Zobacz pełną wersję : Olympus SP-320
Witam wszystkim. jestem tu pierwszy raz.
Zakupiłem sobie w niezłej cenie SP-320 i jestem na razie bardzo zadowolony.
Traktuję ten aparacik jako domowy i uważam że na tyle wystarczy choć prawdę powiedziawszy chyba na więcej. Nie jest to mistrzostwo świata ale za 777 zł w MediaMarkt to chyba OK.
Poczytałem sobie że te modele to niewypał ale jeszcze nie widzę takich wad aby dyskredytować go jako domowy kompakt. Programy tematyczne działają nieźle a kwestia baterii - no cóż, zobaczymy.
Jeśli możecie napisać coś więcej na jego temat to poproszę, tylko uwaga: zostawmy poprzeczkę na wysokości amatorskiego kompaktu domowego.
Wszystkich pozdrawiam
RadioErewan
9.07.06, 15:02
Poczytałem sobie że te modele to niewypał ale jeszcze nie widzę takich wad aby dyskredytować go jako domowy kompakt.
Dlaczego niewypał?
albo źle zrozumiałem albo takie są opinie na jego temat, ale tak jak mówię - ja na razie jestem b. zadowolony
Jeśli zrobiłem zły zakup to powiedzcie mi ale jeśli możecie mnie pocieszyć to napiszcie coś pozytywnego. Ja się nim bawię (na różnych czasach, na różnych przesłonach i czułościach i jak na domowe to jest super, extra też jest funkcia AF area gdzie sami decydujemy o ostrości punktowej) i jestem zadowolony choć jak piszę martwi mnie zasilanie. Czy rzeczywiście prawdą jest prądożerność tego modelu? jeśli tak to trzeba się zaopatrzyć w kilka par niezłych akumulatorków, czy tak?
Witam
Posiadam ten aparat od tygodnia. Zakupiłem bo był w promocji. (699 zl).
Z przeznaczeniem jako aparat typowy do zdięć pamiątkowych.
To co zauważyłem na minus:
- straszne zapotrzebowanie na energię !!! . Akumulatory 24000 mAh (jakieś byle co - MEDIA POWER) starczają na około 1.5 godziny (aparat nonstop włączony).
Mam nadzieję że na akumulatorach firmowych bęczie to dłużej wytrzymywało.
-----
Jakiej firmy kupić Akumulatory?
Chodzi mi o dobrą jakość i nieastronomiczną cenę.
Do aparatu pasują też akumulatory Litowo-Polimerowe CRV3 (LB01) o napięciu 3V.
Czy lepszym pomysłem jest zastosowanie tego akumulatora (3V) czy 2X klasyczne akumulatory NiMH AA (2.4V) ?
Pozdrawiam
Witam. Też mam taki aparat i też jestem zadowolony. Po ostatnich obniżkach Olympus SP-320 to bardzo korzystny zakup. Bardzo dużo opcji, dobra jakość zdjęć. Co do dużego zapotrzebowania na energie to nie jest wcale tak źle. Od pojawienia się informacji o bliskim wyczerpaniu akumulatorków zrobiłem jeszcze ponad 120 zdjęć (bez lampy) wszystkie z włączonym LCD, przegrałem je do komputera i dopiero po kilku minutach aparat się wyłączył.
W aparacie włożone miałem wielokrotnie ładowane stare energizery 2500mAh - nie są to najlepsze akumulatorki, faktyczna ich pojemności to około 2300mAh.
W porównaniu do starszych aparatów (np. starsze modele Nikon Coolpix, HP 720 itp.) Olympus SP-320 jest bardzo energooszczędnym aparatem, Coolpixiem nigdy nie zrobiłem na jednych aku 120 zdjęć, a Olympusem zrobiłem tyle na rezerwie!!!
Wydaje się, że problemem nie jest duże zapotrzebowanie aparatu na energie a po prostu przedwczesne świecenie kontrolki wyładowania aku.
Może być jeszcze tak, że osoby które piszą, że aparat ma bardzo duże zapotrzebowanie na energię po prostu mają kiepskie ładowarki, które nierównomiernie ładują aku. Ładowarka powinna być procesorowa i ładować każdy akumulatorek oddzielnie, w innym wypadku ogniwa będą zawsze naładowane nierówno, a to wiadomo co oznacza - mniej zdjęć.
Jakiej firmy akumulatorki najlepiej kupić?
Steve's poleca Sanyo 2700mAh, mają minimum 2500mAh i jest to podobno wartość realna. Niedługo będę takowe posiadał i z przyjemnością dla szanownych forumowiczów przetestuje je ładowarką z pomiarem pojemności - IC8800.
Witam
Dla mnie jak jak napisałem wyżej
Zapotrzebowanie na energie jest straszne. - to moje prywatne zdanie i nikt nie musi sie z nim zgadzać.
To że pobiera nieco mniej energii w porównaniu z innym aparatem nie znaczy że pobiera jej mało.
Co do mojej ładowarki.
Ładowarka procesorowa, każdy akumulatorek jest kontrolowany i ładowany niezależnie. Wyraźnie widać niezależność na wskaźnikach naładowania. Po prostu bywa że dwa akumulatory kupione w jednym opakowaniu nieznacznie się różnią. W takim przypadku gdy posiadamy ładowarkę ładującej parami po dwa akumulatory całkowicie prawidłowe naładowanie obu akumulatorów nie jest możliwe.
Niestety jest to ładowarka szybka bez możliwości ograniczania prądu ładowania.
Obecnie mam akumulatory GP 2600 (realnie w/g napisu na nich 2500).
Pozdrawiam
Po prostu bywa że dwa akumulatory kupione w jednym opakowaniu nieznacznie się różnią.
To prawda, trzeba starać się dobierać aku parami, lepsze z lepszymi...
Testowałem cztery Energizer 2500mAh, różnice w pojemnościach dochodzą do 80mAh, średnio mają 2300 mAh. Ważne też jest aby przed ładowaniem rozładować aku, ale nie do zera tylko do napięcia 0,9V.
Niestety jest to ładowarka szybka bez możliwości ograniczania prądu ładowania.
Ja kupiłem ładowarkę IC8800 i nie mam problemów- umożliwia ładowanie prądem od 200mA do 1800mA.
Obecnie mam akumulatory GP 2600 (realnie w/g napisu na nich 2500).
Czyli powinieneś wg producenta mieć minimum 2450mAh.
Ja z GP mam tylko AAA 1000, napisane typical 970mAh, z dokumentacji wynika że powinny mieć minimum 930mAh. Przy teście (pojemność oddana przy rozładowaniu) wyszło że faktycznie mają 860 i 890mAh.
...Zapotrzebowanie na energie jest straszne. - to moje prywatne zdanie ...Ostatnio przetestowałem SP-320 - na bateryjkach alkalicznych (nie pamietam marki - na pewno nie Duracell, chyba to były Panasonic). Wykonałem 394 zdjęcia, celując na LCD, bez użycia lampy błyskowej, w okresie ok. 6 godzin. Nie znalazłem jeszcze "przełożenia" na akumulatory, ale z tym zapotrzebowaniem na energię - to chyba lekka przesada. Może "energochłonność" dotyczy problemu znanego w SP-310 i 350, a skorygowanego w tych aparatach przez wgranie firmware v. 1.3?
Jack
Witam
Co do zapotrzebowania na energię
Po prostu dla mnie jest to wielkie zapotrzebowanie na energię.
W postach napisałem też na jakich akumulatorach to testowałem i w jaki sposób.
(około 1.5 godziny nonstop włączony aparat - to dla testu, nikt robiąc zdięcia nie ma ciągle włączonego aparatu).
Aparat wytrzymuje wyraźnie więcej (pracuje dłużej) na akumulatorach GP2600 w porównaniu z tymi niefirmowymi na jakich pierwotnie testowałem.
Wydaje mi się też że na dobrych bateriach np takich jak dołączane do aparatu przy kupnie (Panasonic OXYRIDE) aparat będzie dłużej pracował niż na akumulatorach.
Niestety koszty eksploatacji z bateriami jest zbyt wysoki w porównaniu z akumulatorami.
Poza tym możliwości aparatu mnie pozytywnie zaskoczyły.
Pozdrawiam
Witam,
Od niedawna jestem posiadaczem aparatu SP-320 jak narazie jestem zadawolony i szczególnie fajnie wychodzą zdjęcia w trybie nocym.
Dokupiłem kartę XD 512 MB i zachowałem się jak frajer bo wyrzuciłem opakowanie razem z kluczem. Rozmawiałem z Olympus Polska na temat kodu to niestey nie mogli mi podać, natomiast podsuneli pomysł aby zwrócić do Was na forum.
Ponieważ kod nie jest przypisany do konkretynej karty można go użyć kilkakrotnie.
Jest mi on potrzebny aby wykorzystać możliwości karty oraz programu Master dołączeonego do aparatu.
Pozdrawiam i będę wdzięczny za pomoc. ;)
Przetestowałem 4 nowe akumulatorki AA Sanyo HR-3U 2700mAh (typical 2700mAh,minimum 2500mAh). Po dwukrotnym cyklu ładowanie 1000mA /rozładowanie 500mA uzyskałem wyniki: 2520mAh, 2630mAh, 2590mAh, 2540mAh. Średnio wyszło 2570mAh. Pomiar pojemności przy rozładowaniu aku do 0,9V. Po kilku cyklach ładowanie/rozładowanie całkiem realne wydaje się osiągnięcie pojemności zadeklarowanej 2700mAh. Obecnie są to najlepsze na rynku akumulatorki o największej realnej pojemności.
Witam,
ostatnio kupiłem sobie komputer Świati tam był test akumulatorów typu AA. na 1 miejscu egzekwo był Energizer Rechargeable Advanced 2500 mAh i Duracell DC1500 NIMH 2500 mAh. jeśli ktoś będzie chciał to zeskanuje ten artykuł i wrzucę na jakiś serwer.
Pozdrawiam
Witam,
na 1 miejscu egzekwo był Energizer Rechargeable Advanced 2500 mAh i Duracell DC1500 NIMH 2500 mAh.
Pozdrawiam
może nietestowali Sanyo 2700mAh
może nietestowali Sanyo 2700mAh
niestety nie. Dla chętnych ten artykuł w pdf 2,45 MB. WinRAR
http://rapidshare.de/files/26508423/Aku.rar.html
Pozdrawiam
Z artykułu wynika, że energizery 2500mAh mają realnie około 2300mAh, tak też wychodziło mi z moich testów tych akumulatorów na IC8800.
Chyba, rzeczywiście te Sanyo mają , jak na razie największą pojemność.
Pozdro
Po czterech ładowaniach pojemności akumulatorków Sanyo HR-3U 2700mAh wynoszą:
2650mAh, 2620mAh, 2610mAh, 2620mAh. Średnio 2625mAh. Ładowanie 1000mA, rozładowanie 500mA.
Uwagi
-----------
Prawdopodobnie akumulatorki mają trochę inną strukturę, rezystancję wewnętrzną itp. zdarza się, że ładowarka z pomiarem -DELTA V przedwcześnie rozpoznaje koniec ładowania (np. przy naładowaniu do połowy pojemności) szczególnie przy małym prądzie ładowania poniżej 1000mA i zimnych ogniwach. Rozwiązaniem jest ponowne włożenie ogniwa do ładowarki, wtedy -DELTA V powinna już prawidłowo zadziałać.
Przetestowałem SP-320 na nowych akumulatorkach Sanyo HR-3U 2700mAh.
Wykonałem aparatem ponad 795 zdjęć (w najwyższej rozdzielczości i jakości) bez lampy z włączonym LCD (aparat cały czas włączony), nagrałem 5min sekwencje video, a wskaźnik rozładowania aku nawet się nie zapalił. Aparat działa i nie chce w ogóle przestać :)
Wobec tego moge powiedzieć, że:
TO NIEPRAWDA, ŻE SP-320 MA DUŻE ZAPOTRZEBOWANIE NA ENERGIĘ!
Witam
Fakt w Twoim przypadku wygląda całkiem przyzwoicie.
- ładowarka prawidłowo ładująca akumulatory, nie zmniejszając ich pojemności,
- zastosowanie jednych z najbardziej pojemnych i możliwe że najlepszych obecnie akumulatorów.
Zamierzam zakupić ładowarkę IC8800. Cena trochę wysoka, ale za to akumulatory są prawidłowo ładowane, a nie dobijane jak w wielu superszybkich patentach.
Dzięki za przetestowanie SANYO. Potwierdza się że jest to dobry akumulator.
Pozdrawiam
Skończyłem testować aparat Olympus SP-320 działający na akumulatorkach Sanyo HR-3U 2700mAh.
Oto wyniki jaki uzyskałem na jednej parze wyżej wymienionych w pełni naładowanych aku.
Łącznie wykonałem 1716 zdjęć w tym 50 z lampą i 15 minut sekwencji wideo.
Wskaźnik rozładowania aku zapalił się po 1190 zdjęciach i 10 min sekwencji wideo
Przy zapalonym wskaźniku zużycia aku zrobiłem 526 zdjęć w tym 50 z lampą i 5 min sekwencji wideo i aparat nadal działał. Postanowiłem więc zostawić aparat włączony w trybie przeglądania zdjęć do pełnego rozładowania aku. Aparat działał jeszcze przez 45 minut!!!
Zdjęcia były robione w największej rozdzielczości i najlepszej jakości (SHQ) z włączonym LCD, aparat był cały czas włączony, akumulatory były w pełni naładowane.
Podsumowując mogę powiedzieć, że poglądy jakoby aparat miał duże zapotrzebowanie na energię niesprawdziły się, a moim zdaniem jest wręcz przeciwnie żadnym aparatem nie udało mi się zrobić tyle zdjęć na jednych akumulatorkach. SP-320 wszedł na rynek niedawno (kilka miesięcy temu) i z tego co się orientuje to problemy jakie mieli właściciele SP-310 i SP-350 z przedwczesnym świeceniem wskaźnika rozładowania aku zostały już w nim poprawione.
Doskonałym połączeniem jest SP-320 i akumulatorki Sanyo HR-3U 2700mAh, robiąc zdjęcia na tych akumulatorkach ma się wrażenie jakby aparat był podłączony do zasilacza – działa i działa i nie chce przestać :mrgreen: . Liczba zdjęć zrobiona aparatem potwierdziła moją opinię, że są to najlepsze obecnie dostępne aku na rynku.
Witam
Ja również uważam, że opnie na temat prądożerności modelu SP-320 są nieco przesadzone. Sam używam Energizerów 2300mAh i mając zawsze w zapasie 2 dodatkowe akumulatory nie widzę powodu aby robić problem z funkcjonalności zasilania w tym aparacie.
Dogmax, mógłbyś napisać gdzie zaopatrzyłeś się w zestaw Sanyo HR-3U 2700mAh + ładowarka i jaki jest koszt takiej inwestycji?
Pozdrawiam
od osłownie kilku dni jestem posiadaczką tego modelu olympusa, narazie uczę sie i rozpracowuję i jego możłiwości, przyznam że brakuje mi polskiego menu. Można je jakoś podobno ściągnąć ze strony Olympusa
Witam
Ładowarkę IC-8800 możesz kupić na Allegro.
Typowa cena na Allegoro to około 150 zł.
Tu link do osoby sprzedającej (obecnie jedyna oferta IC-8800, cena 160 zł)
http://www.allegro.pl/item117718601_ladowarka_z_pomiarem_pojemnisci_ic_8 800.html
------------------
Co do Polskiego MENU do SP-320 - NIE MA !!!
tu link do strony OLYMPUSA, można się przekonać osobiście.
http://www2.olympus.pl/consumer/208_495.htm
Pozdrawiam
Witam
Posiadam ten aparat od tygodnia. Zakupiłem bo był w promocji. (699 zl).
Z przeznaczeniem jako aparat typowy do zdięć pamiątkowych.
To co zauważyłem na minus:
- straszne zapotrzebowanie na energię !!! . Akumulatory 24000 mAh (jakieś byle co - MEDIA POWER) starczają na około 1.5 godziny (aparat nonstop włączony).
Mam nadzieję że na akumulatorach firmowych bęczie to dłużej wytrzymywało.
-----
Do aparatu pasują też akumulatory Litowo-Polimerowe CRV3 (LB01) o napięciu 3V.
Czy lepszym pomysłem jest zastosowanie tego akumulatora (3V) czy 2X klasyczne akumulatory NiMH AA (2.4V) ?
Sadze ze taki aku powinien byc lepszy od 2 paluszkow, chocby z tego powodu iz nominalne napiecie ma 3V, a nie 2.4V co powinno przelozyc sie na szybsze chocby ladowanie lampy. Poza tym jak mialem jeszcze PENTAXa OPTIO 33 to czytalem na dpreview test porownujacy te aku 3V z 2 paluszkami na roznych aparatach i te pierwsze wygrywaly. Chcialem je nawet kupic ale to byly czasy gdzie niestety jeszcze w PL nie mozna bylo ich nabyc.
Witam
Obecnie akumulator PCR-V3 PREMIUMgold - 3V 2000mAh są do kupienia np w Warszawie,
ul. Słupecka 4, oraz na Allegro w cenie 35 zł.
np tu:
http://www.allegro.pl/item117383189_akumulator_cr_v3_lb_01_2000mah_impor ter_warszawa.html
Pozdrawiam
Janko Muzykant
31.07.06, 22:01
Panowie, jedno wyjaśnienie, które zażegna moc nieporozumień.
Z kompaktami jest problem taki, iż potrzeba źródła prądu o bardzo małej rezystancji wewnętrznej. Ten parametr nie ma nic wspólnego z pojemnością, a upraszczając rośnie wraz z wiekiem akumulatorków.
Sprowadza się to do tego, że trzeba będzie raz na rok kupić komplecik następnych bateryjek, a starych bynajmniej nie wyrzucać, popracują jeszcze 10 lat w latarkach, radyjkach itp. urządzeniach o niższym impulsowym poborze prądu, niż aparaty cyfrowe.
Witam
Owszem mała rezystancja źródła zasilania umożliwia pobieranie prądu o znacznym natężeniu.
Jednak od pojemności owego źródła zależy czas w jakim możemy pobierać energię.
Po prostu pobieramy i znaczny prąd i chcemy go pobierać jak najdłużej.
Pozdrawiam
Janko Muzykant
1.08.06, 08:34
Owszem mała rezystancja źródła zasilania umożliwia pobieranie prądu o znacznym natężeniu. Jednak od pojemności owego źródła zależy czas w jakim możemy pobierać energię. Po prostu pobieramy i znaczny prąd i chcemy go pobierać jak najdłużej.
To jest oczywiste, chodzi o to, że nie sama pojemność jest ważna, wystarczy lekko ''podeschnięta'' bateryjka i już pożytku z niej nie będzie, mimo, że będzie miała sporą pojemność.
Witam
Rozumiem więc, że nie byłoby najgłupszym posunięciem zaopatrzenie się w nowe akumulatory (2500 - 2700 mAh) mimo posiadania 1,5 rocznych Energizerów? Jeśli tak to byłbym wdzięczny za polecenie jakiejś przyzwoitej ładowarki, raczej niezbyt szybkiej, po prostu pewnej. IC8800 - jest jak dla mnie trochę zbyt kosztowna.
Swoją drogą muszę przyznać, że jestem zadowolony z zakupu SP-320. Większych minusów w nim nie znalazłem. Z niektórymi po prostu trzeba się pogodzić. W porównaniu do C-725 w oczy rzuca się znacznie lepsza praca lampy, czy dobór siły błysku. Problem "upiornych" przepaleń w trybach automatycznych praktycznie nie występuje.
Pozdrawiam
Janko Muzykant
1.08.06, 14:44
Rozumiem więc, że nie byłoby najgłupszym posunięciem zaopatrzenie się w nowe akumulatory (2500 - 2700 mAh) mimo posiadania 1,5 rocznych Energizerów?
Tak, jeśli Ci siadają dość szybko to warto. Niestety w ładowarkę także warto by było zainwestować.
Czy szybko to trudno mi stwierdzić, w porównaniu do testowanych tutaj Sanyo 2700mAh to owszem :). Co do ładowarki to pewnie taki zakup mnie nie ominie. Ta którą posiadam ma wyłącznik czasowy. Dla 2300 mAh - 10h i wyłącza się. Gdybym kupił akumulatory o większej pojemności zapewne byłyby niedoładowane.
Pytanie tylko jaką kupic by nieprzepłacać, a być zadowolonym z jej działania? W tej którą posiadam dość długi czas ładowania mi nie przeszkadza, a poza tym jest to chyba zdrowsze dla akumulatorów niż ładowanie ich w 15 min.
Muszę przyznać, że dość pozytywnie zaskoczyła mnie w SP-320 kwestia czułości ISO. Wydaje mi się, że ISO200 i ISO400 w pewnych warunkach są naprawdę użyteczne. Poza tym chyba trochę zmieniłem podejście do tego tematu i zaczynam sądzić, że w 100% powiększeniu zdjęcie ogląda się dość rzadko :)
Pozdrawiam
PS: mam nadzieję, że nie odbiegam zbytnio od tematu?
Witam
Dogmax, mógłbyś napisać gdzie zaopatrzyłeś się w zestaw Sanyo HR-3U 2700mAh + ładowarka i jaki jest koszt takiej inwestycji?
Pozdrawiam
Akumulatorki kupisz bez problemu cena 40-50zł, wpisz w wyszukiwarce Sanyo 2700mAh, możesz też kupić na allegro.
Ładowarkę kupiłem w kwietniu za 119zł na allegro sprzedający "braab".
Witam
Rozumiem więc, że nie byłoby najgłupszym posunięciem zaopatrzenie się w nowe akumulatory (2500 - 2700 mAh) mimo posiadania 1,5 rocznych Energizerów? J
Co do Energizerów. Mam cztery niespełna dwuletnie Energizery 2500mAh, w zasadzie to były mało używane, nie
sądzę aby były ładowane więcej niż 100-150 razy. Po naładowaniu już następnego dnia samoistnie tracą pojemność.
Witam
Dzieki, może faktycznie skuszę się na zmianę/rozszerzenie zasilania. Ja póki co na Energizery złego słowa nie powiem ale też nie wiem jaka jest ich faktyczna pojemność.
Pozdrawiam
Sadze ze taki aku powinien byc lepszy od 2 paluszkow, chocby z tego powodu iz nominalne napiecie ma 3V, a nie 2.4V co powinno przelozyc sie na szybsze chocby ladowanie lampy. Poza tym jak mialem jeszcze PENTAXa OPTIO 33 to czytalem na dpreview test porownujacy te aku 3V z 2 paluszkami na roznych aparatach i te pierwsze wygrywaly. Chcialem je nawet kupic ale to byly czasy gdzie niestety jeszcze w PL nie mozna bylo ich nabyc.
Jeżeli w aparacie w instrukcji napisali, że można stosować akumulatorki CR-V3 to nie ma problemu, ale jeżeli jest tylko informacja o stosowaniu baterii CR-V3 to ja bym bardzo UWAŻAŁ.
Przede wszystkim akumulatorki CR-V3 mają różne napięcia, niektóre maja 3V inne 3,6V – tu już trzeba uważać. Poza tym nie wiem jak to jest z CR-V3 ale po pełnym naładowaniu aku AA (1.2V) mają 1.4 -1.45V, tak więc gdyby w aku CR-V3 też występował taki efekt i gdyby aparat nieprzewidywał stosowania tych aku to mogłoby to mieć niedobre skutki dla aparatu.
Najlepiej w takich wypadkach zapytać producenta aparatu.
Co do zasilania w tych modelach (SP320/SP350) - zakupiłem taki aparat (SP350) dwa tygodnie temu (moja druga cyfrówka, wcześniej Nikon SQ z dedykowanym aku - EN-EL1; totalna porażka, nigdy nie dobiłem do 100 fotek na wpełni naładowanym sprzęcie, około 60 z lampą co drugie, około 80 z lampą co trzecie - czwarte).
Do nasycenia jego rzekomego apetytu na akumulatorki nabyłem taki zestaw (http://www.sklepfotograficzny.pl/akcesoria/zrodla-zasilania/uniwersalne/Energizer-Compact-Charger/) i jak narazie nie wymieniłem jeszcze pierwszej pary naładowanych akumulatorów ;)
Bawię się aparatem dość intensywnie (poznawanie fukcji, oglądanie zdjęć, kasowanie zdjęć, zgrywanie zdjęć na lapa, filmy, itp. - czyli ogólnie to co nowy użytkownik robi z aparatem), w tym czasie oczywiście robię zdjęcia (około 80, większość z lampą - wiem, wiem nie za wiele, ale zaraz wyjazd na urlop, naprawię to ;)).
Owszem wskaźnik naładowania dość szybko zaczął się świecić, co jednak nie przeszkadza aparatowi w dalszej spokojnej pracy (ciut dłuższy czas ładowania lampy i automatycznie szybciej wyłącza się LCD).
BTW - pierwsze co zrobiłem po zainstalowaniu Olympus Master to aktualizacja samego oprogramowania, a w następnym kroku aktualizacja firmware aparatu - już nie pamiętam dokładnie opisu tej aktualizacji, ale mówił o usuwaniu błędu zasilania (zabijcie, a nie powiem czy chodziło o ten wskaźnik fałszujący wskazania, czy o jakiś bug w aparacie powodujący zżeranie aku :oops: ).
Już niedługo przystąpię do testu drugiego kompletu akumulatorów i tym razem już bez zabaw aparatem, więc będę mógł podać jakiś bardziej miarodajny wynik ;) Zobaczymy ile uda się napstrykać i w jakich warunkach...
Pozdrawiam
sansaba
Witam
W instrukcji do SP320 odnośnie zasilania napisano:
Baterie alkaliczne AA/Baterie typu AA Oxyride
AA Akumulatory NiMH
Baterie litowe (CR-V3)
Zasilacz sieciowy
------------
Moje baterie dołączone do aparatu - Panasonic OXYRIDE - napięcie 1.685 Volt'a każda
Akumulator GP 2600 - po naładowaniu 1.28 Volt'a
Zasilanie sieciowe - informacja na złączu w aparacie - DC IN - 3.4 V
------------
Naładowane Akumulatory i nowe baterie AA i podobne oraz ine NiMH mają nieznacznie wyższe napięcie od tego jakie jest na nich podane !!!
------------
Podstawowe informacje o sposobach ładowania akumulatorów NiMH
http://baltrade.pl/bn/?p=bw_bat_chafaq&c=lado&start=ladowarkicom
Pozdrawiam
Akumulator GP 2600 - po naładowaniu 1.28 Volt'a
Wydaje mi się, że to trochę mało jak na akumulatorki naładowane do pełna. Nie zakrótko je ładujesz?
Moje Sanyo 2700mAh po ponad tygodniu od naładowania mają 1,34V.
Poniższe zdjęcia przedstawiają akumulatorki Sanyo 2700mAh i Energizer 2500mAh naładowane do pełna po 2 tygodniach leżenia. Sanyo są nowe, Energizery mają niecałe 1,5 roku ładowane nie więcej niż 100 razy. Jak widać akumulatorki Sanyo nawet po 2 tygodniach mają napięcie 1.32V, natomiast trzy Energizery praktycznie nadają się do wyrzucenia, napięcie 0,9V - a ponoć miały starczyć na 1000 ładowań :evil: . Wnioski wyciągnijcie sami.
Witam
Ja dzisiaj zmierzyłem napięcie na swoich Energizerach 2300 mAh, 1,5 roczne, intensywnie użytkowane, jednak niemal zawsze rozładowane do końca i ładowane tyle ile przewiduje ładowarka 10h (Energizer Compact Charger)
Wyniki:
2 akumulatory naładowane kilka dni temu, leżakują i czekają aż rozładują się te w aparacie. Zmierzone napięcie, identyczne dla obydwu: 1,39V
2 akumulatory znajdujące się obecnie w aparacie, zainstalowane bodajże w niedzielę, od tamtej pory wykonałem na nich ok 20 zdjęć, kilka błysków lampy, przeglądanie, ściągnięcie na dysk komputera.
Zmierzone napięcie, identyczne na obydwu: 1,31V
Interpretuję to jako dość przyzwoite zachowanie
Pozdrawiam
AA 1700 mAh can be recharged up to 1000 times. The new AA 2500 mAh has greater power capacity but can be recharged approx up to 500 times in the overnight mode.
Czyli nie 1000 a 500 i to MAX, w dodatku wolnym ładowaniem.
Powstaje też pytanie CO ma umieć ogniwo po tych 500 ładowaniach?
Napisano, że ma dać się naładować 500x, a czy pojemność zachowa....
Może ktoś wykresy ilości ładowań w funkcji pojemności widział?
Pozdrawiam
AA 1700 mAh can be recharged up to 1000 times. The new AA 2500 mAh has greater power capacity but can be recharged approx up to 500 times in the overnight mode.
...Energizer rechargeable batteries can be recharged to full power at any time using a broad range of chargers. The cells are rechargeable up to 1000 times which is good for your pocket and the environment.
http://www.energizer.pl/index.php?id=509&type=product&parent=429
Jak je kupowałem, też była informacja, że można ładować do 1000 razy!
Czyli nie 1000 a 500 i to MAX, w dodatku wolnym ładowaniem.
Były ładowane małym prądem, ładowarką 10h Energizera, dopiero ostatnie kilkanaście ładowań to ładowanie IC8800 przeważnie 500mA, 700mA lub 1000mA.
Mam też Energizery 1850mAh na razie są ok, ale osobiście nigdy więcej nie kupie energizerów.
Cytowałem
How many times can EnergizerŽ NiMH batteries be recharged?
AA 1700 mAh can be recharged up to 1000 times. The new AA 2500 mAh has greater power capacity but can be recharged approx up to 500 times in the overnight mode
ze strony http://www.energizer.com/products/rechargeables/faqs.aspx
a info o 1000 ( http://www.energizer.pl/index.php?id=544&parent=474) jest na stronie gdzie jak byk widac accu 1700 :P
Uzbierałem jednak trochę informacji: czas życia NiMH podawany jako 500-1000 cykli, dotyczy ładowania prądem 0,1C, rozładowania 0,2C (tego nie spełniamy, bo pobieramy dużo więcej) i oznacza spadek pojemności nominalnej do 60%.
Czyli chyba śmiało można założyć, że 100 cykli a potem wszystko jest możliwe...
Gwarantują nam tylko jedno: można przez rok ładować bez przerwy ogniwo prądem 0,1C i nie wycieknie ani nie zdeformuje się :)
Pozdrawiam
Witam
Ja dzisiaj zmierzyłem napięcie na swoich Energizerach 2300 mAh, 1,5 roczne....
Interpretuję to jako dość przyzwoite zachowanie
Pozdrawiam
Energizer sam nie produkuje akumulatorków, kupuje je od innych producentów aku.
Widocznie w twoim przypadku Enegizer zakupił partię lepszych aku od jakiegoś lepszego producenta. Osobiście zraziłem się do tej firmy, poza tym wole kupować aku od faktycznych producentów takich jak np. Sanyo.
Witam
Póki co nie zraziłem się jeszcze do żadnego producenta, może dlatego, że używam tylko Energizera :). Sanyo chętnie bym spróbował, tyle, że szkoda mi nieco wydawać pieniędzy na zakup ładowarki. Moja ma wyłącznik czasowy ustawiony na 10h i przewidziany dla pojemności 2300mAh. Stąd akumulatory o większej pojemności byłyby niedoładowane. Można oczywiście wyjąć i włożyć jeszcze na dwie godziny ale nie sądzę abym zawsze pamiętał lub miał możliwość odłączyć po upływie tego czasu.
Zapewne zostanę jeszcze przy Enegizerach, choć ten wynik Sanyo jest niezwykle kuszący, a i zakup nowej ładowarki (np. MW 8168) nie jest jakimś kosmicznym wydatkiem. Zobaczymy.
Póki co chętniej zakupiłbym kartę pamięci. Ciekaw jestem tylko czy różnica pomiędzy xD typu M i typu H jest wyraźnie zauważalna w trakcie użytkowania? Nie jestem niecierpliwcem ale mimo wszystko nieco szybszy zapis RAW by się przydał :).
Pozdrawiam
Zapewne zostanę jeszcze przy Enegizerach, choć ten wynik Sanyo jest niezwykle kuszący, a i zakup nowej ładowarki (np. MW 8168) nie jest jakimś kosmicznym wydatkiem. Zobaczymy.
Pojawiają się coraz większe pojemności aku, tak więc wcześniej czy później pewnie będziesz musiał się na taki wydatek (ładowarka procesorowa) zdecydować. IC8800 ma ograniczenie aku do 3000mAh. Przy Sanyo 2700mAh -DELTA V może zadziałać zawcześnie (np. przy 1300mAh), ale dzięki wyświetlaczowi można się zorientować ile mAh zostało władowane do aku i jeżeli jest to poniżej pojemności maksymalnej to wystarczy włączyć ładowanie jeszcze raz i po problemie. Mi by się przydała ładowarka z możliwością programowani –DELTA V i interfejsem do komputera :D. W związku z umocnieniem się złotego, Sanyo 2700 trochę spadły, można je już kupić za 39zł/4sz.
Póki co chętniej zakupiłbym kartę pamięci. Ciekaw jestem tylko czy różnica pomiędzy xD typu M i typu H jest wyraźnie zauważalna w trakcie użytkowania? Nie jestem niecierpliwcem ale mimo wszystko nieco szybszy zapis RAW by się przydał :).
Pozdrawiam
Mam kartę typu H, szybkość zapisu RAW to około 10-11s. Szybkość zapisu JPG SHQ to 1-2s.
Witam
Mam dość nietypowe pytanie. Chodzi mi o konstrukcję obiektywu w SP-320, a konkretnie jaka powierzchnia przedniej "szybki" obiektywu (bo nie wydaje mi się aby to był element właściwego obiektywu) bierze udział przy robieniu zdjęć? Pytam ponieważ zauważyłem na tej szybce, na obiektywie minimalną, wręcz śladową rysę. Może nawet nie tyle rysę co punktowy "problem". Póki co na zdjęciach nie widać żadnych defektów. Jeśli usterka jest poza obszarem "aktywnym" to chyba nie będę sobie tym zawracał głowy i nauczę się z tym żyć.
PS: w miarę użytkowania ten aparat coraz bardziej mi się podoba. Właśnie czegoś takiego potrzebowałem. Do pełni szczęścia brakuje mi tylko lustrzanki (oczywiście Olympusa :)), a także czasu i pieniędzy na wędrówki z aparatem :).
PS2: Dogmax, skoro takie są parametry użytkowe kart typu H to chyba warto zakupić. Tyma bardziej, że otrzymana w zestawie 256 MB to trochę za mało, a ceny xD H są niemal identyczne z tymi typu M.
Pozdrawiam
Witam wszystkJestem zarówno nowym użytkownikiem na tym forum jak i amatorem fotografii- 4 dni temu kupiłem swój pierwszy aparat (Olympusa sp 320). Dokupiłem do niego od razu ładowarkę Energizer-a w koplecie z 4 akumulatorkami (4x1300 mAh) - teraz czytająć Wasze posty na temat zasilania troche żałuję bo powinienm dołozyć trochę kasy i kupić pożądną łąodwarkę i akumulatorki.
Przyznam, że kontrolka zasilania (czerwony symbol baterii) zaczyna świecić się dość wcześnie, ale mimoo to zrobiłem jeszcze na tych kiepskich akumulatorkach ok 300 zdjeć z lampą i dość długo poznawałem funkcje aparatu.
MOJE PYTANIE: Zauwazyłem że od kiedy zaczęła świecić się kontrolka zasilania strasznie długo zapisaują się zdjęcia, po zrobieniu zdjęcia na jakieś 6 sekund gaśnie wyświetlacz (w tym czasie nic nie można zrobić), poźniej dopiero aparat przechodzi w stan gotowości i można robić kolejne zdjęcie. Czy może Wam też to sie przytrafia, czy wiecie moze od czego to zależy (wada aparatu a może wina zasilania)?? Będę wdzięczny za każdą odpowiedź.ich
Dokupiłem do niego od razu ładowarkę Energizer-a w koplecie z 4 akumulatorkami (4x1300 mAh) - teraz czytająć Wasze posty na temat zasilania troche żałuję bo powinienm dołozyć trochę kasy i kupić pożądną łąodwarkę i akumulatorki.
1300mAh to za mało jak dla aparatu cyfrowego. Czeka cię zapewne ponowny wydatek.
Zauwazyłem że od kiedy zaczęła świecić się kontrolka zasilania strasznie długo zapisaują się zdjęcia, po zrobieniu zdjęcia na jakieś 6 sekund gaśnie wyświetlacz (w tym czasie nic nie można zrobić), poźniej dopiero aparat przechodzi w stan gotowości i można robić kolejne zdjęcie. Czy może Wam też to sie przytrafia, czy wiecie moze od czego to zależy (wada aparatu a może wina zasilania)?? Będę wdzięczny za każdą odpowiedź.
To jest normalna reakcja większości aparatów cyfrowych w przypadku wyczerpywania się akumulatorków – aparat zaczyna oszczędzać energię i w sytuacjach energochłonnych (ładowanie lampy, zapis zdjęć itp.) wyłącza na chwilę LCD.
serdecznie dziękuje za pomoc i przydatne uwagi.
Pojawiają się coraz większe pojemności aku, tak więc wcześniej czy później pewnie będziesz musiał się na taki wydatek (ładowarka procesorowa) zdecydować. IC8800 ma ograniczenie aku do 3000mAh. Przy Sanyo 2700mAh -DELTA V może zadziałać zawcześnie (np. przy 1300mAh), ale dzięki wyświetlaczowi można się zorientować ile mAh zostało władowane do aku i jeżeli jest to poniżej pojemności maksymalnej to wystarczy włączyć ładowanie jeszcze raz i po problemie. Mi by się przydała ładowarka z możliwością programowani –DELTA V i interfejsem do komputera :D. W związku z umocnieniem się złotego, Sanyo 2700 trochę spadły, można je już kupić za 39zł/4sz.
Mam pytanie, czy możesz napisać jak sprawdzić na wyświetlaczu czy -dV nie zadziałała zbyt wcześnie ?
Wiem, że można wyświetlić pojemność po trybie test. Ale na co należy zerknąć przy ładowaniu zwykłym, czas łądowania, napięcie czy co?
Np zakładając, że masz częściowo rozładowany akumulatorek i go doładowywujesz i nie wiesz ile powinien się lądować, lub kiedy wiesz np trybem rozładwywania.
Z góry dziękuje za odpowiedż, jestem nowym użytkowinkiem tej ładowarki i nie bardzo rozumiem. A mój Olimpus strasznie szybko bierze baterie, no i nigdy więcej baterii GP.
Kupiłem 4 aku z ładowarką, tak chodziły że ładowarka poszła do reklamacji a jak sprawdziłem Aku GP 2300 na teście to wyszło że tylko 1 dbił do 2000mAh a 1 miał tylko 1600.
Pozdrawiam
Mam pytanie, czy możesz napisać jak sprawdzić na wyświetlaczu czy -dV nie zadziałała zbyt wcześnie ?
Jak się zorientować, że –DELTA V zadziałała zawcześnie? Ja robie tak.
Rozładowuje akumulatorek przed ładowaniem za pomoca descharge do napięcia 0.9V.
1. W trybie ładowania ładowarka pokazuje pojemność jaką władowała do akumulatorka, jeżeli pojemność ta jest sporo mniejsza niż deklarowana to mogła –dV zadziałać zbyt wcześnie. Przeważnie pojemność władowana do aku powinna być nieco większa niż deklarowana. Przy aku Sanyo 2700mAh może to być nawet 2900mAh – przynajmniej tak jest u mnie.
2. Trzeba obserwować też napięcie jeżeli jest mniejsze od standardowego przy którym akumulatorki kończą ładowanie to –dV mogła za wcześnie zadziałać.
3. Ważne też jest aby wiedzieć ile powinny się ładować akumulatorki przy danym prądzie. Np. jeżeli ładujesz prądem 500mA aku 2700mAh to czas ładowania powinien wynosić na pewno powyżej 5h, jeżeli jest sporo poniżej to też można domniemywać, że –dV nie zadziałała poprawnie w przypadku danego aku.
Jeżeli np. ładuje 4 Sanyo 2700mAh i jeden wyłącza mi się przy władowanej pojemności 1700mAh i napięciu np. 1.41V a reszta przy pojemności np. 2700-2900mAh i napięciu 1.46-1.51V to wiem, że –dV zadziałała zbyt wcześnie w przypadku tego jednego akumulatorka.
Jeżeli włączysz dla takiego aku ponownie ładowanie i nie wyłączy się powtórnie w ciągu powiedzmy 10 minut to decyzja była słuszna.
---------------------------------------------------------
Po czterech ładowaniach pojemności akumulatorków Sanyo HR-3U 2700mAh wynoszą:
2650mAh, 2620mAh, 2610mAh, 2620mAh. Średnio 2625mAh. Ładowanie 1000mA, rozładowanie 500mA.
Uwagi
-----------
Prawdopodobnie akumulatorki mają trochę inną strukturę, rezystancję wewnętrzną itp. zdarza się, że ładowarka z pomiarem -DELTA V przedwcześnie rozpoznaje koniec ładowania (np. przy naładowaniu do połowy pojemności) szczególnie przy małym prądzie ładowania poniżej 1000mA i zimnych ogniwach. Rozwiązaniem jest ponowne włożenie ogniwa do ładowarki, wtedy -DELTA V powinna już prawidłowo zadziałać.
Witam mam jeszcze jedno pytanie, czy ten prąd łądowania i rozładowywania jest optymalnych dla tych SANYO mam tą ładowarkę oraz te baterie ale w trybie refresh na prądzie 200/100 naładowała je na poziome 900 mAh i zaczełą je rozładowywać ponownie, to chyba nie jest optymalne skoro tak szybko zadziałała -dv.
Przestawiłem je odrazu na tryb refresh na prąd 1000/500 pódzie szybciej i może więcej naładuje.
Panowie, dyskusja ciekawa. Jednak chyba rozpędziliście się w swoich wywodach. Za[pomnieliście jaki temat SP-320. Nie lepij utworzyc tylko o akumulatorkach?
Witam mam jeszcze jedno pytanie, czy ten prąd łądowania i rozładowywania jest optymalnych dla tych SANYO mam tą ładowarkę oraz te baterie ale w trybie refresh na prądzie 200/100 naładowała je na poziome 900 mAh i zaczełą je rozładowywać ponownie, to chyba nie jest optymalne skoro tak szybko zadziałała -dv.
Przestawiłem je odrazu na tryb refresh na prąd 1000/500 pódzie szybciej i może więcej naładuje.
Przy prądzie 200mA to byś ładował je chyba całe lata świetlne :)
Poza tym dla tych aku przy wyższym prądzie lepiej działa wykrywanie końca ładowania za pomocą -dV .
Ja jeżeli mi się nie spieszy to ładuje je prądem minimum 500mA – wtedy praktycznie się nie grzeją, przy 1000mA trochę się grzeją ale wygląda na to że lubią takie ładowanie - zdecydowanie lepiej działa wtedy –dV. Więcej niż 1000mA nie próbowałem.
No niestety przy prądzie ładowania 1000 ładowarka wykryła przegrzewanie i się wyłaczyła, próbuję teraz na ustawieniach refresh 500/250, w końcu muszę przeformatować te cudeńka, a narazie coś mi nie idzie.
Jeżeli chodzi o te GP to miałem o tyle dziwną sprawę że przy teście 8 baterii o nominalnej 2300, jedna miała 1600 a jedna 2400, pozostałe pomiędzy :)
Odezwę się jak poszło ładowanie SANYO- w tej chwili zaczynam procedurę refresh opisaną powyżej.
Pozdrawiam i dziękuję za wsparcie.
PS:
Co do wypowiedzi, że troszkę nie na temat to możliwe, ale już od 2 strony temat tej ładowarki się przewinął i tych akumulatorów, trzeba by poprzenoscić posty żeby nie musieć zaczynać wszystkiego od początku dlatego pozwoliłem sobie podtrzymać ten temat.
No niestety przy prądzie ładowania 1000 ładowarka wykryła przegrzewanie i się wyłaczyła, próbuję teraz na ustawieniach refresh 500/250, w końcu muszę przeformatować te cudeńka, a narazie coś mi nie idzie.
Przy ładowaniu prądem 1000mA zdarza się, że ładowarka wyłącza ładowanie do ostygnięcia aku i później znowu ładuje. Najlepiej postawić ładowarkę w miejscu gdzie jest przewiew np. otwarte okno itp. Spróbuj 700mA - nie powinno wtedy zadziałać zabezpieczenie termiczne.
Troszkę już zgłupiałem, jestem po 2 cylkach naladowań i rozładowań akumulatorków SANYO 2700 i po zoładowywaniu ładowarka nie pokazała ani razu na ŻADNYM powyżej 1100.
Robię tryb REFRESH prądem 700/350 i nie wiem co jest nie wporządku.
Zostawię na noc i zobaczę przy jakim przestanie rosnć pojemność i stwierdzi, że osiągneło maximum dla tych akumulatorów.
Kupiłem 2 kompety, więc po zakończeniu tego zapiszę sobie co udało mi się osiągnąć i nastawię następny.
Jeżeli tylko ten się tak nie popisał to będę go reklamował.
Może ktoś mi powie jakie pokazywała mu ładowarka wyniki w pierwszych cyklach odrazu po zakupie ? Sam już nie wiem czy mam się poprostu uzbroić w cierpliwość czy poprostu coś jest z nimi nie tak.
Pozdrawiam
Może ktoś mi powie jakie pokazywała mu ładowarka wyniki w pierwszych cyklach odrazu po zakupie ? Sam już nie wiem czy mam się poprostu uzbroić w cierpliwość czy poprostu coś jest z nimi nie tak.
Pozdrawiam
Nie rób refresh bo jak pisałem wcześniej ładowarka z tymi aku może przedwcześnie wykrywać –dV, tak więc to jest bez sensu!!!. Zrób tak, wybierz opcje descharge i rozładuj wszystkie do 0,9V, po rozładowaniu ładowarka przejdzie w stan ładowania charge. Jeżeli –dV zadziała zbyt wcześnie dla jakiegoś aku to włącz przyciskiem mode dla tej celi ponowne ładowanie charge. Możesz sobie zapisać na kartce jaka pojemność została wcześniej władowana do aku. Jeżeli ponownie –dV zadziała zbyt wcześnie znowu robisz to samo i tak do momentu kiedy uznasz po napięciu, pojemności, czasie ładowania, że aku jest na pewno pełny lub gdy po ponownym ładowaniu –dV zadziałał w po kilku minutach.
Jak wszystkie tak naładujesz na 100% do pełna to poczekaj chwilkę jak aku ostygną i przełącz przyciskiem mode na test – aku zostaną ładowane ale po kilku minutach –dv zadziała i przejdą w stan rozładowania z pomiarem pojemności.
Nie ma co panikować, wszystko z aku pewnie jest ok, tylko trzeba je do pełna naładować.
Po pierwszym ładowaniu DO PEŁNA pewnie będą miały powyżej 2500mA.
Jeżeli będziesz robił refres to możesz nigdy ich nie naładować do pełna bo ciągle –dv może ci zadziałać za wcześnie.
Ja też na początku myślałem, że dostałem uszkodzone akumulatorki :), ale szybko poszukałem informacji o nich i ładowarce i wiem, że jest to normalne w tym wypadku. Podobno im większym prądem je ładujesz tym lepiej działa –dV, ale osobiście sprawdzałem tylko ładowanie maks 1000mA. Być może powyżej 1000mA nie ma już takich problemów, będę musiał kiedyś to sprawdzić.
W takim razie opcja refresh w tej ładowarce poprostu się nie sprawdza, ponieważ -dv startuje wyraźnie za wcześnie.
Dużym plusem jest timer pokazujący czas ładowania i pozwalający na proste obliczenie ile faktycznie weszło w dane baterie.
Jak ładujesz baterie to ładujesz je poprostu czy fynkcją rozładuj i ponownie napełnij ?
W takim razie opcja refresh w tej ładowarce poprostu się nie sprawdza, ponieważ -dv startuje wyraźnie za wcześnie.
W przypadku tych aku się nie sprawdza. Ładowarka powstała wcześniej niż aku i pewnie ma ustawiony próg działania –dv dla aku dostępnych wtedy na rynku. Podobno można w jakiś sposób zaktualizować firmware tej ładowarki (numer jaki się wyświetla na początku, u mnie 29) w serwisie – być może to pomoże. Niektórzy zagranicą mają wersje ładowarki z numerem bodajże 32 czy 33.
Jak ładujesz baterie to ładujesz je poprostu czy fynkcją rozładuj i ponownie napełnij ?
Rozładuj i naładuj "discharge" i jak zawcześnie się wyłączą to po prostu zmieniam przyciskiem mode daną celę na charge aż w końcu są pełne.
Tak mój firmware też ma nr 29.
Ta ładowarka jest dostępna na całym świecie, czasem pod inną nazwą. W stanach mają firmawre koło 33. Nie wiem jak możnaby ją zaktualizować, a nawet sądzę że to niemożliwe.
Jak ktoś znajdzie sposób bezpieczy nie powodujący utraty gwarancji to niech powie.
Nie wiem jak możnaby ją zaktualizować, a nawet sądzę że to niemożliwe.
Jak ktoś znajdzie sposób bezpieczy nie powodujący utraty gwarancji to niech powie.
Ja też nie wiem, ale gdzieś czytałem, że podobno w serwisie mogą to zrobić.
Musze przyznać, że nie zawiodłęm się na tych akumulatorkach.
Aktualny wynik SANYO 2700 wynosi kolejno dla kazdego z czterech akumulatorków:
1. 2650
2. 2570
3. 2630
4. 2610
Jestem zadowolony, zwłaszcza że nie było jeszcze pięciokrotnego formatowania.
Nie żałuję, że posłuchałem rady aby zakupić te SANYO.
Pozdrawiam
Ciekaw jestem tylko czy różnica pomiędzy xD typu M i typu H jest wyraźnie zauważalna w trakcie użytkowania? Nie jestem niecierpliwcem ale mimo wszystko nieco szybszy zapis RAW by się przydał :).
Porównanie zapisu RAW na kartach Typu H i w pamięci aparatu SP-320:
- zapis RAW w pamięci aparatu - 10-11s
- zapis RAW na karcie 512MB Typ H - 10-11s
- zapis RAW na karcie 1GB Typ H - 6s
Wygląda na to, że karty Typu H 1GB są szybsze od Typu H 512MB.
Witam
Dzięki za informację. Trochę dziwna ta różnica w szybkości ze względu na pojemność karty. Spróbuję zmierzyć ile trwa taki zapis na karcie typu M, akurat taką dostałem z aparatem.
Zakładam, że są to wartości sprawdzone doświadczalnie?
Pozdrawiam
Zakładam, że są to wartości sprawdzone doświadczalnie?
Pozdrawiam
Tak. Karty - oryginalne Olympusa.
Witam wszystkich forumowiczów ! Jestem świeżym użytkownikiem cyfrówek, także Olympus SP-320 jest moim pierwszy aparatem cyfrowym. Dowiedziałem się z forum że niema polskiego menu do tego aparatu więc pytać o nie nie będę. Ale mam takie pytanie czy to jest normalne zachowanie tegoż aparatu, że nietrzyma ustawień ? To znaczy gdy ustawię rozmiar zdjęcia załuższmy na SQ 2048x1536 i włączę zoom cyfrowy zrobię pare zdjęć i przestwie w tryb PLAY i spwrotem powrócę do robienia zdjęć lub wyłączę i włączę aparat to giną ustawienia rozmiaru zdjęcia i zakażdym razem są ustawione na HQ 3072x2304 no i oczywiście zoom cyfrowy też jest wyłączony. Poprostu jest to nużące zakażdym razem ustawianie tego a niektóre sceny z życia się niepowtażają :-) . CZY TO JEST NORMALNE !!!
Ale mam takie pytanie czy to jest normalne zachowanie tegoż aparatu, że nietrzyma ustawień ? To znaczy gdy ustawię rozmiar zdjęcia załuższmy na SQ 2048x1536 i włączę zoom cyfrowy zrobię pare zdjęć i przestwie w tryb PLAY i spwrotem powrócę do robienia zdjęć lub wyłączę i włączę aparat to giną ustawienia rozmiaru zdjęcia i zakażdym razem są ustawione na HQ 3072x2304 no i oczywiście zoom cyfrowy też jest wyłączony. Poprostu jest to nużące zakażdym razem ustawianie tego a niektóre sceny z życia się niepowtażają :-) . CZY TO JEST NORMALNE !!!
Normale w trybie auto.
https://forum.olympusclub.pl/forum3/sp-350-vt7268.htm
witam
a mnie zdarzyło sie juz dwukrotnie, że po właczeniu aparatu jedyna dostepna opcja było formatowanie karty lub wyłaczenie go. Zgodnie z instrukcją pana z obsługi serwisowej olympusa, probowalam za pomoca jakiegos programiku zrzucic fotki na kompa, co niestety zostalo skazane na porazkę i tym samym starcilam wszystko z karty. Na szczescie wczesniej juz parokrotnie zgrywalam fotki wiec nie bylo duzego bolu, ale po sformatowaniu zrobilam kilka fotek i proble sie ponowil.
Czy ktos moze spotkal sie z podobnym problemem?
Obawiam sie ze bez reklamacji sie nie obedzie:(
witam
a mnie zdarzyło sie juz dwukrotnie, że po właczeniu aparatu jedyna dostepna opcja było formatowanie karty lub wyłaczenie go. Zgodnie z instrukcją pana z obsługi serwisowej olympusa, probowalam za pomoca jakiegos programiku zrzucic fotki na kompa, co niestety zostalo skazane na porazkę i tym samym starcilam wszystko z karty. Na szczescie wczesniej juz parokrotnie zgrywalam fotki wiec nie bylo duzego bolu, ale po sformatowaniu zrobilam kilka fotek i proble sie ponowil.
Czy ktos moze spotkal sie z podobnym problemem?
Obawiam sie ze bez reklamacji sie nie obedzie:(
To mi wygląda na uszkodzoną kartę pamięci xD.
Proponuje podłączyć aparat do komputera i wgrać na kartę jakieś duże
pliki tak aby wypełnić prawie całą, następnie zgrać dane z karty na
komputer, skasować na karcie i ponownie zgrać na kartę i tak kilkakrotnie.
Jeżeli wystąpią problemy z odczytem/zapisem to masz "walniętą" kartę.
Witam pierwszy raz! Ja mam podobny problem z kartą a do tego problem ze zdjeciami i PC. Zgrałem zdjecia na kompa, gdyż w aparacie pokazywało mi ERROR. W programie Olympusa otwieram zdjęcia (miniaturki) i pokazuje mi wszystkie . Jednak jeśli chcę wejść na niektóre zdjęcia pokazuje mi błędy. Plik jest, pojemność zdjecia np. 3 Mb a zdjecia nie mogę obejrzeć (oprócz miniaturki oczywiscie). Miał ktoś podobny problem?
W programie Olympusa otwieram zdjęcia (miniaturki) i pokazuje mi wszystkie . Jednak jeśli chcę wejść na niektóre zdjęcia pokazuje mi błędy. Plik jest, pojemność zdjecia np. 3 Mb a zdjecia nie mogę obejrzeć (oprócz miniaturki oczywiscie). Miał ktoś podobny problem?
Spróbuj zobaczyć zdjęcia innym programem. Jeżeli nie da się obejrzeć to zdjęcia są uszkodzone. Możesz też sprawdzić na innym komputerze.
Oglądałem-nic z tego. Na innym kompie to samo. Zdjęcia miniaturki pokazuje, dużych nie pokazuje
Oglądałem-nic z tego. Na innym kompie to samo. Zdjęcia miniaturki pokazuje, dużych nie pokazuje
Wyjmij kartę i korzystając z pamięci wewnętrznej aparatu zrób kilka zdjęć, przegraj i zobacz czy też jest problem.
Przepraszam widze temat aku był poruszany bardzo dawno. Więc chicałbym zapytać jakie aku byście polecili w tej chwili?? Sanyo HR-3U 2700mAh dalej są to te?? I jaką do nich ładowarke polecacie?? Z góry dziekuje?? Zmieszczę się w 200 złotych??
Ja używam kompletu ładowarki i akumulatorków 2000mAh za łączną sumę ok 60 zł za komplet, ładowarka jest szybkoładowarką i od kilku miesięcy chodzi jak zegrek. Mójemu ojcu ładuję w niej akumulatorki do SP-320, sobie te same do lampy 430 EX i bardzo intensywnie to jest eksploatowane.
A ja mam pytanie dotyczące celownika w SP-320.
Czy jest w nim możliwość wyłączenia ramki celownika, by na wyświetlaczu lub na TV po podłączeniu kabelkiem, był tylko sam obraz bez żadnych dodatkowych wskaźników?
Chciałem używać aparatu jako kamery internetowej przez tuner TV. Niestety widać ramkę celownika co psuje efekt.
Pozdrawiam.
Ja posiadam od 2lat SP-350 pomine kwestie bateri gdyz zwykle akumulatorki starczaja na okolo 2h. A mam 2700. Po zakupie karty xD 1Gb seri M zaczely mi wyskakiwac pionowe linie a po ich pojawieniu aparat sie blokuje. Tak jakby nie bylo styku z karta:/ Od paru dni jest jeszcze ciekawiej bo aparat wogole nie chce mi sie wlaczyc a jak juz sie uda to pojawiaja sie dwie opcje power off albo format card wybor ktorejkolwiek nic nie daje. Dla mnie ten aparat ma mnostwo opcji ale kwestie zasilania i usterki to szczyt niedopracowania!!! Jesli wiecie czym sa spowodowane to piszcie i podajcie jakis namiar na serwis gdzie moge go naprawic.