Zobacz pełną wersję : c750 - panorama w prog. Camedia
w aparacie C750 jest opcja ustawienia zdjęc panoramicznych. o co dokładnie w niej chodzi? w manualu niestety nie ma zadnego opisu.
jak zrobic takie panoramiczne zdjecie i potem skleic je w programie CamediaMaster?
jak na razie nie udała mi sia ta sztuczka.
kombinowałem juz rózne ustawienia, ale za kazdym razem program zgłasza komunikat, ze panorame mozna zrobic tylko ze zdjec zrobionych specjalnie w tym trybie, tylko jak to zrobic?
w miedzy czasie sprawdze program PanoramaFactory.
kuba.
Odradzam Camedie jeśli chodzi o sklejanie panoram. Radzę panoramki sklejać programem Pixmaker, lub cool 360. Poniżej podaję link do turoriala opartego na programie pixmaker, który dokładnie opisuje jak taką panoramkę wykonać.
http://www.olympus.hat.pl/?s=news&id=38dzial=3[/url]
wiem, ze sa inne programy (dzieki za linka)
problem jest w tym jak uruchomic opcje panoramy na tym aparacie(C750), pomijajac juz uzycie programu Camedia?
kuba.
...problem jest w tym jak uruchomic opcje panoramy na tym aparacie(C750)...
opcja panoramy będzie dostępna wtedy (i tylko wtedy) jeśli będziesz posiadał oryginalną kartę olympusa. Na kartach innych firm opcja panoramy nie działa.
wraz z aparatem dostałem oryginalna karte xD-PictureCard 16MB
aktualnie uzywam oryginalna karte xD-PictureCard 256MB firmy Olympus.
czy to oznacza, ze ta opcja bedzie dzialac? ja tak czy inaczej nie umiem jej wlaczyc.
kuba.
(innych typow kart nie da sie podlaczyc do tego aparatu)
wiec powinno działać. Nie mam dostępu do 750 więc nie umiem poradzić, dlaczego to nie działa. może się odezwie jakiś użytkownik c-750 i CI pomoże. Pozdrawiam.
posiadam oryginalna karte Olympusa xD-PictureCard /16 i 256MB/ (na niej widnieje nawza Olympus)
karta 16MB jest oryginalnie w zestawie.
kuba.
tak na oryginalnych olkach bedzie działać ustawia się to w menu i to w mało spodziewanym miejscu odsyłam do Manuala tak znajdziesz jej połorzenie.! co do składania to odpuść sobie oryginalny soft olka do panoramy jest beznadziejny.!
Menu -> Mode Menu -> Camera -> Panorama.
Rzeczywiscie Auto Panorama w Camedia Master jest odarta ze wszystkich mozliwych opcji. Natomiast w wersji Pro jest Free Stitch Panorama, ktora posiada juz niezle narzedzia do obrobki zdjec panoramicznych.
Pozdrowienia.
okej, opcja tam jest. i to jest wszystko co mozna znalez w manualu.
ale co oznaczja pozycje, ktore tam mozna znalezc (to jeszcze male piwo, bo mozna sie tego domyslec)
ale najwazniejsze, jak zrobic zdjecia panoramiczne. po wybraniu dowolnego ustawienia w tej opcji i zrobieniu serii zdjec Camedia dalej sie buntuje. zglasza komunikat, ze panorame mozna skleic tylko ze zdjec zrobionych w trybie panorama! jak wlaczyc ten tryb, tak, zeby program je lyknal. nie wnikam teraz w jakosc tych zdjec i programu Camedia, chodzi mi tylko jak to zrobic?
kuba.
Kazde zdjecie zrobione w trybie panoramy bedzie mialo w programie Camedia Auto Panorama znaczek z kolejnymi numerami P1, P2 itd. do P10. Tylko takie zdjecia mozna sklejac.
Pozdrowienia.
poprostu je złap mychą i przeciągnij do okienka panoramy jak oczywiście mają te oznaczenia o których pisze wyżej.!
Zrób to jednak w PIxmaker - on się nie buntuje czy fota była strzelona z użyciem funkcji panorama czy też nie. Tak na dobrą sprawę to funkcja panoramy poza wskaźnikami nie bardzo dużo daje. Masz przecież ustawiena manualne - i to wystarczy żeby trzaskać panoramki.
A ja proponuję zakupić sobie wersję Camedia Pro (zamiast drogich kart z funkcją panoramy) i będzie można sklejać dowolne zdjęcia w panoramę. Dotyczy to również zdjęć zrobionych na kartach pamięci bez funkcji panoramy.