Zobacz pełną wersję : Podróżny rozpraszacz na lampę
RadioErewan
1.09.06, 15:36
http://www.juergenspecht.com/truestories/?number=1&storypage=2
Heh - co prawda implementacja z SB600 - ale ciekawe rozwiązanie :-).
hehe moze Irek cos zrobi made in Poland ;)
Ja kiedys chodzilem z takim malym parasolem na glowe w czasie deszczu :P ludzie sie dziwnie ogladali. Ale przy teleobiektywie ten patent sie nie spisywal bo obiektyw wystawal i nie byl chroniony...
przynajmniej nie musisz rzucac tekstow w stylu 'usmiech prosze' - bo to masz juz w standardzie:)
Ja sie boję nawet zabrać do kościoła leciutki ekran 30x40cm z twardego styropianu(z mniejszym 20x20cm wzbudziłem tylko pozytywne zainteresowanie znajomego księdza :)) , ale w plenerze mój większy ekran nie spowoduje przynajmniej niezdrowego śmiechu... w Japoni ten parasol na hełmie przypomina ich narodowe (wschodnie) nakrycia głowy...
Jutro sfotografuję wnętrze swojego zakładu, aby pokazać jak ekonomicznie można zrobić studyjne rozpraszacze...
Rafał Czarny
1.09.06, 20:20
Irek, jak znam życie to zrobisz przeróbkę FL36 i taki zestaw będzie wysuwał się automatycznie z korpusu lampy po naciśnięciu zielonego guzika.
Rafał: Na guziki to zrobiłem (dla wygody żony przy legitymacjach) wiszący statyw z
silniczkiem :)
A to jest ten większy ekran (sztuczny sufit :))
Rafał Czarny
1.09.06, 21:47
łomatko co to :shock:
Radziecka lampa (dobrze widzę Irek?), miałem taką kiedyś.
Rafał: To jest Metz CT-3 --- nie wiedziałem, że towarzysze radzieccy tam to produkowali :)
Rafał Czarny
1.09.06, 22:03
Sorki z błąd. Z daleka Metz przypomina radziecką lampę (też miała podziałkę na "głowie").
ct-3 ma ttl-a ? masz kostke do niego - na fotce podpiety chyba tylko synchro...
Rafał Czarny
1.09.06, 22:55
Irek, w analogowym wydaniu do aparatu (prócz odblaśników) dołączyłbym do zestawu koreks i powiększalnik walizkowy (naturalnie radzieckiej produkcji). I wszystko na zielony guzik. :D
LubMich: Nie mam kostki --chyba nic nie da się kupić w tym wypadku (do E1), ale jest podział mocy i możliwość zmniejszania błysku ustawianiem wyższej czułości na lampie, co jest niemożliwe przy CT-1 (w CT-3 jest aktywne elektrycznie pokrętło czułości filmu)
Rafał: Ty sobie żartujesz, ale moja rękojeść z elektrycznym spustem jest o wiele wygodniejsza od oryginalnego gripa! --ergonomiczny kąt trzymania... :)
Rafał Czarny
1.09.06, 23:18
Żarty żartami, ale Twój odblaśnik (wielkość) przy przy takiej lampie (moc) musi dawać ciekawe efekty.
Rafał: Światełko mięciutkie prawie jak z białej parasolki...
Inne zdjęcia z rozpraszaczami w dziale "akcesoria -kompendium-oświetlenie studyjne".
Jeronimo: dodalem linka: https://forum.olympusclub.pl/forum29/oswietlenie-studyjne-vt5709,41.htm