PDA

Zobacz pełną wersję : alternatywne zasilanie do E systemu

Nephil
13.08.06, 13:18
Witam, czy macie doświadczenia z alternatywnym zasilaniem do lustrzanek Olka? Nie chodzi mi a akumulatory, bo jest wiele postów z tym związanych, ale o ....ładowarki. Olympus wypuścił wersję E 500 bez ładowarki i akumulatora ( na wyposażeniu sa 3 baterie CR 123 i koszyk, który wymiarowo jest zgodny z akumulatorem blm 1, jak się domyślacie załączone baterie wkłada sie do koszyka. Jest to rozwiązanie w moim odczuciu doraźne, ( ale zdecydowanie tańsze :D ).W które ładowarki innych producentów ( nie mówię bcm-2, czy bcm-1, bo mają chore ceny ) warto zainwestować?Na allegro jest sporo chińszczyzny w cenach ok. 24-27 zł, Firmy Hahnel, czy Uniross, też p-roponują zamienniki, ale w cenach ok 130 zł czy ma ktoś jakieś własne doświadczenia?. Można też nie kuipować ładowarki i akumulatora i pstrykać na bateriach ( po 6,20 za sztukę ) wszystko zależy od tego ile fotek robimy...

blady
13.08.06, 13:35
Bez ładowarki nie da rady - 6 pln za baterię to można szybko zbankrutować. Ja mam oryginalną ładowarkę i taką za 25 pln. Tą made in china zabieram na wycieczki, bo ma ładowanie z gniazda zapalniczki. Działa bez problemowo zarówno z sieci jak i z zapalniczki. Ktoś kiedyś napisał, że taka tania ładowarka ma dwa bolce - brak uziemienia i to bardzo, ale to bardzo nie dobrze. Dlaczego nie dobrze? Nie wiem... Mam dwa bolce (w ładowarce) i żyję, baterie też, te oryginalne nawet lepiej się mają niż zamienniki. W domu jednak korzystam z oryginalnej ładowarki.

Wektor
16.06.07, 13:34
Żeby nie zakładać nowego tematu - ktoś może praktykuje ładowanie baterii z ogniw słonecznych?
(w terenie bez prądu, oczywiście)