PDA

Zobacz pełną wersję : Czy mozna zmienic system w aparacie za pomoca czytnika kart?

rogal
29.08.06, 22:56
Tak jak w temacie - Czy mozna zmienic system w aparacie za pomoca czytnika kart? Dokladnie chodzi mi o e-330, zakupilem ten aparat lecz niestety nie mam do niego kabla usb (a kosztuje on 80-100zl). Nie znam sie na tym wiec moje pytanie moze wydac sie smieszne ale slyszalem ze system zapisuje sie na karcie, wiec czy mozna zaktualizowac system tylko przy pomocy czytnika kart, bez kabla usb lub czy mozna gdzies kupic taniej taki przewod - CB-USB6? Pozdrawiam

grizz
30.08.06, 09:18
Nie wiem jak w e330, ale w e1 to jest zwykły kabel mini-usb, więc po prostu pożycz go od kogoś, albo kup (napewno nie kosztuje, aż tyle co podałeś)

P.S. Skad masz aparat bez kabla?

komar
30.08.06, 11:14
W e-500 kabelek jest specjalny (dokładniej złącze w aparacie, bo mieści w sobie jeszcze wyjście TV), Co do softu to nawet jeśli dało by się zainstalować z karty to jest problem z pobraniem tego softu go nie widziałem go nigdzie w necie do pobrania. Aktualizacja dokonywana jest przez program Olympus Master.

rogal
30.08.06, 13:07
Aha no ok, dzieki komar. Chyba bede musial go kupic... tylko troche drogo :/
grizz, kupilem go na ebay.com (lekko uzywany) i dostalem bez kabla.

komar
30.08.06, 13:21
A nie masz jakiegoś znajomka z e-330, 300 lub 500 aby pożyczyć taki kabelek i dokonać aktualizacji oprogramowania??

Bo jeśli masz czytnik kart to i tak kabla nie będziesz używał.

rogal
30.08.06, 13:32
komar, a lepiej zdjecia zgrywac czytnikiem czy kablem, jest jakas roznica? puki co nie mam ani tego ani tego.. w sumie gdybym mial co troche wyjmowac karte z aparatu, zeby wkladac ja do czytnika to chyba bardziej sie zuuzyje niz przy podlaczaniu kabelka..

komar
30.08.06, 13:32
Znalazłem w instrukcji że e-300 ma odzielne wyjście na TV, wiec kabel będzie taki jak w e-1 czyli mini usb i taki kabelek na pewno nie kosztuje tyle ile podałeś.

http://www.dpreview.com/reviews/olympuse300/page4.asp

http://www.dpreview.com/reviews/olympuse1/page4.asp

Tu sa porównania tych złączy.

komar
30.08.06, 13:35
Ja osobiście używam czytnika ponieważ ma szybsze łącze (usb 2.0) oraz podczas zgrywania nie mecze akumulatora w aparacie.

A jeśli będziesz miał karte np. 1gb to nie trzeba tak często zgrywać fotek ( no chyba ze robisz bardzo wiele i to w RAW)

rogal
30.08.06, 13:36
Ale ja mam e-330 a nie e-300, to jest jedno wyjscie, a kabel to CB-USB6, najtaniej znalazlem za 80zl :/

komar
30.08.06, 13:42
A faktycznie przepraszam za omyłke, wiec masz ten sam kabel co w E-500, a w tekim wypadku to najlepiej pozyczyc kabelek na czas aktualizacji a za ta kase kupic czytnik.

rogal
30.08.06, 13:46
No chyba tak zrobie, w kazdym razie dzieki.