PDA

Zobacz pełną wersję : Jak uzyskać czarne tło na zdjęciu?

Mata_Hari
23.07.06, 01:43
Mam pytanko. Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć, w jaki sposób, za pomocą samego aparatu fotograficznego można uzyskać czarne tło? Chodzi mi o to, jakie warunki powinny być spełnione, na jakich ustawieniach trzeba pstrykać, by otrzymać coś takiego. Wiem, że to możliwe, bo raz kiedyś udało mi się uzyskać taki efekt zupełnie przypadkowo. Niestety nie mam już tego zdjęcia, więc nie mogę sprawdzić jakie wtedy miałam ustawienia.

Focę C-765 UZ (jak potrzeba, dokładam DCR-250)

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam

RadioErewan
23.07.06, 01:46
Mam pytanko. Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć, w jaki sposób, za pomocą samego aparatu fotograficznego można uzyskać czarne tło? Chodzi mi o to, jakie warunki powinny być spełnione, na jakich ustawieniach trzeba pstrykać, by otrzymać coś takiego. Wiem, że to możliwe, bo raz kiedyś udało mi się uzyskać taki efekt zupełnie przypadkowo. Niestety nie mam już tego zdjęcia, więc nie mogę sprawdzić jakie wtedy miałam ustawienia.

Focę C-765 UZ (jak potrzeba, dokładam DCR-250)

Wypalić z bliska lampą przy dużej przysłonie.

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://www.fotosite.pl/galeria/albums/userpics/10001/normal_kicia1200.jpg)
Trochę tła tu widać, ale MBSZ poglądowo może być. Fotka zrobiona z lampą TF-22 w dzień.
Nie wiadomo jak się zachowa Twój aparat.

Mata_Hari
23.07.06, 01:51
A czy wtedy obiekt na pierwszym planie nie zostanie przepalony?

(Super kicia)

RadioErewan
23.07.06, 01:54
A czy wtedy obiekt na pierwszym planie nie zostanie przepalony?
A to zależy jak poradzi sobie aparat. Jak widać, czasem potrafi sobie poradzić. Duża przysłona i TTL, może wystarczy. Jak nie, przełącz się w tryb M. Cała idea polega na tym, by lampa oświetliła tylko pierwszy plan.

Mata_Hari
23.07.06, 01:58
Głupie pytanie: co to jest TTL? :oops:

RadioErewan
23.07.06, 02:01
Głupie pytanie: co to jest TTL? :oops:
Pomiar światła błyskowego przez obiektyw (Through The Lens) - mówiąc inaczej - automat pomiaru światła błyskowego w aparacie może regulować siłę błysku. Jak to bywa z automatami, może sobie nie poradzić.

Mata_Hari
23.07.06, 02:03
No nic, popróbuję z tą lampą i przysłoną.
Dzięki za błyskawiczną odpowiedź.

Pozdrawiam serdecznie.

judasz
21.04.09, 13:20
ok mam jedno pytanie czy mozna to zrobic ale bez flesza ,znaczy z wbudowanym tylko,bo jesli chce zrobiz zdjecie z predkoscia 2500 z otwarta lampa to nie moge bo wtedy mi automatyczne skraca czas do 180,dolacze link dla wyjasnienia,:arrow:http://www.youtube.com/watch?v=Xnn5nzPvoIM&feature=PlayList&p=BC5A73FEA8B7D7D2&index=0&playnext=1:idea:

a i jaszcze jedno mam olka e520 jesli to cos komus pomoze w odpowiedzi dla mnie ,bo ja juz sie chyba poddam ,dzieki z gory.

grizz
21.04.09, 13:25
wbudowana lampka nie ma slowsynhro? Sprawdź w instrukcji

judasz
21.04.09, 14:17
czyli bez lampy nici ???:cry:

wieslaw
21.04.09, 14:29
może nie czarne , ale ciemne da się bez lampy za obiektem fotografowanym musi być głęboki cień a obiekt w słońcu,mocno popołudniowe słońce stwarza takie warunki,a jak tło za obiektem będzie dość ciemne to na zdjęciu może być nawet czarne

willow32
21.04.09, 16:27
czyli bez lampy nici ???:cry:

żeby w dzień zrobić noc, potrzebna jest mocna lampa, nie wiem nawet czy systemowa by stykła, zwróć uwagę że gość fotografuje na f/18 i używa lampy studyjnej. Z lampą wbudowana nie uzyskasz synchro na krótkie czasy więc jest ograniczenie do 1/180

judasz
5.05.09, 14:27
a dzieki dzieki za odpowiedzi ,juz wiem ze musze przynajmniej lampe kupic ,bo z softboksem to troszku ciezko sie taszczyc na zewnatrz.:grin:
ps.
moze ktos cos podpowie na temat lampy tzn.dobra jakosc ,dobra cena ,oczywiscie cena gra wieksza role na dzien dzisiejszy.mam jakies 650 zl do wydania w tym momencie.
dzieki z gory.:wink:

Morlok
5.05.09, 17:13
c ,dobra cena ,oczywiscie cena gra wieksza role na dzien dzisiejszy.mam jakies 650 zl do wydania w tym momencie.
dzieki z gory.:wink:

Nietstety na razie zapomnij o dobrej lampie za te pieniądze. Jakby można było to już bym miał :(
Nawet Tumaxa nie idzie kupić :evil:
Ci nieopowiedzialni chciwcy od banków powinni umierać powoli i boleśnie. :twisted:

sickside
5.05.09, 18:47
Nie prościej kupić tło za 25pln?:)