Zobacz pełną wersję : Czy ktos ma zaswiadczenie z Kurii dot. fotografowania slubow
A jesli ma to czy moglby w kliku zdaniach okreslic zasady jakie tam sa przedstawiane?
Bede bardzo wdzieczny (inni pewnie tez).
Tu masz linki na interesujący cię temat
http://www.kuria.katowice.pl/index.php?go=81
http://www.wesele.opole.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=37&Itemid=60&lang=pl
z resztą w google wpisz "kuria fotograf" i dostaniesz kilkaset linków
dzieki,
kiedys jak szukalem to tylko trafilem na informacje o kursach
a czy mozna prosic kogos o takie praktyczne "zyciowe" porady?
bo niby pisza zeby nie byc w prezbiterium... co oznacza w sumie ze mozna plecy fotografowac ...
Wg mnie i tak wszystko zależy od proboszcza parafii , czy też od księdza który celebruje daną uroczystość. Jak dostanie odpowiednią ofiarę lub dobrze zna uczestników ceremonii, to zapewne bez problemu focić będzie mógł fotograf bez żadnych papierów. Oczywiście trzeba umieć się zachować i być odpowiednio ubranym, no i nie robić zbyt nachalnie.
Oczywiście aby nie było niespodzianek, najlepiej wyszko omówić z odpowiednim wyprzedzeniem.
Kiedyś, chyba z 20 lat temu byłem na ślubie, na którym ksiądz celebrans zakazał filmowania i robienia fotek wszystkim, nawet nie było fotografa i już. Oczywiście zfilmowałem znaczne fragmenty uroczystości kamerą TV ale na MF (aby AF nie wydawał dżwięków), wszystko idzie zrobić aby było dyskretnie i nie rzucało się w oczy.
takie kursy roznie sa organizowane... w okolicach Krakowa czy Wroclawia (dokladnie nie pamietam) byl taki kurs chyba 27.04 - czyli tak akurat przed komuniami. W wielkopolsce jest jakos na jesien/zime...
Ja przymierzalem sie do takiego kursu. Traz z doswiadczenia wiem ze to wszystko zalezy od proboszcza i trzeba tylko zagadac i zalatwi no a czasami cos sypnac na tace. Focilem juz na slubach i o zgode nikt mnie nie prosil.
Z moim slubem bylo tak. Kolega mial focic, ale na naukach powiedzial proboszcz tak: fotografowie musza miec zaswiadczenie a jesli nie maja to przed slubem w zakrystii udzieli rad co wolne a czego nie. I tak tez sie stalo. Zapamietalem tez ze nie wolno wchodzic do (w) prezbiterium oraz nie mozesz sie pchac pomiedzy ksiedza a mlodych. Boje sie tylko ze na wsiach moze byc z tym roznie w zaleznosci na jakiego ksiedza sie trafi.
zapomnieliscie o fakcie kiedy mlodzi siedza w prezbiterium
Mam takie zezwolenie od 1996 roku... Kiedyś wielokrotnie filmowałem a ostatnio miałem przyjemność focić.
Zezwolenie jest efektem uczęszczania na zaoczny "kurs" dla fotografów i wideofilmowców.
w skrócie:
- nie odwracać się plecami do ołtarza
- nie przekraczać pewnej linii za schodkami (w każdym przypadku trochę inaczej to wygląda)
- nie przełazić notorycznie przez środek
- nie hałasować
Mam jeszcze pytanie.
Wiem ze w czasie kazania niektorzy ksieza nie chca aby robic zdjecia, albo filmowac.
A jak jest z Eucharystia? Specjalnie wybralem sie dzis na slub zeby obadac, no i koles nie fotografowal, ale kamerzysta krecil. Nie wiem czy dobrze podaje, ale przez Eucharystie rozumiem Komunie z przygotowaniami.
Swoja droga kosciol mega jasny a facet mial canona, nie wiem jakiego, ale z doczepionym gripem, wiec nie marka... no i facet w zasadzie non stop walil z lampa nawet ogolne ujecia... ciekawi mnie czy doswietlal tylko, czy tez cala ekspozycja byla z lampy... mial pozatym mega glosna migawke :-).
Jak ostatnio robilem w kosciele to te z lampa byly mega plaskie :/... swiatlo zastane rulez :-)
Szykuje mi sie za tydzien slub kolejny wiec chcialbym byc profi ;-) wiec bardzo dziekuje za odp.
Sam moment rozdawania komunii wiernym mozna filmowac, czy pstrykac, ale podniesienie, hymn do ducha swietego, to nie. Jesli mlodzi siedza w prezbiterium, nalezy pracowac z boku najlepiej przy drzwiach do zachrystii. Nie biegac zbyt wiele, nie wlzic za oltarz absolutnie.Zmieniac strone przechodzac za mlodymi od strony kosciola. Przyklekiwac kiedy trzeba. Chodzi o to by nie odrywac swoja osoba, uwagi wiernych od tego co sie dzieje w kosciele. Stac nieuchomo w czasie czytan i kazania. Ubrac sie ladnie w garniaka a w upal w ladna koszule. Czlowiek inteligentny i wrazliwy poradzi sobie.
czesc.Ch.
Taka kartke dostalem w grudniu 2006r po ukonczeniu kursu (jako dodatek do legitymacji). Nie mam czasu sprawdzac czy jest identyczna z tymi tekstami/linkami podanymi w tym watku.
[center:530844d062]WSKAZANIA KOMISJI EPISKOPATU POLSKI DS. LITURGII I DUSZPASTERSTWA LITURGICZNEGO DOTYCZACE FOTOGRAFOWANIA I FILMOWANIA PODCZAS CELEBRACJI LITURGII[/center:530844d062]