Zobacz pełną wersję : ogniskowa a odleglosc od obiektu
Jaka jest zaleznosc ogniskowej do odleglosci od obiektu fotografowanego aby wielkosc obiektu byla taka sama?
Domyslam sie ze zmieniajac 35mm na 50mm i odpowiednio oddalajac aparat od obiektu zwieksze GO.
jak to obliczac?
Ttuaj jest wszystko ładnie opisane http://www.fotografia-przyrodnicza.art.pl/porady/artykuly/makrofotografia/macro.php
kalkulator glebi - Depth of Field Calculator (http://www.dofmaster.com/dofjs.html)
Jaka jest zaleznosc ogniskowej do odleglosci od obiektu fotografowanego aby wielkosc obiektu byla taka sama?
Domyslam sie ze zmieniajac 35mm na 50mm i odpowiednio oddalajac aparat od obiektu zwieksze GO.
jak to obliczac?
Tak w wielkim skrócie to masz rację, lecz do tego pamiętaj że głębia zależy jeszcze w znacznym stopniu od jasności obiektywu i użytej przesłony.Zmieniajac jednak obiektyw i odległość zachowując przy tym wielkość fotografowanego przedmiotu zmieniamy perspektywę czyli nie do końca tak jest różowo jak napisałeś.Po prostu wyobraz sobie portret zrobiony obiektywem szerokokątnym z bardzo bliskiej odległości od modela... :mrgreen:
no tak ale chodzi mi o to ze te fotki
https://forum.olympusclub.pl/forum19/testowanie-mc-flektogon-24-35-carl-zeiss-jena-vt7810.htm
byly wykonane na przeslonach 11-22, a i tak GO nie lapala calej zabawki, wiec sobie pomyslalem ze jak zmienie obiektyw na perti 50/1.8 czyli jeszcze jasniejszy i odpowiednio go oddale obraz powinien byc podobny (proporcje) a GO wieksza, przy takiej samej przeslonie (11). teoretycznie ;o)
No chyba ze jest jeszcze inny sposob zwiekszenia GO, ale zachowania wielkosci fotografowanego obiektu.
https://forum.olympusclub.pl/forum19/testowanie-mc-flektogon-24-35-carl-zeiss-jena-vt7810.htm
byly wykonane na przeslonach 11-22, a i tak GO nie lapala calej zabawki, wiec sobie pomyslalem ze jak zmienie obiektyw na perti 50/1.8 czyli jeszcze jasniejszy i odpowiednio go oddale obraz powinien byc podobny (proporcje) a GO wieksza, przy takiej samej przeslonie (11). teoretycznie ;o)
No chyba ze jest jeszcze inny sposob zwiekszenia GO, ale zachowania wielkosci fotografowanego obiektu.
Oj cuś ten obiektywik chyba nie tego... :cry:
akurat jest odwrotnie - im wieksza ogniskowa tym mniejsze GO wiec przy 50mm Go by spadła
No chyba ze jest jeszcze inny sposob zwiekszenia GO, ale zachowania wielkosci fotografowanego obiektu.Przy zachowaniu wielkości obiektu GO zależy tylko od przysłony.
Chcesz większą GO - zmniejsz obiekt a później wytnij w programie graficznym.
Pozdr!
GO zmniejsza sie wraz z przyblizaniem sie do fotografowanego obiektu. Tak?
A wiec oddalenie obiektywu od obiektu nie zwiekszy GO. Tak ?
natomiast w celu zachowania takiej samej wielkosci fotografowanego obiektu znieniam ogniskowa, znienia to kat widzenia ale i skala odwzorowania czyli powieksza sie widziany obraz. Tak ?
Czy zle rozumuje.
oczywiscie ustalajac ze jasnosc obiektywu i przeslona jest taka sama.
GO zmniejsza sie wraz z przyblizaniem sie do fotografowanego obiektu. Tak? Tak!
A wiec oddalenie obiektywu od obiektu nie zwiekszy GO. Tak ?Nie, zwiększy!
Ale jeśli chcesz zachować taki sam rozmiar obiektu, musisz zwiększyć ogniskową.
Zwiększenie ogniskowej zmniejsza GO, więc wpływy zmian odległości i ogniskowej wzajemnie się znoszą. Pozostaje tylko przysłona.
RadioErewan
7.09.06, 15:40
Zwiększenie ogniskowej zmniejsza GO, więc wpływy zmian odległości i ogniskowej wzajemnie się znoszą. Pozostaje tylko przysłona.
Przysłona i skala odwzorowania.
a jesli juz jest tak przyslon na obiektywie to pozostaje kadrowanie w kompie ??
To jak sa robione np macra motyli lub innych robaczkow i plazow, ze GO obejmuje caly obiekt ??
Pobaw się tym kalkulatorem G.O. ( w załączniku) dla systemu 4/3 podstawiając różne parametry z interesującego cię zakresu.
RadioErewan
7.09.06, 15:47
Nie byłem dokładny: GO zależy od skali odwzorowania, przysłony i przyjętego krążka rozporoszenia.
no widze ze kolega takze dobrze sobie radzi w programowniu.
A ogniskowe podawac takie jak na obiektywie czy x2
RadioErewan
7.09.06, 15:50
a jesli juz jest tak przyslon na obiektywie to pozostaje kadrowanie w kompie ??
To jak sa robione np macra motyli lub innych robaczkow i plazow, ze GO obejmuje caly obiekt ??
Są trzy możliwości. Przy dużych przysłonach obiekt mieści się w GO lustrzanki. Potrzeba tylko dużo światła.
Zdjęcia są robione kompaktem (tak robi często Marek Wyszomirski)
Wykorzystany jest obiektyw z pokłonami, dzięki regule Scheimpfluga płaszczyznę GO można położyć ukośnie w stosunku do płaszczyzny obrazowania.
Pozdrawiam
Jak na obiektywie do systemu 4/3.
RadioErewan - prosze troszke jak dla amatora, GO, skala odwzorowania, przeslona te pojecia znam, a co to ten krazek i dlaczego jego wartosc jest "przyjeta" ?
Dadu - ale jak uzywam obiektywow M42 to takze podaje wartosc z obiektywu ??
RadioErewan - "obiektyw z pokłonami" kolejne nowe pojecie, misze poszukac w necie i sie podszkolic bo widze ze chyba mocno odstaje od reszty forumowiczow ;o)
takie obiektywy to zapewne cenowo nieosigalne dla amatora (bez bogatych rodzicow).
RadioErewan
7.09.06, 16:14
RadioErewan - "obiektyw z pokłonami" kolejne nowe pojecie, misze poszukac w necie i sie podszkolic bo widze ze chyba mocno odstaje od reszty forumowiczow ;o)
takie obiektywy to zapewne cenowo nieosigalne dla amatora (bez bogatych rodzicow).
Nie ma obiektywów z pokłonami do aparatów małoobrazkowych. No, są - trzy tiltshifty Canona.
Pokłony są znane z fotografii wielkoformatowej, gdzie problem GO jest dużo większy (GO jest tam bardzo mała - bo większe są skale odwzorowania). Pokłon, to możliwość pochylenia obiektywu względem płaszczyzny materiału światłoczułego.
Tu masz miech z pokłonami do cyfraków: http://www.horsemanusa.com/digital/LD.html (trza wybulić ze 3k$)
Mieszki macro też czasami mają pokłony - była co najmniej jedna uniwersalna wersja mieszka Hamy - ale widziałem ją tylko na ebayu.
Co do krążka rozproszenia. Nie istnieje coś takiego jak ostrość w obszarze GO. Ostrość jest pojęciem "punktowym". W miarę odsuwania się obrazu rzucanego na materiał światłoczuły od punktu ostrości (na który jest nastawiony obiektyw) punkty budujące obraz robią się coraz większe (stożek światła). Oko ludzkie jest w pewnym stopniu upośledzone i do jakiejś umownej graniczy te "kółeczka" nadal widzi jako pojedyncze punkty. Największe takie kółeczko to krążek rozproszenia.
Oczywiście zaraz zaczyna się dyskusja kiedy widzimy jeszcze punkt, a kiedy już nieostrą plamkę...
Wg starych źródeł - krążek rozproszenia to 1/3000 część kadru. Ja się z tym nie zgadzam.
Moje stanowisko poznasz czytając to:
http://www.fotosite.pl/index.php?title=Kalkulator_megapikseli
http://www.fotosite.pl/index.php?title=Kalkulator_GO
choć nie wiem w jakiej kolejności lepiej to przeczytać.
Pozdrawiam
Przysłona i skala odwzorowania.No więc cały czas twierdzę że przy takiej samej skali odwzorowania (ten sam rozmiar obiektu) pozostaje tylko przysłona.
Wg starych źródeł - krążek rozproszenia to 1/3000 część kadru.Chyba już powszechnie stosowana 1/1500 przekątnej kadru.
RadioErewan
7.09.06, 16:37
Chyba już powszechnie stosowana 1/1500 przekątnej kadru.
No i z tym zupełnie się nie zgadzam. Moim zdaniem nie ma jednej wartości krążka rozproszenia. Zależy on od wielkości matrycy, wielkości docelowej reprodukcji i odległości obserwacji.
Pozdrawiam
Moim zdaniem nie ma jednej wartości krążka rozproszenia. Zależy on od wielkości matrycy, wielkości docelowej reprodukcji i odległości obserwacji.Zgoda, tylko weź to zaprogramuj, albo wytłumacz człowiekowi przekonanemu że wszystko można policzyć na podstawie ogniskowej i takich tam...
Nawet kiedyś próbowałem tłumaczyć że GO nie zależy od ogniskowej i odległości tylko od sposobu w jaki będziemy oglądać zdjęcie, ale gdzie tam!
Ogniskowa x2
W przedstawionym kalkulatorze G.O. średnica krążka rozproszenia to 0,0147mm zalecana przez Olympusa dla E1.
RadioErewan
7.09.06, 17:43
Zgoda, tylko weź to zaprogramuj, albo wytłumacz człowiekowi przekonanemu że wszystko można policzyć na podstawie ogniskowej i takich tam...
Zaprogramowanie to nie problem, zrobiłem to we flashu w dwa wieczory.
Nawet kiedyś próbowałem tłumaczyć że GO nie zależy od ogniskowej i odległości tylko od sposobu w jaki będziemy oglądać zdjęcie, ale gdzie tam!
Czy należy się z tak błahego powodu poddawać?
Pozdrawiam
Dadu - jesli kalkularot jest przystosowany do E-1 a ja w E-500 mam matryce wieksza, to beda niewielkie przeklamanie ??
RadioErewan - jesli dla E-1 krazek wymosi 0,0147mm zgodnie z informacja zamieszczona przez Dadu to jak obliczyc krazek dal E-500 lub jaka bedzie skala przeklamania w wynikach kalkulatorka Dadu?
no i nadal nie wiem czy jest mozliwosc wymonania fotki np: zaby aby wypelniala caly kard i cala miescila sie w zakresie GO. (oczywiscie posiadanym sprzetem, a aktualnie posiadam E-500, 14-45, 40-150 i stalki 200/4, 35/2.4, 50/1.8)
Dadu - jesli kalkularot jest przystosowany do E-1 a ja w E-500 mam matryce wieksza, to beda niewielkie przeklamanie ??
Moim zdaniem (nie jestem fachowcem w optyce ) średnicę krążka rozproszenia należy wiązać z rozmiarem fizycznym matrycy a nie jej gęstością. Uzależnienie od gęstości prowadzi do wniosku , że E500 z tym samym obiektywem ma mniejszą głębie ostrości niż E1. Jeżeli jednak nadal chcesz powiązać średnicę krążka rozproszenia od matrycy to oblczona z proporcji powinna wynosić 0,0115mm (..????).
Podsumowując przedstawiony kalkulator G.O. jest słuszny dla całego systemu 4/3. (moim zdaniem )
Dadu a dalczego z obiektywow 4/3 mam podawac liczbe jak na obiektywie, a z M43 ogniskowa x2 ??
Widzę że temat jeszcze nie umarł. ;)
a jesli juz jest tak przyslon na obiektywie to pozostaje kadrowanie w kompie ??Tak! To są prawa fizyki. Nie do obejścia. Kalkulator GO tu nie pomoże.
To jak sa robione np macra motyli lub innych robaczkow i plazow, ze GO obejmuje caly obiekt ??Albo kompaktem albo kadrowaniem na kompie.
Chyba że robak/płaz na tyle duży że GO też duża.
Pozdr!
Dadu a dalczego z obiektywow 4/3 mam podawac liczbe jak na obiektywie, a z M43 ogniskowa x2 ??
Przepraszam za pomyłkę , oczywiście z obiektywu !
Przy zastosowaniu kalkulatora G.O. dla 35mm mnożymy x2
odnosnie przyslon i GO to znalazlem na CF posta w ktorym JohnnyB nobi macro (jak na moj gust imponujace), robale sa tam ostre i GO wielka, ale uzyskuje to przeslonami miedzy 35-50. Czy sa do olka lub na M42 obiektywy z takimi przyslonami ??