PDA

Zobacz pełną wersję : Problem podczas ustawiania ostrości

Majorian
22.08.06, 13:31
--------------------------------------------------------------------------------

Witam wszystkich Forumowiczów! Proszę o pomoc. Prosże jednocześnie o wyrozumialość , jezeli pytam się o rzeczy powszechnie znane i oczywiste. Wczoraj kupiłem aparat olympus c-5000 ZOOM Przy wciśnieciu migawki do połowy i ustawianiu ostrości zdjęcia obraz widziany na lcd przez moment jest naturalnie jasny, ale w chwilę później robi się ciemny, tak, ze ledwo widać fotografowany obiekt. Samo zdjecie wychodzi w zasadzie w porządku, ale ten efekt przyciemniania LCD jeest dla mnie bardzo niewygodny. Czy to jakaś wada aparatu, czy tak po prostu powinno być, czy tez trzeba coś pogrzebać w opcjach. Bardzo prosze o pilną pomoc! Dziękuję i pozdrawiam

gofer111
22.08.06, 15:14
Witam, po krótkiej przerwie
ten efekt ściemniania LCD podczas naciskania do połowy spustu migawki, jest to automatyczny podgląd głębi ostrości, jest to zależne na jakiej przysłonie ustawiasz ostrość np. ustawisz f8.0 i spust do połowy i jakby ciemniejszy obraz ponieważ, zmniejszył się otwór przysłony. Kurczę trochę, źle wytłumaczyłem.
Pozdrawiam

Majorian
23.08.06, 08:09
Troszeczkę się zgubiłem ;) ,ale nie na tyle żeby nie zorientować się, że to nie usterka aparatu. Dziękuję za pomoc! Jak mam ew. zmienic parametry aby ten efekt nie był tak niewygodny? Pozdrawiam

gofer111
23.08.06, 08:51
Dzień dobry,
efekt ten będzie mniejszy gdy ustawisz mniejszą przysłonę np. f2.8, ogólnie mniejsza przysłona (większa dziura).
Pozdrawiam