PDA

Zobacz pełną wersję : Powłoka Antyodblaskowa

King
29.08.06, 01:51
co zrobić, gdy na obiektywie ktoś zostawił odcisk palca [niepostrzeżenie] i po wyczyszczeniu okazuje się, że powłoka antyodblaskowa jest wyżarta przez kwasy
?????
czy da się [b]odtworzyć powłokę antyodblaskową i czy jest sens???? [jaki koszt]

RadioErewan
29.08.06, 01:54
Powłoki nie da się odtworzyć w warunkach "domowych". Wymiana przedniej soczewki może być jedynym rozwiązaniem. Jesteś pewien, że starłeś odciski z powłokami?
[ciekawość]Ile czasu były te paluszki odbite na obiektywie?[/ciekawość]

King
29.08.06, 09:49
Witam Admina :)))
już odpowiadam, powłoka antyodblaskowa została uszkodzona do samego szkła w niespełna 1h od położenia odcisku. Miałem ochotę sprawdzić 'sprzęt' w ekstremalnych warunkach jakich była impreza w klubie. dałem organizatorce aparat do popilnowania - w końcu człowiek nie słoń, potańczyć też chce - no i do głowy mi nie przyszło, że zaczną sobie robić zdjęcia...
jak wróciłem po ok wspomnianej godziny coś zamazane zdjęcia powychodziły, sprawdzam obiektyw a tam odcisk kciuka .... ręce mi opadły, bo już wiedziałem że aparat mam uszkodzony.
Aparat działa poprawnie, tylko mocne flary idą pod światło, w szczególności w mojej ulubionej nocnej fotografii. :cry: :cry: :cry:

HrabiaMiod
29.08.06, 10:53
Nie wiedziałem, że mozna tak łatwo zetrzeć te powłokę... Swoją droga, kiedyś też miałem cośtam lekko odbite.. Teraz zawsze mam filtr...

pozdr

King
29.08.06, 16:21
niestety można, wystarczy kilka razy przetrzeć obiektyw a warstwa jest usunięta. łatwo sprawdzić na ruskich obiektywach [tańsze] :|
interesuje mnie czy w Poznaniu jest serwis Olka i czy są w stanie odtworzyć mi tą powłokę i za ile. może ktoś już to robił...
załączam przykład jakie bliki powstają ... wrrrrrrrrrrr :evil: :evil: :evil: