PDA

Zobacz pełną wersję : rozne ujecia, w roznych miejscach

excel
3.09.06, 16:06
Zauwazylem wsrod mew i belek. Zaglowka z czerwonym zaglem byla jedyna tego rodzaju na horyzoncie (tez spoznilem sie z wklejeniem do konkursu).
Czy Wam przeszkadza cien kladacy sie na lewa strona budynkow na Dlugim Targu w Gdansku? A co sadzicie o wiatrakach wczesnym porankiem, gdzies w bylym NRD-owie?

Pozdrawiam,
excel

Tadeusz Jankowski
3.09.06, 21:51
Wszystkie fotki są z jakimś pomysłem.

Pierwsza przedstawiająca czerwony żagiel spod sopckiego mola jest troszke złamana tym, ze słupy obramowujące zdjęcie nie są dostatecznie symetryczne ujete, te z prawej sa troszke dalej od obiektywu, światło na nich i oglonienie trochę przeszkadzają w odbiorze jachtu.
Kaczuszki w oddali są bardzo dobre. Dużo światła jest tam, podoba mi się.

Druga fotke z ratuszem Głównego Miasta w Gdańsku jest wykonana na ul. Długiej, a nie Długi Targ. Ta druga ulica jest w tle, widać tam także Zieloną bramę zamykającą Długi Targ od wschodu. Zdjęcie jest wykonane "ze światłem". Szkoda, że w związku z tym nie ma cieni na wiezy ratusza. Cienie kładące się na północną pierzeję ul. Długiej ożywiają zdjęcie, dodają pewnego dramatyzmu. Niebo jest niebieskie i to jest niezłe. Format fotki nieco wydłużony w pionie, miesci kamieniczki i wieżę do samego wierzchołka z postacią króla Zygmunta chyba Wazy na szczycie. Przechodnie są cieniu, co jest udanym chwytem, ponieważ nie narzucają się architekturze. Kolorki piękne - od późnosierpniowego słońca. Zdjęcie ma wartość dokumentacyjną i nastrój.

Wiatraki. Oj, jak szkoda, że nie mogłes podejść bliżej. A może fotka daje się mocno powiększyć? Jest w niej klimat poranka - dużo błekitu i niebo wschodzącego słońca, błękity i delikatne róże, cymesik.
Wiatraki sa bardzo fotogeniczne. niesamowite twory współczesnej techniki, smukłe, lekkie, ażurowe, nie przypominające cięzkich wiatraków tradycyjnych. W zdjęciu jest przestrzeń, ale powtarzam - szkoda, że nie bliżej, bliżej wiatraków.
Pzdr, TJ