Zobacz pełną wersję : Problem z Aparatem
Witam
Moj problem polega na tym, ze jak wlanczam aparat to wyswietla mi sie niebieskie tlo i na tym tle sa 2 opcje do wyboru. Power OFF i FORMAT. Mniejwiecej wyglada to tak:
Card Setup
Fower OFF
FORMAT
Co jest z tym aparatem ?
Witam,
spróbuj wybrać druga opcję czyli formatowanie karty.
Pozdrawiam
...
Co jest z tym aparatem ?Na 99,8% z aparatem jest wszystko O.K., a problem tkwi w samej karcie. Aparat C-150 obsługuje wyłącznie karty typ standard, które są już trudno dostępne, sprawdź, czy Twoja karta nie jest przypadkiem typu M lub H, jeżeli tak, to zarówno karta, jak i aparat jest wporzo ino nie pasuje do siebie (tabela kompatybilności: http://www.olympus.co.jp/en/support/imsg/digicamera/compati/di000374e.cfm). Te 0,2% niepewności zostawiłem sobie na wypadek faktycznej awarii karty pamięci.
Jack
HrabiaMiod
28.08.06, 17:44
Wczoraj fociłem i pstrykałem w RAWach z BKT - zapisywało b. długo (BKT to seryjne - 5 fot...) nie zauwazyłem ze sie zapisuje i wyłaczyłem - po właczeniu wyskoczyło to okno - dałem power off, przy kolejnym, któryms tam z rzedu zapisywaniu wczoraj też wyskoczyło... poza tym zapisywała ok.
...podobny problem jest z moim aparatem (olek 765uz), ten sam ekran (niebieski, z opcją power off lub format)
.. a cała sytuacja wyglądała tak:
aparat upadł mi pewnego dnia na ziemie (z 0,5metra;) i począwszy od tego czasu podczas włączania mam ten niebieski ekranik, w aparacie miałem wtedy xD-512mb, na drugi dzień próbowałem odpalić aparat z orginalną kartą xD-16mb i znowu ten sam niebieski ekranik - co by sugerowało jakieś uszkodzenie samego aparatu. Pare dni puźniej chcąc zgrać zdjęcia z karty (xD-512), włożyłem moją kartę do aparatu kolegi (olek 740) ale i tam pojawił się ten niebieski ekranik (a xD-16 chodzi u niego bez problemu)
... teraz nie wiem sam, ale wygląda na to że uszkodził się zarówno aparat jak i karta? (czy może jest jeszcze jakaś logiczna możliwość że tak nie jest?)
... ciekawe czy serwis mógł by mi naprawić taki aparat w ramach gwarancji?
... zastanawiam się też czy da rade coś zrobić z tą kartą, raz że nie była tania, a dwa że szkoda mi na niej zapisanych zdjęć :/
...jeżeli możecie mi coś doradzić byłbym niezmiernie wdzięczny
pozdro
gofer111: jak daje format to wyskakuje mi komunikat: Card Error.
Jack: Ale na tej karcie wczesniej mi aparat dzialal... normalnie mi zapisywlo zdjecia. Ta karta to:
Olympus
XD
xD-picture Card
32MB
Link do tej tabeli nie dziala.
W przypadku błędów logicznych karty można spróbować manewru niedozwolonego instrukcją obsługi karty, co z reguły pomaga :D . Wystarczy sformatować kartę Windą na FAT (ale NIE 32!), a Olki nawet te sprzed 2 lat zaakceptują kartę.
Jack
PS. Spawn: link działa, tylko ja nie zrobiłem odstępu przed nawiasem i ten nieszczęsny automat publikujący dołączył nawias i kropkę do adresu strony.
Ukasz: zgłaszając aparat do serwisu musisz się z nim rozstac na jakiś czas - to jest jedyny koszt, niezależnie od rodzaju uszkodzenia ;) Jeżeli maszynka jest jeszcze na gwarancji, nie widziałbym jakichkolwiek przeciwwskazań do korzystania z serwisu :D
...zastanawiam się też czy da rade coś zrobić z tą kartą, raz że nie była tania, a dwa że szkoda mi na niej zapisanych zdjęć...Jednej rady udzieliłem, zapomniałem dodać, że przed brutalnym formatem należy spróbować odzyskać zdjęcia, była na forum dyskusja o programach. Moim zdaniem z bezpłatnych - najskuteczniejszym będzie Zero Assumption: http://www.z-a-recovery.com
Jack
... odnośnie karty xD512 -, musze jeszcze znaleźć jakąś stację dokująca karty xD i wtedy spróbować użyć tych programów, bo gdy podłączam kartę za pośrednictwem kabla usb i aparatu to programy odzyskujące (typu Recovery) widzą aparat a nie widzą dysku (dysk niedostępny) - wnioskuje ze aparat musi mieć uszkodzony również port/komunikację z samą kartą, (ale u kolegi na olku c-740uz też niewidział tej karty?) ... wkażdym razie łatwo sie nie poddam;] , moja szansa w jakimś czytniku i tych programach.
...a w kwesti samego aparatu, radzicie żeby odrazu słać go do serwisu. Obawiam sie jednak że mogą oni tam nie uznać takiej naprawy jako gwarancyjnej; jak wspomniałem aparat mi upadł, jest porysowany na obudowie, kilka miesięcy wcześniej sie lekko zapiaszczył (ale dało rade z tym żyć i nigdzie go nie wysyłąłem;), ogólnie nic szczególnego (wygląd doby, jak przy takiej eksploatacji;) , ale czytałem wcześniej na forum że może to stanowić przeszkodę w uznaniu gwarancji? - z drugiej strony warto spróbować?, może trafie na jakiś "wyrozumiałych i dobrodusznych" serwisantów co mi to naprawią w ramach gwarancji?? ;] kto wie...
W przypadku błędów logicznych karty można spróbować manewru niedozwolonego instrukcją obsługi karty, co z reguły pomaga :D . Wystarczy sformatować kartę Windą na FAT (ale NIE 32!), a Olki nawet te sprzed 2 lat zaakceptują kartę.
A w jaks sposob zrobic tego formata? i czy zawsze te odzyskliwanie zdjec za pomoca tego programu tak dlugo trwa?
...A w jaks sposob zrobic tego formata?...Po prostu :D
Jack
Aha :D. A odzyskliwanie zdjec za pomoca tego programu musi tak dlugo trwac?
...A odzyskliwanie zdjec za pomoca tego programu musi tak dlugo trwac?Jakiego programu? Jak długo? Są programy wolniej działające, szybciej działające, poza tym odzyskiwanie zdjęć, to nie jest robienie małych króliczków ;) . Tutaj akurat jest odwrotnie, im większa precyzja działania, tym dłużej trwa :D Miej cierpliwość!
Jack :mrgreen:
Ja uzywam Zero Assumption Recovery. Masz moze cos lepszego?
Jack. Ponawiam pytanie. Znasz mzoe jaki inny dobry program do odzyskiwania zdjec z aparatu niz ten Zero Assumption Recovery?
easy recovery , chociaż by. Są też malutkie programy tylko do kart ale nie znam
Na przykład:
PC Inspector Smart Recovery, albo PC Inspector File Recovery - na www.convar.de
Pixo Rescue - http://www.pixomedia.com/treiber/PIXO_RESCUE_INSTALL.zip)
Jack