Zobacz pełną wersję : Dwór w Ożarowie
RadioErewan
20.08.06, 22:20
Po dzisiejszym wypadzie na granicę 3 województw mam takie dwa kadry:
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://www.fotosite.pl/images/ozarow1aa.jpg)
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://www.fotosite.pl/images/ozarow2a.jpg)
Oba zdjęcia pokazują dwór w Ożarowie opodal Wielunia.
Radek bardzo fajnie to wyglada... Moze jakas pocztoweczke by z tego zrobil... A tak na marginesie mozesz napisac jak ty robisz tak zajefajne fotki??
Smerf Maruda
20.08.06, 22:41
Troszkę za bardzo... ;-)
Ja tam wygładzanie kontrastów w Photomatiksie daję zawsze na high. Wówczas mniej znać, że to HDR jest.
RadioErewan
20.08.06, 22:46
Troszkę za bardzo... ;-)
Ja tam wygładzanie kontrastów w Photomatiksie daję zawsze na high. Wówczas mniej znać, że to HDR jest.
Nie tykam się Photomatrixa przy spłaszczaniu HDR. Okropnie robi lokalne wyrówanie kontrastu.
Pozdrawiam
Rafał Czarny
21.08.06, 06:52
mam wrażenie, że pierwsza odrobinę w prawo poleciała.
Troszke za bardzo potraktowales je HDRem. Wygladaja przez to sztucznie i plasko.
jak dla mnie jedynka jest bajeczna. super! i zabiegi hdr nie raza. wrecz przeciwnie. jednak jak napisalem, troche nierzeczywista ta chatka, taka malowankowo-basniowa. jednak na pocztowke bys ja ozenil.
Juz wiem jak bym je okreslil - fotki wygladaja tak jak by byly renderowane na komputerze. Sa za ladne, cienie pomimo ze sa ciemniejsze to jednak nie sa cieniami. Brakuje "glebi", ktora podkreslaja cienie.
Witam
Fotki są prześliczne, wydają się jak malowane - b. miło się je ogląda.
Pzdr
Ładne to to jest faktycznie, ale czy to jeszcze fotografia ? ;)
Rafał Czarny
21.08.06, 14:10
Radio, chmury takie były czy dorobione z innej foty?
Kucze, muszę kiedyś spróbować HDRa. Zaczynam się przyzwyczajać do takich odrealnionych fot. Na początku bardzo mi się nie podobały, ale powoli się do HDRów przekonuję. Myślę, że jak w każdej dziedzinie tak i w HDRze, trzeba zachować umiar.
RadioErewan
21.08.06, 14:12
HDR często przypomina obrazy. Zastanówcie się dlaczego? Czy z powodu tego, że są nienaturalne, czy może dlatego, że nieczęsto widujemy takie fotograficzne oddanie rzeczywistości (bliższe widzeniu człowieka, dalsze widzeniu "maszynowemu")?
Cały czas poszukuję najlepszego sposobu na spłaszczenie rzeczywistości zarestetrowanej w takim "pojemnym" RAWie jakim jest HDR.
btw - ze względu na spłaszczenie kontrastu oglądanie obrazków HDR w miniaturkach pokazuje brzydkie strony tej techniki. Im większy obraz, tym odbiór lepszy.
Pozdrawiam
porządnie dopieszczone zdjęcia , miło się patrzy , choć zdecydowanie wolę fotki typu real-natural
Czy da sie uzyskac taki efekt majac zwykly aparat fotograficzny cyfrowy np. czy ja swoim c4000 tez moge cos takiego zrobic? I w czym sklada sie te HDR'y? PS CS2 nie zabardzo sobie z tym radzi... przetesowalem na fotkach sciagnietych z netu i efekt nie byl taki jaki uzyskal autor pewnego artykulu...
dla mnie te fotki to bardzie obrazy pedzlem malowane a nie fotki :mrgreen:
RadioErewan
22.08.06, 04:16
Radio, chmury takie były czy dorobione z innej foty?
Chmury są tej samej klatki (złożonej z 5 ekspozycji). Trudno więc powiedzieć czy to jest ta sama fota czy może nie :-).
Myślę, że jak w każdej dziedzinie tak i w HDRze, trzeba zachować umiar.
Ano, trzeba znaleźć złoty środek. Ostatnio sporo czasu poświęcam na jego szukanie.
Bajecznie to wygląda, tylko pytanie, gdzie jest granica między fotografią, a cyfrowym rzeźbieniem materiału foto ?
Wg. mnie powinna być zamieszczana fota orginał, a obok wynik prac programów robiących ze zdjęcia bajeczkę.
( sam ograniczam się tylko do kadrowania i zmiany rozmiaru, ew. podciągnięcia ekspozycji w raw'ie - może kiedyś dorosnę do zniekształcania zdjęć filtrami programowymi ).
ładniutkie...HDRy, chętnie obejrzałbym oryginalne pliki. Ale robota świetna..
Nie macie wrażenia z HDR zaczyna robić sporo szumu, jak swego czasu Dragan i jego "malowanie światłem" ?