PDA

Zobacz pełną wersję : Jak zrobic zdjecie wody?



seta_lp
18.07.06, 11:34
Jak zrobic zdjecie wody na c4000? Naprzyklad wody w rozbryzgu w szklance lub cieknacej z kranu? Niestety mi zabardzo nie wychodzi... a prawde powiedziawszy nie wychodzi wogule? I inne pytanie aby nie zakladac tematu: czy istnieje jakis spust ktory pasuje do c4000 aby nie urzywac tego co jest w aparacie... mam porzyczony statyw ale jak nacisne guzik to aparat sie zrusza... A moze mozna sterowac aparatem z kompa? Pozdrawiam...

gofer111
18.07.06, 12:43
Witam,
Pytanie pierwsze
może to ci pomoże:
http://www.cyberfoto.pl/szkola-fotografowania-ksiazka-on-line/39980-fotografujemy-kropelki-mini-poradnik.htm
Pytanie drugie niestety nie wiem ponieważ nie użytkuję C4000.
Pozdrawiam

qwerty
18.07.06, 21:18
hmmm... nie będę krytykował ortograficznej postaci pierwszego postu w tym wątku... bo zapewne mature zdałbys bez problemu korzystając z nowych ministerialnych wynalazków ;)
A więc piszesz, ze naciskasz "guzik" i aparat sie rusza... czyli rozumiem ze statyw jakiś chucherkowaty albo masz niesamowitą krzepę ;) w takiej sytuacji widzę 1 rozwiązanie - samowyzwalacz!

seta_lp
19.07.06, 07:14
hmmm... nie będę krytykował ortograficznej postaci pierwszego postu w tym wątku... bo zapewne mature zdałbys bez problemu korzystając z nowych ministerialnych wynalazków ;)
A więc piszesz, ze naciskasz "guzik" i aparat sie rusza... czyli rozumiem ze statyw jakiś chucherkowaty albo masz niesamowitą krzepę ;) w takiej sytuacji widzę 1 rozwiązanie - samowyzwalacz!

Sorry za ortografie ale po pierwsze pisalem to w pracy gdzie szef kreci sie nad glowa... i nie zabardzo lubi jak sie robi cos innego niz praca.... Po drugie i tak bym zdal mature bo mam dysortografie (co to jest chyba nie musze tlumaczyc)... A co do samowyzwalacza to wlasnie jaki do c4000?

gofer111
19.07.06, 11:00
Sorry za ortografie ale po pierwsze pisalem to w pracy gdzie szef kreci sie nad glowa... i nie zabardzo lubi jak sie robi cos innego niz praca.... Po drugie i tak bym zdal mature bo mam dysortografie (co to jest chyba nie musze tlumaczyc)... A co do samowyzwalacza to wlasnie jaki do c4000?
Witam,
w menu masz opcję "Samowyzwalacza" (Self timer) znajduje się w zakładce "Camera" pierwsza pozycja, jest to symbol stopera albo zegarka jak ktoś woli. Można ustawić pozycję "ON" albo "OFF" wybierasz na ON i wychodzisz z menu, usawiasz kadr jaki ci pasuje, naciskasz do połowy spust migawki w celu ustawienia ostrości, i do końca migawkę. Puszczasz migawkę (powinna się zapalić czerwona lampka z przodu chyba) i odczekasz jakiś czas chyba 10 czy 12 sekund zależy jaki aparat ma czas zwłoki.
Pozdrawiam

seta_lp
19.07.06, 20:18
Witam,
w menu masz opcję "Samowyzwalacza" (Self timer) znajduje się w zakładce "Camera" pierwsza pozycja, jest to symbol stopera albo zegarka jak ktoś woli. Można ustawić pozycję "ON" albo "OFF" wybierasz na ON i wychodzisz z menu, usawiasz kadr jaki ci pasuje, naciskasz do połowy spust migawki w celu ustawienia ostrości, i do końca migawkę. Puszczasz migawkę (powinna się zapalić czerwona lampka z przodu chyba) i odczekasz jakiś czas chyba 10 czy 12 sekund zależy jaki aparat ma czas zwłoki.
Pozdrawiam

No zabardzo to nie o to mi chodzilo... ale to moze tez byc... Chodzilo mi o spust z reki... Na podczerwien lub na kablu... A moze ktos z was ma taki program jak cammera control...??

RadioErewan
19.07.06, 20:21
No za bardzo to nie o to mi chodziło... ale to moze tez być... Chodziło mi o spust z reki... Na podczerwień lub na kablu... A może ktoś z was ma taki program jak camera control...??
Olympus Studio pozwala na zdalne wyzwalanie aparatu.
W sprawie dysortografii, twój problem rozwiąże Google Toolbar, który ma całkiem fajny słownik ortograficzny (Polski!), z którego korzystam pisząc na forum.

seta_lp
19.07.06, 21:35
Ale wogole to o jaka dysortografie wam chodzi?? Jezeli o to ze nie pisze polskich znakow to poprostu kwestia przyzwyczajenia z innych forow... A pozatym szybciej sie pisze...

Olympus Studio - A skad go sciagnac?

RadioErewan
19.07.06, 21:37
Ale w ogóle to o jaka dysortografie wam chodzi?? Jeżeli o to ze nie pisze polskich znaków to po prostu kwestia przyzwyczajenia z innych for... A poza tym szybciej sie pisze...

Olympus Studio - A skąd go ściągnąć?

Ze strony Olka - ja preferuję Japonię (podawałem juz na forum linkę do Olympus Studio 1.5).
Sprawdź koniecznie AutoFix w opisanym wcześniej słowniku. Nawet się nie naklikasz.

Mata_Hari
23.07.06, 01:15
I co, wtedy aparacik pod USB w kompie jest podpięty i to jest to zdalne sterowanie?