozdrawiam.
Dla potomnych bo C740UZ to dobry aparat.
Na stronie http://pl.farnell.com/ można zamówić kondensatorek podtrzymujący pamięć ustawień - oto dane:
Numer kat. - 1305071
Opis produktu - EECEN0F204RK CAPACITOR, SMD, 0.2F, 3.3V 85322900
Numer części producenta - EECEN0F204RK
Strona - http://pl.farnell.com/jsp/level5/module.jsp?moduleId=en/451873.xml -> Type RK
Zamówiłem, wymieniłem, działa !
Pozdrawiam,
M.
Hi
szkoda, że tak późno :(
Bo mi nie udało się tego naprawić i mój Olek przed wakacjami poszedł w odstawkę.
Zastapił go Nikon D5000.
:)
Ja tez od 2 lat uzywam D80 ale ostatnio potrzebowalem czegos porecznego i przypomnialem sobie o C740UZ - wyleczylem go z dolegliwosci i zdjecia jego produkcji wciaz mi sie podobaja...
M.