PDA

Zobacz pełną wersję : iso 3200

Asar69
29.06.06, 18:14
Jestem nowy mam E-300 od 2-tygodni sprowadzony z Usa i mam problem jestem zainteresowany wiekszym iso i po wpisaniu sekwencji podstawowej wchodziw tryb serwisowy:

aby Móc regulować czułość iso [i nie tylko jak mniemam] należy uruchomić ekran 'test';
1.uruchomić menu serwisowe
2.przejść do str.3 -przycisk 'iso'
3.nacisnąć kolejno; lewo 'metering mode' >góra 'wb' >prawo 'af' >dół 'iso' >spust 'shutter' >'ok'.
4. na ekranie 'test' strzałkami ^ wybrać 'program:10' strzałką > wybrać wartość 'item:0'

ale nie przechodzi w tryb testu i ustawinai iso czy nie jest to prblem zmiany softu na 1.4
lub co robie zle ???

RadioErewan
29.06.06, 18:38
Jestem nowy mam E-300 od 2-tygodni sprowadzony z Usa i mam problem jestem zainteresowany wiekszym iso i po wpisaniu sekwencji podstawowej wchodziw tryb serwisowy:

aby Móc regulować czułość iso [i nie tylko jak mniemam] należy uruchomić ekran 'test';
1.uruchomić menu serwisowe
2.przejść do str.3 -przycisk 'iso'
3.nacisnąć kolejno; lewo 'metering mode' >góra 'wb' >prawo 'af' >dół 'iso' >spust 'shutter' >'ok'.
4. na ekranie 'test' strzałkami ^ wybrać 'program:10' strzałką > wybrać wartość 'item:0'

ale nie przechodzi w tryb testu i ustawinai iso czy nie jest to prblem zmiany softu na 1.4
lub co robie zle ???
Jedno, co sprawdzałem, to ISO 50. O ISO 3200 pierwsze czytam. Chętnie zapoznam się ze źródłem tej wiadomości.

Asar69
29.06.06, 18:42
chodzi mi o sama zmiane iso wogole nie wchodzi mi w test a jesli chodzi o wieksze iso to programy przelaczac mozna do 23 a chyba 15 czy 16 to iso 3200 tak gdzies docztalem to tylko teoria ja niemoge nawet przelaczyc na 50

deeper
1.07.06, 00:19
[prog 10] item:
0-50
1-64
2-80
3-100
4-125
5-160
6-200
7-250
8-320
9-400
10-500
11-640
12-800

Tyle co mi sie udalo wyciagnac.

W sumie fajna sprawa gdyby Olympus umozliwil wybieranie posrednich czulosci...
jednak znajac zainteresowanie sprawami uzytkownikow... nie sadze zeby to kiedykolwiek mialo miejsce... chociaz chcialbym byc w niedlugim czasie mile zaskoczony i ujrzec w nowym sofcie, dostepne z poziomu menu ISO 50, czy ISO500. Zdecydowanie bardziej bym sie z tego cieszyl niz kolejne poprawki zwiazane z dzialaniem olka pod woda czy w trybie tematycznym macro...

Asar69
2.07.06, 21:30
z tymi posrednimi trybami masz racje i jak by z auto jeszcze wszyskie wybieral to by byla rewelka zamast zmiany przysłony na stalym czesie

ale ja mam dalej problem nie wiem co jest masz tez e-300 moze opiszesz krok po kroku co robisz aby wejsc w meni testowe bo ja probowalem na rozne sposoby i mi nie wychodzi moze cos robie zle lub zakrotko czymam jakis klawisz ( tryb servisowy pierwszy wchodzi)

KaarooL
3.07.06, 09:23
a tak w ogóle, to po kiego grzyba Wam ISO50 albo ISO3200? nie przesadzajmy, przecież to zahacza o gadżeciarstwo...

Słoń
3.07.06, 10:52
...
W sumie fajna sprawa gdyby Olympus umozliwil wybieranie posrednich czulosci...
jednak znajac zainteresowanie sprawami uzytkownikow... nie sadze zeby to kiedykolwiek mialo miejsce... chociaz chcialbym byc w niedlugim czasie mile zaskoczony i ujrzec w nowym sofcie, dostepne z poziomu menu ISO 50, czy ISO500. Zdecydowanie bardziej bym sie z tego cieszyl niz kolejne poprawki zwiazane z dzialaniem olka pod woda czy w trybie tematycznym macro...
Skoro E-300 jest w stanie obsłużyć te pośrednie czułości to chyba jedyną przeszkodą w udostępnieniu tej funkcjonalnosci jest marketing.
Moim zdaniem większość plusów E-500 względem E-300 jest zasługą nowszego firmware'u. Konstrukcyjnie E-300 jest lepiej dopracowany (masywniejsze i mocniejsze body, jasniejszy wizjer, mozliwość zakupu grip'a).
Wydaje mi się, że gdyby do E-300 wydali firmware porównywalne do E-500, to wielu obecnych klientów zdecydowałoby się na E-300 zamiast na E-500.
Z tego powodu, dopóki E-500 jest w produkcji mogą nie kwapić się do tego aby dawać podobny firmware w E-300. :-(

Jednak możemy spróbować małego nacisku. :-) Może wystosować list otwarty do Olego z prośbą o nowszy firmware do E-300? Kto byłby chętny podpisać się pod czymś takim :?:

deeper
5.07.06, 11:56
Listy nie maja sensu.
Zreszta w takiej sytuacji kupno e-500 okazalo by sie zupelnie bezpodstawne.

Asar69
5.07.06, 17:46
a ja dalej nie wiem co mam zrobic aby wejsc w meni test