PDA

Zobacz pełną wersję : e-500 i aktualizacja firmware

tomekskura
12.08.06, 19:44
witam szanownych! już za pare dzionków będę mieć e-500 dk :D i pytanie skąd ściągnąć aktualny firmware i szczegolowe instrukcje jak to zrobić? czytalem gdzies ze trzeba osobno aktualizowac dla body i poszczegolnych obiektywow. czy ktoś z szanownych może podzielić sie wskazowkami z niedoswiadczonym początkujacym? :mrgreen:

KaarooL
12.08.06, 22:08
Aktualizujesz do najnowszej wersji a potem odpalasz odpalasz Olympus Studio. potem znajdujesz w menu pozycję "firmware update" czy jakoś tak i jedziesz z koksem, podążając za instrukcjami programu. Programik łączy się z serwerem OLKA, posysa soft a potem popycha go do aparatu i ew. obiektywu.

Po przerzuceniu softu z kompa do aparatu wyciągasz przewód USB na żywca, bez wyłączania aparatu. Potem cierpliwie czekasz aż aparat przemieli nowy soft (jakieś 2-3 minutki) i gotowe. Było o tym na forum, pokop w starociach.

Jack
13.08.06, 19:05
... odpalasz Olympus Studio. potem znajdujesz w menu pozycję "firmware update" czy jakoś tak ... ... Po przerzuceniu softu z kompa do aparatu wyciągasz przewód USB na żywca, bez wyłączania aparatu. Potem cierpliwie czekasz aż aparat przemieli nowy soft ...KaaroL, całe mnóstwo błędów:
1. nic nie trzeba pierwotnie aktualizować, z E-500 znajduje się program Olympus Master, a nie Studio. Master ma funkcję Camera Update (albo Aktualizuj aparat).
2. z aparatu nie wysiągasz "na żywca" kabel!!!!!!!!!, wyciągniesz go wtedy, gdy komunikat ekranowy poda, kiedy to zrobić (po zakończonej aktualizacji).
Poprawna rada :D - pokopać na forum.
Jack

Nephil
13.08.06, 21:24
potwierdzam to co napisał
Jack ( robiłem update do E 500 przedwczoraj ), postępujesz zgodnie z wskazówkami programu, odłączyć aparat możesz w chwili gdy na ekranie LCD duzymi literami wdniał będzie napis O.K. Nie odcyaj kabla wcyeđniej bo bdyie maz problem....

insider
13.08.06, 22:57
Ja aktualizowałem dzisiaj. Wpiałem aparat w gniazdo USB, kliknąłem w aparacie opcję "storage", uruchomiłem Olympus Master, kliknąłem opcję update/language, potem oprogramowanie przeprowadza za rączkę, wystarczy tylko wykonywać o co prosi. Jak koledzy piszą :)

KaarooL
14.08.06, 09:19
Jack:

nie bądźmy tacy szczegółowi, podałem tylko zarys. z dziadkiem E-1 dostałem stary soft OLKA, który nie miał opcji update... z E-500 pewnie jest nowszy.

Jack
14.08.06, 10:53
Jack:nie bądźmy tacy szczegółowi, podałem tylko zarys. z dziadkiem E-1 dostałem stary soft OLKA...Oczywiście, nie ma problemu :D do E-1 jest dołączone inne oprogramowanie (Studio v.1.0 oraz Viewer 1.0) i miałeś rację - Studio/Viewer trzeba aktualizować na min. 1.1 (teraz jest 1.51), żeby pojawiła się w nim funkcja Update firmware.
Każdy następny model E wyposażany był już w Olympus Master i standardowy sposób aktualizacji firmware, jedynie E-1 do update wymaga Studio lub Viewera.
Jack

klossone
17.09.06, 15:49
Jeronimo: nowy watek 'uaktualnienie softu w E-500' podczepilem tutaj

Witam.
Jestem amatorem, a E - 500 posiadam od jakiegoś miesiąca.

Zastanawiam się nad uaktualnieniem softu do body (via internet). Proszę o odpowiedzi czy jest to bezpieczne i czy warto.

Pozdrawiam
klossone

Jeronimo
17.09.06, 16:26
naladuj akumulatorki, wylacz firewall w systemie no i do dziela ;-) No i modl sie zeby pradu nie odlaczyli w mieszkaniu ;)

Eric D.
17.09.06, 23:55
Zastanawiam się nad uaktualnieniem softu do body (via internet). Proszę o odpowiedzi czy jest to bezpieczne i czy warto.
klossone

Co do bezpieczeństwa, to zależy jak zabezpieczony jest Twój komputer.
A co się tyczy tego czy warto, to sprawdź co zawierają aktualizacje, a znajdziesz to tu:
http://www2.olympus.pl/consumer/dslr_E-500_Firmware_Updates.htm

Pozdrawiam

Jeronimo
17.09.06, 23:59
zawsze warto wgrac!

Eric D.
18.09.06, 00:19
zawsze warto wgrac!
To miałem na mysli i chciałem tylko pokazać, o co ewentualnie można być uboższym nie wgrywając aktualizacji. ;)