PDA

Zobacz pełną wersję : Ramki do zdjęć na kompa - robić czy nie?

Rafał Czarny
17.07.06, 16:03
Jak w temacie. Zastanawiam się od dłuższego czasu na tym. Ja osobiście nie lubię ramek przy fotach prezentowanych na komputerze. Uważam, że najpiękniejsza ramka nie doda urody zdjęciu, a brzydka na pewno fotę oszpeci. Ale widzę, że wielu ludzi gustuje w ramach.

Kiedyś Radio Erewań napisał w jakimś poście, że jurorzy oceniający zdjęcia w konkursie makro organizowanym przez Olympusa, wywalali do kosza zdjęcia w ramkach - nie miały szans.

Proszę, żebyście wypowiadzieli się na temat ramek w tym poście, bom ciekaw Waszych opinii.

Piotr Grześ
17.07.06, 21:51
Czasami ramki pasują, niejako zamykają kompozycję. Innym znowu razem, i tu podzielę Twoje zdanie, pasują jak do nekrologu. Sam wielokroć byłem zły na siebie za dodanie ramek. Wydaje mi się jednak, że tak jak w Twoim podpisie - De gustibus...., pozostawmy to do wyboru wstawiających, a my możemy się za to czepiać lub chwalić.

dka
18.07.06, 13:58
rameczke napewno dobrze jest zapodac jesli do brzegow zdjecia dochodza rozne wzgledem siebie jasnosci. (chyba sam tylko rozumiem co pisze) wtedy zdjecia zlewa sie ktoryms kawalkiem z tlem na jakim jest prezentowane..

a wogole ramki wg mnie jesli sa odpowiednie - dodaja zdjeciu smaczku. i nie nalezy trzymac sie okreslonego stylu ramek, bo nie wszystkie pasuja do wszystkich obrazkow. trzeba kombinowac z ich jasnoscia, kolorem i szerokoscia.

kisi
18.07.06, 14:27
Nie do kazdego zdjecia/ujecia ramka pasuje. Na dodatek jeszcze sa rozne grubosci ramek a niektorzy nawet kombinuja tak ze np. na dole ramka grubsza a reszta ciensza. Niestety z tym na wyczucie. Nie ma zlotego srodka a ja nie jestem na tyle doswiadczony zebym je stosowal (choc powiem ze mi sie podobaja) i dlatego jak narazie nie uzywam.

tojaro
23.07.06, 19:01
Kiedyś Radio Erewań napisał w jakimś poście, że jurorzy oceniający zdjęcia w konkursie makro organizowanym przez Olympusa, wywalali do kosza zdjęcia w ramkach - nie miały szans.
Właśnie oglądałem nagrodzone fotografie w konkursie Makro Olympus i co? - dwa pierwsze miejsca to zdjęcia z ramkami - no chyba że ktoś inny dodał te ramki a nie autor. A mi się ramki podaobają - choć mało kiedy je robię - chyba że któreś zdjęcie prezentuję.