Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jaki jest gwint w C-765 UZ? -PILNE

Mata_Hari
24.07.06, 12:23
Witam.

Zamierzam zakupić do mojego C-765UZ statyw. Znalazłam coś takiego na Allegro i zastanawiam się, czy pasowałby on do mojego aparatu. Sprzedawca w odpowiedzi na moje zapytania informuje, że gwint jest M6. Przeszukałam całą instrukcję od mojego Olka i nigdzie nie mogę znaleźć info na temat rozmiaru gwintu. Czy któś z Was może wie, jaki u mnie jest gwint i czy ten M6 będzie pasować?
Sprawa jest raczej pilna więc jeśli można to proszę o szybkie odpowiedzi.
Z góry za nie dziękuję.

Oto link do aukcji:
http://www.allegro.pl/item115445696_statyw_aluminiowy_144cm_szybkozlaczk a_tr_540a.html

zdrip
24.07.06, 15:00
Dziwne!
Standardem dla foto i wideo jest gwint 3/8 cala dla ciężkiego sprzętu oraz 1/4 cala dla lekkiego, czyli naszego.
M6 to gwint metryczny i mimo że jest prawie jak 1/4 to może uszkodzić gniazdo.
Może sprzedawca pomylił się? Bo producenci zazwyczaj trzymają się tych 1/4 i 3/8.

Mata_Hari
24.07.06, 21:05
Czy się pomylił to nie wiem. Wiem, że sprzedawcą jest sklep ze sprzętem fotograficznym z W-wy.

RadioErewan
24.07.06, 21:11
Czy się pomylił to nie wiem. Wiem, że sprzedawcą jest sklep ze sprzętem fotograficznym z W-wy.
Nie wiem dokładnie, jak wygląda sprawa Twojego aparatu, ale ostatnio grzebię się w gwintach statywowych. Wg. właściciela Mefo, który nie jeden statyw w życiu zrobił gwint M6 jest tylko podobny do 1/4 cala i może/prawdopodobnie takie gniazdo uszkodzi.

Mata_Hari
24.07.06, 22:39
Dziękuję wszystkim bardzo za informacje. W takimm razie daruję sobie zakupy na Allegro i pójdę do sklepu przymierzać. No, chyba, że po takich przymiarkach już konkretnie będę wiedziała, co mi trzeba, to może wtedy poszukam w sieci.

Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam.