PDA

Zobacz pełną wersję : Kilka Pytań.

rabit89
22.06.06, 22:41
Witam serdecznie własnie niedawno zakupiłem sobie mju 720sw i teraz mam kilka pytań. Dlaczego jak robie na całkowitym trybie AUTO wyskakuje mi duże zaszumienie zdjęcia?? Jak tego unikać ?? Co to jest ESP ?? Do czego to służy ?? Jak wstawić date na zdjęcia ?? Jets taka możliwość zaarz przy robienuy fotek ? A jeśli nie ma to jest jakiś program do tego ?? Pozdrawiam.

Draxan
23.06.06, 09:33
1. Uzyj opcji szukaj,
2. przeczytaj instrukcje
3. pobierz instrukcje z naszej strony www i tez ja przeczytaj.

na czesc pytan sam znajdziesz odpowiedz, a z opcja szukaj na wieksza czesc.

Maro
23.06.06, 09:35
Nie znam tego aparaatu, ale postaram się dać kilka odpowiedzi: zaszumienie w trybie AUTO - prawdopodobnie w tym trybie aparat sam dobiera czułość matrycy (ISO) i w przypadku słabego doświetlenia fotografowanego obiektu podwyższa tę wartość wywołując większe zaszumienie zdjęcia (próbój fotografować w trybie P jeżeli jest - powinno dać się ustawić odpowiednią wartoć ISO kosztem czasu naświetlania/przesłony)
ESP to jeden z trybów pomiaru światła (o ile pamiętam to chyba matrycowy - najlepiej sprawdź w instrukcji obsługi a potem pobaw się różnymi trybami pomiaru światła robiąc zdjęcie tego samego obiektu na kontrastowym tle). Aparat w różnych trybach pomiaru światła inaczej uwzględnia oświetlenie sceny np. tryb pomiaru punktowego sprawdza oświetlenie w 2-3 centralnych % sceny i na podstawie otrzymanych wartości ustala czas naświetlania i przesłonę, tryb centralnie ważony zbiera informacje z całego obszaru, ale większy nacisk kładzie na oświetlenie ok. 10-15% centralnej części, tryb matrycowy bierze pod uwagę oświetlenie z określonych segmentów obrazu. Poszukaj w necie informacji o trybach i wskazówek kiedy czego używać.

PZDR

Maro