Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : zdjecia nocne

Bluesking
25.06.06, 02:10
JAko nowy uzytkownik najpierw chialbym wszystkich goraco powitac :D. Jestem zupelnym zoltodziobem jezeli chodzi o fotografie no ale przeciez kazdy kiedys zaczyna no a ja wlasnie teraz wiec prosilbym o naprawde zetelne i szczegolowe odpowiedzi a zarazam takie zeby mogl zrozumiec o co w nich chodzi:D . W ostatnich dniach zakupilem sobie aparat E-500 . Musze sie w dosc szybkim czasie zaledwie trzech tygodni nauczyc robienia zdjec w nocy . Wiem ze to malo czasu ale moze jakies podstawy zalapie:D . Ponizej zamieszczam kilka fotek i chcialbym zebyscie powiedzieli co z nimi jest nie tak dlaczego wychodza takie dziwne kolory i dlaczego to swiato lamp tak sie naswietla no i ogolnie co robie zle:) pewnie wszystko heh . JEszcze jakie ustawienia preferujecie ????? PLEASE pomuzcie w tym temacie za bo niedlugo wybieram sie na wycieczke na ktorej zdjecia nocne sa niezbedne. Takze piszcie co wiecie na ten temat i co mam robic zeby to zaczelo wychodzic jak nalezy. Z gory wielki DZ za wszystkie pozytywne odpowiedzi .Pozdro 4ALL

dzemski
25.06.06, 11:24
Jesli masz sporych rozmiarow karte pamieci to zalecam robic zdjecia w trybie RAW, a po drugie: tylko na manualnych ustawieniach, nie jakies auto. Manual, patrzysz jak wyszlo, jak zle to kasujesz i robisz nowe. Po zapisie w RAW mozesz potem ustawiac dowolny balans bieli i podciagac, obnizac EV, ostrosc, kontrastowosc i kolor.

kisi
25.06.06, 19:27
Kazdy rodzaj swiatla (dzienne, nocne, swietlowki itp) maja swoja barwe (temperature) swiatla. Skoto masz tak malo czasu to zanim opacujesz ta sztuke na wyczucie polecam robienie zdjec w RAWie. Pozniej w domowym zaciszu przy komputerze jestes w stanie "wywolac" ta fotke tak jak tylko chcesz - ciemniej/jasniej w odcieniach czerwinie/blekitu/zieleni. Poczytaj o tym a poznasz sile RAWów.

Bluesking
25.06.06, 22:25
Uzywam tylko trybu Manual , ale jak widac na zalaczonych fotach nie bardzo mi to wychodzi dlatego prosze o jakiess podpowiedzi co i jak ustawiac, wiem ze zeby to opanowac potrzeba sporo czasu, ale jezeli mi pomozecie to chyba bedzie mi latwiej to wszystko pojac takze piszcie prosze co mozecie

RadioErewan
25.06.06, 22:28
Uzywam tylko trybu Manual , ale jak widac na zalaczonych fotach nie bardzo mi to wychodzi dlatego prosze o jakiess podpowiedzi co i jak ustawiac, wiem ze zeby to opanowac potrzeba sporo czasu, ale jezeli mi pomozecie to chyba bedzie mi latwiej to wszystko pojac takze piszcie prosze co mozecie
Fotografuj w RAW, balans bieli przestanie być problemem.

Bluesking
25.06.06, 22:47
CZy fotografujac w RAW-ie o ktorym piszecie nie bedzie tak ze tak naprawde nie bede umial robic dobrych fotek a calosc zrobi za mnie komputer????

RadioErewan
25.06.06, 23:21
CZy fotografujac w RAW-ie o ktorym piszecie nie bedzie tak ze tak naprawde nie bede umial robic dobrych fotek a calosc zrobi za mnie komputer????
???????

dzemski
25.06.06, 23:25
nie bedzie tak. Wiesz zeby zrobic dobrego RAWa tez trzeba umiec, ale masz potem spore mozliwosci skorygowania bledow, w JPG juz takich mozliwosci prawie nie ma. Wiesz, nikt Ci nie powie, wez aparat, wlacz ISO100, do tego przyslone 5.6 i czas 4 sekundy, bo to zalezy od warunkow w jakich robisz zdjecie. Balans bieli zazwyczaj dobrze sie sprawdza automatycznie (przynajmniej w moim e300 jest idealny, na nocnym foto jeszcze ani razu mi sie nie pomylil). Wszystko zalezy od Ciebie, jakie ma byc to foto, czy mocno naswietlone, czy tez nie i nie ma jednoznacznej recepty na ustawienia w czasie nocy. Jesli obiekty ktore bedziesz focil sa statyczne, to zalecalbym robienie serii zdjec z odstepem EV, zdjecia takie mozesz pozniej sklejac w tzw HDR, dzieki czemu pozbedziesz sie nieprzyjemnych przepalen w swiatlach, a niedoswietlenia zostana powyciagane.

Bluesking
26.06.06, 01:22
No ok przestawilem aparat ta format RAW i tu wielkie zdiwienie na 1GB karcie pamieci moge zrobic tylko 50 kilka zdjec :( czy jest jakas opcja zeby to zwiekszyc????

RadioErewan
26.06.06, 01:34
No ok przestawilem aparat ta format RAW i tu wielkie zdiwienie na 1GB karcie pamieci moge zrobic tylko 50 kilka zdjec :( czy jest jakas opcja zeby to zwiekszyc????
Kupić większą kartę.

kisi
26.06.06, 07:48

He he he - no chlopie albo rybki albo akwarium. Nie mozna miec wszystkiego naraz.
Wieksza karta i tyle. :)

KaarooL
26.06.06, 09:08
te fotki trochę lipnie wyglądają... nawet bardziej niż trochę.

manual:
- przysłona: od 8 w górę
- czas: od 5s w górę
- ISO: 100
- WB: światło żarowe albo jarzeniowe (a najlepiej RAW)
- STATYW o wadze min. 1.2 kg
- pilot (RM-1/RM-2) lub samowyzwalacz

z 5x klatek szybko możesz zrobić 2xx - karta 4GB wita.

Lakuta
3.07.06, 22:22
A może jakaś książka o podstawach fotografii? trochę ich jest.
Można zasadniczo zrobić dobre zdjęcia nocne i w jpgu, a technika cyfrowa daje natychmiastową możliwość oceny, szczególonie w e-500 na takim wielkim monitorku.
Tak że po prostu kombinuj jak najwięcej a wprawa przyjdzie szybciej niż w 3 tygodnie.
To dość dużo czasu jak na eksperymentowanie z jednym tematem.