Zobacz pełną wersję : Wybór filtra
Potwierdzam na 1000%.Robię tak samo z dużą łatwoscią i dobrymi efektami i Hoya mi za to nie płaci:-)Ja miałem dokładnie odwrotnie. Wg MOICH doświadczeń, czarne hoye sa koszmarne w czyszczeniu, najlepiej ich w ogóle nie czyścić - szkoda nerwów. Dlatego markę te omijam szerokim łukiem.
Proponuję porównać sobie kiedyś przy okazji np. z B+W lub z Marumi (choć ten ostatni też potrafi być problematyczny).
Mariush, czy filtry Cokina, są dużo lepsze od Hoya ?
Mariush, czy filtry Cokina, są dużo lepsze od Hoya ?W jakim sensie?
Użytkowym - tak. "Przejście" na dowolnej wysokości + możliwość używania na kilku obiektywach to zalety nie do zastąpienia.
Jakościowym - myślę, że szkło jest jednak lepsze (ale nie porównywałem jeszcze... chętnie kiedyś zrobię to przy uprzejmości posiadacza połówki Hoya :-))
Dar-i-jush
27.05.08, 10:53
O czyszczeniu Hoyi Czarnej napiszę tak: chuchem i szmatką jest normalnie, tak jak od lat okulary czyszczę i obiektywy. Ale dostałem w prezencie wynalazek Lenspen i myślałem, że jest zepsuty, bo mi po filtrze mazał niemiłosiernie. Okazało się jednak, że obiektyw i okulary wyczyścił mi fantastycznie. Więc coś z tym czyszczeniem jest na rzeczy, jednak nie na tyle, żeby się stresować. Może to kwestia czym się czyści? Nawet szmatki do optyki są różne, a niby wszystkie z mikrofibry.
dog_master
27.05.08, 16:14
http://www.fotozakupy.pl/sklep/page/product/product/6313
tez na poczatek wystarczy mi taka polowka Hoya gradual Grey, moze z czasem zauwaze wady z powodu ceny [tak na marginesie to jest chyba zle zdjecie tej polowki w tym linku? Zawsze myslalam ze zamiast pomaranczowych sa szare/czarne]
http://www.fotozakupy.pl/sklep/page/product/product/686 A UV z Serii 9 chce kupic tylko po to by chronic obiektyw przed piaskiem. Wystarczy najtanszy? Sama przyznaje ze jestem zielona z filtrami i nie wiem czy taki filtr nie bedzie psul jakosci obrazu.
Tak, fota jest zla :)
Z obiektywami i filtrami jest jak z lancuchem - calosc jest tak silna, jak jego najslabsze ogniwo. Wiec slaby filtr bedzie psul jakosc obrazu...
Ma ktoś może pomysł gdzie dostać uv slim na gwint 43 do pancake? Bo zwykły brzydko wygląda przy takim malutkim obiektywie :>
Hoya PL-CIR PRO1 Digital 58 jest lepszym wyborem niż Hoya PL-CIR HMC 58mm ? Różnicy w cenie prawie nie ma.Czy mam racje?W końcu od jakiegoś filtra trzeba zacząć.Oba filtry z FOTOZAKUPY.pl Chętnie przeczytam opinie posiadaczy tych filtrów.Z góry dzięki.
Wydaje mi się, że Pro1 Digital może mieć gwint do zaczepu dekielka, a zwykły HMC nie. Ale najlepiej przedzwonić do sprzedawcy i się dopytać. Różnicy w jakości powłok nie powinno być żadnych.
z kompetencjami sprzedawców bywa różnie,filr szary jak wyczytałem zabiera więcej światła i zastanawiam się czy nie lepiej dołożyć do czarnego,zwłaszcza,że obiektywy kitowe nie są zbyt jasne,a z drugiej strony jakiś rozsądny kompromis trzeba wybrać i stąd się biorą dylematy amatora teoretyka.Po nietrafionym zakupie to jest musztarda po obiedzie.niżej niż szary własna intuicja każe mi odrzucić,chyba, że się myle.
Szary lub czarny filtr Hoya to dylemat tylko przy zakupie UV-ki, gdzie przepuszczalność światła ma znaczenie.
W przypadku polaru nie ma to w ogóle żadnego odniesienia - polar, nawet najlepszej klasy, sam z siebie zabiera ci światło - od 30 do 70%.
mój dylemat na temat obu filtrów wynika z opisu na e-cyfrowe, tam podają procentową transmisje światła i ja tak to zrozumiałem,że czarny oprócz ilości powłok jest jaśniejszy
Ma ktoś może pomysł gdzie dostać uv slim na gwint 43 do pancake? Bo zwykły brzydko wygląda przy takim malutkim obiektywie :>
Hmmm pytałem o coś? :>
po pierwsze...witam.
to mój pierwszy post tutaj..choć samo forum obserwuje i czytuje już od pewnego czasu..co nie pozostało bez wpływu na moją osobę zresztą..pomogło w jakimś tam stopniu ostatecznie w wyborze aparatu (e-510 d-kit).
po drugie...pozwolę sobie podpiąć się pod wątek coby nie mnożyć w nieskończoność kolejnych klonów.
otóż chciałem się zorientować nieco we filtrach polarach. z tego co się zdążyłem zorietować polecane tu są szczególnie B+W (za drogie niestety na moją kieszeń a i myślę dla amatora zbytek łaski toto), hoya (podobno jakieś problemy z czyszczeniem) oraz marumi. i o filtry tej ostatniej firmy chciałem się spytać. znalazłem coś takiego w necie http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=377724234 i chciałem się spytać jak się to ma do polarów fioletowych, ew. szarych firmy hoya, na których zakup się namierzam. o ile w polarach hoya jako tako się orientuję (od najsłabszych zaczynając - green, standard, a na super hmc i pro1 kończąc) o tyle w przypadku marumi nie wiem jak to wygląda i gdzie się plasuje filtr z w/w linka.
z góry dzięki za odpowiedź
pozdr
2. Połówka - nakręcane połówki... ktoś jeszcze to kupuje?
A jaka jest roznica czy to jest nakrecane?
A jaka jest roznica czy to jest nakrecane?
Taka, że w nakręcanej połówce masz ściśle "zdefiniowany" środek przejścia w... środku filtra :) Czyli jesteś z góry skazana na środek.
W systemie Cokin'a masz płytkę, której wysokość można regulować w holderze - czyli środek połówki można sobie ustalić wg własnego widzimisię.
Sa drogie, jest ich malo [przejsc i mocy], nie wiem, jak inne, ale Marumi nie jest neutralna.
Witam.
A ja z innej beczki. Interesuje się filtrem HOYA HMC SUPER 58mm POLARYZACYJNY KOŁOWY,
W związku z nim mam pytanko? Ile światła na nim zgubie? Czy cena 179 zł + koszty wysyłki to nie za dużo? I czy ktoś może znalazł jakieś testy opisy itd. O filtrach UV, w ten sposób się dowiedziałem i kupiłem też HOYA i nadmienię, że żadnych kłopotów z czyszczeniem nie mam. O polarach nic nie wiem. Proszę o pomoc, zbliżają się wakacje, a bez takiego filtra zdjęcia mogą cierpieć na niedosyt.
po pierwsze...witam.
to mój pierwszy post tutaj..choć samo forum obserwuje i czytuje już od pewnego czasu..co nie pozostało bez wpływu na moją osobę zresztą..pomogło w jakimś tam stopniu ostatecznie w wyborze aparatu (e-510 d-kit).
po drugie...pozwolę sobie podpiąć się pod wątek coby nie mnożyć w nieskończoność kolejnych klonów.
otóż chciałem się zorientować nieco we filtrach polarach. z tego co się zdążyłem zorietować polecane tu są szczególnie B+W (za drogie niestety na moją kieszeń a i myślę dla amatora zbytek łaski toto), hoya (podobno jakieś problemy z czyszczeniem) oraz marumi. i o filtry tej ostatniej firmy chciałem się spytać. znalazłem coś takiego w necie http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=377724234 i chciałem się spytać jak się to ma do polarów fioletowych, ew. szarych firmy hoya, na których zakup się namierzam. o ile w polarach hoya jako tako się orientuję (od najsłabszych zaczynając - green, standard, a na super hmc i pro1 kończąc) o tyle w przypadku marumi nie wiem jak to wygląda i gdzie się plasuje filtr z w/w linka.
z góry dzięki za odpowiedź
pozdr
hmmm...nie chcę być upierdliwy..naprawdę..ale jeśli mógłbym prosić o odpowiedź na pytanie jak wyżej byłbym bardzo wdzięczny...
no chyba, że brak odpowiedzi wynika z braku wiedzy na ten temat..to przepraszam ;)
pozdr
Jak marumi, to tylko DHG ;)
Lepiej dać wiecej, niz marudzić potem,z e zdjecia, mdłe, nieostre i bez kolorów.
Jak marumi, to tylko DHG ;)
Lepiej dać wiecej, niz marudzić potem,z e zdjecia, mdłe, nieostre i bez kolorów.
a dzięki wielkie..
przy okazji...wszystkiego najlepszego (myślałem żeś z co najmniej 2 razy starszy jest..joda chyba mnie zmylił ;) )
dog_master
11.06.08, 13:19
Ile światła na nim zgubie? Czy cena 179 zł + koszty wysyłki to nie za dużo? I czy ktoś może znalazł jakieś testy opisy itd. O filtrach UV, w ten sposób się dowiedziałem i kupiłem też HOYA i nadmienię, że żadnych kłopotów z czyszczeniem nie mam. O polarach nic nie wiem. Proszę o pomoc, zbliżają się wakacje, a bez takiego filtra zdjęcia mogą cierpieć na niedosyt.
Okolo 2EV.
Co do ceny, skapiec.pl, ceneo.pl :)
Witam.
A ja z innej beczki. Interesuje się filtrem HOYA HMC SUPER 58mm POLARYZACYJNY KOŁOWY,
W związku z nim mam pytanko? Ile światła na nim zgubie? Czy cena 179 zł + koszty wysyłki to nie za dużo? I czy ktoś może znalazł jakieś testy opisy itd. O filtrach UV, w ten sposób się dowiedziałem i kupiłem też HOYA i nadmienię, że żadnych kłopotów z czyszczeniem nie mam. O polarach nic nie wiem. Proszę o pomoc, zbliżają się wakacje, a bez takiego filtra zdjęcia mogą cierpieć na niedosyt.
Na każdym polarze zgubisz mniej więcej tyle samo światła (IMO). Uczeni podają, że w zależności od ustawienia polara jest to strata od 30 do 70%. 179+ to spora cena. Ja kupiłem za 149+ wysyłka.
znalazlem takie cos na Allegro - cena dwukrotnie wyzsza niz HORA a jak z jakoscia ? zna ktos?
link
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=380582639
chce zabezpieczyc idacy z USA ZUIKO 14-54
z gory dzieki za odpowiedz
? JJak to zabezpieczyć?
Zabezpiecza się tulipanem. Polar ma inne zastosowanie.
Do 14-54 to zdecydowanie Marumi DHG, B+W MRC, Albo najwyższą hoye...
(mam b+w - super jest :D)
To szkiełko ma swoje wymagania. Jak chcwesz coś tańszego kupic to odrazu wepnij 14-45.
dlatego pytam poniewaz te filtry są w cenie Marumi lub nieznacznie poniżej
dog_master
11.06.08, 22:38
Oj dobra, tulipan... ;) Mozna tez chronic filtrem, ale UV/LensProtect
http://www.optyczne.pl/index.php?test=teleskopu&test_tel=5&roz=4
tu znalazlem testy filtrow, wiem testy sponsorowane itd ale jakis punkt odniesienia jest
http://www.optyczne.pl/index.php?test=teleskopu&test_tel=5&roz=4
tu znalazlem testy filtrow, wiem testy sponsorowane itd ale jakis punkt odniesienia jest
jak to sponsorowane? to Hoya taka bogata?
dog_master
13.06.08, 00:00
Ten test byl podwazany wielokrotnie... ;)
to az jutro sobie poczytam co nieco o tym, bo jak do tej pory to myslalem, ze jest to najbardziej tego typu wiarygodny polski serwis :roll:
dog_master
13.06.08, 00:20
U nas na forum duzo o tym bylo, RE o tym tez pisal... [w skrocie: test nie ma sensu, bo matryce w cyfrowkach nie sa czule na promieniowanie UV]
Potrzebuję kupić filtr skylight do 14-54. Myślałem o B+W (czy też B&W). Spotkałem się z dwoma oznaczeniami tych filtrów: KR1.5 NC i KR1.5 MRC.
Czy dobrze myślę, że ten MRC jest filtrem lepszym, rajt?
Co oznacza KR, to np. http://www.olbrycht.pl/b+w/opis/kolorowe.htm
NC i MRC to oznaczenia powłok. MRC droższe, ale i lepsze.
Dzięki. Już zamówiłem skylighta MRC.
tymczasowy_
24.06.08, 20:48
? JJak to zabezpieczyć?
Zabezpiecza się tulipanem. Polar ma inne zastosowanie.
Do 14-54 to zdecydowanie Marumi DHG, B+W MRC, Albo najwyższą hoye...
(mam b+w - super jest :D)
To szkiełko ma swoje wymagania. Jak chcwesz coś tańszego kupic to odrazu wepnij 14-45.
Wg. mnie kupowanie drogich, nakręcanych na obiektyw filtrów CPL mija się z celem. Testowałem drogi wielopowłokowy CPL fi 77m za 500zł i taniznę chińską typu cokin za 80 zł na szkle zuiko toppro, w typowych fotkach krajobrazowych, nie zauważyłem, żadnej różnicy (sam obiektyw, firmowy CPL, chiński CPL). Dodatkowo ergonomia używania systemu cokina bije na głowę wszelki filtry nakręcane.
PS
1. Jakby ktoś nie wiedział to CPL cokina mogę używać z każdym obiektywem, po zainwestowaniu około 10zł na redukcję.
2. UVałka do ochrony obiektywu, to raczej coś taniego ze średniej pólki, bez szaleństw. Zakładać w tylko w sytuacjach ekstremalnych, które grożą uszkodzeniem powłok na obiektywie, w normalnych sytuacjach najlepiej siągnąć UVałkę i schować do kieszeni, dekielek i osłona p. słoneczna w zupełności wystarczą. Na niektóre zuiko toppro i tak żadnej UVałki się nie nakręci, i w czasie 3 letniego użytkowania nic się przednią soczewą nie stało, poprostu, jka się nie robi fotek, to trzeba pamiętać o dekielku (a właściwie deklisku) i już. Z innymi obiektywami można robić przecież podobnie.
3. O połówkach (typu drogie powłoki vs. tani ckokin) mam podobne zdanie, zaoszczędzoną kasę lepiej przeznaczyć na inne cele.
Dog_Master - przeczytałem wszystkie komentarze pod testem - te, które go podważały były na prawdę słabej jakości. Wartościowy był komentarz dotyczący przetasowań w klasyfikacji po odjęciu punktów za właściwości wycinania promieniowania UV przez poszczególne filtry. Jeśli na przykład ktoś chce kupić filtr tylko i wyłącznie jako ochronę obiektywu musi się kierować przepuszczalnością światła widzialnego i brakiem odblasków - i wówczas najlepsze okazują się filtry B+W (a do szkieł szerokokątnych dodatkowo będzie trzeba uwzględnić to, by był to filtr slim nie powodujący winietowania) - do tego łatwo się czyszczą ;-).
Dlatego jako ochronę np. 12-60 wybrałbym B+W MRC slim, a już do 14-54 B+W MRC lecz zwykły (bo tańszy :-) ).
Jeśli jednak ktoś robi dużo zdjęć w górach, bądź też na biegunach - niech zastanowi się nad HOYĄ (bo ta najlepiej wycina UV - a na wysokości i biegunach jest go więcej niż na nizinach).
Po prostu jak każdy wielokryterialny test nie daje on rezultatów zadowalających każdego, bo każdy ma inne potrzeby i powinien wybierać tylko te cechy, które są dla niego ważne i tego właśnie nie rozumieli główni negatywnie komentujący.
dog_master
27.06.08, 02:39
RE tez podwazal, na naszym forum na pewno, pisal, ze matryce nie sa czule na UV.
Ale to juz nawet nie o to chodzi. Skoro niektore filtry sa zdecydowanie drozsze, skoro wielu uzytkownikow wypracowalo wlasny ranking fitrow [wlasnie jako ochrony], a ci wyjezdzaja z takim testem to cos tu jest nie tak... Albo setki uzytkownikow jest slepych, albo z ich testem jest cos nie tak...
Dog Master - to, że matryce są mało czułe na UV nie jest żadną tajemnicą... ale w warunkach wysokościowych bądź innych bardzo specyficznych, gdy promieniowania UV jest więcej niż zakładali producenci może następować degradacja obrazu (zmiany w kolorystyce). Jeśli ktoś chce tylko ochrony to przepuszczalność pasma widzialnego i odblaski, plus profil (SLIM) mają dla niego znaczenie. Jeśli jednak ktoś przerobił swoją lustrzankę do zdjęć w podczerwieni i usunął znajdujący się przed matrycą filtr UV/IR, to ważne dla niego będzie tłumienie UV/IR (gdy będzie chciał fotografować w paśmie konwencjonalnym). Potrzeby bywają różne :-)
Co do marek, firm, reputacji to czasy się zmieniają... teraz SONY robi już lustrzanki (Alfa 350 wygląda całkiem dobrze), podobnie Panasonic, Samsung itp. To, że wielu użytkowników coś tam uważa bo kiedyś przeczytało, usłyszało itp. nie jest szczególnie miarodajne. Poza tym większość osób wypowiadających się, że dany produkt jest lepszy od innego, najczęściej ma tylko jeden produkt... a na czymś takim trudno budować porównania. Jedna część testu filtrów jest nie do podważenia (moim zdaniem) - pomiary spektrofotometrem. Do zdjęć latarni w nocy też bym się nie czepiał ;-). Ale to nieistotne, każdy niech wyciąga sam wnioski i podejmuje samodzielne decyzje - testy (nawet słabe) są zawsze dodatkowym źródłem informacji z którego coś można dla siebie wyciągnąć.
Kilka pytań odnośnie filtra: HOYA UV HMC SUPER PRO1 58mm
- w czym jest ten filtr lepszy od PRO1 Digital?
(a słyszy się, że jest)
- czy można na niego nałożyć dekielek z KITowego obiektywu?
(filtr ma chyba 3mm)
- warto w ogóle kupować do KITowego obiektywu taki filtr?
(Na Allegro kosztuje co prawda 73zł, ale zwykłe HMC są tańsze)
Będę wdzięczny za każdą odpowiedź. Szczególnie kogoś kto używa tego filtra. Pozdrawiam.
(ps. przeczytałem wszystki posty z tego wątku ale nie znalazłem odpowiedzi)
ps2. Pytam dlatego, że jak się okaże, że zwykłego dekielka nie można założyć to kupię jakieś MARUMI które są nieco tańsze ale wynika z testów, że słabsze.
(a słyszy się, że jest)
(filtr ma chyba 3mm)
Będę wdzięczny za każdą odpowiedź. Szczególnie kogoś kto używa tego filtra. Pozdrawiam.
(ps. przeczytałem wszystki posty z tego wątku ale nie znalazłem odpowiedzi)Przy normalnym, codziennym użytkowaniu kita nie warto osłaniać UVką. Wszystko w temacie.
(filtr ma chyba 3mm)
Ad. 1 Dekielka pewnie nie założysz, ale można kupić taki gumowy. Mam Hoye CPL slim i też musiałem takie coś zakupić. Koszt ok 30-40zł. Swego czasu były w fotoplus.pl ale teraz nie mogę tego tam znaleźć.
Ad. 2 Za mariushem, do kita nie warto.
(a słyszy się, że jest)
ilosc powlok - kolejno: 12 i 6 chyba (ale do konca sam tego wciaz nie rozumiem, mimo tego tematu https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=12468 :-P)
(filtr ma chyba 3mm)
mi dekielek pasuje :wink:
[quote]Będę wdzięczny za każdą odpowiedź. Szczególnie kogoś kto używa tego filtra. Pozdrawiam.
ja mam, ale jeszcze nie uzywalem. Jestem swiezo upieczonym posiadaczem:)
(ps. przeczytałem wszystki posty z tego wątku ale nie znalazłem odpowiedzi)
szczerze gratuluje wytrwalosci:shock:
ps2. Pytam dlatego, że jak się okaże, że zwykłego dekielka nie można założyć to kupię jakieś MARUMI które są nieco tańsze ale wynika z testów, że słabsze.
Marumi slyszalem ze nienajgorsze...a jak do kita to chyba nawet w sam raz:grin:
A jezeli mowisz o testach na optyczne.pl, to gdzies tu jest mowa o tym, ze test malo miarodajny:cool:
Pozdrawiam:twisted:
ja mam taki filtr, dekielek pasuje ale... swiatla to to zabiera, w niektorych przypadkach siakies bliki sie pojawily i dalem sobie spokoj - zdjalem, schowalem do pudelka i lezy awaryjnie. Na codzien nie fotografuje rajdow, zuzli itp wiec oslona + uwazanie na sprzet. W codziennym uzytkowaniu trzeba miec niesamowitego pecha zeby porysowac albo zniszczyc obiektyw. Z tego co sie orientuje to filtry Digital nie maja gwinta od zewnetrznej i nie sa tak grube zeby dekielek pasowal ale moge sie mylic :)
Mam pytanko odnośnie różnicy w polarach B+W między NC a MRC. Wiem, że różnica dotyczy powłok, ale czy jest aż tak ważna i warta ok. 80zł??
znalazlem tylko info o powlokach mrc: http://www.olbrycht.pl/b+w/mrc/powloki.htm
Z tego co sie orientuje to filtry Digital nie maja gwinta od zewnetrznej i nie sa tak grube zeby dekielek pasowal ale moge sie mylic :)
no mozesz:-P
http://www.foto-tip.pl/sklep/product_info.php?cPath=31_38_44&products_id=831
mam go i potwierdzam, ze ma gwint od zewnetrznej i ze pasuje dekielek :wink:
Digital maja, wersje slim nie mają.
witam !
mam pytanie jakie filtry uv kupic do obiektywów 14-42,40-150?
http://www.allegro.pl/item398052898_...i_olympus.html (http://www.allegro.pl/item398052898_hoya_hmc_58mm_uv_do_canon_nikon_fuji _olympus.html)
czy
http://www.allegro.pl/item402180882_..._promocja.html (http://www.allegro.pl/item402180882_filtr_uv_slim_marumi_wpc_58mm_58_f_v at_promocja.html)
warto wydac te niecałe 50zł więcej?chodzi mi głównie o zabezpieczenie obiektywów przed zniszczeniem
dog_master
18.07.08, 18:04
Mam te drugie, sa okej, pierwszego nie znam.
bartek1928
30.07.08, 15:21
A ja ostatnio znalazłem artykuł na dfv.pl w którym to była mowa, że UV wcale nie jest potrzebny. Co powiecie na to? http://dfv.pl/szkola-podstawy-fotografia.html?id=47
Robiłem sobie kiedyś dla własnej satysfakcji testy, dla sprawdzenia, jak nakręcenie filtru wpływa na ostrość w kadrze. Zdjęcia robione ze statywu, z przesłoną coś w okolicy F9.1, focus ustawiany ręcznie przez LiveView.
Testowałem: goły obiektyw, filtr skylight B+W MRC i filtr polaryzacyjny Marumi DHG.
Nie zauważyłem żadnego pogorszenia jakości obrazu. Być może jakiś tam nikły promil jest, ale moim gołym nieubranym okiem zupełnie niezauważalny. Dlatego też nie zawracam sobie już głowy takimi opiniami i jeśli nie używam polara, to mam nakręcony na stałe skylight.
Oczywiście, dobry filtr UV ani nie pogarsza, ani nie polepsza obrazu. Jego zadaniem jest ochrona szkieł obiektywu przed szkodliwym działaniem promieni UV. Tak po prawdzie to założyłem go tylko dlatego żeby bez strachu przed porysowaniem soczewki przetrzeć popaćkany obiektyw nawet chusteczką do nosa jak nie mam pod ręką niczego lepszego. Działanie promieni UV może by coś szkodziło soczewkom, gdyby aparat leżał długo na słońcu, ale to raczej nie jest możliwe.
O, widzę że nie tylko ja mam na stałe Skylight podpięty. :-P
Oczywiście, dobry filtr UV ani nie pogarsza, ani nie polepsza obrazu.
Dodatkowe szkiełko przed pierwszą soczewką zawsze pogarsza jakość obiektywu. Tyle że jak jest przyzwoitej jakości to może tego nie być widać.
Jego zadaniem jest ochrona szkieł obiektywu przed szkodliwym działaniem promieni UV.
A co niby te promienie robią soczewkom? Pierwszy raz się spotykam z takim zastosowaniem filtra, do tej pory słyszałem głównie o ochronie przed fizycznym uszkodzeniem i zmniejszaniem zaniebieszczenia (tyle że to jeśli występuje to gdzieś wysoko w górach).
A co niby te promienie robią soczewkom? Pierwszy raz się spotykam z takim zastosowaniem filtra, do tej pory słyszałem głównie o ochronie przed fizycznym uszkodzeniem i zmniejszaniem zaniebieszczenia (tyle że to jeśli występuje to gdzieś wysoko w górach).
zapewne chodziło o matryce, baaaa nawet już nie matryce, co film w analogach ;) bo w cyfrowej fotografii to nie ma już sensu. Prawda jest taka że aktualnie UV służy głównie ochronie szkła, a im lepszy (czytaj droższy) tym teoretycznie i praktycznie (choć nie zawsze) mniejszy spadek jakości obrazu.
K_Puchatek
31.07.08, 06:58
A ja polecałbym do ochrony obiektywu (jeżeli ktoś chce :-P) Marumi super lens protect. Jest to co prawda dodatkowa szybka, natomiast wydaje mi się że najmniej wpływa na obraz. Używam tego "filtra" na ZD 35mm i na ZD 12-60 SWD - różnicy w obrazie nie zauważyłem, blika żadnego do tej pory też nie złapałem.
Pozdrawiam
Za dwa tygodnie wybieram się na wczasy do Grecji. Zacząłem zastanawiać się, czy nie sprawić sobie jakiegoś filtra, by nie być później rozczarowany jakością fotek.
Co byście polecili?
Zastanawiałem się nad polaryzacyjnym, później natomiast zacząłem zastanawiać się nad filtrami Cokin (szara połówka, może połówkowy niebieski?).
Doradźcie coś, moi mili.
Pozdrawiam,
J.
Co byście polecili?
Zastanawiałem się nad polaryzacyjnym, później natomiast zacząłem zastanawiać się nad filtrami Cokin (szara połówka, może połówkowy niebieski?).
Doradźcie coś, moi mili.
Pozdrawiam,
J.
Zarówno polaryzacyjny jak i szara połówka okazują się bardzo przydatne. Filtry połówkowe kolorowe bym sobie odpuścił - jak dla mnie takie kolorowanie zalatuje tandetą, poza tym jak chcesz to taki efekt (zabarwienie części zdjęcia) możesz uzyskać w programie graficznym.
Za dwa tygodnie wybieram się na wczasy do Grecji. Zacząłem zastanawiać się, czy nie sprawić sobie jakiegoś filtra, by nie być później rozczarowany jakością fotek.
Co byście polecili?
Doradźcie coś, moi mili.
Pozdrawiam,
J.
Polar zdecydowanie.
A do tego cokin. To zupełniające sie rozwiązanie, a nie substytuty ;)
A jeśli chodzi o filtr szary połówkowy to lepszy będzie Cokin czy taki normalny, okrągły?
W tym okrągłym to chyba zawsze "przejście" z szarego do przezroczystego jest na środku, co trochę ogranicza możliwość komponowania kadru... Jeśli dobrze zrozumiałem to w tym Cokinie można sobie "przesunąć" filtr i np. mieć przejście z szarego w przezroczyste na wysokości 1/3 lub 2/3 kadru...
Czy tak?
Dobrze rozumiesz - jak filtry połówkowe to tylko Cokin lub podobne, te nakręcane IMHO trochę bez sensu.
Tak. Jak szara połówka, to zdecydowanie cokin.
Ile powłok ma filtr polaryzacyjny Hoya PRO 1 Digital?
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Chyba znalazłem odpowiedź http://www.foto-nova.com.pl/produkty/hoya/hoya.htm ale nie ma wzmianki o słowie "digital"
Ile powłok ma filtr polaryzacyjny Hoya PRO 1 Digital?
Chyba znalazłem odpowiedź http://www.foto-nova.com.pl/produkty/hoya/hoya.htm ale nie ma wzmianki o słowie "digital"
Nie znalazłeś bo tam nie ma o tej wersji filtrow.
Seria "Digital" jest nowa a firma nie chwali się, ile tam jest powłok w żadnych swoich materiałach.
Sądząc po cenie, to raczej nie będzie ich tam dwanaście ;)
Niemniej to dobre filtry i nie ma sensu tego liczyć.
Sprawdza się super, ale lubię wiedzieć co mam :roll:. Będę drążył temat dalej.
tez mnie to nurtowalo :wink:
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=12468
W powyższym linku nie ma opisu serii Pro 1 Digital :roll:
Pro 1 Digital, to to samo co Pro 1 (...tak mi sie wydaje). Wiec w zasadzie jest:
- Super HMC PRO 1 (czarna)- szklo grubosci 1 mm, pierscien grubosci 3 mm i 12 powlok antyrefleksyjnych po kazdej stronie.
Chcialem tylko pokazac, ze pomimo staran, ostatecznej i w pelni satysfakcjonujacej odpowiedzi nie udalo mi sie uzyskac :roll:
Moze tu http://www.morrisphoto.co.uk/ProductDetails~productID~5845~categoryid~.html
Al ile razy powlekany to chyba nieistotne.Moze byc i raz,ale ma byc dobry.
super jest wyższej klasy filtrem od pro1digital i jest znacznie droższy
ja mam pro1digital i chwalę sobie
Dzięki. Już zamówiłem skylighta MRC.
a dlaczego nie UV-kę?
Pytam, bo mam dylemat co brać...dobrą UV-kę(B+W,Marumi),czy też skylighta...(tą co ty)?
Filtr do ZD 14-54 przede wszystkim jako ochrona przed zarysowaniem.
Pozdrawiam...
a dlaczego nie UV-kę?
Bo skylight lekko ociepla np. skórę i jest IMHO lepszy (dla mnie).
Ale każdy wybiera to, co mu bardziej pasuje.
Rozumiem, tylko się tak zastanawam czy czasami nie ma zbyt widocznych przekłamań w kolorach...jeśli tak to kiedy?,w jakich sytuacjach ?
Te Twoje przekłamania(np.ocieplające skórę) także oceniam na plus...
...dziękuję za odpowiedż.
Bo skylight lekko ociepla np. skórę i jest IMHO lepszy (dla mnie).
Ale każdy wybiera to, co mu bardziej pasuje.
A jakie to ma znaczenie przy automatycznym balansie bieli czy nawet ustawianym według wzorca? :roll:
Ważne tylko, żeby foltr nie pogarszal ostrości zdjęcia a najtańsze to często własnie robią.
Jeszcze jedna zaleta filtra skylight to delikatne usuwanie zamglenia powietrza występującego przy dużych odległościach.
...hmmm...no to mam dylemat...UV czy Skylight?
..idę się z tym przepać.
;)
Wierz mi, wszystko jedno.
Jeśli wybierzesz np serię Pro 1 Digital (to tak przykładowo) to kup po prostu ten z tej serii, który jest tańszy.
...dzięki wszystkim za info...
Myślę,że wezmę najpierw dobrą UV-kę a pózniej z ciekawości może Skylight-a...
Pozdrawiam
paakayttaja
30.09.08, 09:55
...dzięki wszystkim za info...
Myślę,że wezmę najpierw dobrą UV-kę a pózniej z ciekawości może Skylight-a...
Pozdrawiam
Zamieszam Ci w głowie - mam UV i Skylight'a - oba leżą nieużywane od roku... Czasem UV zakładam jak jest wiatr i zewsząd lata kurz i inne takie. Skylight? Lepszy jak UV, ale jego stosowanie to producencka ściema (zbadane na sobie) - jak robisz w RAW, to podobne efekty (ocieplenie koloru skóry, itp.) możesz uzyskać sam.
Zamieszam Ci w głowie - mam UV i Skylight'a - oba leżą nieużywane od roku... Czasem UV zakładam jak jest wiatr i zewsząd lata kurz i inne takie. Skylight? Lepszy jak UV, ale jego stosowanie to producencka ściema (zbadane na sobie) - jak robisz w RAW, to podobne efekty (ocieplenie koloru skóry, itp.) możesz uzyskać sam.
No to witaj w klubie...idę w Twoje ślady ;) pstryk.
Witaj
Pewnie to żadne odkrycie, ale filtr służy również do ochrony szkła. Moim zdaniem warto zainwestować w dobry filtr UV choćby po to, żeby chronił szkło. To trochę tak jak z nożem dla płetwonurka:wink: - może się przydać jeden jedyny raz, ale od tego może zależeć bardzo wiele...
Ryska czy odprysk na szkle za 2-3 tysiaki boli trochę bardziej, niż walnięty kamykiem filtr za dwie stówki...
To moje skromne zdanie. Dlatego kupiłem Marumi UV WPC (łatwy w czyszczeniu, na moje potrzeby bardziej niż wystarczający - nie widzę różnicy w zdjęciach) i polar tej samej firmy. Efektu polaryzacji nie wyciśniesz z PS, o ile mi wiadomo...
Pozdrawiam
P.S. WIdzę, że Kolega z Poznania:) - jest tu bardzo dobrze zaopatrzony w filtry i inne gadżety sklep - można podejść, nakręcić to i owo na słoiczek i popatrzeć, jaki jest efekt. Jedni lubią pstrykać i bawić się w obróbkę komputerową ingerując, ile się da, inni - robić zdjęcia w taki sposób, żeby ingerencja komputerowa była jak najmniejsza... W tym drugim przypadku filtry są bardziej przydatne.
Pozdrawiam
Pat
Jedno pytanko mam.
Co będzie lepsze:
HOYA HMC SUPER 67mm czy MARUMI DHG 67mm
Hoya ma 7 powłok i kosztuje 225zł, a Marumi 8 i kosztuje 180zł
Za co w takim razie płaci się kupują filtr Hoya, przecież Marumi to tak samo dobra firma, albo ja czegoś nie wiem??
Pracownicy w HOYA maja wyzsze pobory.
P.S. WIdzę, że Kolega z Poznania:) - jest tu bardzo dobrze zaopatrzony w filtry i inne gadżety sklep - można podejść, nakręcić to i owo na słoiczek i popatrzeć, jaki jest efekt. Jedni lubią pstrykać i bawić się w obróbkę komputerową ingerując, ile się da, inni - robić zdjęcia w taki sposób, żeby ingerencja komputerowa była jak najmniejsza... W tym drugim przypadku filtry są bardziej przydatne.
Pozdrawiam
Witam,witam...
Czy chodzi Ci może o RaysFoto?
Narazie ze względów finansowych muszę się wstrzymać ale,że filterek jest pomocny to owszem,owszem...byłem wcześniej tylko ciekaw różnic między UV-ką a Skylightem...jak już wcześniej napisałem zaopatrzę się co najmniej w obydwa...
Pozdrawiam Cieplutko
;)
Tak, to ten sklep.
Jeśli cokolwiek mogę poradzić, to - jeśli wchodzą w grę dwa filtry - pomyślałbym o UV (działa jak ochronny, a jest tańszy od "zwykłego" szkła ochronnego) i o polaryzacyjnym. Ten ostatni na pewno nie raz się przyda...
Marumi budzi zaufanie, już trochę go mam na obiektywie.
Również ciepło pozdrawiam:grin:
Pat
Myślę,że masz rację.Po głębokim namyśle kusi mnie zamiana skylighta na polarka...oczywiście najpierw Uv-ka...
...ale skylighta też se póżniej zakupie...he,he
Nararcia
Jedno pytanko mam.
Co będzie lepsze:
HOYA HMC SUPER 67mm czy MARUMI DHG 67mm
Hoya ma 7 powłok i kosztuje 225zł, a Marumi 8 i kosztuje 180zł
Za co w takim razie płaci się kupują filtr Hoya, przecież Marumi to tak samo dobra firma, albo ja czegoś nie wiem??
... a nie lepiej dołozyć parę złotych i kupić DHG Marumi CPL...mam takowy i jestem z niego zadowolony...kupiłem go na ebay-u i wyszło jeszcze taniej niż w Polsze w sklepie...a że brak gwarancji...mi to nie przeszkadza...
Test filtrów uv:
http://www.optyczne.pl/5.4-Inne_testy-Test_filtrów_UV_Omówienie_wyników_i_podsumowani e.html
Test filtrów uv:
http://www.optyczne.pl/5.4-Inne_testy-Test_filtrów_UV_Omówienie_wyników_i_podsumowani e.html
... który jest dość wątpliwy... ;)
... który jest dość wątpliwy... ;)
...dlaczego?
...dlaczego?
A poszukaj na forum... ;)
W skrócie ocenia odcinanie promieni UV... które to promienie nie mają na matrycę wpływu praktycznie żadnego. W cyfrówkach UVka to tylko ochrona jak robisz zdjęcia w niesprzyjających warunkach.
A poszukaj na forum... ;)
W skrócie ocenia odcinanie promieni UV... które to promienie nie mają na matrycę wpływu praktycznie żadnego. W cyfrówkach UVka to tylko ochrona jak robisz zdjęcia w niesprzyjających warunkach.
Dzięki. Szukałem i zastanawiałem się, dlaczego Marumi jest tak nisko oceniony - przecież to jeden z lepszych filtrów. Na szczęście jest bardzo neutralny, czyli rozumiem, że "nie przeszkadza" szkłu obiektywu, a chroni przed uszkodzeniem.
Co do niesprzyjających warunków - rozumiem, że chodzi Ci o wzmożone promieniowanie UV, czyli np. silne światło słoneczne?
Pozdrawiam
Pat
Dzięki. Szukałem i zastanawiałem się, dlaczego Marumi jest tak nisko oceniony - przecież to jeden z lepszych filtrów. Na szczęście jest bardzo neutralny, czyli rozumiem, że "nie przeszkadza" szkłu obiektywu, a chroni przed uszkodzeniem.
Co do niesprzyjających warunków - rozumiem, że chodzi Ci o wzmożone promieniowanie UV, czyli np. silne światło słoneczne?
Nie... chodzi mi o latajacy żwir na rajdach, błocko itp.
By otrzymać promieniowaniu UV wpływajace na zdjęcie na matrycy musiałbyś łazić po wysokosciach ponad 3000-4000 m n.p.m
Witam serdecznie, podepnę się pod temat...
Jaki filtr polaryzacyjny polecacie na ZD 12-60mm? UV mam Hoya Pro1 Digita.
pod uwagę biorę poniższe:
1) Marumi CPL DHG
2) Hoya Pol DMC Pro 1 mm Digital
3) B+W POL-CIR MRC
Jedyny limit to przedział cenowy, nie chciałbym wydać więcej niż 300zł na filtr.
Pozdrawiam.
Kaz de Wro
20.11.08, 01:37
Jak przy filtrach UV stawiam na Heliopana, w przypadku polaryzacyjnych zawsze wybieram Marumi (tak już mam) i polecam Marumi DHG Curcular PL (D) slim.
Chyba jednak za dużej różnicy między ww. filtrami nie ma, więc pozostanie przyzwyczajenie do stosowanej marki.
ps. opinie jakoby filtr Hoya bardzo trudno wyczyścić, bo pozostawia ślady, raczej trzeba między bajki włożyć
By otrzymać promieniowaniu UV wpływajace na zdjęcie na matrycy musiałbyś łazić po wysokosciach ponad 3000-4000 m n.p.mPliiiiiissssss, przestańcie już to powtarzać... MATRYCA APARATU CYFROWEGO ZBUDOWANA JEST Z KRZEMU, KTÓRY JEST NIECZUŁY NA PROMIENIOWANIE UV - WIĘC W CYFRZE, NA WYSOKOŚCI NAWET 15000 METRÓW, FILTR UV NIE WPŁYNIE NA ZDJECIE W NAJMNIEJSZY SPOSÓB!!!
...ja do tego szkła zakupiłem niedawno marumi super dhg slim, koszt wyniósł mnie około 190zł jak dolar był trochę niższy......na ebay-u..i jestem z niego zadowolony...poprzednio uzywałem tez marumi dhg i uważam , że świetnie się spisywał...
Witam serdecznie, podepnę się pod temat...
Jaki filtr polaryzacyjny polecacie na ZD 12-60mm?
Jedyny limit to przedział cenowy, nie chciałbym wydać więcej niż 300zł na filtr.
Do ZD12-60 można spokojnie brać filtry w wersji normalnej (nie slim).
Niedawno kupiłem B&W za ok 350 zł w wersji normalnej o grubości 7mm.
Nie zauważyłem objawów winietowania od filtra.
PS. Wersja slim B&W ma grubość 5mm.
Pliiiiiissssss, przestańcie już to powtarzać... MATRYCA APARATU CYFROWEGO ZBUDOWANA JEST Z KRZEMU, KTÓRY JEST NIECZUŁY NA PROMIENIOWANIE UV - WIĘC W CYFRZE, NA WYSOKOŚCI NAWET 15000 METRÓW, FILTR UV NIE WPŁYNIE NA ZDJECIE W NAJMNIEJSZY SPOSÓB!!!
Ale to chyba tylko po to żeby chronić obiektyw. Chociaż po 7-14 chyba się wyleczę z filtrów UV.
Jeszcze jedno, skoro nie czuła na UV to jakim cudem: http://www.dpreview.com/news/0707/07071304fujifilmispro.asp
Moim zdaniem matryca jest czuła na dosyć szerokie spektrum które jest filtrowane przez filtr bayerowski.
Moim zdaniem matryca jest czuła na dosyć szerokie spektrum które jest filtrowane przez filtr bayerowski.Tak, tylko że to filtrowanie nie ma znaczenia w przykładu promieni ultrafioletowych.
Co innego IR.
I też nie mam pojęcia jak działać miałby aparat rejestrujący UV... to poza moją wyobraźnią :-)
I też nie mam pojęcia jak działać miałby aparat rejestrujący UV... to poza moją wyobraźnią :-)
Astronomia, prace detektywistyczne. Jest wersja S5 Pro która rejestruje UV / IR (tak jak podałem w linku).
Astronomia, prace detektywistyczne. Jest wersja S5 Pro która rejestruje UV / IR (tak jak podałem w linku).Wykorzystanie jestem w stanie sobie wyobrazić, ale chodzi mi o to właśnie, że nie wiem na jakiej zasadzie działać ma aparat z linka. Może jest jeszcze jakiś "filtr" z materiału wrażliwego na UV między matrycą a obiektywem? Nie mam pojęcia.
Wykorzystanie jestem w stanie sobie wyobrazić, ale chodzi mi o to właśnie, że nie wiem na jakiej zasadzie działać ma aparat z linka. Może jest jeszcze jakiś "filtr" z materiału wrażliwego na UV między matrycą a obiektywem? Nie mam pojęcia.
No ale UV od światła widzialnego rożni się tylko długością fali. Jaki widzisz problem? Na pewno spada QE ale jakieś wartości są rejestrowane....gdzieś znalazłem ze typowe CCD są wrażliwe na światło o długości fali od 10 do 400 nm (dla UV).
No ale UV od światła widzialnego rożni się tylko długością fali. Jaki widzisz problem? Na pewno spada QE ale jakieś wartości są rejestrowane....gdzieś znalazłem ze typowe CCD są wrażliwe na światło o długości fali od 10 do 400 nm (dla UV).Ja czytałem, że wpływ UV na CCD jest tak mały, że jest pomijalny. I wynika z niewrażliwości krzemu na UV.
QE?
No to dziwne rzeczy czytałeś. Może daj linka.
Z tego co wiem szkło pochłania UV dość mocno - obiektyw, potem mamy filtr IR/AA - to też szkło, a potem filtr bayerowski - taki wąskopasmowy jakby, który ma przepuszczać tylko R,G i B:)
Co powiecie na temat tego filta HAMA UV do E-510 http://sklep.vobis.pl/oferta/akcesoria_foto/filtry_i_oslony/865266_filtr_hama_uv_m_58.aspx
Można zaglądnąć na optyczne.pl gdzie swego czasu przeprowadzono testy na filtrach UV. Wynik jest zaskakujacy i zapewne znajdzie sie parę osób co stwierdzi, że test był do d...
Ja jestem przypadkowo posiadaczem filtra z pierwszego miejsca i tego będę się trzymał ;-)
a tu jeszcze link do strony
Zastanawiam się nad filtrem:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=501169079
mam 14-54, w związku z tym pytanie, czy przy zastosowaniu przejściówki z 72 na 67, nie będzie jakichś efektów ubocznych?Np utraty światła?Jak wygląda kwestia winietowania przy takim zestawie?
Rozumiem, że wypada dokupić od razy jakąś zakrywkę na taki gwint...
Pytanie-czy nie lepiej będzie od razu kupić rozmiar 67?Czy winietowanie będzie wtedy większe?
Będę wdzięczny za pomoc, pozdrawiam!
Ale to chyba tylko po to żeby chronić obiektyw. Chociaż po 7-14 chyba się wyleczę z filtrów UV.
;) No całkiem dobrze sobie radzi, tylko jak gdzieś między ludźmi z nim łażę, to pokrywkę to zakładam, to ściągam... bo mi sie wydaje, że zaraz mi ktoś coś w oko (aparatu) wsadzi...
Zastanawiam się nad filtrem:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=501169079
mam 14-54, w związku z tym pytanie, czy przy zastosowaniu przejściówki z 72 na 67, nie będzie jakichś efektów ubocznych?Np utraty światła?Jak wygląda kwestia winietowania przy takim zestawie?
Rozumiem, że wypada dokupić od razy jakąś zakrywkę na taki gwint...
Pytanie-czy nie lepiej będzie od razu kupić rozmiar 67?Czy winietowanie będzie wtedy większe?
Będę wdzięczny za pomoc, pozdrawiam!
Lepiej będzie kupić filter w rozmiarze obiektywu. Przerabiałam dokładnie zestaw, o jakim piszesz - z filtrem PL. Winietowania nie było, ale jakość zdjęć leciała. O wygodzie manewrowania obiektywem i filtrami nie wspomnę...
dziękuję za odp, miłego dnia
Witam.
Mam pytanka dotyczace filtrow cokin. Czy uzywanie tradycyjnego (okraglego) filtra uv wyklucza zamontowanie uchwytu do filtrow typu cokin w tym samym czasie? Tradycyjnego filtra UV uzywam jako ochrony obiektywu i wolalbym miec ten komfort nie sciagac go za kazdym razem kiedy chcialbym uzywac np polara cokin. Zdaje sobie sprawe z utraty jakosci obrazu (2 dodatkowe szkla) ale nie o to tu chodzi.
Kolejna sprawa to... Jezeli juz sie zdecyduje na sytem cokin, jaka marke uchwytu polecacie?
Z gory wielkie dzieki za odpowiedzi.
Witam.
Mam pytanka dotyczace filtrow cokin. Czy uzywanie tradycyjnego (okraglego) filtra uv wyklucza zamontowanie uchwytu do filtrow typu cokin w tym samym czasie? Tradycyjnego filtra UV uzywam jako ochrony obiektywu i wolalbym miec ten komfort nie sciagac go za kazdym razem kiedy chcialbym uzywac np polara cokin. Zdaje sobie sprawe z utraty jakosci obrazu (2 dodatkowe szkla) ale nie o to tu chodzi.
Kolejna sprawa to... Jezeli juz sie zdecyduje na sytem cokin, jaka marke uchwytu polecacie?
Z gory wielkie dzieki za odpowiedzi.
Na UVkę możesz nakręcić pierścień do zamocowania adaptera Cokina pod warunkiem, że filtr UV będzie miał wycięty gwint od zewnętrznej strony, sporo filtrów tzw. slim nie ma takiego gwintu. Ja mam oryginalny cały system Cokina i chwalę sobie...
Dzieki wielkie KTOTEK. O to wlasnie mi chodzilo. Mozesz polecic mi jeszcze jakiej marki uchwyt zakupic?
Dzieki wielkie KTOTEK. O to wlasnie mi chodzilo. Mozesz polecic mi jeszcze jakiej marki uchwyt zakupic?
Hmmm, w sumie uchwyt nie jest taki ważny, ważniejsze są filtry bo one maja wpływ na zdjęcia. Kiedyś miałem jednak w ręku jakiś niefirmowy zestaw i topornie to wyglądało a przede wszystkim źle się wsuwało, jednym słowem lipa. Niewykluczone, że inne zamienniki czy jak to nazwać są OK a poza tym tańsze od Cokina ale nie mam doświadczeń z takowymi...
Oczywiście Cokin to nazwa systemu filtrów ale i nazwa firmy produkującej te wyroby... Wszystkie oryginalne Cokiny, które widziałem są made in France.
Kolejny raz wielkie dzieki Ktotek. I kolejny raz zadam Ci pytanie:) Obiecuje, ze to juz jest napewno ostatnie. Latam sobie wlasnie po ebay'u i spotkalem sie z dwoma roznymi seriami ow mocowan. Jedne to seria P druga Z-Pro. Jaka jest pomiedzy nimi roznica???
Kolejny raz wielkie dzieki Ktotek. I kolejny raz zadam Ci pytanie:) Obiecuje, ze to juz jest napewno ostatnie. Latam sobie wlasnie po ebay'u i spotkalem sie z dwoma roznymi seriami ow mocowan. Jedne to seria P druga Z-Pro. Jaka jest pomiedzy nimi roznica???
Zadaj ile chcesz najwyżej nie odpowiem ;-)
Cokin robi 4 serie filtów, które nazywa kreatywnymi: A, P i Z-Pro i X-Pro. Różnią się przede wszystkim rozmiarem obiektywów, na które możesz je zamontować. Warto kupić przewidując przyszłe obiektywy i mieć zapas. Mi wystarczy seria P - nie planuje obiektywów większych niż 82 mm. Tu masz ładnie to rozpisane:
http://www.cokin.com/ico15-A.html
Acha - są adaptery normalne - mieszczące 3 filtry oraz slim -mieszczące 1 filtr. Ja mam taki na 3 ale nie widzę sensu zakładać więcej niż jeden filtr więc obecnie kupiłbym adapter slim (Wide-Angle Holder), tym bardziej, że normalny (na 3 filtry) nieco winietuje z Zuiko 9-18...
Well done! Ktotek. Teraz wszystko jasne. Przygode z cokin'em czas zaczac:) Dzieki i pozdro...
Jeszcze jedno - ludzie używają i chwalą produkty Chitech'a - firmy, która robi filtry - odpowiedniki systemu Cokina. Mariush z tego Forum wiele o nich wie, napisał kiedyś nawet poradnik:
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=10385
Witajcie!
Mam pytanko czy ma ktoś z Was któryś z tych filtrów. Chodzi mi o to, że nie wiem który wybrać.
Podzielcie się info bo jak nie zostanie mi "lottomat"
Filterek głównie do ochrony 14-54. (z tego co wyczytałem to WPC jednak lepiej się czyści niż DHG a ja mam skłonności do dotykania miejsc których nie powinno się dotykać)
Oba Marumi:
http://www.allegro.pl/item817132443_filtr_uv_marumi_wpc_mc_slim_67mm_67_ 2_gwinty_gw_3l.html
lub
http://www.allegro.pl/item816784210_filtr_marumi_lens_protect_dhg_67mm_g ratis_poznan.html
Ten drugi to cena trochę niska i nie do końca jestem przekonany. (dodatkowo ściereczka i dmuchawka)
Także skłaniam się bardziej do pierwszego.
Drugie pytanko gdyż nie natknąłem się na nic takiego. Czy przy wyborze filtra do cyfrówki trzeba się kierować "napisem" DIGITAL.
Ktoś kiedyś mi tak powiedział, że tak musi być a ja się tak nie znam.
Oba Marumi:
http://www.allegro.pl/item817132443_filtr_uv_marumi_wpc_mc_slim_67mm_67_ 2_gwinty_gw_3l.html
lub
http://www.allegro.pl/item816784210_filtr_marumi_lens_protect_dhg_67mm_g ratis_poznan.html
Ten drugi to cena trochę niska i nie do końca jestem przekonany. (dodatkowo ściereczka i dmuchawka)
Także skłaniam się bardziej do pierwszego.
Oba bardzo przyzwoite, różnice to będą jakieś niuanse, ja bym kupił tańszy ale nie jestem zwolennikiem trzymania filtrów na obiektywach na stałe. Jakbyś miał czuć jakiś dyskomfort to kup ten droższy ;-)
Drugie pytanko gdyż nie natknąłem się na nic takiego. Czy przy wyborze filtra do cyfrówki trzeba się kierować "napisem" DIGITAL.
Ktoś kiedyś mi tak powiedział, że tak musi być a ja się tak nie znam.
Nie, to tylko napis...
Dzięki.
Nie, to tylko napis...
Sytuacja była taka, że znajomy miał filter i zdjęcia mydło. Ponoć dwa razy wysyłał do serwisu obiektyw i nic. Dopiero w sklepie mu powiedzieli, że filtry muszą być dedykowane do cyfrówek.
lisiajamka1
24.11.09, 15:29
Witam.
Jest test filtrów-optyczne pl.
Dzięki.
Sytuacja była taka, że znajomy miał filter i zdjęcia mydło. Ponoć dwa razy wysyłał do serwisu obiektyw i nic. Dopiero w sklepie mu powiedzieli, że filtry muszą być dedykowane do cyfrówek.
Wstrząsające, jakie głupoty w sklepach potrafią mówić ;)
Filtr ma być dobry, anie posiadać napisy, ze jest dedykowany do sokowitrówki, czy czegoś innego.
Witam.
Jest test filtrów-optyczne pl.
akurat test filtrów UV mają do niczego.
Dzięki.
Bzdura!
Posiadam filtry UV Fujiyama-Marumi DHG slim oraz z tej samej firmy polaryzacyjny DHG Circular PL(D) i jestem zadowolony a używałem wiele filtrów począwszy od Selco :-) poprzez Hoye. Nie zauważyłem problemów z czyszczeniem. Jeśli masz 14-54 i chodzisz dużo w terenie to warto mieć ochronę szczególnie zimą. Jesli szkło zaleci Ci śniegiem na mrozie i zaczniesz czyscić to dopiero zobaczysz w czym rzecz. Kiedy nie będziesz miał filtra to wtedy możesz zapomnieć o dalszym foceniu a tak w ostateczności odkręcasz filtr i robisz zdjęcia dalej.
Używam Marumi Protection DHG i są bardzo OK
K_Puchatek
24.11.09, 20:19
...Filterek głównie do ochrony 14-54. (z tego co wyczytałem to WPC jednak lepiej się czyści niż DHG a ja mam skłonności do dotykania miejsc których nie powinno się dotykać)
Oba Marumi:
lub
Także skłaniam się bardziej do pierwszego....
Mam akurat na stałe założone (dla ochrony) filtry Marumi Lens Protect DHG (te drugie) na obiektywach 12-60 i 50-200 i z czystym sumieniem mogę polecić (po co przepłacać za droższe UV)...
Pozdrawiam
Dzięki serdeczne ... dokonałem zakupu więc już po ptokach. :)
Dzięki.
Prawda to ? Czy Fałsz ?
Fałsz !
Piotrekusmc
3.12.09, 21:35
Mam pytanie czy filtry UV mają wpływ na ostrość zdjęć.
Mają. Zwłaszcza te kiepskie.
Piotrekusmc
3.12.09, 22:29
Mają. Zwłaszcza te kiepskie.
Jestem posiadaczem filtru UV firmy HOYA HMC i właśnie odniosłem takie wrażenie ze zdjęcia z tym filtrem są trochę mniej ostre niż bez filtra.
kilimandzaro
4.12.09, 11:00
Przeczytałam strona po stronie i nadal nie wiem, który filtr wybrać, głównie do ochrony 14-54. Podsumuje ktoś te wypowiedzi? ktoś kto naprawdę zna się na fotografii a nie wymądrza się, że zaczynający przygodę z lustrzanką głupieje...
ochrony? 14-54? Nie ma sensu. Chyba, ze robisz zdjęcia rajdów samochodowych, gdzie kamienie latają w powietrzu.
Lepiej dołóż kasę do lepszego CPL'a (Marumi mrc, albo b+w)
kilimandzaro
4.12.09, 11:29
Zapomniałam się przywiatać - zatem witam :) To moje 1 kroki. Za chwilę jadę odebrać E-30. Całą noc czytałam forum, dużo informacji dla początkującego no i te emocje... z filtrem się wstrzymam narazie, jak będę miała aparat w ręku, samo wyjdzie co brakuje. Oczywiście będę Wam marudzić i zarzucać pytaniami, jak to baba... PS. Jeszcze 4 godz. wiem, że to nie ten wątek, ale pamiętacie swoje uczucia przed zakupem 1 lustrzanki? to zrozumiecie :)
Jeśli chodzi o użycie filtrów to jak sama widzisz jest tyle samo zwolenników co i przeciwników. Filtrów w celu ochrony używają Ci co nie jeden raz zabrudzili szkło czymś co mogłoby go porysować lub pracują w warunkach gdzie cięzko wyczyścić. Wszystko zależy również od jakości obiektywu. Na obiektywy kitowe nie zakładam nic ponieważ cena dobrego filtra jest zbliżona do ceny obiektywu i nie ma to sensu natomiast w przypadku 14-54 juz warto chyba, że Cię stać na kupno nowego. Po dluższym czasie sama stwierdzisz czy Ci jest potrzebny. Co do pogorszenia jakosci zdjęcia...prawa fizyki mówią, że musi być gorzej ale czy jest to zauważalne? (oczywiście nie mówię tu o najgorszych filtrach). 99% nieudanych zdjęć bierze się z niewłaściwego użycia aparatu do zastanych warunków.
Życzę jak najwięcej radości z nowego sprzętu ;-)
Tak jeszcze pół żartem. Jak chcesz wiedzieć w jakich warunkach dobrze mieć filtr UV to oglądnij zdjęcie nadesłane przez naszego forumowego kolegę ;-)
https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-40742
Filtr UV można sobie odpuścić. Jeśli nie fotografujesz jakichś rajdów samochodowych, gdzie spod kół strzelają kamienie, to pełną ochronę przedniej soczewki z powodzeniem zapewni tulipan dołączony do zestawu.
Natomiast filtr polaryzacyjny czy szara połówka się przyjadą. Ten pierwszy obowiązkowo, nawet jeśli nie będziesz z niego często korzystać. A w przypadku tego drugiego to ja jednak wolę zrobić sobie hdra, niż bawić się w niewygodne filtry połówkowe, ale są różne szkoły...
lisiajamka1
5.12.09, 16:40
Za tkud,em-myślę że warto.
Filtr UV można sobie odpuścić. Jeśli nie fotografujesz jakichś rajdów samochodowych, gdzie spod kół strzelają kamienie, to pełną ochronę przedniej soczewki z powodzeniem zapewni tulipan dołączony do zestawu.
Natomiast filtr polaryzacyjny czy szara połówka się przyjadą. Ten pierwszy obowiązkowo, nawet jeśli nie będziesz z niego często korzystać. A w przypadku tego drugiego to ja jednak wolę zrobić sobie hdra, niż bawić się w niewygodne filtry połówkowe, ale są różne szkoły...
Witam !
Warto stosowac filtr UV ale wielopowlokowy a co do
rajdow gdzie mozna zabrudzic to i... robiac kwiatki
mozesz zarysowac szklo o wystajacy badyl ;)
Moze Ci dziecko kredke w obiektyw chciec wsadzic jak
i ubazgrac go paluchami.
Mialem raz tak... ze w gorach... mi sie lekko wyslizgnal aparat z reki
a filtr UV stuknal o ostra skale. Filtr UV pekl... a ja na drugi dzien
kupilem nowy filtr UV i moglem dalej miec pelnowartosciowe szklo.
Wole czyscic filtr... ewentualnie go wymienic niz... miec
szklo z wada... za 2000 zl
Co do ostrosci... To watpie czy na papierze po
ostatecznym obrobieniu materialu ktokolwiek bedzie
w stanie mi... wskazac, ktore zdjecie bylo
robione bez UV a ktore z UV ;)
Pozdrawiam
Witam !
Warto stosowac filtr UV ale wielopowlokowy a co do
rajdow gdzie mozna zabrudzic to i... robiac kwiatki
mozesz zarysowac szklo o wystajacy badyl ;)
Badyl? Nie przesadzaj. Powłoki na współczesnych szkłach są twarde.
Badyl? Nie przesadzaj. Powłoki na współczesnych szkłach są twarde.
Witaj !
Nie zmienia to faktu, ze
bez UV-ki masz bardziej narazone szklo na zarysowania
i zabrudzenia.
Stosuje UV-ki i nadal bede stosowal.
Nie dasz mi gwarancji... Ze jak zdejme UV-ke i cos mi
przejedzie po szkle to nie bedzie zadnych zarysowan ani
zadnych widocznych usterek.
Pozdrawiam
przede wszystkim zobacz, czy po zalozeniu filtra i tulipana nie masz winiety na najszerszym koncu. u mnie jest i nie uzywam. wiec o jakosci zdjec z filtrem nie moge nic powiedziec ;)
pzdr
Wątpię, żeby jakaś gałązka mogła na tyle uszkodzić przednią soczewkę, żeby w jakikolwiek sposób wpłynęło to na jakość zdjęć. A jeśli chodzi o zabrudzenia, to już w ogóle nie widzę problemu. Jedno chuchnięcie i przetarcie szmatką z mikrofibry (albo nawet rękawem koszuli) i po sprawie.
Na dzieci wkładające kredki w obiektyw jest bardzo prosty sposób: dłuższa ogniskowa. Nie dziwię się, że dzieciak się wkurza, jak mu się wpierdzielasz w zabawę z aparatem ;)
Jedno chuchnięcie i przetarcie szmatką z mikrofibry (albo nawet rękawem koszuli) i po sprawie.
W lecie tak ale w zimie na mrozie życzę powodzenia szczególnie gdy człowiek rozgrzany i każde zbliżenie palca do obiektywu powoduje jego zaparowanie i natychmiastowe zamrożenie a wtedy pozostaje tylko spakowanie sprzetu i powrót do domu chyba, że można odkrecić zafajdany filtr i focić dalej ;-)
W lecie tak ale w zimie na mrozie życzę powodzenia szczególnie gdy człowiek rozgrzany i każde zbliżenie palca do obiektywu powoduje jego zaparowanie i natychmiastowe zamrożenie a wtedy pozostaje tylko spakowanie sprzetu i powrót do domu chyba, że można odkrecić zafajdany filtr i focić dalej ;-)
Pytanie, czym musiałbyś tak zafajdać przednią soczewkę, żeby wymagała czyszczenia na takim mrozie? Jeśli masz zamiar czołgać się w śniegu, to oczywiście jak najbardziej wskazane jest założenia UV-ki, albo nawet obudowy do fotografii podwodnej. Jeśli jednak fotografowanie w ekstremalnych warunkach nie wchodzi w grę, to nie ma sensu zawracać sobie głowy kłopotliwymi filtrami UV.
Wystarczy półgodzinny marsz a z człowieka paruje jak z pieca...widać to szczególnie po zblizeniu dłoni do filtra i to już wystarczy żeby zapaskudzić obiektyw. A co do powodu zbliżenia dłoni to wystarczy płatek sciegu i wiatr ;-)
Jak ktoś potrafi sobie poradzić z zaparowanymi goglami narciarskimi na mrozie, to przetarcie soczewki obiektywu to będzie dla niego pryszcz.
Jak ktoś potrafi sobie poradzić z zaparowanymi goglami narciarskimi na mrozie, to przetarcie soczewki obiektywu to będzie dla niego pryszcz.
Porównywanie przetartych googli do filtra chyba nie jest najlepszym przykładem. Zabraklo mam nadzieję ikonki ;-). Jeśli ktoś widział przetarte goole na mrozie i mógłby przez nie robić zdjęcia to życzę powodzenie ;-)
Nie to żebym się czepiał ;-) ale od dwóch sezonów noszę w góry nawet zamienny filtr UV na wypadek gdyby sie zapaskudził i nie raz go używałem nie czołgajac się nawet w śniegu ;-)
tkud, moim zdaniem wymyśliłeś sobie kompletnie wirtualny problem. Boisz się, że szkło zaparuje Ci podczas czyszczenia przy zbliżeniu do niego ręki? Załóż rękawiczki.
Nie to żebym się czepiał ;-) ale od dwóch sezonów noszę nawet zamienny filtr UV na wypadek gdyby sie zapaskudził i nie raz go używałem nie czołgajac się nawet w śniegu ;-)
No widzisz. A ja nie ma żadnego filtra UV, więc nigdy mi się on nie zapaskudził ;) Przednia soczewka też nie. Nie tyle, żeby w jakikolwiek sposób wpływało to na zdjęcia i żebym musiał to czyścić w warunkach, które temu nie sprzyjają.
tkud, moim zdaniem wymyśliłeś sobie kompletnie wirtualny problem. Boisz się, że szkło zaparuje Ci podczas czyszczenia przy zbliżeniu do niego ręki? Załóż rękawiczki.
Daleki jestem od takich praktyk. Piszę to ponieważ takie miałem doświadczenia ale przyznam, że w górach przy większym mrozie i raczej z tego co pamiętam rekawiczki zawsze miałem ubrane. Jesli ktoś uważa to za ekstremalne warunki to trudno wiem że może być zawsze gorzej. Są przypadki przymarzniecia podczas oddawania moczu więc błyskawiczne zamarzniecie mgiełki przy wyższych temperaturach chyba nie jest niemożliwe ;-)
Przyznam sie, że chodząc spacerkiem po miescie taki problem nie wystepuje ;-)
... Są przypadki przymarzniecia podczas oddawania moczu ... ;-)
do obiektywu ?????
Dobra a jak z filtrami ochronnymi? wplywaja na jakosc zdjec? na ostrosc? bo chyba na zuzel sie przyda, czasem jak jest mokry tor to grudki sie robiom i tak napierdykaja w ciebie i aparat (a najbardziej oczywiscie w obiektyw bo na pierwszej lini ognia). Narazie musze unikac takich sytacji gdzie obiektyw jest skierowany w strone lecacych kamieni ale przez to moge stracic jakies cenne ujecie, takze co proponujecie?
NightCrawler
5.12.09, 22:02
Jak już zostało tu napisane ze 100 razy - jeżeli istnieje możliwość uszkodzenia obiektywu - to zakładaj UV i już.
Ale czekaj UV?! A nie ma jakiegos mniej wplywajacego na obraz??
do obiektywu ?????
Ci od przeżycia w ekstremalnych warunkach mówią, że mocz to najlepszy środek czyszczący jaki może mieć człowiek pod ręką ;-);-) Ale bez paniki!! Jest na to sposób...wystarczy skrócić pasek od aparatu lub sikać z wiatrem;-)
Czaroz...najlepiej jak sam przeprowadzisz wiarygodny dla Ciebie test z użyciem pożyczonego UV i stwierdzisz czy wpływa jakos na obraz.
Ale czekaj UV?! A nie ma jakiegos mniej wplywajacego na obraz??
A jak Ci dobrej jakości UV wpływa na obraz?
Narazie musze unikac takich sytacji gdzie obiektyw jest skierowany w strone lecacych kamieni ale przez to moge stracic jakies cenne ujecie, takze co proponujecie?
Sigmę 150 i stanąć dalej. Czysto i bezpiecznie.
Wątpię, żeby jakaś gałązka mogła na tyle uszkodzić przednią soczewkę, żeby w jakikolwiek sposób wpłynęło to na jakość zdjęć. A jeśli chodzi o zabrudzenia, to już w ogóle nie widzę problemu. Jedno chuchnięcie i przetarcie szmatką z mikrofibry (albo nawet rękawem koszuli) i po sprawie.
Na dzieci wkładające kredki w obiektyw jest bardzo prosty sposób: dłuższa ogniskowa. Nie dziwię się, że dzieciak się wkurza, jak mu się wpierdzielasz w zabawę z aparatem ;)
Witaj !
Jakos mi lzej na sercu czyscic... filtr UV niz mieszac bezposrednio
na szkle obiektywu.
Co do wplywu na jakosc obrazu drobna ryska na szkle (przed filtrem)
nie bedzie miala znaczenia ale bedzie miala znaczenie
na koncowa wycene cene obiektywu ktorego chcialbym w przyszlosci
sprzedac.
Co do zabrudzen... to jak nie da sie porzadnie wyczyscic powierzchni
filtra UV to zawsze mozna szybko go zdjac i dalej focic.
Co do dzieciakow i ogniskowej o ktorej piszesz to w
moim przypadku nie mialo sensu to co doradzales
bo gdy focilem jedno dziecko... Drugie zza plecow zjawilo sie
i mi kredke w wsadzilo w obiektyw.
Dodam jeszcze, 5-tka bardzo zywych dzieciakow jest
dosc nieprzewidywalna co do miejsca i czasu chwilowego ich pobytu
wiec nie licz... na ogniskowa i foty z daleka jak jestes w
mieszkaniu ;)
W ogolnym rozrachunku moge powiedziec, ze z filtrem UV mam lepiej niz bez UV.
Pozdrawiam
Dobra a jak z filtrami ochronnymi? wplywaja na jakosc zdjec? na ostrosc? bo chyba na zuzel sie przyda, czasem jak jest mokry tor to grudki sie robiom i tak napierdykaja w ciebie i aparat (a najbardziej oczywiscie w obiektyw bo na pierwszej lini ognia). Narazie musze unikac takich sytacji gdzie obiektyw jest skierowany w strone lecacych kamieni ale przez to moge stracic jakies cenne ujecie, takze co proponujecie?
Witaj !
Jak masz filtr UV wielopowlokowy to jego negatywny optyczny wplyw na
ostrosc obrazu jest znikomy.
Wez pod uwage jeszcze, ze caly procesz obrabiania
obrazu w technologii matryc z filtrami mozaikowymi oraz
AA jeszcze bardziej niweluje te roznice.
Czasem pojawia sie wieksze winietowanie ale jest do tego
soft i latwo mozesz to zniwelowac.
Praktycznie na obrobionych zdjeciach nie zauwazysz zadnej
roznicy miedzy tymi z UV i bez UV.
Pozdrawiam
Czy takie by wystarczyly?
http://www.euro.com.pl/filtry-do-obiektywow/hoya-uv-58-mm-hmc-super.bhtml
lub:
http://www.pixmania.com/pl/pl/32167/art/hama/filtr-uv-58mm.html
I czym sie rozni ten:
http://www.euro.com.pl/filtry-do-obiektywow/hoya-uv-58-mm-hmc-super.bhtml
od tego:
http://www.euro.com.pl/filtry-do-obiektywow/hoya-uv-58-mm-g.bhtml
oprocz cena?
sprawdz tutaj:
http://www.zen20934.zen.co.uk/photography/LensTests/Flare/FilterData.htm
skrót HMC oznacza że masz powłoki antyodblaskowe i to w przypadku filtrów Hoya jest koniecznym minimum. Sam jakiś czas miałem filtr HMC (bez Super) i używałem go do czasu kiedy mogłem pożyczyć od kolegi filtr Fujiyama Marumi DHG Lens Protect Slim, który pod względem wpadających blików okazał się o wiele skuteczniejszy dlatego tez dokonałem zamiany. Hoyę HMC noszę czasami w cięzkich warunkach jako zapas. Co do reszty filtrów do których podałeś linki...hamy nie miałem możliwości wypróbować ale nic nie pisza o dodatkowych powłokach. Najlepiej poszukaj sobie filtry na allegro...tam sa przynajmniej obszerniejsze opisy techniczne i łatwiej się połapać co oznaczaja poszczególne skróty. Ten ostatni bym sobie darował to chyba zwykłe szkiełko. W przypadku fitrów można założyć, że im droższe tym lepsze ale nie przesadzaj z kosztami jeśli masz zamiar chronić kitowy obiektyw ;-)
Czyli ten za 22zl nie bedzie szkodzil zdjeciom? (ostrosc/wyrazistosc)
Czyli ten za 22zl nie bedzie szkodzil zdjeciom? (ostrosc/wyrazistosc)
Napisałem, że ten ostatni bym sobie darował tzn. odpuścił. Co do pogorszenia nic nie mogę powiedzieć ale z pewnością będziesz miał bliki jak będziesz robił zdjęcia w stronę słońca. Tutaj im więcej powłok tym lepiej ale też i drożej;-)
Witaj !
Pomysl o tym...
http://fotozakupy.pl/filtr/hoya-uv-pro1-digital-sciereczka-hoya,6268s,226d
Pozdrawiam
Panowie,
Czy polecany na tym forum filtr do 14-54 :arrow: Marumi WPC UV to ten model? :
http://allegro.pl/item1115354738_filtr_uv_marumi_mc_wpc_slim_2_gwint y_67mm_promocja.html
A nawet jeśli, to co w podobnym przedziale cenowym znajdę co jeszcze mniej zaciemnia obiektyw?
Bardziej zależy mi na jakości zdjęć niż na odporności filtra na wodę czy łatwość czyszczenia (nie fotografuję w trudnych warunkach pogodowych).
Na 14-42 mam :arrow: HOYA Super HMC PRO1. Nie spisywał się źle.
Odpowiednik HOYA na 67mm kosztuje ok. 160zł,
http://allegro.pl/item1099839781_hoya_uv_super_hmc_pro1_67_mm_w_wa_s klep_67mm.html
:!: ale ma podobno przepuszczalność 99,7% (12 powłok), przy 97% Marumi (10 powłok). Faktycznie ten model HOYA jest tyle lepszy jeśli chodzi o jakość zdjęć? Jeśli jest taka różnica w jasności to chyba dołożę do HOYA Super HMC PRO1.
Nie znam sie na filtrach, ale z twojej wypowiedzi wynika ze sam sobie odpowiedziales na pytanie, bierz to na czym ci zalezy, na cenie czy na jakosci (ja bym stawial na jakosc)
Mam jeszcze jedno pytanie.
Czy Marumi Super DHG to wersja Marumi DHG z powłokami WPC (Water Proof) ?
Filtr na ZD 14-54 (czyli 67mm) Marumi DHG kosztuje jakieś 60zł, podczas gdy Marumi Super DHG 110zł.
Teraz zaczynam się w końcu skłaniać do zaoszczędzenia 50zł i kupienia tego Marumi Super DHG niż do wartego ok. 160zł HOYA Super HMC PRO1.
Witam.
Podczepię się do wątku, co by nie zakładać podobnego tematu :). Mam zamiar kupić filtr szary ( pełny ) i rzuciło mi się coś takiego.
http://allegro.pl/item1163000203_filtr_szary_ndx2_ndx400_lcw_fader_n d_mk_ii_72mm.html
Moje pytanie, czy wart ceny jest ten filtr ? Osobiście nie słyszałam o tej firmie. Proszę o poradę.
Raven_Design
27.07.10, 16:56
Witam.
Podczepię się do wątku, co by nie zakładać podobnego tematu :). Mam zamiar kupić filtr szary ( pełny ) i rzuciło mi się coś takiego.
http://allegro.pl/item1163000203_filtr_szary_ndx2_ndx400_lcw_fader_n d_mk_ii_72mm.html
Moje pytanie, czy wart ceny jest ten filtr ? Osobiście nie słyszałam o tej firmie. Proszę o poradę.
Cena taka wysoka ze względu na możliwość regulacji transmisji światła chyba.
Raczej mniej popularna marka - przynajmniej w Polsce.
Pytanie - czy potrzebujesz tej regulacji? Jak coś jest bardzo uniwersalne to jakość może na tym cierpieć.
Lubię takie wynalazki :). Ta regulacja to całkiem dobre rozwiązanie. Ciekawe tylko jak z jakością tego filtra. Mało informacji jest na temat tego filtra.
Raven_Design
27.07.10, 18:02
Niewątpliwie rzecz ciekawa. Drogi okropnie. To znaczy - cena może sugerować, że jest bardzo ok.
Ale nie musi.:-P
Strona producenta:
http://faderfilters.com/
Cena taka wysoka ze względu na możliwość regulacji transmisji światła chyba.
Raczej mniej popularna marka - przynajmniej w Polsce.
Chińszczyzna, ale znana na dpreview - http://search.dpreview.com/?q=lightcraftworkshop
Drogie, bo to są połączone dwa polary (mniej-więcej).
Pozdrówka!
No to jestem w kropce i nie wiem czy inwestować w ten bajer. A może coś innego, sprawdzonego polecacie ?
Raven_Design
27.07.10, 18:27
A ile światła chcesz odciąć? Do wykonywania jakich zdjęć ma służyć ten szary filtr?
No to jestem w kropce i nie wiem czy inwestować w ten bajer. A może coś innego, sprawdzonego polecacie ?
Szare filtry ND...
Pozdrówka!
No tak ND, ale czy Heliopan, Hoya, B+W ?
Marylka, a z jakiego powodu akurat kołowe szare chcesz kupić ? Nie myślałaś o cokin ?
Miałam Cokina, dawał jakiś fioletowy zafarb. I wydaje mi się że trochę światła wpadało bocznego.
Raven_Design
27.07.10, 20:44
W takim razie może:
-Hoya NDx4 HMC (dwie działki przysłony)
-Hoya NDx8 HMC (trzy działki przysłony)
Miałam Cokina, dawał jakiś fioletowy zafarb. I wydaje mi się że trochę światła wpadało bocznego.
Że tak zapytam z ciekawości, miałaś filtr firmy Cokin, czy filtr typu cokin?
Aby wyeliminować całkowicie "fałszywe światło boczne"
należy korzystać z slotu "0" - tego na filtry okrągłe.
Prostokątne wchodzą tam ciasno i nie ma żadnych prześwitów.
Pozdrówka!
Filtr był oryginał Cokin i dawał mi górę zdjęcia zafarbowaną, filtr ten potem przerobiłam na wersję okrągłą i dalej było to coś na zdjęciach, więc poszedł na straty.
Witam.
Autoryzowany dystrybutor na polske jest tu http://www.photo4b.pl/
Zobacz jak u nich z cena-bedziesz pewna,ze kupisz raczej orginalny.
Też podłącze się pod temat... ale ja mam pytanko co do UV. Jak wiadomo musi być dobrej firmy a nie (firmy krzak) no i najlepiej żeby miał jak naj więcej warstw anty refleksyjnych... hmm... brzmi prosto ale tych firm jest tyle, że już sam nie wiem o której w necie czytać... pomóżcie czy np. Hoya jest warta kupna??
W kółko masz o tym pisane... przewiń kilka stron choćby tego wątku. W skrócie: jak się już upierasz na UV,ke, to hoya jest ok. pod warunkiem, ze to ta z górnej półki.
Witam wszystkich .
Znalazłem w Fotozakupy.pl coś takiego http://fotozakupy.pl/filtr/hoya-hrt-cir-pl-uv,13733s
Podobno spełnia funkcję polara kołowego i UV . Czy ktoś z kolegów może na ten temat się wypowiedzieć.
Filtr UV w polarze nie jest Ci do niczego potrzebny. Możesz śmiało kupić zwykły filtr polaryzacyjny.
Myślałem o UV jako stałą osłoną a o polarze jako tym bardziej przydatnym.A skoro wynależli taki dwufunkcyjny to się nim zainteresowałem. Dlatego pytam czy warto.
Dzięki za zainteresowanie tematem.
Ale co ma osłaniać filtr UV w polarze?
Pytanie logiczne a odpowiedzi brak. Wnioskuję z tego że jako stałą osłonę obiektywu powinienem kupić UV oddzielny. Czy tak?
Kupiłem teraz obiektyw i chciałbym o niego trochę lepiej dbać.
Myślałem o UV jako stałą osłoną a o polarze jako tym bardziej przydatnym.A skoro wynależli taki dwufunkcyjny to się nim zainteresowałem.
.
I tak będziesz tracił na świetle. Nie ma sensu.
Jeśli założysz polara, to on będzie stanowił ochronę obiektywu. UV już Ci wtedy nie jest potrzebny.
Ja jestem zdania, że dopóki nie fotografujesz żużlu przy bandzie albo rajdów w rowie przy trasie, to nie potrzebujesz żadnej ochrony obiektywu. Jeśli jednak tak bardzo pragniesz ją stosować, to kup zwykłą UV-kę. Tylko nie stosuj jej razem z polarem, bo żadnej dodatkowej ochrony to nie da, a na jakość obrazu na pewnie nie wpłynie pozytywnie.
Myślałem o UV jako stałą osłoną a o polarze jako tym bardziej przydatnym.A skoro wynależli taki dwufunkcyjny to się nim zainteresowałem.
Filtr UV w aparacie cyfrowym to taki pic na wodę fotomontaż. Owszem takie szkiełko zabezpiecza fizycznie przed mechanicznym zarysowaniem przedniej soczewki i tyle, przy czym zawsze dodatkowy element optyczny negatywnie wpływa na obraz. Sam sobie musisz odpowiedzieć, czy ochrona obiektywu jest tego warta. Jeśli tak i chciałbyś nosić taki filtr na stałe (np. zamiast dekielka) to niestety dwóch pieczeni na jednym ogniu nie upieczesz - filtr polaryzacyjny zabiera sporo światła, bez sensu więc stosować go jako filtr ochronny. Kup oddzielnie PL i UV jeżeli ich potrzebujesz.
Jak epicure wyżej. A jak chcesz mieć pewność że obiektywowi nic się nie stanie to go trzymaj dobrze opakowany w szafie ;)
Dzięki wszystkim szczególnie Nemo5576 za poczucie dobrego humoru. Zrozumiałem że UV nie potrzebny.Kupię tylko Polara.Może ktoś ma sugestie żeby dobry i w rozsądnej cenie.
Pozdrawiam
Przed chwilą widziałem na tym wątku wpis z linkiem do filtra ale po odświeżeniu ekranu podczas logowania wpis znikł.Bardzo proszę autora o powtórkę lub na meila
Nie bardzo wiem dlaczego usunęli mój post ;/
Móiłam że ja mam filtr Marumi http://www.foto-tip.pl/sklep/filtr_polaryzacyjny_marumi_dhg_55mm-p-1542.html i chwalę go sobie. Nie wiem co dla Ciebie znaczy cena rozsądna, ten filtr jest droższy od zestawu o którym wspominałeś na samym początku. Tutaj (http://www.optyczne.pl/index.php?test=teleskopu&test_tel=7) jest test filtrów polaryzacyjnych. Według niego kupowałam swój filtr i jest na 4 miejscu, 3 pierwsze są droższe od niego. Dlatego wydaje mi się dobrym rozwiązaniem.
Dzięki serdeczne.
Ja znalazłem jeszcze taki
http://allegro.pl/filtr-polaryzacyjny-kolowy-hoya-standard-67mm-67-i1478577487.html
Bo na Twoim linku nie ma mojej średnicy
Zwłaszcza że szukam w ver.standard umożliwiającej założenie dekielka na obiektyw