Zobacz pełną wersję : makro
Ok! może zapytam tak:posiadam Olka750uz.Co mogę zrobic (bez zmiany aparatu),by makra były optymalnie najlepsze,chodzi o zbliżenia.
Dzięki i pozdr.
RadioErewan
17.07.06, 08:42
Ok! może zapytam tak:posiadam Olka750uz.Co mogę zrobic (bez zmiany aparatu),by makra były optymalnie najlepsze,chodzi o zbliżenia.
Dzięki i pozdr.
Montaż odwrotny siakiegoś rzeźnickiego Heliosa?
http://www.allegro.pl/search.php?string=helios&category=8847&description=1&country=1
który z tych by sięnadawał najbardziej?
pozdr.
RadioErewan
17.07.06, 08:51
http://www.allegro.pl/search.php?string=helios&category=8847&description=1&country=1
który z tych by sięnadawał najbardziej?
Nie odpowiem, bo w życiu tego nie robiłem. Poszperaj w sieci:
w Googlu (http://www.google.com/search?q=odwrotne+mocowanie+). Daaaawno nie miałem małpki, a kiedy miałem, nie interesowały mnie szalone skale odwzorowania. Czytałem sporo na ten temat i wiem, że są różne rafy - od winietowania, po sam problem ciężkiego szkła przykręconego do tubusu.
Dodam jeszcze, że najlepiej pożyczyć najpierw szkiełko i nawet bez pierścienia odwrotnego mocowania sprawdzić jak spisuje się konkretny model obiektywu jako super dioptrie.
RadioErewan
17.07.06, 08:53
Aha - na naszym forum brak opisu takiej operacji. Jak już zrobisz coś z Olkiem, koniecznie to nam opisz! Pliz!
Witam :-)
Od ponad roku bawię się makro. Do tego celu używam Olka c765 - który jest podobny do c750 (szczególnie chyba jesli chodzi o optyke). Przez ten okres czasu eksperymentowalem z różnymi sposobami, soczewkami i szkłami.
Jak już wspomnieli moi przedmówcy - jednym z rozwiązań jest zamontowanie odwróconego starego obiektywu - Heliosa. Można go kupić praktycznie za grosze. Przy czym jedna uwaga - zestaw taki daje super skale makro, ale niestety GO (głebia ostrości) wynosi około kilka mm. Montując go używałem tuluejki do Olków - szkoda kleić ten dośc cięzki obiektyw na obiektyw naszego Olka :-). A nawet łatwiej dzięki tej tulejce - bo jej średnica i średnica Heliosa są podobne. Mając juz Heliosa i tulejke - wystarczy wszystko złożyć i skleić taśma by dobrze i pewnie sie trzymało. A później wyruszyć na łowy. Przykładowa fotka w załączniku - głowa biedronki.
Innym zestawem który używałem - również jako odwrócony obiektyw - Orestegor 135mm - do Zenita. Także nie powinien być drogi - tu już mniejsza skala powiekszenia, ale mamy możliwosc umieszcznia w kadrze całych robaczków. Ten zestaw wymaga już mocnego mocowania - dość cięzkie i duże szkło ten Orestegor.
I tutaj może przykładem być fotka pająka w załączniku.
Obecnie foce szkłami wyjetymi z lornetki - dzięki temu jakość jest naprawde fajna, nie ma kolorowych obwódek, szkła są lekkie i ładnie rysują. Fotki z tego zestawu w Albumie na tej stronie w dziale Makro i Zwierzęta.
I jeszcze jedna uwaga - stosując wszystkie te kombinacje - nie używam trybu makro ale zoom optyczny na maxa - 10x. Dzięki temu nie ma winiety (czarnych obwódek). I pamietaj obiektywy muszą być odrócone.
Pozdrawiam - Daniel
Ja już napisałam w innym Twoim wątku, ale powtórzę i tutaj.
Do makrofotografii używam Raynoxa DCR-250. Wcześniej bawiłam się +10dpi, ale uważam, że Raynox jest zdecydowanie lepszy - ostrzy na większej powierzchni niż +10.
a możesz udostepnić jakieś zdjęcia ?