Zobacz pełną wersję : Stabilizacja obrazu w E systemie
Przeglądając sklep internetowy wpadłem na taki obiektyw: obiektyw w sklepie (http://www.e-cyfrowe.pl/lustrzanki/leica-d-vario-elmarit-14-50mm-f_2-8-3-5-asph-p-3854.html)
W opisie produktu jest napisane, ze obiektyw "posiada układ stabilizacji obrazu MEGA O.I.S opracowany przez Panasonica". Co to oznacza? Czy jak założę to szkło na E-500 będę miał mniej poruszone zdjęcie niż z obiektywem Zuiko? Ktoś ma jakąś wiedzę w temacie? :-)
Przeglądając sklep internetowy wpadłem na taki obiektyw: obiektyw w sklepie (http://www.e-cyfrowe.pl/lustrzanki/leica-d-vario-elmarit-14-50mm-f_2-8-3-5-asph-p-3854.html)
W opisie produktu jest napisane, ze obiektyw "posiada układ stabilizacji obrazu MEGA O.I.S opracowany przez Panasonica". Co to oznacza? Czy jak założę to szkło na E-500 będę miał mniej poruszone zdjęcie niż z obiektywem Zuiko? Ktoś ma jakąś wiedzę w temacie? :-) tak to szkło ma stabilizację i działa z Olkiem
Dla uściślenia - tak to szkło ma stabilizację, lecz z olkiem działać będzie tylko w mode 1 (czyli stabilizacja cały czas). Mode 2 jest niedostępny (stabilizacja tylko w momencie naciśnięcia migawki - wydajniesza niż Mode 1). Mozliwe, że z E-330 działa też Mode 2 ale wszystkie wcześniejsze na pewno tylko z trybem 1.
Ja dodam, że same szkło będzie w sprzedaży prawdopodobnie w przyszłym roku razem z innymi obiektywami Leica, teraz można nabyć tylko w kicie z L1! Śmieszy mnie tylko słowo kit np. w porównaniu do kitów Canona, może trzeba zrobić podział na "entry level kit lens" i "profi kit lens". Do tego stabilizacja działa tylko w jednym trybie z Olympusami tzn. ciągłym, natomiast z L1 działa też w momencie przyciskania spustu. Pierwsze testy potwierdzają jakość tego obiektywu.
Celebrity_plus odnośnie stabilizacji z Olympusami, to zdaje się, że jest dokładnie odwrotnie do tego co napisałeś... w Olympusach działać będzie tylko mniej wydajny tryb ciągły, a tryb na spust na razie działa tylko z L1 (może też z E-330 - ale tego nie wiem).
Wynika to z tego, że body Olympusa nie przekazują odpowiedniej informacji do obiektywu... i dlatego stabilizacja działa cały czas, bo tryb ten nie wymaga dodatkowej komunikacji z body (choć akurat wolałbym, żeby było tak jak napisałeś).... :-)
Poprawiłem :D jest późno i już jadę na autopilocie ;)
Czyli wszystko jest kwestią nowego firmware w E-500 i będziemy mogli sie cieszyć stabilizacją w obu trybach? :-)
...naprawdę chciałbym mieć obiektyw ze stabilizatorem...
I co do tych testów i których ktoś wspomniał - czy mógłbym liczyć na link? :-)
a ktos wie w jakiej cenie bedzie go mozna wyrwac?:) Ile tysiaków?:D
Sijas niestety zdaje się, że nie... bo to kwestia nowego procesora Venus Engine III a nie tylko firmware'u... ale może się mylę...
Chyba Dempsey masz racje - wedlug notki prasowej Panasonica stabilizacja w obu trybach dziala tylko z prockiem VE-III.
No i niestety jest to niezbyt pomyślna informacja, bo tryb drugi jest znacznie wydajniejszy od pierwszego... Oczywiście jeśli trzeba, to lepsza jakakolwiek stabilizacja niż jej brak... ale wrażenie niedosytu zostaje... Szczególnie jeśli wyda się kasę na coś co nie w pełni współpracuje (w końcu w cenie są oba tryby ;-) ).
Wcześniej miałem Panasłonika FZ20 i muszę przyznać, że stabilizacja działała przednie... jak miałem dobry dzień to i ekwiwalent 432mm utrzymałem na 1/25 a przy 1/50 prawie zawsze było ostro. Inna sprawa, to taka, że nie każdemu ręce tak samo "chodzą" i nawet jeśli drżą często ale z małą amplitudą to tryb peirwszy może się okazać tak samo skuteczny jak drugi.
RadioErewan
11.09.06, 04:53
Wcześniej miałem Panasłonika FZ20 i muszę przyznać, że stabilizacja działała przednie... jak miałem dobry dzień to i ekwiwalent 432mm utrzymałem na 1/25 a przy 1/50 prawie zawsze było ostro. Inna sprawa, to taka, że nie każdemu ręce tak samo "chodzą" i nawet jeśli drżą często ale z małą amplitudą to tryb peirwszy może się okazać tak samo skuteczny jak drugi.
Nie ekstrapolował bym doświadczeń z małpką na lustrzankę. Jak działa Mega OIS Leicy dowiemy się z testów. Czy FZ20 ma stabilizowane szkło czy matrycę?
Pzdr
RadioErewań FZ20 ma stabilizowane szkło - to nota bene ten sam system stabilizacji (MEGA O.I.S.) co w szkle 14-50 (obiektyw w FZ20 też był sygnowany przez Leic'ę). Tak więc zasada działania (nawet dwa tryby itp.) jest identyczna, bo to ten sam system. Ale powtarzam to z trybem 2 (stabilizacja w momencie naciśnięcia migawki) uzyskiwałem lepsze rezultaty.
RadioErewan
11.09.06, 05:40
RadioErewań FZ20 ma stabilizowane szkło - to nota bene ten sam system stabilizacji (MEGA O.I.S.) co w szkle 14-50 (obiektyw w FZ20 też był sygnowany przez Leic'ę). Tak więc zasada działania (nawet dwa tryby itp.) jest identyczna, bo to ten sam system. Ale powtarzam to z trybem 2 (stabilizacja w momencie naciśnięcia migawki) uzyskiwałem lepsze rezultaty.
Ja mam doświadczenia tylko z VR/IS. Jedyny problem to zużycie prądu. Stabilizacja szkłem żre prąd. VR i IS włączają się po wciśnięciu do połowy spustu migawki. Obraz na lustrze nieco skacze kiedy ruszają żyroskopy/aktuatory czy jak to zwał.
Dla uściślenia - tak to szkło ma stabilizację, lecz z olkiem działać będzie tylko w mode 1 (czyli stabilizacja cały czas). Mode 2 jest niedostępny (stabilizacja tylko w momencie naciśnięcia migawki - wydajniesza niż Mode 1). Mozliwe, że z E-330 działa też Mode 2 ale wszystkie wcześniejsze na pewno tylko z trybem 1.
Nie chodzi tu o wydajnosc lecz o pobor pradu.
czesc.Ch.
Chomsky - że więcej prądu żre to też... ale jest też mniej wydajna (z prądem to sobie można poradzić kupijąc kolejną bateryjkę, z wydajnością już nic nie zrobisz). Dzieje się tak dlatego, że przy stałej stabilizacji nigdy nie wiesz w jakim punkcie znajduje się szkiełko stabilizujące w chwili naciśnięcia spustu. Być może właśnie w chwili naciśnięcia spustu jest w swoim skrajnym położeniu w jakimś kierunku i już bardziej w tym kierunku się nie przesunie... wówczas jeśli akurat trafi się wibracja kierująca je dalej (gdzie ono biedne iść już nie może) to nici ze stabilizacji. W przypadku trybu drugiego (oprócz tego, że żre mniej prądu) szkiełko stabilizowane zawsze startuje od swojego neutralnego położenia i tym samym "ma miejsce" na maksymalne przesunięcia w każdą stronę. Dlatego tryb drugi jest wydajniejszy (no i przy okazji mniej prądożerny ;-) )
W sumie jeżeli Panas podzielił się patentem stabilizacji wzamian za podgląd na żywo to super... Jednak chyba Olympus będzie miał stabilizacje na matrycy (lustrzanki), a nie w szkłach. Powód: Zuiko 300mm bez stabilizacji to nie obiektyw na te czasy, patrząc na Canona, który ma prawie wszystkie "L-ki" ze stabilizacją