PDA

Zobacz pełną wersję : Kompakt do 1500 zł

kuba_psk
26.08.06, 19:20
Poproszono mnie o pomoc przy wyborze dobrego kompaktu. Wybrałem w zasadzie 3 modele, moze jeszcze Canon A620 lub Canon S2. Aparat ma sluzyc glownie do focenia krajobrazow, dzieci i ludzi. Najbardziej przemawia do mnie Kodak P880 ale nie moge znalesc fotek z tego aparatu w pelnej rozdzielczosci. Co mnie do niego przekonuje: szeroki kat 24 mm, ostrzenie i zoom na obiektywie, stabilizator, 8 mln pikseli, migawka max 1/4000, no i wyglad :)

Czy ktos moze powiedziec cos wiecej na temat w/w aparatow?

Dexter
26.08.06, 21:57
Wybrane przez Ciebie aparaty należą do trzech różnych klas sprzętu i w zwiazku z tym do ich odbiorców należą różne grupy użytkowników:

Sony H2, Oly SP-500 i Canon S2 IS należą do kompaktowych mega-zoomów. Mieszczą duży zakres ogniskowych (10-12x) w niewielkim obiektywie i w związku z tym mają dość małe matryce (1/2,5 cala). Charakteryzują się też rozbudowaną funkcjonalnością.

Canon A620 to jeden z najtańszych kompaktów zaawansowanych - dla ludzi potrzebujących nieco większą matrycę (1/1,8 cala) i duży wachlarz funkcji za cenę tańszych mega-zoomów.

Kodak P880 to bodajże drugi, po Nikonie 8400 model z zoomem od ogniskowej (ekwiwalent) 24mm - również bardzo zaawansowany aparat. Po prostu, dla ludzi chcących aparat o podobnej cenie i jakości, jak wielu mega-zoomów, lecz bardziej niż długiego tele potrzebujących szerokiego kąta (mówiąc o sensownej jakości optycznej obiektywu - długi zoom z długim tele i małe ogniskowe się wykluczają)

Bardzo dobrze, że najbardziej przekonuje Cię ostatni z wymienionych aparatów - bo to sprzęt niemal idealnie dopasowany do Twoich potrzeb - również cenowych: taki, w którym wady nie będą Ci przeszkadzać, a zalety będą bardzo istotne. Wszystko tkwi w tym, co fotografujesz: jeśli krajobrazy - bardzo przyda Ci się szeroki kąt i zapis w RAW-ie, a ponieważ nie używa się w tym przypadku wysokiego ISO (m.in. przez spadek dynamiki tonalnej), nie powinno Ci przeszkadzać nieco wyższe niż np. w Sony H2 rozmycie obrazu na nim. Jeśli ludzie (dziecko też człowiek :D ) to nie potrzebujesz długiej ogniskowej, a zazwyczaj ekwiwalent 50 - 140, który ten aparat w całości obejmuje (dla porównania w 8400 zoom był mniejszy dla takiego samego szerokiego kąta), jest wystarczający. Wbrew temu, co napisałeś, nie P880, a H2 i S2 IS posiadają optyczną stabilizację - ale Tobie to nie powinno przeszkadzać - do krajobrazów zawsze warto użyć statywu - a w przypadku ludzi konieczny jest dość krótki czas naświetlania - większe jest ryzyko, że to oni się poruszą ;).
No i cena - ten aparat poprzez m.in. pierścienie zoomu i ostrzenia na obiektywie (oraz obsługę RAW-ów) jest konkurentem dla droższych niż pozostałe wymienione przez Ciebie aparaty. Również przeciętna szybkość i jakość trybu makro nie powinny Ci bardzo przeszkadzać.

Co do pozostałych modeli: Sony H2 i Canon A620 to bardzo dobre aparaty w bardzo dobrych cenach, ale, jak pisałem na początku, dla innych fotografów. A620 dla tych, co focą makro oraz potrzebują dobre zdjęcia seryjne, a H2 dla potrzebujących długi, stabilizowany zoom.

SP-500 i S2 IS odradzam - Olego przez fatalne odwzorowanie kolorów i jeszcze gorszą szybkość - do Twoich zastosowań naprawdę kiepski wybór, a Canona przez słaby obiektyw, generujący dużą dystorsję i aberrację chromatyczną.

kuba_psk
27.08.06, 02:40
Dexter dziekuje bardzo za wyczerpujaca odpowiedz. Pomogles :)