Zobacz pełną wersję : Custom reset settings w E-500
Kolejne lamerskie pytanie :)
Przeczytałem instrukcję normalnie/ na wspak i kompletnie nie czaję, jak to można wykorzystać. Początkowo myślałem, że chodzi o zachowanie dwóch ustawień aparatu ale to znalazłem w MyMode. Mógłby ktoś w paru prostych słowach wytłumaczyć, o co chodzi z tym dwustopniowym resetem? Z góry przepraszam za mój funkcjonalny analfabetyzm czy jak to się tam nazywa ;)
Sorki że odświeżam wątek
Czy można zresetować E500 do ustawień fabrycznych??
Coś fiksuje mi z łapaniem autofocus.
RadioErewan
4.07.06, 22:14
Sorki że odświeżam wątek
Czy można zresetować E500 do ustawień fabrycznych??
Coś fiksuje mi z łapaniem autofocus.
Dlaczego sądzisz, że można coś zmienić w pracy AF resetując ustawienia aparatu?
Sądzi, nie sądzi, ożywczy resecik jeszcze nikomu nie zaszkodził :mrgreen:
Tak na serio, to firmware jest oprogramowaniem jak każde inne i jako dzieło omylnego człowieka jest tak samo jak on omylne. Jak np. z Windowsem. Coś nie działa? Ożywczy resecik i już chodzi jak zegarek. Aż do następnego... Kto wie, czy firmware nie zawiera błędu, na przykład objawającego się niepoprawnym działaniem auto focus jeżeli w body jest firmware 1.1 w obiektywie np. 1.0 i w szczególnym przypadku gdy np. jest ISO200, itd... Wtedy może pomóć reset być może.
Osobiście, zawodowo zajmuję się macierzami dyskowymi i jak czasami czytam "release notes" od którejś z wersji microcode (taki właśnie firmware), to aż ciężko uwierzyć jakie dziwne potrafią być efekty błędów w oprogramowaniu.
off topic... Włosi w finale :mrgreen:
pozdrownienia dla nocnych marków...
RadioErewan
4.07.06, 23:59
Tak na serio, to firmware jest oprogramowaniem jak każde inne i jako dzieło omylnego człowieka jest tak samo jak on omylne. Jak np. z Windowsem. Coś nie działa? Ożywczy resecik i już chodzi jak zegarek. Aż do następnego... Kto wie, czy firmware nie zawiera błędu, na przykład objawającego się niepoprawnym działaniem auto focus jeżeli w body jest firmware 1.1 w obiektywie np. 1.0 i w szczególnym przypadku gdy np. jest ISO200, itd... Wtedy może pomóć reset być może.
Nie mam zamiaru się spierać, bo oczywiście masz rację, że w oprogramowaniu mogą znaleźć się błędy. Przykładem "pożeranie" baterii przez SP350 i starym firmłerem.
Wytłumacz mi jednak, jak może zimny reset pomóc pokonać niezgodnośc oprogramowania body i obiektywu?
Osobiście, zawodowo zajmuję się macierzami dyskowymi i jak czasami czytam "release notes" od którejś z wersji microcode (taki właśnie firmware), to aż ciężko uwierzyć jakie dziwne potrafią być efekty błędów w oprogramowaniu.
No tak, tylko mikrokod, to odpowiednik firmware. Zimny reset, to tylko skasowanie pamięci, i to tylko części odpowiedzialnej za dane użyszkodnika (które to dane w aparacie można zmieniać w bardzo ograniczonym zakresie).
Ozdezwałem się tak na wszelki wypadek. Milczenie może stworzyć legendę, że reset coś pomaga na front focus, a najprawdopodobniej to problem z przystawką do aparatu, podłączaną po stronie wizjera.
Moją intencją było wykazanie, że czasami w szczególnych okolicznościach działanie firmware w czymkolwiek co go posiada, nie tylko w aparacie fotograficznym, może powodować dziwne, nieprzewidziane efekty. I nie zmienia tu absolutnie nic, fakt, że custom reset kasuje tylko obszar pamięci użytkownika. Równie prawdopodobne może okazać się to, że gdy np. licznik zdjęć w aparacie przekroczy np. wartość 23546 to wersja językowa menu zmieni się na portugalski ;-) Konkretny przypadek przytoczony przeze mnie z róznymi wersjami firmware w body i obiektywie to tylko przykład. Zresztą równie dobrze może się okazać, że ten błąd wystąpi gdy wersje będą takie same.
Ekshumuję wątek:
Poszedł w stronę zastosowania resetu, ok.
Też mam dylemacik, czym różni się np. My Mode 1 od Reset 1?
Oczywiście w praktycznym zastosowaniu. Rożnica taka,że Olek 330..