Zobacz pełną wersję : uszkodziny SP-500UZ ?
Witam, posiadam aparat olympus SP-500UZ, gdy robie zdjecia jasno
oswietlonych obieków na wyswietlaczu pokazuje sie fioletowa poświata/mgła,
na zdjeciu jej nie ma, pokazuje sie tylko na wyswietlaczu LCD
podczas ogladania zdjec w aparacie lub na pc, juz jej nie ma wiec to chyba aberracjia chromatyczna nie jest.
poswiata wyglada tak:
http://porlock.waw.pl/foto/poswiata
(link ktory podalem to sa fotki wyswietlacza zrobione innym aparatem, poswiate widac doskonale)
nie musze dodawac ze jest bardzo irytujaca, ciezko dobrze skomponowac zdjecie jesli na wyswietlaczu jest takie cudo.
I nie chodzi tu o robienie zdjec pod swiatlo, wystarczy ze jest poprostu jasno, np ladny sloneczny dzień i juz qpa.
Aparat kupilem w electrowordzie, pojechalem oczywiście z reklamacją, Pan obejzał aparat, doszedl do wniosków podobny co ja, poczym udal sie na zaplecze po kolejny egzemplarz, wlozyl bateryjki i o dziwo to samo, poszedl po kolejny i tak samo, w sumie sprawdzilismy wszystkie z magazunu w razem z moim sztuk 5.
Hmm mysle sobie wadliwa seria, pojechalem do Euro, prosze sprzedawce o male demo aparatu, patrze i to samo, znow poświata, zadzwonilem do serwisu olympusa (bardzo mili ludzie i mowie serio) byli mocno zaskoczeni tym stanem rzeczy.
Dziwne prawda ?, no wiec obecnie mam aparat z wkurzajaca poświata, po wakacjach idzie na serwis do olympusa, mniej zdjec bede robil wiec moge 2 tygodnie poczekać.
co na ten temat sadzicie ?
Witam,
w moim Olku też to występuję, ale jak jest dość silne światło np. słońce czy żarówka, telewizor, dla mnie to nie przeszkadza bo i tak tego nie widać na zdjęciach widać to tylko podczas kadrowania. Kiedyś na cyberfoto.pl był o tym temat. Wygląda na to, że ten typ tak ma.
Pozdrawiam
hmm, ale w takim stopniu jak u mnie ? zerknij prosze na linka ktorego podalem w 1 poscie.
porlock
Tak, jak u ciebie, dodam, że jak znajdzie się w kadrze lampa uliczna, lampka biurkowa to fioletowy pas idzie przez cały kadr.
Pozdrawiam
OK, dzięki za pomoc, swoja droga troche lipnie czytalem mase opinni na temat SP-500 i nikt nigdzie o tym nie wspominal, ludza przeszkadzało ze jak ktos ma okulary to przez wizjer zle sie patrzy, ale o tym nikt nie wspomnial co jest moim zdaniem bardziej "widocznym" minusem tego aparatu, zobaczymy co powiedzą inni wlaściciele SP-500.
mam taki sam aparat, zdarzyło się, że pionowa ale wąska poświata pojawiła się na LCD w specyficznych warunkach przy nagłym silnym oświetleniu (błysk słońca między drzewami) ale zaraz znikła zwłaszcza po ustawieniu aparatu trochę inaczej, czyli że było to spowodowane warunkami ekspozycji i kontrastem,
w twoim przypadku myślę, że to w zasadzie to samo - widać w rogu +0.7 czyli podwyższoną ekspozycję, do tego dochodzi kontrast między monitorem a otoczeniem,
dla pewności sprawdź czy w trybie odtwarzania to nie występuje, jeśli poświaty nie ma to chyba z aparatem wszystko w porządku, zresztą w instrukcji z tego co pamiętam jest wspomniane że podobne "efekty" mogą się pojawiać i nie świadczą o nieprawidłowym działaniu aparatu.
U mnie pojawia sie to raczej ciagle i zawsze niz sporadycznie, tak jak mowie wystarczy ze jest jasno na dworze i to nie jakos specjalnie jasno wystarczy tak jak na fotkach do ktorych link podalem, ustawienie ekspozycji nie wplywa w zaden sposob na ten efekt niestety (testowane wielkokrotnie)
w trybie odtwarzania tego nie ma, zdjecia wychodza ok, poprostu jest to denerwujace przy robieniu zdjecia, psuje mi to ustawienie kadru i wplywa negatywnie na to jak chce ustawiec inne parametry chodz by wyzej wspomiana ekspozycje.
a spróbuj jeszcze zmieniać ustawienia podświetlenia LCD w opcjach - czy to coś zmienia?
jeśli nie i naprawdę cię to wkurza to chyba pozostaje molestowanie serwisu co niestety może być dość czasochłonne i ogólnie kłopotliwe
no niestety nie mam innego wyjscia, ustawienia wyswietlacza nic nie dają, probowalem juz wszystkiego, poczekam moze ktos jeszcze kto ma sp500 powie jak jest u niego.
Witam.U mnie też widać tę fioletową poświatę, więc chyba wszystkie sp500 tak mają.
witam ponownie, dzisiaj z ciekawości wykonałem swoim aparatem parę prób w omawianej sprawie, słońca ostatnio u nas sporo więc o uzyskanie kontrastowych scen nietrudno, a oto moje obserwacje:
1. u mnie opisywany efekt w ogóle dość trudno było uzyskać, potrzebne było naprawdę silne światło i kontrasty,
2. jeżeli już się pojawiał to był bardzo słaby i w ogóle nie do porównania z twoim (trzeba się przyglądać, więc np. osoba postronna mogłaby na to w ogóle nie zwrócić uwagi),
3. znikał dosłownie po ułamku sekundy na skutek pracy automatyki - słychać było bardzo delikatny "cyk" i efekt znikał w ogóle,
4. po kilku próbach doszedłem do wniosku, że na czas trwania tego efektu mają pewien wpływ (choć niezbyt duży) zmiany ustawień poziomu ekspozycji.
widać więc, że jest to przynajmniej po części spowodowane ustawieniami i pracą samego aparatu, dziwi mnie tylko, że u mnie tego raczej nie ma a było w każdym aparacie który ty sprawdzałeś ale też u innych użytkowników
nie wiem czy te moje obserwacje wniosą coś do sprawy ale na pewno życzę jak najmniej kłopotów z aparatem,
pozdrawiam
Witam u mnie ten problem szczegulnie zauwazalny jest na filmikach. Efekt pojawia sie tylko podczas kadrowania natomiast na fotce go nie ma. N0iestety na filmkiu efekt zostaje zapisany. Jak wymeczysz serwis to daj znac na forum.
dzieciak74
31.07.06, 08:55
Mam taki aparat od blisko 3 miesiecy - dopiero po Twoim poscie sprawdzilem czy mam podobne objawy, bo wczesniej na to nie zwrocilem uwagi. W moim olku podobna poswiata pojawia sie na wyswietlaczu, przy bardzo duzej roznicy padajacego swiatla. Widac te typy tak maja i taki ich urok. Mnie osobiscie to nie przeszkadza, ale bede wdzieczny za info, czy udalo Ci sie ten problem zniwelowac i czy serwis sie z tym uporal.
Pozdrawiam Zbyszek
Ja nie mam takiego problemu wszystko chodzi lux zadnych poswiat , a z aparatu jestem w pełni zadowolony.. ;)
dzieciak74
31.07.06, 16:46
Ja nie mam takiego problemu wszystko chodzi lux zadnych poswiat , a z aparatu jestem w pełni zadowolony.. ;)Zrob sobie taki test - skieruj obiektyw na sloneczne swiatlo padajace przez okno tak zeby ok.1/5 kadru zajelo ciemne tlo sciany. Ja tez sadzilem, ze w moim aparacie opisane przez kolege zjawisko poswiaty na wyswietlaczu nie wystepuje - no i sie zdziwilem ;) Bynajmniej dla mnie takie zjawisko nie jest problemem - ot, taka ciekawostka.
U mnie też to występuje. Poświata zostaje zarejestrowana na filmach, na zdjęciach jej nie ma. Są to jakieś odblaski - wystarczy przysłonić ręką obiektyw a poświata znika całkiem lub częściowo. Może założenie osłon antyodblaskowych (o ile takie do SP500UZ są) wygasiłoby je skutecznie?
Pozdrawiam