Zobacz pełną wersję : Ramki do zdjęć na kompa - robić czy nie?
Rafał Czarny
17.07.06, 16:03
Jak w temacie. Zastanawiam się od dłuższego czasu na tym. Ja osobiście nie lubię ramek przy fotach prezentowanych na komputerze. Uważam, że najpiękniejsza ramka nie doda urody zdjęciu, a brzydka na pewno fotę oszpeci. Ale widzę, że wielu ludzi gustuje w ramach.
Kiedyś Radio Erewań napisał w jakimś poście, że jurorzy oceniający zdjęcia w konkursie makro organizowanym przez Olympusa, wywalali do kosza zdjęcia w ramkach - nie miały szans.
Proszę, żebyście wypowiadzieli się na temat ramek w tym poście, bom ciekaw Waszych opinii.
Piotr Grześ
17.07.06, 21:51
Czasami ramki pasują, niejako zamykają kompozycję. Innym znowu razem, i tu podzielę Twoje zdanie, pasują jak do nekrologu. Sam wielokroć byłem zły na siebie za dodanie ramek. Wydaje mi się jednak, że tak jak w Twoim podpisie - De gustibus...., pozostawmy to do wyboru wstawiających, a my możemy się za to czepiać lub chwalić.
rameczke napewno dobrze jest zapodac jesli do brzegow zdjecia dochodza rozne wzgledem siebie jasnosci. (chyba sam tylko rozumiem co pisze) wtedy zdjecia zlewa sie ktoryms kawalkiem z tlem na jakim jest prezentowane..
a wogole ramki wg mnie jesli sa odpowiednie - dodaja zdjeciu smaczku. i nie nalezy trzymac sie okreslonego stylu ramek, bo nie wszystkie pasuja do wszystkich obrazkow. trzeba kombinowac z ich jasnoscia, kolorem i szerokoscia.
Nie do kazdego zdjecia/ujecia ramka pasuje. Na dodatek jeszcze sa rozne grubosci ramek a niektorzy nawet kombinuja tak ze np. na dole ramka grubsza a reszta ciensza. Niestety z tym na wyczucie. Nie ma zlotego srodka a ja nie jestem na tyle doswiadczony zebym je stosowal (choc powiem ze mi sie podobaja) i dlatego jak narazie nie uzywam.
Kiedyś Radio Erewań napisał w jakimś poście, że jurorzy oceniający zdjęcia w konkursie makro organizowanym przez Olympusa, wywalali do kosza zdjęcia w ramkach - nie miały szans.
Właśnie oglądałem nagrodzone fotografie w konkursie Makro Olympus i co? - dwa pierwsze miejsca to zdjęcia z ramkami - no chyba że ktoś inny dodał te ramki a nie autor. A mi się ramki podaobają - choć mało kiedy je robię - chyba że któreś zdjęcie prezentuję.