PDA

Zobacz pełną wersję : 5060 wz problem z martwymi pikselami

porys
11.08.06, 21:07
Przy foceniu w złych warunkach oświetleniowych (czasy 4sek.i dłużej),zauważyłem
występowanie ostrych,jasnych,różnokolorowych ,maleńkich punktów na LCD i po zgraniu na kompa to samo. (5-10 szt./zdjęcie-zawsze w tych samych miejscach).
Funkcja mapowanie pikseli z pozimu aparatu nie przyniosła rezultatu.
Problem nie występuje w dziennych warunkach oświetleniowych!
Podejrzewam matrycę .Czy miał ktoś podobny problem? Jaka jest procedura i czas naprawy .Olek 5060 jeszcze na gwarancji jest.
Pozdrawiam!!!
Rysiek

Jack
13.08.06, 19:22
Przy foceniu w złych warunkach oświetleniowych (czasy 4sek.i dłużej),zauważyłem występowanie ostrych,jasnych,różnokolorowych ,maleńkich punktów na LCD ...Podejrzewam matrycę .Czy miał ktoś podobny problem? ...Kupa ludzi ma identyczny problem z uwagi na tendencję matrycy do generowania szumu własnego przy dłuższym czasie aktywności. Temat prześledzisz, jeżeli wygooglujesz hasło "hot pixel". Aby nie mieć multum aparatów zgłoszonych do serwisu, Olympus wprowadził do aparatów funkcję "Noise reduction" - znajdź ją, włącz i zobacz, co się dzieje przy długich czasach naświetlania :mrgreen:
Jack

porys
13.08.06, 20:12
wiem jak wyglądają szumy matrycy i zapewniam że to o czym piszę wygląda inaczej.Ostre kolorowe punkty występujące zawsze w tyc samych miejscach kadru -pozdrawiam

Jack
13.08.06, 20:17
A co jest na obrazie zrobionym z włączonym "Noise reduction"?
Jack

HrabiaMiod
13.08.06, 20:28
fociłem ostatnio bo była burza - tez jest coś w tym stylu, ale wyszło tylko na jednym zdjęciu (chyba najdłuższy czas był) ale to są nie martwe a gorące piksle :)

pozdr

ADAM12
14.08.06, 07:57
JA ROBIŁEM MAPOWANIE ZE 3 RAZY DOPIERO WTEDY POMOGŁO, za 1 i 2 razem nie przyniosło rezultatu, z tą róznicą że ja nie maiłąem kolorowych kropek tylko białe więc nie wiem czy to pomoze w tqwoim przypadku, włącz redukcje szumu, u siebie jak miałem c5060 nigdy nie zauwazyłem czegoś podobnego a miałem go troche ponad rok

porys
14.08.06, 15:58
Jack .Obraz z aktywną red.szumów jest wolny od wad ,ale to wynika z tego ,iż te punkty są traktowane jako szum i programowo czyszczone przez oprogramowanie aparatu.Pozdrawiam

KaarooL
14.08.06, 16:03
porys:

nie wymagaj cudów. w 8080 miałem tylko kilka sub pixeli przy czasach rzędu kilkanaście sekund a E-1 daje ich od cholery. od tego jest noise reduction żeby tego używać - chyba żaden aparat na tym globie nie da Ci długiego czasu bez hotów jeśli nie użyjesz NR.