dostałem aparat olympus digital camera c-820L
MAM 2 KARTY PO 8MB i za kazdym razem pojawia sie aby formatowac karte ale nic to nie daje
moze ktos podpowie co trzeba zrobic aby to dzialalo
To będzie nieco trudne z uwagi na historyczność sprzętu. Mozliwe jest bardzo mocno, że same karty pamięci już szwankują. Można próbowac je reanimować, w tym celu musisz znaleźć czytnik kart SM pod USB oraz program do formatowania. Nie formatuj karty Windowsem, gdyż prawdopodobnie nie znajdziesz aparatu na karty SM, który akceptuje system plików FAT (obym się mylił - może ktoś z forumowiczów dysponuje czymś takim). Nie posiadam programu do formatowania, musiałbyś poszukac w sieci - SMPREP.EXE (kiedyś był dodawany do czytników USB, ma poważny defekt - instaluje się tylko pod Win98). Niestety, nie znam nowszych rozwiązań. Chyba, że trafisz na aparat akceptujący system FAT, wtedy mógłbyś przeformatować w Win, a następnie w takim aparacie na system plików aparatów cyfrowych. Jeżeli uszkodzenie dotyczy aparatu, to po prostu wstaw go do gablotki i podziwiaj - koszt naprawy przekracza wartość sprzętu.
Jack
(usunąłem P.S. - powinien zostać wysłany na PW)