Zobacz pełną wersję : dziewczyna w sloncu
Witam,
proba portretu, prosze ocencie.
Ja się na foceniu nie znam bo tu tylko sprzątam i gotuje więc mną się nie sugeruj.... to tak na wstępie...
Wracając jednak do fotek.
to ta druga pani jest troche zaciemna choc moze fajny ten taki ciasny kadr ale to jest dla mnie jakby zwykłe zdjęcie nawet nie widać dokładnie twarzy. Pierwsze zdjecie też wyglądą jakbyś trzasnąl tak poprostu w tłumie. Musisz bardziej odsłaniać twarz i coś przekazać jakieś spojrzenie uczucie no nie wiem. Na tych zdjeciach troche mało widać poprostu, ot cyknięte...
za v3 - nic dodać, nic ująć... ale jeśli juz któreś to drugie.
Dobrze Ci idzie , zapodawaj następne. Takie plenerkowe portrety to to co lubię najbardziej . Trzecie można by lepiej wykadrować . Obiąć luzik za plecami , zostawić przed licem.
....Pierwsze zdjecie też wyglądą jakbyś trzasnął tak poprostu w tłumie.a tych z... I o to czasem chodzi bo to sztuka sama w sobie trzasnąć zdjecie w tłumie żeby miało sens i zatrzymało choć na chwilkę uwage . Takie fotki są prawie jak ruchomy film zawsze jest coś przed nimi i za nimi.
ale jest różnica jak zatrzymasz jedną osobe którą widać a reszta ludzi w koło jest tylko tłem a tak jakbys podtrzedl i walnał jak jakąś głup kamerą...
ale jest różnica jak zatrzymasz jedną osobe którą widać a reszta ludzi w koło jest tylko tłem
bo widzisz, moim zamiarem nie bylo wykonanie zdjecia przechodniom, lecz wsrod przechodniow wyodrebnic te jedna twarz. Nie podszedlem do tego jak paparazzi, aby upolowac czyli trzaskac dla posiadania, a celem moim bylo ujecie radosnej dziewczyny, otwartej na zycie i ludzi (fot.2). Z jej twarzy emanuje otwartosc, przychylnosc i pozytywna pewnosc siebie. Tak odebralem ja na zywo i taka tez chcialem umiescic na zdjeciu.
Fot.3 nawet jezeli uchwycilem nieco powazniejsza twarz, to i tak nie da sie ukryc pozytywnego nastawienia i przychylnosci.
tak jakbys podtrzedl i walnał jak jakąś głup kamerą...
to sa zwroty, na ktore nie reaguje.
robin102
dziekuje za mile slowa. Masz racje w kwestii innego kadrowania. Nie wpadlem na to, dobra uwaga.
pozdrawiam,
excel
Ja jestem na tak szczególnie fotka 2 i 3 mi się podobają :)
Tadeusz Jankowski
3.09.06, 09:52
Wszystkie zdjęcia pokazują otwartą, chyba zwiedzającą (na dwóch fotkach widać pewne skupienie na twarzy), przebywająca w nowym miejscu dziewczynę.
Pierwsza mi się najbardziej podoba. Tło nie przeszkadza. Fotka pokazuje z profila miłą, uśmiechniętą dziewczynę, chyba w kontakcie, w dialogu z kimś.
Na drugim maszeruje ochoczo, optymistycznie. Tło trochę przeszkadza.
Na trzecim tło tez przeszkadza, szczególnie czerwień z lewej. Także przeszkadza brak przestrzeni z lewej, tam gdzie zwrócone jest lico. Co pierwsze widzę, to długa szyja, fikuśny kolczyk i pomysłowy naszyjnik.
Wszystkie portrety są spontaniczne, dziewczyna jest "wyrwana" z tłumu.
Gdyby nie tło, byłyby jeszcze lepsze.
Zapomniałem dodać bardzo ważną rzecz, że na dwóch ostatnich zdjęciach, na twarzy modelki widoczne jest modelujące, ożywcze światełko.
Pzdr, TJ
Tadeuszu,
dziekuje za opinie. Tlo jest chaotyczne, kolorowe jak w wesolym miasteczku. Tak to bywa na molo w Sopocie. Na pewno mozna zmienic to przez ingerencje PS. Chcialem jednak pozostawic pure. I nawet jezeli nie dodaje to zdjeciu uroku, to jakos moje zamilowanie do czystosci i naturalnosci obrazu nie zostalo zachwiane. Co wcale nie znaczy, ze ganie milosnikow PS.
Cieszy mnie zauwazalna u niejvradosc chwili i miejsca. Dziewczyna byla faktycznie po raz pierwszy w tym miejscu. Jestes psychologiem?
Pozdrawiam,
excel
Witaj excel, cieszę się że wróciłeś, jakoś się bez Ciebie pusto zrobiło, głównie na tym ucierpiał dział Oceny fotografii.
Może napiszę coś na temat zdjęć(zazwyczaj tego nie robię - nie oceniam, brakuje mi czasu, zawsze trzeba troszkę się zastanowić, przemyśleć, a czasu .... )
Zdjęcia mi się podobają, bije z nich takie dziwne ciepło myślę że główny zarzut jaki można do nich mieć to złe kadrowanie, tzn. ja bym kadrował tak aby pokazać więcej z tej strony w którą patrzy kobietka, np. dwójka więcej z lewej. Zdjęcie wtedy inaczej wygląda, dużo zyskuje, w tej chwili wygląda to tak jakby ona uciekała z kadru , po przekadrowaniu można by podążyć za jej wzrokiem.
Ogólnie, miło i cieplutko
Pozdrawiam
Michał.
Tadeusz Jankowski
3.09.06, 12:16
excel,
Fotki sa robione na molo, a więc sa to portrety "w biegu", uchwycone momenty.
Czytam je, ale myślę, że nie jestem wróżbitą i nie powiem, na ich podstawie, jakie przychylne lub nieprzychylne typy pojawią sięw jej zyciu, czy jaka wygrana ją spotka. o to by ona musiała udać się do najbliższej wróżki, można w ostateczności skorzystać z dyżurnej Romki. Zartuję. Przyjemne portrety wyjęte ze strumienia zdarzeń.
Pzdr,TJ
fotomic,
i Ty masz racje w kwestii kadru. Niestety, nie da sie inaczej wykadrowac, poniewaz w tle jest pan w czerwonym czyms (to ta czerwona plama z lewej) o bardzo zaawansowanej, swiecacej lysince, ktora wprawadzie podkresla niewatpliwa wyzszosc urody kobiet nad nami, ale zbyt bardzo rzuca sie w oczy, wiec musialem uciac te glowke.
Dziekuje za mily komentarz.
Pozdrawiam,
excel