Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : co zle co dobrze - wasze rady :) Tutaj!!!

Bluesking
27.06.06, 04:16
Witam dla tych ktorzy jeszcze nie mieli ze mna przyjemnosci :) chcialem przekazac ze jestem zoltodziobem jezeli chodzi o robienie fotek i kilka dni temu zaopatrzylem sie w lustrzanke E-500, mam zamiar podejsc do tematu bardzo serio wiec wszystkie rady sa dla mnie bardzo wazne , ponizej umiescilem kilka fotek ktore mialem okzaje zrobic dzisiaj po pracy , chcialbym zebyscie wyrazili swoje opinie na ich temat ale biorac pod uwage to ze fotografuje dopiero kilka dni, nie interesuje mnie to czy sa one bardzo lipne czy tez bardziej niz bardzo jak to okreslil kolega "Kaarool"-pozdrawiam przy okazji - bo wiadomo ze po kilku dniach nie bede mistrzem swiata , tylko to co mam w nich poprawiac na co zwracac uwage itd. Dodam ze wszystkie foty robilem w RAW i jedyna modyfikacje jaka zrobilem to zmiana formatu na jpeg tak zeby latwiej bylo wrzucic na serwer.Pozdro

Jeronimo
27.06.06, 08:50
Przeczytaj regulamin, pisz na odpowiednie forum, nie pisz dwoch tych samych postow (funkcja edit dziala przez jakis czas, wystarczylo dodac fotki w poprzednim poscie)...

kapir
27.06.06, 10:50
Hm - takie jakieś niostre, lekko mdławe, miękkie - mimo to jakoś podobają mi się. Fajne jest szczególnie to z jeepem i z klifem.

rabi
27.06.06, 17:18
a mi się podoba nr. 5 - tylko trzeba by tam być przy innej pogodzie albo chociasz świetle aby nie było tego efektu mgły i te "palmy" bardziej były doświetlone

Yello_35
27.06.06, 18:05
Wg mnie fotki pokazują piękne miejsca w sposób taki , że można dojść do wniosku , że nie jest tam tak pięknie. Brak ostrości , ładnego pokazania miejsca , przemyślanego kadru. 5 byłaby faworytem - pomimo , że jest krzywa.
btw - to wybrzeże amerykańskie?

djus
28.06.06, 15:07
Najbardziej podoba mi się fotka 5.jpg :) Fajny kadr i kolory :) Pozdrawiam

Eddie
28.06.06, 15:36
Każde z tych zdjęć ma dwa podstawowe problemy, tak na mój gust: ostrość, a w zasadzie jej brak i chłodne barwy. Wydaje mi się, że tego typu ujęcia najlepiej wyglądają w cieplejszych barwach, są wtedy przyjemniejsze dla oka.

Rafał Czarny
29.06.06, 13:15
Fajne jest szczególnie to z jeepem i z klifem.

Kapir, ja tu nie widzę klifu. Chyba, że Cliff Richard siedzi w tym jeepie.

A foty dla mnie takie sobie. Mdłe jakieś i nieostre. Zgadzam się z przedpiszcami, że najlepszy nr 5. Tylko krzywe.

Smerf Maruda
29.06.06, 20:42
Zdjęcia kiepskie, nudne, bez obróbki niezbędnej do pokazania zdjęcia "z jak najlepszej strony". Przede wszystkim brak ostrości i słaby kontrast. Proste podciągnięcie krzywych i poziomów w GIMP daje taki efekt:

http://img256.imageshack.us/my.php?image=629ac.jpg

Bluesking
1.07.06, 10:40
Hej no dzieki wszystkim za krytyke, rozumie ze musze zwrocic szczegolna uwage na ostrosc i barwe takze biore sie do roboty . Jeszcze tylko kilka slow do uzytkownika IGRABIN : ze kiepska ostrosc i kontrast to ok o to mi chodzilo ale co do obrobki to stary chcialbym najpierw umiec zrobic dobre foto bez jego obrabiania a dopiero wtedy cos w nim znmieniac wiec dlatego wrzucilem je w stanie surowym zeby sie dowiedziec nad czym mam popracowac. :) Pozdro

Bluesking
1.07.06, 11:36
Witam chcialem dorzucic kolejne fotki i rowniez prosze o komentarze czy problem ostrosci i barwy idzie w dobrym kierunku????? . foty rozwniez nie byly w niczym obrabiana .Pozdro

kapir
1.07.06, 11:54
[quote=kapir]A foty dla mnie takie sobie. Mdłe jakieś i nieostre. Zgadzam się z przedpiszcami, że najlepszy nr 5. Tylko krzywe.

Trochę inaczej :) - mi te zdjęcia przypominają swym klimatem fotki ze statego albumu rodziców. Ten klimat ma swój urok, pod warunkiem oczywiście świadomego jego zastosowania.

Autorze - podajedź do sprawy inaczej. Nie wstawiaj zdjęcia szyszki, czy pstrykniętego czegoś tam. Jak zrobisz zdjęcie które uznasz za dobre - wstaw je, my to zweryfikujemy. Pierwszą linią zasieków jest przycisk delete lub kosz - proszę nie pokazuj knotów.

Smerf Maruda
2.07.06, 21:23
Hej no dzieki wszystkim za krytyke, rozumie ze musze zwrocic szczegolna uwage na ostrosc i barwe takze biore sie do roboty . Jeszcze tylko kilka slow do uzytkownika IGRABIN : ze kiepska ostrosc i kontrast to ok o to mi chodzilo ale co do obrobki to stary chcialbym najpierw umiec zrobic dobre foto bez jego obrabiania a dopiero wtedy cos w nim znmieniac wiec dlatego wrzucilem je w stanie surowym zeby sie dowiedziec nad czym mam popracowac. :) Pozdro

W fotografii cyfrowej dobra obróbka zdjęcia to podstawa. Podobnie, jak w fotografii analogowej -- tam efekt zależał od, przykładowo, kontrastowości papieru. Popatrz na przykład na to: http://wvs.topleftpixel.com/archives/photos_cityscape/060615_1588.shtml (flash potrzebny). Albo na to: http://www.photocleaner.com/home.html