Zobacz pełną wersję : ex-25
wydałem 0,5kPLN,na ten pierścień-fakt,mozna zbliżyć sie do,,robala,, na 2cm,ale tylko
MF,-nie sposób utrzymać aparatu,by fota była ostra,dlatego moim zdaniem,to zły pomysł,
zwłaszcza,jesli chodzi o ,,żywe,,makro,pozdro!!! ;)
GO to GO... normalka.... podobnie jest przy ZD 35mm macro (https://forum.olympusclub.pl/forum27/obiektyw-35mm-f35-subiektywnie-vt7067.htm)
a jaki obiektyw podlaczyles?
szwedowski
12.08.06, 00:17
makro niestety tylko MF,ja ustawiam do zywych modeli skale jaką chce mieć.Czesto
dokladam Raynox 250.Z aparatem na monopodzie pozostaje zblizyć sie do robala
na odległość kiedy go widze ostrego w celowniku i strzelam,inaczej chyba sie nie da ostrzyc
Do nieruchliwych modeli statyw i sanki,foce tylko w świetle zastanym
http://www.ito.netidea.pl/index.php?a=lp&k=195&el=xd
zapmniałem dopisać ze Raynox swietnie zastepuje ex-25 za duzo mniejsza kase
a na inne obiektywy mozna go stosowac z powodzeniem
Jeronimo,próbowałem 14-45,40-150-*****,choc przy dużym ,,samozaparciu,,parę fot wychodzi,za szwedowskim-raynoxa miałem,ale sprzedałem,dobrze chodził z z5 i a200,
teraz ciułam kasę na obiektyw,pozdro!!! ;)
p.s.
kupiłem monopod,ale kurczę nieporęczny,chyba,że foci się z pozycji stojącej,a..z robalami,różnie bywa,nieraz trzeba na czworaka...
..zapmniałem dopisać ze Raynox swietnie zastepuje ex-25 za duzo mniejsza kase .....
..trudno sie z tym zgodzic - Raynox zbyt ogranicza manewrowanie w GO..
szwedowski
13.08.06, 13:29
przy "papierowej" GO w makro pole manewru z głebią jest znikome(skala ok.1:1 i większa)
Mi pasuje GO i rozmycie tła z 50/2 i Raynox-em 250(ex-25 kupię gdy zobacze lepsze efekty
niż uzyskiwane z Raynox-em,poproszę o link jeśli ktoś zna)
tommy 1-uzywam monopodu z głowicą kulową też czasami na leżąco,bez niego nigdy
nie udało mi się zrobić ostrej foty
btw. jakis czas temu zrobilem takie zdjecia https://forum.olympusclub.pl/forum27/obiektyw-35mm-f35-subiektywnie-vt7067,28.htm nie wiem ile ten "test" jest warty ale ladnie pokazuje GO.
przy "papierowej" GO w makro pole manewru z głebią jest znikome(skala ok.1:1 i większa)
Mi pasuje GO i rozmycie tła z 50/2 i Raynox-em 250(ex-25 kupię gdy zobacze lepsze efekty
niż uzyskiwane z Raynox-em,poproszę o link jeśli ktoś zna)
tommy 1-uzywam monopodu z głowicą kulową też czasami na leżąco,bez niego nigdy
nie udało mi się zrobić ostrej foty
..skoro Ci "pasuje" to nie bede Cie przekonywal bo i po co - powiedz mi..w jakim celu zakladasz Raynoxa na obiektyw macro ?..zawsze mnie to ciekawilo bo pare osob tak robi a ja zawsze mialem zapytac tylko nigdy jakos nie zapytalem...
..co do statywu to tez mam odmienne zdanie - w wypadku robaczkow moze jeszcze ale nie wyobrazam sobie focenia motyli ze statywem :))..poza tym statyw ciezki jest - wiesz ile mozna zabrac wody w miejsce statywu?..
..oczywiscie nikogo nie bede nawracal bo jak pisze Rafal u siebie ..jedni lubia pomarancze inni Raynoxy..
szwedowski
13.08.06, 16:50
Raynox,w tym samym celu co ex,dla zwiększenia skali odwzorowania. ZD50/2 ma 1:2
z Raynoxem pewnie 1:1 lub troche więcej.Ja pisze o monopodzie nie statywie do robaczków,nawet motyli a to nie to samo.Dyskusja ta nie ma sensu,tak jak mówisz
jeden lubi...
Zresztą niech mówią zdjęcia...
pozdrawiam
Raynox,w tym samym celu co ex,dla zwiększenia skali odwzorowania. ZD50/2 ma 1:2......
..a czy to nie tak jakby zalozyc opony z Olsztyna do Lamborgini...pytam bo nigdy nie mialem Raynoxa ale tak na zdrowy rozum zakladac na tak doskonale szklo dodatkowy element optyczny zmienia sie jego parametry kompletnie...hmmm sam nie wiem..
..no fakt ..zdjecia mowiom najlepiej...ale i dyskusja potrzebna bo niekiedy mozna sie cos nauczyc..