Zobacz pełną wersję : jak doczepić obiektyw soligora....
Witam. dostałem w spadku kompletny zestaw : aparat Soligor 300xmd, razem z obiektywami : Soligor 28-70mm 1:3,9 -4,8 zoom + macro i soligor 70 -210 1:4,5 -5,6 zoom + macro ... co myslicie o podłączeniu tego do mojego zestawu chili e-500 double kit? czy ma to sens? jak to zrobić? to jest z tego co się zorientowałem inne mocowanie niż m42.... będe wdzięczny za pomoc...
pozdrawiam marcin
Sens zawsze jest, chociażby w celu przekonania się jak działa obiektyw. Kroi się jednak pewien problem, aparat Soligor ma bagnet Minolta MD, obawiam się, że znalezienie przejściówki nie będzie łatwe, chociaż moim zdaniem, gdyby była, dałoby się nastawić ostrość w takim układzie na nieskończoność. Skonsultuj temat z Foto-Akcesoriami w Lublinie.
Jack
hmmm... miałem nadzieje, ze są już dostepne takie przejściówki .... a że tak dopytam jako laik co to znaczy " nastawić ostrośc na nieskończoność"?
pozdrawiam i dziękuje za pomoc
marcin
...co to znaczy " nastawić ostrośc na nieskończoność"?...To znaczy dosłownie to, co napisałem, a dotyczy ostrości obrazu motywu znajdującego się w wiekszej odległości. Jeżeli adapter nie będzie miał odpowiedniej grubości (będzie ona zbyt duża) zadziała wtedy jak pierścień pośredni do makrofotografii - tzn. nastawisz ostrość motywu leżącego bliżej, niżby wynikało z podziałki odległości na obiektywie, a najodleglejszy motyw, na jaki można nastawić ostrość może znajdować się najwyżej, np. 1,5 metra od aparatu.
Jack