PDA

Zobacz pełną wersję : Bezpośredni wydruk z E1

Hal
20.08.06, 16:51
Kupiłem sobie drukarkę termosublimacyjną Canon CP 510.Przetestowałem ją po podłączeniu do komputera działa świetnie :D Niestety po podłączeniu do Olka E1 nie działa :cry: Szukałem w instrukcji ale nie znalazłem nic na ten temat . Drukarkę podłączyłem do kompaktowego "Kaniona" który ma PictureBridge i działa świetnie. Czyżby E1 był aż tak stary że nie ma możliwości bezpośredniego wydruku? Może ktoś spotkał się z tym problemem...jak to rozwiązać?

kisi
20.08.06, 21:19
1. Instrukcja powinna o tym cos powiedziec.
2. Firmware

01
20.08.06, 21:47
E1 nie ma pictbridge - przynajmniej tak twierdzi olympus polska. Jeśli masz jednak na stanie kompaktowego canona i jest on na cf to po prostu przekładasz kartę z E1 do canona i drukujesz zdjęcia z E1 na canonie. Sprawdzone na modelu A80 i na CP510.

pozdrawiam

Rafał Czarny
20.08.06, 22:05
Drukowanie prosto z aparatu bez obróbki na kompie????? :roll: :roll: :roll:

Mnie średnio jedno na 100 zdjęć udaje się tak wykadrować, wycyrklować WB, ekspozycję, by prosto z aparatu wydrukować.

01
21.08.06, 00:34
No cóż.. komputery powoli stają się coraz mniej potrzebne ;) , a szybki wydruk powala często ludzi na kolana. Pictbridge to przydatna rzecz i w E-300 już działa. Być może zrobią jeszcze jakieś firmware do E1...

nurek
21.08.06, 07:36
Mnie średnio jedno na 100 zdjęć udaje się tak wykadrować, wycyrklować WB, ekspozycję, by prosto z aparatu wydrukować.

Dobrze wiedzieć Rafał. A myślałem że to tylko mi się zdarza ;).

ps. Co do wydruku prosto z E1 to nie mam pojęcia.
Patrząc na rynek to PictureBridge`m zaczęli się chwalić od niedawna więc pewnie dziadek Olek tego nie ma. No bo niby kto byłby taki odważny i drukował zdjęcia prosto z aparatu mającego tak wielki wyświetlacz jak E1? Pewnie niewielu by ryzykowało.

Pozdro !

KaarooL
21.08.06, 10:03
dla mnie E-1 to ORF i obróbka, przynajmniej 2 minuty na fotkę i mam zupełnie inną jakość zdjęć (high function!). czasami trzeba też coś lekko wyprostować itp. E-1 z założenia nie jest chyba tego typu sprzętem, z którego puszczamy pliki na drukarkę.

01
21.08.06, 10:32
No rzeczywiście czasem trochę brakuje możliwości korekcji zrobionego już zdjęcia z poziomu aparatu - przynajmniej przy pictbridge w E300 i w can A80 nie dopatrzyłem się takich funkcji.

W E1 jest tylko DPOF co - jak mówi instr. pozwala dokonać rezerwacji do wydruku dla drukarek pracujących w tym standardzie. Możesz sobie wcześniej wybrać z poziomu aparatu, które zdjęcia ma później drukarka wydrukować, druk indeksowy i może coś tam jeszcze. DPOF nie ma możliwości bezpośredniego wydruku z aparatu, ale możesz drukować wyciągając kartę CF z aparatu i włożyć ją do odp. czytnika, który bezpośrednio podłączony jest z drukarką DPOF.

pozdr.

dka
21.08.06, 12:03
bezposrednio na drukarke to taki chwyt marketingowy, ze bez uczestnictwa fotolabu mozna sobie swoje fotki znad morza z cyfraka samemu wydrukwac.

choc zdjecie jest ok prosto z aparatu i tak musze popchnac suwakiem kontrast i nim wrocic i zapisac :)

Hal
23.08.06, 20:50
Ja też generalnie muszę coś pokombinować ale skoro jest możliwość wysłania kartki pocztowej z wakacji to czemu nie :D Niestety po ciężkich próbach nie udało mi się zmusić mojego Olka aby coś wydrukował bezpośrednio.Niestety ten DPOW nie jest kompatybilny i po podłaczeniu drukarki E1 definitywnie odmawia współpracy. Myślę że firmwareu też już nie uaktualnią ...po prostu w następnym modelu to zapodają .ByeBye bezpośrednie wydruki :mrgreen:

01
24.08.06, 10:04
Mnie też się nie udało nic wydrukować bezpośrednio z e-1, ale tak jak pisałem - wystarczy mieć pod ręką kogoś z innym aparatem zgodnym z pictbridge i oczywiście na karty cf. Podejrzewam, że nie tylko canon A80 i e-300 (takie testowałem) współpracuje z e-1 jeśli chodzi o wydruk bezpośredni.

pozdr