Zobacz pełną wersję : Kadrowanie a wywoływanie zdjęć w fotolabie
Witam
Mam problem z kadrowanymi zdjęciami.
Jakiś czas temu zrobiłem kilka fotek i podczas obrabiania w kompie wykadrowałem je (poprzycinałem). Nie myślałem o tym, że będe je kiedyś chciał wywołać na papierze. Kilka dni temu zaniosłem zdjęcia do fotolabu a tu skucha. Zdjęcia wyszły kwadratowe o szerokości i wys ok 10 - 12cm. No kurcze nie przypuszczałem, że będzie z tym problem. W jaki sposób mogę dostosować zdjęcia w kompie aby dopasować do formatu 10x15 lub większego. Teraz zdjęcia mają rozmiar np 2691x2442, 2177x2162. Jak naprawić taki błąd? Zdjęć w oryginalnym rozmiarze niestety już nie mam tylko te przycięte.
proporcji boków już nie zmienisz. Musisz wszystko przekadrować od nowa ale zacznij od pytania w labie , w którym wywołujesz : jakie są dokładne wymiary interesującego Cię formatu i w jakiej rozdzielczości pracuje maszyna w labie. Takie dane wybierz w programie w jakim kadrujesz i po kłopocie .
A na przyszłość wskazówka - obrabiaj fotki w maksymalnym rozmiarze oryginalnym i zachowuj w miarę możliwośći w bezstratnej formie a kadruj i wyostrzaj po kadrowaniu w miarę potrzeb pod konkretny projekt: czy to bedzie lab, www, tv czy inny...
tych zdjęć nie miałem zamiaru wywoływać ale złożyło się tak, że musze je wywołać i stąd mój kłopot :)
dzięki lessie
proszę bardzo, w razie czego wal w ciemno...
Problem polega na tym że aparat cyfrowy zazwyczaj robi fotki w proporcjach obrazu 4:3 (wymiar monitora) a fotolab wywołuje w proporcjach aparatu fotograficznego 3:2. Niektóre (czytaj te droższe) aparaty cyfrowe mają opcję w ustawieniach obrazu 3:2. Jedną z metod jest obrobienie wstępne zdjęcia na format 3:2 za pomocą jakiegoś programu , np. dostępnego w sieci "Foto Kadr"
Pozdrawiam ;)
Problem polega na tym że aparat cyfrowy zazwyczaj robi fotki w proporcjach obrazu 4:3 (wymiar monitora) a fotolab wywołuje w proporcjach aparatu fotograficznego 3:2. Niektóre (czytaj te droższe) aparaty cyfrowe mają opcję w ustawieniach obrazu 3:2. Jedną z metod jest obrobienie wstępne zdjęcia na format 3:2 za pomocą jakiegoś programu , np. dostępnego w sieci "Foto Kadr"
Pozdrawiam ;)
file:///c:/program%20files/fotokadr/index.htm
Zainstaluj sobie darmowy XnView. Tam jest opcja wyboru wymiaru kadrowania. Wybierasz sobie taki jakie ma być zdjęcie i wówczas masz możliwośc zaznaczenia wyłącznie w wybranych proporcjach. Przy czym dla każdego rozmiaru odbitek są oddzielne wybory, bo nie wszystkie mają równo 3:2...
Sebastian
już przyciąłem jpgcrops poszedłem na kompromis. Szkoda że odeszło sporo kadru ze zdjęcia jak przycinałem do rozmiaru 10x15 i 15x20
Dzięki