Zobacz pełną wersję : Informacja o właścicielu zapisana w body
Hej!
Kiedyś w moim kompaktowym Canonie A70 mogłem (za pomoca dołączonego oprogramowania) wytłumaczyć mu kto jest jego właścicielem :-) I potem on tą informację skrupulatnie zapisywał w każdym zdjęciu, w odpowiednim polu EXIF (nie pamiętam, czy jako autor, czy jako owner). To była fajna sprawa :)
Dlatego zastanawiam się, czy z E-500 mogę zrobić coś podobnego? Ktoś coś wie?
Pozdrawiam,
Kamil
Indywidualnego tekstu olimpki nie zapisuja. Kazdy exif zawiera za to numer seryjny body i podlaczonego aktualnie obiektywu i blyskacza.
Mozesz uzyc programu do seryjnej zmiany exif-ow i wpisac co Ci sie zywnie podoba :)
Mozesz uzyc programu do seryjnej zmiany exif-ow i wpisac co Ci sie zywnie podoba :) dokladnie... ja polecam IMHO najlepszy Exifer (http://www.friedemann-schmidt.com/software/exifer/)
Indywidualnego tekstu olimpki nie zapisuja. Kazdy exif zawiera za to numer seryjny body i podlaczonego aktualnie obiektywu...Zapisują, zapisują. Do korpusu E-1 można wpisać indywidualny CameraID bez najmniejszych problemów, do pozostałych korpusów takoż, chociaż istnieje pewien problem formalny :D Nie znalazłem w EXIF-ie numeru korpusu (zapisanego wprost, bez ukrywania).
Jak wpisać CameraID - to pokombinujcie Koledzy :D
Jack
Łotototototo o to chodziło :D
Myślałem dobre 15 minut i nie mam pomysłów jak to zrobić... Porszę o rozwiązanie zagadki ;)
Jak wpisać CameraID - to pokombinujcie Koledzy :D
Powiesz jak wpisać "E-1 of Jacek Kowalczyk", czy będziesz tak dokuczał? :razz:
Rzeczywiscie, sekcję CameraID można zmienić :)
Olympus Studio -> Camera Control -> menu Camera -> Other Settings
Przy okazji można szybko, łatwo i przyjemnie zsynchronizowac czas z blaszakiem :)
Co do numeru seryjnego body i akcesoriów - stricte w exifie ich nie znajdziecie, za to przeglądając tekstowo plik z aparatu owszem (jawny tekst - wystarczy wyszukać tekstowo lub skoczyć do odpowiedniego offsetu). Wszystko o exifowych wariacjach w olimpkach opisane jest na http://olypedia.de/Olympus_Makernotes. Warto zreszta przewertować całą olypedię, nawet jeśli nie włada się jezykiem Goethego. W razie problemów językowych służę pomocą! :)
Pozdrawiam,
siwyjohn
Rzeczywiscie, sekcję CameraID można zmienić :) ...Pytanie dotyczyło E-500, a więc formalnym problemem jest brak Olympus Studio, który jest dokładany tylko do E-1. Można jednak pobrać trial OS, o czym już kiedyś informował Radio Erewań.
Jack
Olympus studio jest dostepne w internecie w wersji triall oraz w wersji pelnej np szukajac **************** lecz tym sposobem wchodzi sie w posiadanie nielegaljenj (pirackiej) wersji tego oprogramowania.
Jeronimo: Ostrzezenie! na naszym forum nie lubimy piractwa.
...tym sposobem wchodzi sie w posiadanie nielegaljenj (pirackiej) wersji tego oprogramowania.Chyba brak interpunkcji spowodował, że Twój komentarz jest dla mnie niezrozumiały. Napisałem trial - jeżeli producent publikuje triale, to właśnie po to, by legalnie je wypróbować.
Jack
Jack- owszem trial jest to wersja testowa i darmowa i o tym chyba wiedza wszysy, lecz przeczytak mojego posta troszke dokladniej.
siwyjohn wszedłem w te ustawienia ,ale tą opcję mam bladą ,nie aktywną ale aparat był nie podłaczony ,czy ma być podłaczony i w tedy można zmieniać .
Tak, musisz podłączyć korpus do kompa - to ustawienie zapisuje się własnie w nim.
siwyjohn jednak nie udało mi się to zrobić .Po podłaczeniu aparatu do kompa dalej opcja : Other Setings jest blada . Gdy mam ustawione w PC Mode Control lub Storage wyskakuje mi komunikat po angielsku a że jestem noga z tego języka to proszę o dalszą pomoc :
This application is unable to find a camera control mode. Please make sure that the camera is connected tothe computer and (PC Mode) on the camera's menu is to (control) mode
w skrócie: przełącz w MENU aparat z trybu STORAGE na PC (tak samo jak do aktualizacji).
This application is unable to find a camera control mode. Please make sure that the camera is connected to the computer and (PC Mode) on the camera's menu is to (control) mode
tłumacznie: soft nie mógł nawiązać transmisji z aparatem. Sprawdź czy tryb transmisji w aparacie został ustawiony na control. (kabel to nie wątpię, ze podłączyłeś ;) )
Problem moge polegać na braku drivera do aparatu w systemie. Z tego co pamiętam nie instaluje się on automagicznie razem z Oly Studio.
1. Zainstaluj driver <link> (http://www.olympus.co.jp/en/support/imsg/digicamera/download/software/xpsp2/DRIVER_WIN_ENU_UP.exe)
2. Restart systemu
3. Podłącz i włącz aparat
4. Odpal Oly Studio
5. Daj znać czy działa :)
Poradziłem sobie , ale jak zawsze jest jedno ale .Informację o ID aparatu z przypisanym użytkownikiem jest przypisana tylko w programie IrfanView . Nie ma w ACDSEE i Olympus Studio
chyba sobie triala sciagne i sprawdze czy u mnie pojdzie...
a czy w WinXP we właściwościach pliku cos widac? zreszta najlepiej sprawdzic Exifer'em (grunt ze jest w EXIFie)
W windzie tego nie ma....