Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : fotografowanie obiektu Olympus'em E-500

semirka
5.09.06, 09:18
:?: Mam pytanko... od 2 dni jestem szczęśliwą posiadaczką Olympus'a E-500 i chciałabym wiedzieć, czy jest możliwość wyświetlania fotografowanego obiektu na wyświetlaczu aparatu, czy obserwowanie w/w obiektu możliwe jest jedynie przez wizjerek??
Jeśli taka możliwość istnieje, to w jaki sposób to ustawić?? Proszę o pomoc... :D

Jeronimo: prosze nie krzyczec w temacie! (wylacz Caps Lock)

gofer111
5.09.06, 09:26
Witam,
niestety w E-500 nie ma możliwości podglądu obrazu na żywo na wyświetlaczu. Z Olympusów (lustrzanki) na razie tylko E-330
Pozdrawiam

KaarooL
5.09.06, 09:36
rozwijając myśl: lustrzanki umożliwiają kadrowanie jedynie przez wizjer optyczny.

są dwa aparaty pozwalające na odstępstwo od reguły i alternatywne kadrowanie na ekranie LCD:
- OLYMPUS E-330
- PANASONIC L1

insider
5.09.06, 15:40
niestety w E-500 nie ma możliwości podglądu obrazu na żywo

Hehe... Ja tam nie żałuję. Lustrzanka z podglądem to trochę jak np mitsubishi eclipse z automatyczną skrzynią biegów i kontrolą trakcji jednocześnie :D

C+
5.09.06, 22:26

Hehe... Ja tam nie żałuję. Lustrzanka z podglądem to trochę jak np mitsubishi eclipse z automatyczną skrzynią biegów i kontrolą trakcji jednocześnie :D

Widocznie nie widzisz przyjemności z jazdy automatem ;) Ja uważam, że ewolucja może pójść w dwie strony: 1. będzie LV i duży jasny OVF 2. LV zastapi całkowicie OVF jak ma to miejsce w kompaktach, gdzie brak EVF. Kiedyś ludzie będą przywiąznai do LV, tak jak teraz do AF z prozaicznego powodu jakim jest wygoda.

anwas
6.09.06, 09:26

Widocznie nie widzisz przyjemności z jazdy automatem ;) Ja uważam, że ewolucja może pójść w dwie strony: 1. będzie LV i duży jasny OVF 2. LV zastapi całkowicie OVF jak ma to miejsce w kompaktach, gdzie brak EVF. Kiedyś ludzie będą przywiąznai do LV, tak jak teraz do AF z prozaicznego powodu jakim jest wygoda.

Jeśli ktoś kupuje lustrzankę i pyta o podgląd na żywo to znaczy że nie wie do czego służy lustrzanka i powinien zakupić zwykły kompakt.W prawdziwych lustrzankach nigdy nie będzie podglądu na żywo.A co znaczy kadrowanie przez prawdziwy wizjer z pryzmatem wiedza tylko ci którzy mieli doczynienia z takimi aparatami.I jeszcze jedno:90 procent współczesnych lustrzanek cyfrowych posiada wizjery które nie powinny nawet nazywać się wizjerami...Namiastką jest wizjer w Nikonie D200/nie wspominam tu o lustrzankach za kosmiczne pieniądze/

fotomic
6.09.06, 09:31
90 procent współczesnych lustrzanek cyfrowych posiada wizjery które nie powinny nawet nazywać się wizjerami...Namiastką jest wizjer w Nikonie D200/nie wspominam tu o lustrzankach za kosmiczne pieniądze/ a pentaxik ? ;)

anwas
6.09.06, 13:27
90 procent współczesnych lustrzanek cyfrowych posiada wizjery które nie powinny nawet nazywać się wizjerami...Namiastką jest wizjer w Nikonie D200/nie wspominam tu o lustrzankach za kosmiczne pieniądze/ a pentaxik ? ;)

No przyznam że nie miałem przyjemności.A jest lepszy od tego w E1?Miałem E1-ynkę i wizjer ma rewelacyjny ale to jeszcze nie to...

insider
8.09.06, 03:42
Widocznie nie widzisz przyjemności z jazdy automatem ;) .

Widzę, miałem w aucie ;) Ale do sportowego wozu bym nie chciał :D

Dudi_
8.09.06, 06:45
Ja właśnie dlatego zdecydowałem się na lustro... Przez EVF w ogóle nie da sie kadrować w niektórych aparatach...a gdybym chciał LCD to po prostu wziąłbym kompakt. A tak po prostu widzę to co chcę widzieć... i zawsze będę wolał wizjer od LCD.

A ja wolę Shelby Mustang '65 z manualem niż z automatem :P

fotomic
8.09.06, 07:20

No przyznam że nie miałem przyjemności.A jest lepszy od tego w E1?Miałem E1-ynkę i wizjer ma rewelacyjny ale to jeszcze nie to... powiem tak: wzór dla innych :) warto sobie popatrzeć w jakimś sklepie :)