Zobacz pełną wersję : tulejka + filtry, pytania przed zakupami :)
witajcie,
mam kilka pytan, poniewaz ostatnio zastanawiam sie nad kupnem tulejki, kinga, zamiennika:
http://www.fotozakupy.pl/sklep/page/product/product/1319
do mojego apratatu: Olympus C725UZ, dreczy mnie bardzo montaż tego oto cuda w jaki sposób i czy bezproblemowo zamontuję tulejkę do swojego apratatu, czy jest ktoś w stanie wypowiedzieć się na ten temat?
mam rowniez pytanie dotyczace samych filtrow, kupujac taki sprzet jak podalem powyzej, jakiego typu filtry moge stosowac, nie chodzi mi tylko o ich wymiary (52mm tak?), lecz o typy.. :)
zastanawiam się też, czy w ogóle warto inwestować, fakt nie za duże pieniądze, lecz zawsze to coś i można by było odłożyć na wymarzona lustrzanke cyfrowa:)
pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
To jest chyba najczęściej występująca w przyrodzie tulejka do serii 7xx - możesz śmiało kupować.
Z zamocowaniem nie będzie problemu - jak weźmiesz aparat w jedną rękę a tulejkę w drugą - wszystko stanie się jasne. Ale powiem - wkręca się w tę grubą rurę z której wyjeżdża obiektyw.
Będziesz mógł nakręcić dowolny filtr nakręcany na gwint 52mm - neutralny, UV, polaryzacyjny, połówkowy, etc, etc.
Czy warto - musisz odpowiedzieć sam. A przede wszystkim - po co chcesz mieć tulejkę.
Pozdr!
witam.. tuleja rzeczywiście pasuje jak trzeba, nie ma żadnych luzów.. nie wiem ile już masz swojego olympusa, ale ja na samym początku kupiłam zestaw chroniący obiektyw, tuleja i filt uv to teraz nierozłączna cześć mojego aparatu.. w sumie sama tuleja jest tylko po to aby COŚ do niej przykręcić, więc może warto jednak dodac np. te 20 zł i zaopatrzyć sie w pełen zestaw ochronny?..
przykładowy jest >TUTAJ< (http://www.foto-tip.pl/sklep/product_info.php?products_id=97) ..
ale jeśli juz nacieszyłeś sie swoim olkiem i szykujesz się na kupno lustra, to ja bym na Twoim miejscu zastanowiła się czy warto inwestować w obecny aparat..
pozdrawiam..
Pytanie nasunelo mi sie czytajac ten post wiec nie bede zakladal nowego... Do czego sluzy i co daje taki konwerterem King F-130 Zdjecie (http://www.foto-tip.pl/sklep/1/c740%2Btulejka%2Bf130.jpg) ?
konwerter ten zwiększa kąt "widzenia" obiektywu..
stanadardowe obiektywy mają kąt widzenia porównywalny z tym co widzi oko ludzkie.. obiektywy szerokokątne mają krótszą ogniskową, co daje Ci większy kąt widzenia, ale to wszystko też jest zależne od tego jaką masz matryce i ogniskowa w swoim aparacie..
współczynnik tego konwertera to 0.38x.. np. mój aparat, olympus c-770, który ma ogniskową 38-380mm, po nakręceniu F-130 miałby ogniskową 14.4-144.4mm.. 0.38x oznacza więc, że z tym konwerterem powinnam zmieścić 0.38x więcej obrazu na zdjęciu..
do czego przydaje sie taki konwerter?
np.gdy fotografujesz w małym pomieszczeniu i chcesz ująć sporą jego część na zdjęciu.. czyli przydaje sie wszędzie tam, gdzie masz małą możłiwość poruszania się a chcesz ujać spory obszar na fotografi..
najbardziej prosty przykład z życia wzięty, który mi przyszedł do głowy, to np. impreza, gdzie goście siedzą na kanapie z jednej strony stołu a Ty z drugiej.. zeby ująć wszystkich po przeciwnej Tobie stronie, musiałbyś wstawać i oddalać się od nich.. a tak przykręcasz konwerter i nie musisz tyłka podnosić, tylko pstrykasz foty.. :D ;)
pozdrawiam..