PDA

Zobacz pełną wersję : Hot pixele, redukcja szumów

rogal
2.09.06, 00:57
W E-330 jest funkcja redukcji szumów, ktora idealnie likwiduje ze zdjecia hot pixele. Nie wiem na jakiej zasadzie to dziala, ale czy jest jakies oprogramowanie na PC dzieki ktoremu uzyskamy ten sam efekt juz po zrobieniu zdjecia - zapapranego hot pixelami? Jeszcze jedno pytanie, a dokladniej chodzi mi o test... czy moglby ktos zrobic takie zdjecie:
ISO 400, czas 30s, bez redukcji szumow, kontrasty itp na 0, zamkniety obiektyw i wizjer.
Chcialbym zeby mi ktos napisal ile u niego, mniej wiecej wyjdzie takich hot pixeli... lub... czy oczywiscie wyjdą...
Pozdrawiam

Jack
4.09.06, 13:04
...Nie wiem na jakiej zasadzie to dziala, ale czy jest jakies oprogramowanie na PC dzieki ktoremu uzyskamy ten sam efekt juz po zrobieniu zdjecia...Redukcja zakłócen obrazu (gorących pikseli) działa przy pomocy techniki "czarnej ramki" - po wykonaniu zdjęcia z włączonym NR, aparat zamyka migawkę i jeszcze raz pobiera informacje z matrycy w tym samo długim czasie, jak przy ekspozycji. Wykonane zdjęcie jest konfrontowane z drugim "zdjęciem", zawierającym, ewentualnie, tylko hotpiksele. Mając "mapę" hotpikseli, oprogramowanie aparatu ustala ich pozycję na właściwym zdjęciu i retuszuje poprzez interpolację z sąsiednich. Niedogodnością jest to, że przy włączonym NR bufor aparatu jest całkowicie w dyspozycji oprogramowania, więc nie można robić zdjęć seryjnych.
Tak samo działajacym programem na PC jest bezpłatny Mediachance BlackFrame NR (http://www.mediachance.com/digicam/blackframe.htm)
Jack

cra3y
4.09.06, 13:17
bardzo dobrym programem do redukcji hotow jest "JPEGPIXI"

http://www.zero-based.org/software/jpegpixi/

co prawda wywolywany z linii komend, ale za to uzyteczny do przetwarzania wsadowego.

wystarczy zrobic zdjecie dekielka, programikowi wskazac, zeby zrobil sobie z niego mape, a nastepnie wystarczy "karmic" jpegpixi zdjeciami, podajac odnosnik do wczesniej zrobionej mapy i juz :)

program rekompresuje tylko te bloki jpeg (8x8 pix), w ktorych jest hot/dead pixel - reszta jest bez zmian

rogal
4.09.06, 13:31
Na zdjeciu z dekielkiem mam okolo 1tys takich hot pixeli (przy iso400,30s)... Czy to nie jest za duzo? W innych warunkach ich wogole nie widac albo tylko kilka. Czy to jest normalna sprawa w takiej matrycy czy jest cos uszkodzone?

cra3y
4.09.06, 14:33
Na zdjeciu z dekielkiem mam okolo 1tys takich hot pixeli (przy iso400,30s)... Czy to nie jest za duzo? W innych warunkach ich wogole nie widac albo tylko kilka. Czy to jest normalna sprawa w takiej matrycy czy jest cos uszkodzone?

normalka - dla takich czasow wlaczaj noise reduction

sprawdz ile masz hotow przy 1s i to dla nich zrob mape (jpegpixi)

dadu
4.09.06, 15:28
Według mojej wiedzy odbywa się to trochę inaczej. Po wykonaniu pierwszego zdjęcia aparat wykonuje drugie zdjęcie z zamkniętą migawką i tym samym czasie pseudo ekspozycji. Następnie oba zdjęcia są sumowane z tym że drugie ma odwrucony znak
Pw=P1+(-P2)=P1-P2
Interpolacji są poddane tylko piksele których wartość osiągneła 03FF hex.
Żaden program zewnętrzny nie zapewni wyników uzyskanych przez aparat z załączoną funkcją redukcji szumu , bo tylko on dysponuje idealną maską wykonaną w identycznych warunkach.

cra3y
4.09.06, 15:31
Żaden program zewnętrzny nie zapewni wyników uzyskanych przez aparat z załączoną funkcją redukcji szumu , bo tylko on dysponuje idealną maską wykonaną w identycznych warunkach.

tylko czasem te "lepsze" wbudowane w aparat pozostawiaja "czarne dziury" tam, gdzie byl wyjatkowo paskudny hotpixel

jpegpixi probuje "sie domyslic" z sasiednich pixeli, co tam bylo i wychodzi mu to znosnie

sprawdz sam

blady
4.09.06, 18:19
A jak jest rozwiązany "problem" białego narożnika jaki pojawia się na zdjęciach przy długich czasach? z włączoną opcją NR? Tutaj też biały narożnik jest interpolowany przez NR?

robin102
4.09.06, 21:28

To nie jest normalne !! używasz jakiegoś badziewnego programiku do testowania , kwalifikuje i te dobre piksele.
Ja miałem ich chyba około 10 sztuk . Kiedyś testowalem , teraz w to się nie bawię. Liczby idące w tysiace lub setki to jakiś żart.

blady
4.09.06, 21:57
Przy rogalowym sposobie testowania to jest normalne...

rogal
5.09.06, 01:16
To nie jest normalne !! używasz jakiegoś badziewnego programiku do testowania , kwalifikuje i te dobre piksele.

Ja mowie o zdjeciu jakie widze na wyswietlaczu w aparacie. Zdjecie wykonane przy zamknietym obiektywie powinno wyjsc chyba idealnie czarne, a ja na oko mam tysiac takich kolorowych pixeli, najwiecej po rogach. yyy ile kosztuje wymiana matrycy?

Dudi_
5.09.06, 05:01
Jak na mój gust to widzisz szumy a nie hoty...

RadioErewan
5.09.06, 05:04

Ja mowie o zdjeciu jakie widze na wyswietlaczu w aparacie. Zdjecie wykonane przy zamknietym obiektywie powinno wyjsc chyba idealnie czarne, a ja na oko mam tysiac takich kolorowych pixeli, najwiecej po rogach. yyy ile kosztuje wymiana matrycy?
Pokaż zdjęcie.

RadioErewan
5.09.06, 05:05
A jak jest rozwiązany "problem" białego narożnika jaki pojawia się na zdjęciach przy długich czasach? z włączoną opcją NR? Tutaj też biały narożnik jest interpolowany przez NR?
Tak. W Nikonie mnie to wkurzało, ale już mi przeszło.

blady
5.09.06, 08:22
Tak. W Nikonie mnie to wkurzało, ale już mi przeszło.

Kurcze, to niedobrze. Bo biały jest pewnie interpolowany do czarnego i jak jest coś ciekawego w takim przegrzanym rogu matrycy to znika... Dobrze, że nie robię dużo zdjęć na długich czasach. Zresztą ten NR działa jak na moje potrzeby dość skutecznie.

rogal
8.09.06, 11:52
Co o tym myslicie?... :(
To tylko fragment zdjecia, wszedzie jest tak samo.

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://83.17.172.28:6200/mapa_pixeli_-_fragment.jpg)

skow
8.09.06, 19:49
Co o tym myslicie?... :(
To tylko fragment zdjecia, wszedzie jest tak samo.

Gorąca prośba: czy mógłbym dostać ORFa + JPG tego zdjęcia (lub zrobionego na nowo) na emaila? Z góry dziękuję.
PS. Ze wzgledu na ograniczenia proszę włączyć w prog. pocztowym "Dziel wiadomości większe niż 10MB"

rogal
8.09.06, 20:04
http://83.17.172.28:6200/P1012436.ORF
http://83.17.172.28:6200/P1012436.JPG

rabi
8.09.06, 22:52
No to ja proponuję konkurs.
Kto ma więcej hotów ISO400 czas 30 sek

a oto co mój e-500 potrafi - co o tym sądzicie?

http://www.rabijasz.pl/michal/P9084020.jpg

skow
8.09.06, 23:09
Dzięki Rogal za udostępnienie do testów tych zdjęć.

Na takie zakłócenia świetnie sprawdzają się algorytmy medianowe. Po operacjach: interpolacja medianowa do 8Mpix, drugi raz interpolacja medianowa do 32M, filtracja tradycyjnym filtrem medianowym o masce 3x3 a nakońcu powrót do 8M przez odrzucenie co drugiej linii daje bardzo dobre efekty na takiego rodzaju zakłucenia tzw "sól i pieprz".
Efektów nie pokażę bo jak wygląda czarny prostokąt to każdy może sobie wyobrazić ale przytoczę parę faktów statystycznych.
- w przedziale od 128 do 255 w oryginale (tzn w P1012436.JPG) znajdują się 759 pikseli; u mnie 0.
- w przedziale 64-255 w oryginale 4647 - u mnie 8

Po za tym taki sposób interpolacji sprawdza sie też z normalnymi zdjęciami choć jest czasochłonny.

rogal
8.09.06, 23:58
Skow: drobiazg, ale powiedz mi czy takie hoty są normalne czy cos nie tak z matrycą w moim aparacie? Te "algorytmy medianowe" to znaczy ze w PSie moge sie pozbyc tych pixeli?

skow
9.09.06, 08:36
Skow: drobiazg, ale powiedz mi czy takie hoty są normalne czy cos nie tak z matrycą w moim aparacie
Szczerze mówiąc nie wiem. Musiała by się zebrać jakaś grupka użytkownikó E-330 i zrobić testy w identycznych warunkach by stwierdzić, że to normalne w tym aparacie. Ty i RE to trochę za mało :-)

Te "algorytmy medianowe" to znaczy ze w PSie moge sie pozbyc tych pixeli?
Nie sądzę, to są moje wynalazki jeśli chodzi o interpolację.

Jeśli chodzi o sam filtr medianowy to chyba powinien być (nigdy w życiu nie używałem PSwg googla jest w Filtr>Szum>Mediana.) ale jak to filtr może powodować lekką utratę ostrości zdjęcia. Zauważ że ja filtrowałem to przy 32M a nie przy 8M.

Sorry wiem, że to są raczej teoretyczne ględzenie i Tobie w praktyce nie wiele pomoże.