PDA

Zobacz pełną wersję : jak doświetlić lampą

GLX
21.07.06, 09:06
Witam.
Mam problem z ustawieniem lampy wbudowanej w celu doświetlenia zdjęcia. Np. na słońcu twarz jest w połowie zacieniona, poprzednim aparatem (Fuji s5500) bez problemu otwierałem lampkę i było fajnie, a w E-500 albo lampka nie chce błysńąć, albo zdjęcie wychodzi przepalone, albo muszę zrobić 5 zdjęć aby wybrać odpowiednią siłę błysku. Na pewno jest jakaś metoda w ustawieniu o której nie wiem. Liczę na waszą pomoc, którą zresztą nie raz mi służyliście
Pozdrawiam

Rafał Czarny
21.07.06, 10:03
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem Twój problem. Napisałeś, że przy użyciu wbudowanej lampy połowa zdjęcia jest zacieniona. Jeśli to dolna część foty jest ciekna to powodem jest osłona przeciwsłoneczna, która winietuje przy szerokim kącie obiektywu (zasłania część światła z wbudowanej lampki).

GLX
21.07.06, 11:24
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem Twój problem. Napisałeś, że przy użyciu wbudowanej lampy połowa zdjęcia jest zacieniona. Jeśli to dolna część foty jest ciekna to powodem jest osłona przeciwsłoneczna, która winietuje przy szerokim kącie obiektywu (zasłania część światła z wbudowanej lampki).

Rafał, chodzi mi o to, że przy robieniu na słońcu połowa twarzy ma brzydki cień lub twarze robione lekko pod słońce są niedoświetlone. W fuji dopalałem lampką i cień robił się przyjemniejszy w Olim nie mogę poradzić sobie z ustawieniami, żeby osiągnąć podobny efekt. Czy do tego używa się funkcji slow? Przy auto zdjęcie najczęściej jest całe przepalone.

Rafał Czarny
21.07.06, 11:35
Musisz ustawić korekcję lampy na minus. Ja najczęściej używam -1EV. Robin niech się wypowie, on się specjalizuje w dopalaniu lampą. ;)

Aureus
21.07.06, 13:45
Ja niedawno nabyłem, można powiedzieć, zupełnie niechcąco lampę FL-36. Nie planowałem jej zakupu, ale będąc przy okazji w sklepie sprzedawca mi ją założył na aparat i poprosił żebym cyknął pare fotek i zobaczył może mi się spodoba. Zrobiłem kilkanaście zdjęć i dosłownie mnie zamurowało :-o Różnica między zdjęciami robionymi lampą wbudowaną, a zewnętrzną FL-36 jest kolosalna. Miałem takie same problemy jak Ty. A to mi zdjęcia wychodziły zbyt ciemne, jak zwiększyłem moc błysku albo się zbliżyłem, twarze wychodziły przepalone z brzydkimi cieniami. W trudnych warunkach oświetleniowych wbudowana lampa niestety się według mnie nie sprawdza. Nie mogłem sobie z tym poradzić. Winiłem za to moje słabe umiejętności jako fotografa amatora tudzież tłumaczyłem to zbyt ciemną optyką. Wiem, że FL-36 tania nie jest, ale teraz to widzę, że jest warta swojej ceny. Jestem absolutnym amatorem, a teraz z tą lampą to nawet ja potrafię zrobić takie zdjęcie, że jestem rzeczywiście zadowolny. Moim skromnym zdaniem, amator taki jak ja, ma zbyt mało umiejetności żeby wbudowaną lampą, która ideałem nie jest, zrobić dobre zdjęcie mimo, że pewnie jest to jak najbardziej możliwe

Dempsey
22.07.06, 01:58
GLX podejrzewam, że Twoje kłopoty z wbudowaną lampą (konkretnie to, że nie chce błysnąć na ostrym słońcu) wynikają z ograniczenia minimalnego czasu synchronizacji, który wynosi bodajże 1/180s. W kompaktach, które nie są wyposażone w migawkę szczelinową nie ma problemu z synchronizacją błysku dla krótkich czasów. Chcąc uzyskać w słoneczny dzień portret z małą głębią ostrości, czasy są zdecydowanie za krótkie (pewnie rzędu 1/1000s lub jeszcze krócej). Rozwiązaniem rzeczywiście mogłaby być zewnętrzna lampa (FL36 lub 50) ponieważ posiada funkcję synchronizacji z krótkimi czasami migawki. Tańsz (i gorszą) opcją mógłby być też filtr neutralny ND4 lub ND8, który być może wydłużyłby czasy ekspozycji na słoneczku do niezbędnego progu 1/180s.
P.S. Zaś jeśli chodzi o przepalenia na twarzy (również w słoneczny dzień) to być może zmiana trybu pomiaru światła na centralny (pomiar na twarzy) pozwoliłaby ich uniknąć. Może problem wynika ze zbyt dużego kontrastu sceny i zwyczajnie system pomiaru światła i błysku sobie nie radzi ?

Jack
23.07.06, 22:43
Czy do tego używa się funkcji slow? Przy auto zdjęcie najczęściej jest całe przepalone.Do tego można użyć funkcji SLOW (synchronizacja z momentem otwarcia lub zamknięcia migawki przy długich czasach), która równie dobrze działa z krótkimi czasami migawki, jednak pamiętaj, że najkrótszy czas otwarcia migawki z lampą wbudowaną to 1/160 sekundy. Generalnie możesz zastosować się do wskazówek kolegów, którzy już napisali odpowiedzi, jednak najbliżej był Aureus - precyzyjne doświetlenie na dowolnym czasie migawki uzyskasz tylko z zewnetrzną lampą (FL-36, FL-50) w trybie FP. Demsey też ma dobry pomysł z szarymi filtrami :). Spróbuj jeszcze jednej możliwości - wbudowana lampa błyskowa na manual i ustawiona na moc 1/64 z bliska, lub 1/16 na dystansie 1,5 - 2,5 metra. Manualnego podziału mocy nie można skorygować, więc jest albo jedno, albo drugie :cry:, przy czasie otwarcia migawki, najkrócej 1/160.
Jack

Jack
24.07.06, 19:14
Dziwię się, że nikt nie protestował :D, 2 razy napisałem 1/160 i na dodatek obejrzałem zanim wysłałem, a i też nie zobaczyłem, co napisałem. Oczywiście powinno być 1/180 sekundy, to chyba upał :mrgreen:
Jack

Dempsey
25.07.06, 10:55
Jack nikt nie protestował, bo już wyżej była podana prawidłowa wartość 1/180s ;-)

blady
25.07.06, 12:14
Nikt nie protestował bo 1/160s jest prawidłową wartością. Nie da się ustawić czasu 1/180s dla wbudowanej lampy. Nie wiedzieć dlaczego zmiana idzie co 1/3 ze skokiem 1/60 a ustawia czasy tylko do 1/160s.

I z takim czasem doświetlanie wbudowaną lampą to porażka. Raz próbowałem doświetlać ale cuś mi nie wyszło bo efekt był taki, ze pierwszy plan był OK ale tło całkiem prześwietlone.

Jack
25.07.06, 20:32
Pogadaliśmy sobie i fajnie :D, GLX nie da się zrobić dobrze doświetlenia wbudowaną lampą, w takiej sytuacji, jeżeli aktualnie nie możesz wyposażyć się w lampę zewnetrzną, może zacznij stosować blendę (płaszczyznę odbijającą)? Składana - koszt ok. 50 - 90 zetów.
Jack

dog_master
7.08.06, 12:13
Przepraszam, że troszkę nie na temat, ale nie chcę na podobne jedno pytanie zakładać nowego tematu :oops:

najkrótszy czas otwarcia migawki z lampą wbudowaną to 1/160 sekundy. Generalnie możesz zastosować się do wskazówek kolegów, którzy już napisali odpowiedzi, jednak najbliżej był Aureus - precyzyjne doświetlenie na dowolnym czasie migawki uzyskasz tylko z zewnetrzną lampą (FL-36, FL-50) w trybie FP.
Czy to znaczy, że jeżeli dołączę do aparatu lampę zewnętrzną (konkretniej FL-36), to będę mogła robić zdjęcia, używając czasu np. 1/500? Co to jest za tryb FP? (zaznaczam, ze w/w lampy nie mam, od tego pytania zależy, czy ją kupię :P). Wolę się upewnić, niż kupić lampę i... error ;)

grizz
7.08.06, 13:41
tryb FP to własnie synchronizacja z krótkimi czasami... mając fl-36 fl-50 możesz błyskać z dobrym skutkiem nawet przy 1/4000

dog_master
7.08.06, 14:31
Dzięki wielkie :smile: Suuuper :D

RadioErewan
7.08.06, 14:32
tryb FP to własnie synchronizacja z krótkimi czasami... mając fl-36 fl-50 możesz błyskać z dobrym skutkiem nawet przy 1/4000
Przy czym wypada uzupełnić, że zasięg lampy w trybie FP bardzo znacząco spada (i dotyczy to wszystkich lamp systemowych, nie tylko Olka, działających w High Speed Synchro).

Rafał Czarny
7.08.06, 16:01
Przepraszam, że troszkę nie na temat, ale nie chcę na podobne jedno pytanie zakładać nowego tematu :oops:

najkrótszy czas otwarcia migawki z lampą wbudowaną to 1/160 sekundy. Generalnie możesz zastosować się do wskazówek kolegów, którzy już napisali odpowiedzi, jednak najbliżej był Aureus - precyzyjne doświetlenie na dowolnym czasie migawki uzyskasz tylko z zewnetrzną lampą (FL-36, FL-50) w trybie FP.
Czy to znaczy, że jeżeli dołączę do aparatu lampę zewnętrzną (konkretniej FL-36), to będę mogła robić zdjęcia, używając czasu np. 1/500? Co to jest za tryb FP? (zaznaczam, ze w/w lampy nie mam, od tego pytania zależy, czy ją kupię :P). Wolę się upewnić, niż kupić lampę i... error ;)

Zarówna FL36 jak i FL50 może błyskać przy krótkich czasach (nawet 1/4000 sec).

Dempsey
16.08.06, 00:23
blady da się ustawić czas 1/180 tylko w menu (kluczyk 1) należy ustawić skok EV na 1/2 zamiast domyślnie 1/3 i wówczas zamiast 1/160 masz 1/180 - tak w kwestii formalnej, nie żeby to miało jakieś kolosalne praktyczne znaczenie ;-)

blady
16.08.06, 00:35
Dempsey - no i masz rację chłopie :)

lecę po browar... więc ma to praktyczne znaczenie i jeszcze w dodatku kolosalne...

Dempsey
16.08.06, 02:36
blady zdradź mi tylko jak duże znaczenie ma różnica 0,000694444sek. czasu otwarcia migawki:?: ;-) Tak na oko to coś w rodzaju 1/6EV...
P.S. Na zdrowie :-)

KaarooL
16.08.06, 11:06
Dempsey:

no i wygrałeś z tym EV - to się nazywa świeże spojrzenie na temat. takie proste że aż głupio...

blady
16.08.06, 11:16
blady zdradź mi tylko jak duże znaczenie ma różnica 0,000694444sek. czasu otwarcia migawki:?:

dla zdjęcia pewnie mierne ma znaczenie, ale jako powód wypicia browarka to wystarczjący powód. I jak mało czasu potrzeba, żeby spożyć małe conieco :)

Na zdrowie

dziękuję i wzajemnie :)