Zobacz pełną wersję : Pilot RM-1 i SP-500UZ - współpracuje to?
Witam wszystkich!
Czy ktoś z Was używał pilota (RM-1, albo jakiś inny wynalazek typu np: http://allegro.pl/item116887166_pilot_do_aparatow_fotograficznych.ht ml) do pracy z aparatem Olympus SP-500UZ? W specyfikacji pilota nie ma słowa o współpracy z SP-500UZ. Przeglądałem forum i strony internetowe ale nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi. Interesuje mnie czas B tego aparatu i sterowanie migawką za pomocą pilota. A może (jeśli w ogóle ten pilot działa z tym aparatem :?: ) można nim sterować jakimiś innymi funkcjami?
--
Pozdrawiam!
Gotów jestem się założyć, że nie znajdziesz nikogo, kto posługiwałby się pilotem RM-1 i SP-500UZ :mrgreen:, chociażby z tej przyczyny, że aparat nie jest przystosowany do obsługi pilotem. Widziałem kiedyś taki samodzielnie zrobiony "patent" w postaci elastycznej obejmy na korpus z przyklejonym "pipkiem", w którym znajdował się gwint klasycznego wężyka spustowego. Opaskę zakładało się na aparat tak, aby koniec wężyka znajdował się nad guzikiem spustowym. Strona na Allego wygasła, nie wiem co tam było.
Jack
Pewnie racją jest, że aparat nie jest przystosowany do współpracy z pilotem. Wg specyfikacji Olympusa dotyczącej współdziałania sprzętu pilot RM-1 NIE współpracuje z aparatem Olympus SP-500UZ (http://www2.olympus.pl/consumer/images/Compatibility_Chart_opl.pdf). Ale na innym forum znalazłem wypowiedź osoby która twierdzi to działa. Więc teraz szukam osób które by to potwierdziły. Chyba najlepiej by było przetestować to na żywo, ale te piloty w sklepach to na zamówienie ściągają, na stanie nie ma pewenie nikt, a szkoda inwestować jak nie będzie działało.
Na Allegro był pilot uniwersalny. Tu działa link jeszcze 6 dni: http://allegro.pl/item117954049_pilot_do_aparatow_fotograficznych_ni kon_olympus_.html
Takie wynalazki jak piszesz można wyprodukować ale...
A swoją drogą jaki jest sens umieszczania tak długich czasów w aparacie i nie umożliwienie wyzwalania migawki za pomocą wężyka/pilota :idea: ? Słyszałem coś o sterowaniu za pomocą komputera, ale noś tu człowieku ze sobą kompa jak chcesz wieczorkiem ładny widoczek chwycić :|
Pozdrawiam
A swoją drogą jaki jest sens umieszczania tak długich czasów w aparacie i nie umożliwienie wyzwalania migawki za pomocą wężyka/pilota :idea: ? Słyszałem coś o sterowaniu za pomocą komputera, ale noś tu człowieku ze sobą kompa jak chcesz wieczorkiem ładny widoczek chwycić :|
Zawsze jeszcze zostaje samowyzwalacz...
Niestety, samowyzwalacz nie działa w tym aparacie w trybie BULB gdzie należy nacisnąć spust migawki i można sobie go trzymać do 8 minut paluchem lub przyłożyć cegłę.
...Ale na innym forum znalazłem wypowiedź osoby która twierdzi to działa. Więc teraz szukam osób które by to potwierdziły. ... :mrgreen: Problem nie nie polega na tym, czy bezprzewodowy pilot generuje właściwy sygnał, tylko w tym, czy aparat ma odpowiedni odbiornik (czujnik) sygnału. A SP-500UZ takowego odbiornika nie posiada. Telepatycznego łącza także nie ma ;)
Jack