PDA

Zobacz pełną wersję : Dwór w Ożarowie

RadioErewan
20.08.06, 22:20
Po dzisiejszym wypadzie na granicę 3 województw mam takie dwa kadry:

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://www.fotosite.pl/images/ozarow1aa.jpg)

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://www.fotosite.pl/images/ozarow2a.jpg)
Oba zdjęcia pokazują dwór w Ożarowie opodal Wielunia.

seta_lp
20.08.06, 22:30
Radek bardzo fajnie to wyglada... Moze jakas pocztoweczke by z tego zrobil... A tak na marginesie mozesz napisac jak ty robisz tak zajefajne fotki??

Smerf Maruda
20.08.06, 22:41
Troszkę za bardzo... ;-)

Ja tam wygładzanie kontrastów w Photomatiksie daję zawsze na high. Wówczas mniej znać, że to HDR jest.

RadioErewan
20.08.06, 22:46
Troszkę za bardzo... ;-)

Ja tam wygładzanie kontrastów w Photomatiksie daję zawsze na high. Wówczas mniej znać, że to HDR jest.
Nie tykam się Photomatrixa przy spłaszczaniu HDR. Okropnie robi lokalne wyrówanie kontrastu.

Pozdrawiam

Rafał Czarny
21.08.06, 06:52
mam wrażenie, że pierwsza odrobinę w prawo poleciała.

kisi
21.08.06, 07:20
Troszke za bardzo potraktowales je HDRem. Wygladaja przez to sztucznie i plasko.

dka
21.08.06, 08:10
jak dla mnie jedynka jest bajeczna. super! i zabiegi hdr nie raza. wrecz przeciwnie. jednak jak napisalem, troche nierzeczywista ta chatka, taka malowankowo-basniowa. jednak na pocztowke bys ja ozenil.

kisi
21.08.06, 13:45
Juz wiem jak bym je okreslil - fotki wygladaja tak jak by byly renderowane na komputerze. Sa za ladne, cienie pomimo ze sa ciemniejsze to jednak nie sa cieniami. Brakuje "glebi", ktora podkreslaja cienie.

kasprzyk
21.08.06, 13:55
Witam

Fotki są prześliczne, wydają się jak malowane - b. miło się je ogląda.

Pzdr

luc4s
21.08.06, 14:09
Ładne to to jest faktycznie, ale czy to jeszcze fotografia ? ;)

Rafał Czarny
21.08.06, 14:10
Radio, chmury takie były czy dorobione z innej foty?

Kucze, muszę kiedyś spróbować HDRa. Zaczynam się przyzwyczajać do takich odrealnionych fot. Na początku bardzo mi się nie podobały, ale powoli się do HDRów przekonuję. Myślę, że jak w każdej dziedzinie tak i w HDRze, trzeba zachować umiar.

RadioErewan
21.08.06, 14:12
HDR często przypomina obrazy. Zastanówcie się dlaczego? Czy z powodu tego, że są nienaturalne, czy może dlatego, że nieczęsto widujemy takie fotograficzne oddanie rzeczywistości (bliższe widzeniu człowieka, dalsze widzeniu "maszynowemu")?
Cały czas poszukuję najlepszego sposobu na spłaszczenie rzeczywistości zarestetrowanej w takim "pojemnym" RAWie jakim jest HDR.
btw - ze względu na spłaszczenie kontrastu oglądanie obrazków HDR w miniaturkach pokazuje brzydkie strony tej techniki. Im większy obraz, tym odbiór lepszy.

Pozdrawiam

robin102
21.08.06, 14:14
porządnie dopieszczone zdjęcia , miło się patrzy , choć zdecydowanie wolę fotki typu real-natural

seta_lp
21.08.06, 15:44
Czy da sie uzyskac taki efekt majac zwykly aparat fotograficzny cyfrowy np. czy ja swoim c4000 tez moge cos takiego zrobic? I w czym sklada sie te HDR'y? PS CS2 nie zabardzo sobie z tym radzi... przetesowalem na fotkach sciagnietych z netu i efekt nie byl taki jaki uzyskal autor pewnego artykulu...

nib
21.08.06, 18:06
dla mnie te fotki to bardzie obrazy pedzlem malowane a nie fotki :mrgreen:

RadioErewan
22.08.06, 04:16
Radio, chmury takie były czy dorobione z innej foty?
Chmury są tej samej klatki (złożonej z 5 ekspozycji). Trudno więc powiedzieć czy to jest ta sama fota czy może nie :-).

Myślę, że jak w każdej dziedzinie tak i w HDRze, trzeba zachować umiar.
Ano, trzeba znaleźć złoty środek. Ostatnio sporo czasu poświęcam na jego szukanie.

salvadhor
22.08.06, 07:55
Bajecznie to wygląda, tylko pytanie, gdzie jest granica między fotografią, a cyfrowym rzeźbieniem materiału foto ?
Wg. mnie powinna być zamieszczana fota orginał, a obok wynik prac programów robiących ze zdjęcia bajeczkę.
( sam ograniczam się tylko do kadrowania i zmiany rozmiaru, ew. podciągnięcia ekspozycji w raw'ie - może kiedyś dorosnę do zniekształcania zdjęć filtrami programowymi ).

lessie
22.08.06, 08:37
ładniutkie...HDRy, chętnie obejrzałbym oryginalne pliki. Ale robota świetna..
Nie macie wrażenia z HDR zaczyna robić sporo szumu, jak swego czasu Dragan i jego "malowanie światłem" ?