Zobacz pełną wersję : E-1 i 14-54 obrażony !
Nie mam na celu podsycac was do jakieś walki ani też wzbudzać w was złość, jednak na innym forum (chyba mniej kulturalny) można poczytać krytyczne opinie na temat E-1 i 14-54 - http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=21883&postdays=0&postorder=asc&start=15
Krishu:
odgrzewasz stare kotlety? tu nie sekta, niech sobie piszą skoro Im to pomaga. leją na olka, ja leję na najkona i to nie tylko ja, bo znaczek taki żółty jakiś...
Nie mam na celu podsycac was do jakieś walki ani też wzbudzać w was złość, jednak na innym forum (chyba mniej kulturalny) można poczytać krytyczne opinie na temat E-1 i 14-54 - http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=21883&postdays=0&postorder=asc&start=15
Czytał ja to i powiem tak, zacietrzewiony ignorant jeden z drugim uprawia sprzęto dyrdymały bez dotykania sprzętu... ale cóż żyjemy w wolnym kraju (prawie)...
krishu przeczytałem - zauważyłem Twoją wypowiedź na forum Nikona o braku lamp z trybem highspeed do olympusa - otóż i FL-36 i FL-50 MAJĄ TRYB HIGHSPEED (dokładnie w nomenklaturze Olympusa high-speed synchronisation), a obecnie można też kupić Metz'a 44 AF-4 O z obsługą trybu HSS... tak więc o ile punkt o braku tanich stałek w Olym jest prawdziwy (chyba, że bierzesz pod uwagę M42), to z lampami nie rozpoznałeś dokładnie rynku :-)
fakt może myle dwa pojecia, albo sa podobnie nazywane a chodzi o dwie rozne rzeczy.
nie chodzi mi o szybki czas synchronizacji co pewnie w wiekszosci przypadkow nazywa sie high speed , tylko o stroboskop czyli szybkosc blyskow na min. czyli speed light
hmmm... krishu nie bardzo wiem o co chodzi, więc wierzę na słowo, że Oly tego nie ma... choć podejrzewam, że lampa FL-50 w dodatkowym HighVoltage unit'em ładuje się bardzo szybko i pozwala na dużą szybkostrzelność.
potwierdzam, bo mam
FL-50 na uchycie zasilającym (nawet nie z power packiem) ładuje sie błyskawicznie, patrz: niezauważalnie szybko
Rafał Czarny
22.08.06, 22:51
Ani FL30 ani FL50 nie ma strobo. A szkoda.
strobo to jest kilka blyskow w trakcie jednego naswietlania?
[quote=krishu]
Czytał ja to i powiem tak, zacietrzewiony ignorant jeden z drugim uprawia sprzęto dyrdymały bez dotykania sprzętu... ale cóż żyjemy w wolnym kraju (prawie)...
Ja rozumiem , że gdyby napisał jeden nikoniarz z drugim, że każdy posiadacz Olka ma np małego siusiaka to może byłoby jeszcze z czego raban podnosić by bronić honoru żon... Ale że jedno dziecko powiedziało drugiemu , że jego łopatka do piasku ładniejsza...
Pozdrawiam
Rafał Czarny
23.08.06, 07:49
strobo to jest kilka blyskow w trakcie jednego naswietlania?
tak
obecnie można też kupić Metz'a 44 AF-4 O z obsługą trybu HSS
rzczywiscie! to b. ciekawe.. wlasnie sprawdzilem
to powoduje ze lepiej kupic tego metza niz fl-36 - tansza i silniejsza!
ciekawe tylko czemu nie moga zrobic stopki zeby M6 zeby z 54mz4i dzialalo...
Hmm jak dobrze pamiętam to ten metz obsługuje HSS, ale stopka łącząca go z aparatem już nie... :( Czyli z olkami HSSu nie będzie.
obsluguje
ale skoro potrafia to zrobic to moze w koncu ulepsza stopke, kiedys ktos sie dowiadywal u metza i napisali mu ze planuja to zrobic
Rafał Czarny
24.08.06, 14:23
Trochę jaśniej Panowie. Czy z moim E500 wspomiany Metz będzie błyskał na krótkich czasach? (np. 1/4000). Jeśli tak, to ile takie cóś kosztuje?
Nie będzie, bo stopka tego nie obsługuje.
Rafał Czarny
24.08.06, 15:22
Czyli nie ma o czym gadać. :cry:
zalezy o ktorym myslisz
jak o 54mz4i to nie bedzie - trzeba czekac na zmilowanie metza
ale jak myslisz o 44AF to bedzie
obecnie można też kupić Metz'a 44 AF-4 O z obsługą trybu HSS
rzczywiscie! to b. ciekawe.. wlasnie sprawdzilem
to powoduje ze lepiej kupic tego metza niz fl-36 - tansza i silniejsza!
ciekawe tylko czemu nie moga zrobic stopki zeby M6 zeby z 54mz4i dzialalo...
a testowałeś może jak się 44AF-4 spisuje przy słabym świetle z E1? bom ciekaw. 54MZ4 słabo chodził i w/g mnie dużo lepszy jest dopalacz wbudowany w aparacie oraz lampa niededykowana - mówię tu o wyborze dla E1 pomiędzy metz ze wspomaganiem AF lub niededykowana.