Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : E-330 z 14-45 - fotografowanie akwariów

DarekG
9.07.06, 20:38
Witam,
Zamierzam nabyć E-330 w zestwaie z 14-45 i 40-150. Cel podstawowy to fotografowanie w górach, ale chciałbym również wykonywac zdjęcia swojego akwarium. Ma ono 1,5 m długości i mam ok. 2 m wolnej przestrzeni przed nim. Pytanie może banalne dla formumowiczów, ale czy obiektyw 14-45 nadaje się do tego (chciałbym wykonywać zdjęcia możliwie dużego fragmentu zbiornika i zbliżenia na poszczególne ryby i rośliny)? Jaki filtr powinienem zastosować (lub nie) i czy konieczna byłaby dodatkowa lampa błyskowa (akwarium silnie oświetlone ok. 0,7 W/litr)?
Pozdrawiam
Darek

KaarooL
9.07.06, 21:25
pytanie banalne... E-330 nadaje sie do tego najlepiej, bo najmniej szumi spośród wszystkich OLKÓW. dorzucasz dobrego polara MARUMI do eliminacji odbić i jedziesz z płetwalami...

28mm powinno objąć co trzeba, ale na fotkach niekoniecznie trzeba łapać cały plan - siła tkwi w kadrze i detalach.

jeśli lampa to tylko duża w sufit, ale nie wiem jak to zda egzamin z wodą... nie robiłem rybek... w sumie jeśli ISO800 nie styknie to i tak raczek **** a nie fotki wyjdą.

robin102
9.07.06, 21:33
Trzeba do tego zadania dokupić przynajmiej obiektyw 35mm Ja też fotografowałem akwaria i powiem Ci, że 14-45 za bardzo się nie nadaje . Do tego trzeba mieć mozliwosć przystawienia obiektywem aparatu do szyby co bardzo zmniejsza dystans , ale podnosi jakość fotki i umożliwia stabilizację aparatu. A fotki i tak sie robi na dłuższych czasach bo swiatło nie za mocne .

ja bez problemów uzyskiwalem takie zdjecia
http://i62.photobucket.com/albums/h108/robin102/fish.jpg

RadioErewan
9.07.06, 21:36
dorzucasz dobrego polara MARUMI do eliminacji odbić i jedziesz z płetwalami...
Taaak, tylko co ze światłem? Polar to -1-2EV... która ryba zechce stać w miejscu przez 1/5 sekundy?
Do akwarum potrzeba jasnego obiektywu. Pomysł z 35 do detali wygląda ciekawie.

robin102
9.07.06, 21:44
polar nie potrzebny , robiłem sporo fotek tego rodzaju w swoim czasie bo lubię rybki (na patelni też) jesli akwarium powiedzmy takie z 200-300 litrów ma oświetlenie min. 300 Wat to spoko bez flesza i czasy wychodzą ponad 1/30 na tej fotce czas byl 1/30 ISO 400 powiedzmy ,że przy iso 800 może być ciemniejsze szkło bo tu f 1,8 było. Nie można fleszem straszyć, a rybki z zaciekawieniem podpływają do przystawionego do szyby obiektywu co widać powyżej.

DarekG
9.07.06, 22:04
Dzięki za szybkie porady mimo meczu :-). Akwarium jest oświetlone świetlówkami o mocy ok. 210 W. Faktycznie, ujęcia całości zbiornika będą raczej rzadkie, a zdecydowanie częściej będę wykonywał konkretne fragmeny (akwarium to tzw. holender, czyli przewaga roślin).
Robin 102 - rozumiem, że masz na myśli ZUIKO DIGITAL 35 mm F3.5 Macro?
Dotychczas próbowałem robić zdjęcia C-760 i raczej efekt był marny, ale mam świadomość, że ten aparat do tego się nie nadaje.
Darek

RadioErewan
9.07.06, 22:17
Dotychczas próbowałem robić zdjęcia C-760 i raczej efekt był marny, ale mam świadomość, że ten aparat do tego się nie nadaje.
Darek
Masz tam aparat pod ręką? Bez sensu zgadywać, czy światła jest dosyć. Przełącz aparat na pomiar CW, w tryb A, ustaw stałą przysłonę f/4,5 i ISO 100 i dokonaj kilku pomiarów światła. Podaj na forum wyniki, to dowiemy się czy wystarczy śwatełka dla SLRów czy nie.

DarekG
9.07.06, 22:31
Aparat wyjechał z rodziną na krótkie wakacje, ale za 3 dni będę mógł dokonac pomiaru.
Darek

KaarooL
9.07.06, 23:24
robin:

zayebisty płetwal... taki bajkowy, prawie jak liczony...

muszę się kopnąć do jakiegoś akwarium i obadać temat. ostatni raz jak miałem okazję, to 8080 ledwie dawał radę - ISO 250 - 320 z ręki było na pograniczu... polara mi brakowało, bo wszystko dookoła odbijało się w szybie.

mariush
10.07.06, 07:32
DarekG, do fotografowania zwierzaków w akwarium przyda ci się gumowa osłona przeciwsłoneczna (zamiast oryginalnej - można ją kupic za grosze). Dzięki niej przystawiasz obiektyw do szyby, eliminujesz odblaski, apartat jest stabilny, rybki wpadają w sieć ;-)

robin102
10.07.06, 10:29
DarekG Ja robilem bardzo udane fotki Olympusem C765 bo takowy też miałem , ma dość jasny obiektyw. Zakładałem na obiektyw aluminiową tuleję ochronną i przystawiałem ją bezpośrednio do szyby , statyw był zbędny.
Tak myślałem o 35mm f,3,5 . Może modelem E330 da sie pojechać na wyżym wzmocnieniu niz ISO 800 , ale o to Radka trza dopytać jak to w praktyce wygląda z tymi szumami. No i jeszcze mała porada dokup 2,3 glonojady co by szybki były czyste i zwiększ osiwetlenie o 100 Wat.

Setka
11.07.06, 12:42
Może troszeczkę pomoże Ci ten temat, a przy okazji się pochwalę.
Akwarium w Gdyni (https://forum.olympusclub.pl/forum19/gdynskie-akwarium-vt5692.htm)

DarekG
13.07.06, 19:32
Jeszcze raz dzięki za rady.
RadioErewan - próbowałem (zgodnie ze "zobowiązaniem" :-)) próbowałem dokonać pomiaru światła moim C-760, ale nic z tego. Ustawiłem tryb i przesłonę zgodnie z Twoimi wskazówkami, ale przy tych ustawieniach nie mogę wybrać trybu "multi", a jest on wg instrukcji niezbędny do wykonania pomiaru. Może źle coś wykonuję?
Pozdrawiam